2018-03-13 224 瀏覽
之前喺海港城試過DALLOYAU嘅蛋糕已經覺得好好味,留下深刻印象。最近知道佢喺金鐘開左間DALLAYOU Bistro,又點可以錯過呢?坐低望望餐牌,見到做緊happy hour 買一送一 ,即刻點左杯DALLOYAUchampagne😍 餐廳環境優雅清靜,見到都有不少人放工嚟飲野傾偈。點好前菜同主菜不久,侍應生馬上送上暖笠笠嘅餐包!個軟包配埋牛油好好味呀!好快已經嚟左前菜喇,我地揀左香煎鴨肝酥皮😋 酥皮好鬆脆,個賣相已經令人食指大動!鴨肝都做得好好味,入口即溶,同個酥皮好夾!至於主菜,我地分別點左法國牧養黃雞同埋灸烤黑椒牛柳。推介French Yellow Chicken!平時食春雞,都覺得好難整得好味,一係食到最尾覺得好大份好膩,一係就覺得肉質不夠嫩滑....但係呢個法國牧養黃雞分量剛剛好,肉質新鮮嫩口,食晒一整份剛剛好飽左6,7成~ 仲有佢個汁好好味好CREAMY,呢個主菜真係有驚喜,睇得出成個配搭好有心思!另外一個主菜灸烤黑椒牛柳,我地叫左medium剛剛好!肉質不韌仲帶微微烤香,個伴碟薯條都好好味,又夠熱又夠薯味!兩道主菜各有特色,但係覺得French Yellow Chi

Dalloyau Champagne
餐廳環境優雅清靜,見到都有不少人放工嚟飲野傾偈。
點好前菜同主菜不久,侍應生馬上送上暖笠笠嘅餐包!
個軟包配埋牛油好好味呀!

餐包

香煎鴨肝酥皮

至於主菜,我地分別點左法國牧養黃雞同埋灸烤黑椒牛柳。
推介French Yellow Chicken!
French Yellow Chicken

灸烤黑椒牛柳

兩道主菜各有特色,但係覺得French Yellow Chicken比較驚喜,可能平時真係比較難食到,同埋覺得要整得好味真係好考功夫!
嚟到以甜品打響名堂嘅DALLAYOU,點都要一試甜品
之前已經試過佢D蛋糕,所以今次就試吓其他甜品
點左個Molten Chocolate Cake ,即叫即整,正好可以落一落格😜
果然係甜品世家,個流心朱古力蛋糕果然冇令人失望!
Molten Chocolate Cake

朱古力味好香濃,配埋入面微暖嘅朱古力醬,真係好正呀!
成個蛋糕最成功嘅地方係甜度適中,唔會令人覺得好膩好漏!
配埋個vanilla ice cream,真係冇得輸,為成餐飯劃上完美嘅句號。
總結所有食物都有中上水準,同埋鍾意佢環境舒服夠靜,好適合嚟悠閒進餐,放鬆一下!
2018-02-28
香煎鴨肝酥皮