2021-10-06 69 瀏覽
長沙灣雖然餐廳林立,不過講開日本菜鐵板燒都比較少選擇。今晚我同次子經過昌華街,見到鳥海山店面裝修好特別,就入去試下。一入餐廳,店內是走日式風,有一個開放式鐵板燒廚房,可以一邊看廚師為食客烹調食物。我們選了店內一個比較靜的位置坐下,享受2人世界~ 同時我們點了大蝦餐,2人份一邊等食物時,聽到好有回憶的日文歌,還有聞到鐵板煎香食物味道,店家超日式裝修,好似去左日本咁!沙律沙律菜好新鮮,好讚的是沙律汁,不只於醋味,調教得好好,酸酸甜甜好開胃。銀鱈魚外皮煎得好香,黃金色外皮配嫩嫩的魚肉,口腔充滿啖啖魚油香,好讚!安格斯牛肉安格斯牛肉是一口SIZE,煎得好香,唔UN,唔會太熟,肉質濃郁,口感有層次碟旁仲有蒜片可以配埋一齊食 大蝦 蝦肉新鮮,爽口彈牙,蝦頭的蝦膏好香好濃郁野菜本來我們以為是炒椰菜,但是鳥海山的野菜是銀芽,炒得好香得黎仲好爽甜。炒飯 + 味噌湯粒粒分明,炒得好香好有氣,細心留意見到好多櫻花蝦。味噌湯唔會太咸雪米糍荔枝味雪米糍好好食!另一個好讚的地方是店員好勤力加茶,收碟都收得好快這餐食物高質的鳥海山鐵板燒都是598+10%,還要是2 人份,CP值好高,超驚喜!試問這個價出去食其他鐵板
長沙灣雖然餐廳林立,不過講開日本菜鐵板燒都比較少選擇。

碟旁仲有蒜片可以配埋一齊食

大蝦

蝦肉新鮮,爽口彈牙,蝦頭的蝦膏好香好濃郁

野菜
炒野菜

炒飯 + 味噌湯
櫻花蝦炒飯

雪米糍
荔枝味雪米糍好好食!

另一個好讚的地方是店員好勤力加茶,收碟都收得好快

試問這個價出去食其他鐵板燒,大概是一人價,所以鳥海山真係好抵食!
炒野菜
櫻花蝦炒飯