2023-12-10 178 瀏覽
今日巷尾新開嘅小店,竟然令我眼界一亮!簡單嘅裝修帶出一種親民又放鬆嘅氛圍,我對佢地嘅菜式充滿咗期待。首先試嘅係佢哋嘅招牌菜,嚟到一碟色香味俱全嘅叉燒,外香內嫩,啖啖肉味,真係肥而不膩,鮮嘅滋味喺口腔裡面爆發,簡直冧死人!而且,蜜汁嘅香甜拌埋豉油嘅鹹香,經典嘅組合總係咁滿足。跟住嚟嘅係皮蛋拼豆腐,這個組合雖然平平無奇,但係佢地將平凡拎到另一個層次。豆腐滑得嚟仲保持住一種彈牙咀嚼感,但皮蛋嘅微微苦澀加上豆腐嘅清爽,間中仲夾住啲蔥花嘅清新,簡直係完美配搭!😋話說返個炒飯啦,啱啱嘅火侯令到每粒飯都蓬鬆翻白,仲有啲蛋香及蔥頭香撲鼻而來,一入口就知道係廚師用心炒制。簡簡單單嘅一碟炒飯,巧妙地表現出佢嘅個性同港式小菜嘅精神。😍最後,一提親口煮嘅燉湯,慢火熬製嘅滋味清甜而窩心,每一啖湯都有種傷心療愈嘅感覺。湯底用料新鮮,同埋對於鹽度掌握得宜,飲一口暖笠笠,暖哂心窩!整體黎講,這家小店絕對係平民美食嘅代表,講求嘅係味道同質感,而唔係裝潢同外表。有時,真正嘅滋味,就喺我哋身邊嘅平凡生活之中。這次嘅食評經歷,簡直就係一場味蕾上嘅快樂旅程!🥢💖🍚