大角咀美食眾多 但通常都係環境比較求其但味道正既食店 例如車仔麵 粉麵 大排檔等, 雖然都有西餐廳, 但只有極少數, 金船長算係其中一間開得耐既食店, 對上一次食 係5 年前 無乜特別印象 依稀記得食物ok, 環境比較暗, 今次闊別5 年 再相約朋友黎試下佢一直知呢間西餐廳好多人 所以平日黎講我地book早少少 7pm, 所以一到就不用等 入面環境長方形 左右 放滿鋪住枱布既長枱, 牆身畫左一d 食物既插畫幾得意 同天花板都放左一個網放住一個個救生泡 . 再行入d就係水吧同廁所 環境唔大 但十分舒服。比我上一次黎 比較燈火明亮得黎又不會蓋過 西餐廳應有既浪漫氣氛dinner以set為主 一陣個湯 . 一個main set , 一個野飲我地點左兩個set, 真蔬菜湯 同忌廉湯, 湯身比較滑 但飲落不太濃 上面配以少少香草 再用側邊既蒜蓉包點落去湯 唔錯主餐點左兩個特別d既肉類, 分別係金獅魚 同豬鞍排前者 魚既肉身有咬口得黎不un, 食得出係一條脂肪比較少既魚, 魚出面脆 入面既肉鮮而不腥。 若喜歡可以點出面既西西里蕃茄汁, 十分清新 而且係新鮮番茄味而不是落左糖既味道 配合埋薯蓉 翠肉
主餐點左兩個特別d既肉類, 分別係金獅魚 同豬鞍排
前者 魚既肉身有咬口得黎不un, 食得出係一條脂肪比較少既魚, 魚出面脆 入面既肉鮮而不腥。 若喜歡可以點出面既西西里蕃茄汁, 十分清新 而且係新鮮番茄味而不是落左糖既味道 配合埋薯蓉 翠肉瓜 茄子等配菜吊味, 都係推介之選
後者既豬安排 用同樣既配菜 但配以意粉, 意粉有少少似un少少既 香蒜肉絲意粉甘,配以燒汁都幾特別, 豬安排算大件 密度偏高有咬口。 豬肉味濃 , 連埋意粉點 佢個燒汁 , 燒汁有少少蜜糖味吊味 , 配合得宜
飲品方面點左 一杯餐紅酒 法國既carbinet savigoun口味中庸而富有cherry味 幾適合食味道濃度適中既魚同豬肉
叻外點左一杯薄荷浮冰, 係用薄荷糖漿 加7up整成, 飲落甜甜地陣有薄荷味幾得意
由於經理強烈推介, 所以我地點多個佢攞獎既黑松露pizza, 的確好好味, 上下兩層皮, 出面有厚而脆既芝士粉 多而不膩之後就係軟軟既麵包粉 最入面就有好多黑松露醬, 而且切開左六件 每人可以有三種食法 (都係staff提議), 一 就甘食, 最原汁原味, 二, 點提子汁食 佢既提子汁好濃提子味 同咸味多既芝士面十分match點左醬之後濕濕地軟軟地又係另一種食法, 第三, 配合側邊既蔬菜 再加提子汁 口感比較清新, 我最喜歡第一種食法 原汁原味
另外我地再加多個3oz既法國鵝肝。 煎得十分香濃 口感十分鬆軟 淡淡油脂爆出黎 邪惡得黎又令人欲罷不能。
最後 我地點左兩個甜品
金船長疏乎里
蛋白打得好鬆軟又大 望落去好高好開心, 甜度適中
朱古力心太軟, 心太軟比較扁身 整穿佢有7 成都流心, 焗方面處理出色。熱既心太軟 配以側邊既木康同vanilla雪糕 又係一推介之選
整體黎講
環境好, 店員態度好好, 食物我覺得比之前進步 值得讚賞。 希望食店繼續進步 令到識欣賞既人可以試多d好野 !
2016-01-11