瑞記咖啡,我細細個就已經食,而家都見唔到個位老人家係舖頭幫手。最為人熟悉,不外乎西多士同樽裝奶茶。雖然我已經唔再住個附近,但偶爾都會過黎食下,因為廚師煮嘅誠意全都在食物裡找到。😊現在位於政府熟食街市內的瑞記咖啡,地方當然冇想當年係街舖咁闊落,我甚至覺得瑞記的枱櫈比其他店少。但人流不斷的反而係呢間老店以親民價錢提供出高質素食物,連外國人都會光顧!必推介-西多士冇錯!唔係普通出面個種炸到兩塊包燶晒,食完覺得-咪又係周街都有的西多士。而係加蛋汁煎香麵包,再倒上大量煉奶的西多。煉奶多少不用講,睇就知好似不計成本咁倒落去,我欣賞對於我這個愛甜的人,煉奶多當然好。且蛋味煎得很香,出食物速度快而準。一開始見西多士咁快上枱, 諗住質素降左。但原來唔係!😃仍保持熱黱黱新鮮上枱,就好似食大牌檔一定要有鑊氣個種感覺。我最喜歡就係呢種西多士,食完唔會覺得上火(俗稱:熱氣)。另外一點係,呢種只加煉奶,不加糖漿,有別於到處都能買到的版本。有人會話,咁樣自己都可以做到,點解要出去食?也許我想懷舊😂亦可能係因為我想支持呢啲有一定歷史的老店舖。價錢貼地的食肆買少見少,高質素的更少,所以就算住得唔近,放假都要過黎探探【它

以親民價錢提供出高質素食物,連外國人都會光顧!

必推介-西多士

西多士

煉奶多少不用講,睇就知
好似不計成本咁倒落去,我欣賞

有人會話,咁樣自己都可以做到,點解要出去食?也許我想懷舊😂亦可能係因為我想支持呢啲有一定歷史的老店舖。價錢貼地的食肆買少見少,高質素的更少,所以就算住得唔近,放假都要過黎探探【它】。

😆差點離題,到下一位出場-必飲樽裝奶茶

樽裝奶茶

事實上,我到最後係叫左兩支😙每一支份量唔算多,凍奶茶唔會凍到好冰,剛剛好。以新鮮滾熱辣沖入玻璃樽內,再塞好樽口放入雪櫃內。
味道很香茶味,唔會好甜,少甜而已。奶茶很滑,飲完之後,口腔唔會好澀,唔似外面賣的奶茶。喜歡奶茶的朋友一定要試試
好難完全形容到個種好味!

為左填飽肚,叫左鮮牛麵。

鮮牛麵

牛肉片一點都不偷功減料,一黎到枱面,有點兒似長洲蓮香咖啡個種熱黱黱的感覺。牛肉片相當嫩滑又新鮮,是真正的牛肉。外面食到的,很多都唔係真正牛肉的味道同口感,也許是因為牛肉價格較貴。所以很欣賞瑞記,多年來堅持住自己對食物的理念。

公仔麵條很煙靭,是出前丁丁。湯底一陣很香的麻油味
正正正,食完一個麵都已經好飽,以早餐黎講🙄

最後叫左個蛋牛治

蛋牛治

依然俾左好多材料,但...嗯🤔我覺得唯獨呢個冇咩特別,一般好食,同出面差唔多,唔需要專程過黎食。😌

講下環境,瑞記咖啡仲保留住以前寫嘅價錢牌係牆上,有時無需掛咩名畫、裝飾都可以靠實力吸引唔少顧客。

於熟食街市內,枱櫈就冇咩特別架喇,都係膠圓櫈同枱。整體環境都乾淨企理,冇異味。我絕對會為左西多士同樽裝奶茶再到訪

有點要讚讚,價錢牌上都設有英文,非常貼心,因為而家上環一帶都多左好多外國人居住,就算自己去食都冇問題☺當然非本地居民未必知道呢間食肆。

相反要說不滿意的地方
,只係空調好弱,人手唔夠。得一男一女工作,要兼顧廚房同樓面,談何容易,變相下單時要耐心啲等。但黎呢度,都係為左食好野,呢啲小小缺點不足以影響我。

所謂【民以食為天】,作為香港人有時要調慢少少生活節奏,先能夠用心享受美食佳餚。

2017-07-05
$45.5