2019-03-23 628 瀏覽
早兩日同老闆做完野諗住一齊食飯,佢話想食d惹味野,灣仔區我就醒起泰麵。12點幾時間尚早,希望唔洗點排隊。但似乎我太天真喇,雖然咁早但都排左4個字,攪到我對住老闆都有小小尷尬...呢間餐廳我食過幾次,就眼睇似係外國人打理,廚師都係外國人,識講小小中文仲幾風趣。餐廳室內設計以泰國純樸風格配合特色玩味裝飾,整個空間沿用很多原木原素,還有鋪外掛左d竹簾canopy,幾有泰國feel,整體舒服得來又帶點年青活力。唔講咁多,呢d野都係去到就一眼睇晒,講返d食物新menu加左中文,其實好多樣我都食過,不過都係lunch hour,夜晚排太耐個肚頂唔順。但值得一提係個次夜晚來排隊+留低電話,過左成兩個鐘佢仲會打返來俾我,個下我有d衰連cut佢兩次線,但佢仲堅持打來同我講有檯,老實講個感覺係加分嘅,起碼我冇起第二間餐廳感受過我同老闆都點左佢地個泰式招牌蟹肉炒飯,上菜算快,成個飯好香,顏色都唔錯,睇得出炒到d飯一粒粒,整體賣相吸引。食落口有啖啖飯香,蟹肉味都幾出,蟹肉算多,佢上碟會跟一碟仔魚露,個人建議lai小小落個飯到,吊起個蟹味,味道會有比較立體。佢個魚露唔算咸,所以ok嘅!食到一粒都唔淨,幾捧場😋個

招牌泰式蟹肉炒飯

食到一粒都唔淨,幾捧場😋
個碟幾有特色

炒泰國通菜

我地仲叫左個泰式炒通菜,唔係好識分但應該係馬拉盞炒?ok不過不失

Thai  lime  tea

泰式青檸茶,個餐包左嘅。茶味好特別,唔似我地平時飲開d錫蘭紅茶,個人感覺雖然係凍飲但茶味夠香,可以少d甜。佢成粒青檸開兩邊,建議水吧幫手揸一揸汁會好d,太大舊自己篤有d難。總結好飲嘅

Thai  milk  tea

老細杯泰式奶茶,都係茶底特別所以同我地飲開d味唔同,可能糖都唔一樣?唔知道

泰式街頭椰子雪糕

甜品,泰式街頭椰子雪糕。雪糕椰子味好香,唔似即買現成野。老細覺得個花生,粟米同雪糕幾夾。我就覺得賣相做足係好但唔鍾意咁多花神野,雪糕好味自己都夠做。

總結:人均消費1xx再加1,食呢個味道級數lunch係ok嘅,好味。冷氣風口吹住人有d難受,但同侍應講都肯熄機所以ok

2019-03-18
招牌泰式蟹肉炒飯