2024-01-09 463 瀏覽
我哋一行6人叫咗3個鳥海山鐵板餐(二人前)~個套餐包括有:是日精選刺身、沙律、活龍蝦、活鮑魚、鵝肝多士、牛肉薄燒、野菜、炒飯、味噌湯,個餐絕對夠食,份量好足!不過我哋就貪心想試多啲嘢,額外加咗活赤貝刺身、白鱔同特大虎蝦(真係有手臂咁長😳),條鱔超爽彈,廚師仲起咗塊皮分開煎脆👍🏻;特大虎蝦味鮮、肉彈,一隻都夠我哋6個人分😆至於套餐嘅嘢食大致上都有水準,唯獨係個「鵝肝多士」表面太厚粉,一嚟口感唔好,二嚟粉味遮咗啲鵝肝味,扣咗啲分🥲-咁嘅價位又咁多嘢食真係好抵,不過環境上就冇啲貴價鐵板燒餐廳咁靚同寬敞㗎啦,而且得Bar枱可以睇到鐵板燒位置,座位數量唔多㗎!餐廳做到月中(1月14號)就結業啦,有興趣嘅就快啲把握時間去食喇!😳
我哋一行6人叫咗3個鳥海山鐵板餐(二人前)~

2023-11-05 1618 瀏覽
做嘢咁辛苦,今餐要食豪D,朋友推薦呢間日式餐廳人氣之選:鳥海山鐵板餐,一個餐夠晒2人食,價錢約每人$500,也算合理,因為可以食到龍蝦、鮑魚、鵝肝等上等菜餚,所以價比值是不錯的!套餐大部份的食物都是師傅以鐵板形式烹煎、炒,所以食物都好香口,以下為大家介紹一下:前菜有:餐前沙律及味增湯,之後,是當日的精選刺身,共有四款,三款魚類一款貝類,每款有兩片,全部都非常新鮮,一點腥味也沒有,本人向來不食生冷野,但今次破格一試,4個字形容「非常鮮甜」!值得一讚,這裏的Wasabi是新鮮即磨出嚟的,不會嗆鼻👍😋😋😋第一道鐵板菜是厚切鮑魚:把大大隻新鮮鮑魚切厚片煎炒,香口之餘,也非常有口感,鮑魚十分彈牙、鮮甜,兩人份量,很足夠😋😋第二道菜是活龍蝦:把新鮮的龍蝦起肉煎炒後,再配上特別的醬汁,非常彈牙、鮮甜無比,啖啖肉,簡直好味得難以形容!👍👍👏👏😋牛肉薄燒:把薄薄的牛肉包着一些菜蔬煎香再切斷上枱,牛肉甘香嫩口之餘,其油香亦滲透在餡料內,食落口沒有肥膩感,也沒有油溢味,與餡料剛好互相平衡!👍鵝肝多士:真是一點也不吝嗇,鵝肝的size幾乎與多士差不多大,鵝肝軟淋,配上煎脆的多士,入口軟脆互相輝映,口感層次豐富

前菜有:餐前沙律及味增湯,

鵝肝多士:真是一點也不吝嗇,鵝肝的size幾乎與多士差不多大,鵝肝軟淋,配上煎脆的多士,入口軟脆互相輝映,口感層次豐富!

炒野菜:清淡的炒野菜雖然簡單,但配上以上豐富上等的海鮮,正好帶出平衡。

炒飯:絕不能小窺的一道炒飯,看似沒有什麼配料,只有雞蛋、蔥及及日本櫻花蝦,但飯粒炒得晶凝通透,粒粒乾脆利落,米與蛋的比例幾乎是1:1, 加上樱花蝦,味道簡直一絕,主菜絕對不輸給上等海鮮,怪不得最後才壓軸出場!真係要俾個like 廚師👏👍😋😋😋

整餐飯食得相當滿意、滿足,衷心感謝廚師的功力及功夫!
2023-10-11
  • 炒飯
  • 鮑魚
  • 是日精選刺身
2023-10-28 175 瀏覽
隱世 高水準 鐵板燒長期支持嘅其中一間小店食物質素高 充滿人情味🦞鳥海山鐵板餐 🥢是日精選刺身 🥢沙律 🥢活龍蝦 🥢活鮑魚 🥢鵝肝多士 🥢牛肉薄燒 🥢野菜、炒飯、麵豉湯🌟依個套餐係小妹去親依間餐廳都必點,雖然價格上可能已經係全店最貴嘅套餐,但都係一千多元(2位用),食開鐵板燒嘅你哋,就知道呢個價格係相當優惠,特別係可以食到原隻新鮮龍蝦、鮑魚、鵝肝等高級食材🤤因為小店座位不多,如果想坐Bar枱親身感受廚師在你面前即叫即煮,就剩係得六個位,記得提早預約!試過有一次Book唔到Bar枱,雖然食物質素都好高,但係始終好似差咁啲野,👀食先真係好緊要🤩所以真係糾結咗好耐,好唔好介紹俾大家,好驚第日想book位都難……建議大家下午去食,其實午餐更加實惠🤩
隱世 高水準 鐵板燒

🥢活龍蝦
🥢活鮑魚
🥢鵝肝多士
🥢牛肉薄燒
🥢野菜、炒飯、麵豉湯

• 鵝肝多士
  • 櫻花蝦炒飯
2023-10-16 139 瀏覽
今日朋友帶咗我一間好似好高檔嘅日式餐廳。雖然佢嘅地點喺長沙灣,但係可能好野就真係要花啲心機去搵,酒香唔怕巷深🤓餐廳嘅裝修風格都係行日式路線食左個六百幾蚊嘅大蝦套餐,其實依個套餐每一樣餸都做得幾好味,而且佢個'鐵板燒'嘅香味同埋獨有嘅味道喺每一樣菜式都可以品嚐得到,再融入埋菜式本身自己有嘅食材味道,幾正。但如果兩個人嚟食嘅話,我都會建議再散叫一啲食材,咁就可以再試多少少唔同嘅菜式。其實餐廳都仲有其他價位嘅餐,下次再同朋友嚟我可能都會試吓。首先黎個開胃沙律魚同蝦都非常之鮮味,蝦係大蝦嚟嘅,食完真係好想再叫加碼 魚嘅魚油再配合埋煎到表面焦脆,係享受牛肉熟度唔錯,隔離半碟嘅炸蒜都好香脆牛油炒菜味道有幾好食,而且份量都唔少仲有個櫻花蝦炒飯,真係食到最尾都仲有櫻花蝦
餐廳嘅裝修風格都係行日式路線

首先黎個開胃沙律

魚同蝦都非常之鮮味,蝦係大蝦嚟嘅,食完真係好想再叫加碼
魚嘅魚油再配合埋煎到表面焦脆,係享受
牛肉熟度唔錯,隔離半碟嘅炸蒜都好香脆
牛油炒菜味道有幾好食,而且份量都唔少
仲有個櫻花蝦炒飯,真係食到最尾都仲有櫻花蝦
2023-10-16 1084 瀏覽
鳥海山鐵板燒是一家位於長沙灣的日本餐廳,作為一個深愛日本美食的人,我非常期待這次的體驗。我點了他們的招牌菜——鳥海山鐵板餐,這個套餐包括了餐廳精選的刺身、沙律、活龍蝦、活鮑魚、鵝肝多士、牛肉薄燒、野菜、炒飯和味噌湯。首先,讓我們來品嚐這份餐廳精選的刺身。新鮮的刺身散發出誘人的海洋香氣,各種魚生鮮嫩多汁,入口即化。每一口都能感受到廚師的精湛刀工和選材的用心。接下來是沙律,清爽的蔬菜與鮮嫩的生魚片相互輝映。每一口都帶來了口感的層次變化,令人愉悅。活龍蝦和活鮑魚是這道餐點的亮點之一。新鮮的龍蝦肉質鮮美,鮑魚肉質滋潤細膩。這兩道菜以鐵板燒的方式烹調,保留了食材的原汁原味,口感更加豐富。龍蝦的肉質彈牙鮮嫩,鮑魚則帶有絲絲的彈性,充滿了海味的鮮甜。接著是鵝肝多士,這道菜展現了鳥海山鐵板燒的創意。鵝肝在鐵板上烤至外脆內軟,搭配酥脆的多士片,口感豐富。鵝肝的濃鬱香氣融合了多士的香脆,帶來了絕妙的口感平衡。牛肉薄燒是用優質的和牛切成薄片,再在鐵板上迅速翻炒而成。這樣的烹調方式保留了牛肉的鮮嫩口感,每一口都充滿了牛肉的香氣和汁液。牛肉的口感非常順滑,入口即化,令人回味無窮。野菜是這道餐點的健康搭配,新鮮

野菜是這道餐點的健康搭配,新鮮的時令蔬菜經過鐵板燒的烹調,保留了蔬菜的鮮甜和口感。簡單的調味使得每一種蔬菜都能展現自己的原汁原味,給整個餐點增添了平衡和清新的風味。

炒飯和味噌湯作為這道餐點的結尾,炒飯香氣四溢,粒粒鮮嫩,口感彈牙。米粒與蔬菜、肉類的結合恰到好處,帶來一份滿足感。而味噌湯則是典型的日本風味,濃鬱的味噌湯底中融入了柔軟滑嫩的豆腐和蔬菜,每一口都帶來舒適的暖意。

整體而言,鳥海山鐵板餐給我留下了深刻的印象。不僅食材新鮮,細緻的烹調技術也讓每一道菜品都充滿了層次和口感的變化。餐廳的用心和對日本美食的熱愛在每一道菜中都得到了體現。

2023-04-17
2023-10-15 100 瀏覽
前幾日仔仔帶咗我去食一間日本鐵板燒餐廳興祝拍拖一周年,佢位於長沙灣,叫鳥海山鐵板燒。雖然呢間餐廳唔算好大,但絕對有驚喜!入到餐廳坐低之後,店員有細心推介餐單,佢話佢地嘅鳥海山二人前套餐係最受歡迎。我哋見到HK$1,198又有鮑魚又有龍蝦,其實性價比幾高。於是乎我哋就點呢個套餐,佢係包左7道菜,包括:刺身、沙律、活龍蝦、活鮑魚、炒野菜、鵝肝多士、牛肉薄燒、野菜同炒飯,最後仲有一碗味噌湯,非常抵食!第一道菜是刺身,食完真係對刺身大改觀!!!作為一個本來就唔特別鐘意食刺身嘅人,我平時只係食三文魚,因為我唔鐘意其他魚食落去有筋。今次刺身選擇多樣,有目鯛、深海池魚、粒貝和平政。重點係,每一片刺身食落無筋,仲要係有浸好香嘅魚味!仔仔都大讚話覺得係日本到食刺身咁,我諗我之後都會食下除左三文魚外嘅刺身。第二道菜係鐵板鮑魚,鮑魚口感非常彈牙多汁。通常煮耐左都會有啲韌,但係絕對無,火喉岩岩好,煮到佢係有少少彈又唔會煮到韌!第三道菜係鐵板龍蝦,份量十足!!食完呢道菜我其實已經飽飽地。龍蝦肉身彈牙緊實,廚師仲用龍蝦膏去炒製,炒出黎勁香口!之後嘅係鵝肝多士同牛肉薄燒。鵝肝多士份量岩岩好,煎到少少焦,外脆内軟。牛

之後嘅係鵝肝多士同牛肉薄燒。鵝肝多士份量岩岩好,煎到少少焦,外脆内軟。牛肉薄燒睇得出係靚和牛,中間夾左大量葱,本生和牛油脂十足,有啲葱係到中和番口感,食落無咁漏!

最後係一碟炒菜同炒飯,飯炒到好乾身,粒粒分明。

除咗野食本身,我都想讚廚師和服務人員!廚師會不斷留意著每一位客人的用餐情況,及時送上下一道菜,確保用餐體驗舒適愉悅😍而服務人員亦都會細心介紹每一道,呢間餐廳真心推介👍🏻

2023-10-14 84 瀏覽
今日嚟到長沙灣食CP值超高嘅鐵板燒🥰平時出去食鐵板燒閒閒哋都要差唔多$1000一個人頭,今次幫襯嘅呢一間鳥海山就只需要1198就可以享用二人套餐啦~餐廳位置唔多有吧枱同埋其他位置俾你選擇,今日我就直接叫咗個二人餐,裏面嘅食物都超級豐富包括有是日精選刺身、沙律、活龍蝦、活飽魚、鵝肝多士、牛肉薄燒、野菜、炒飯、味噌湯~🌟活龍蝦特別係點評當中嘅主食,當中嘅重頭戲一定係活龍蝦😌一上嚟已經賣相非常之吸引,而且食落去嘅肉質非常之彈牙,食得出係好新鮮嘅龍蝦!而且佢嘅蝦膏非常之濃郁,同佢嘅蝦肉一齊炒,味道好正,食完簡直係有意猶未盡嘅感覺!🌟活鮑魚活鮑魚嘅味道調味好出色,同樣地口感食得出係絕對新鮮!師傅嘅調味令到鮑魚嘅鮮味更加突出,非常香口啊!🌟鵝肝多士呢一味簡直係鐵板燒當中唔會少得嘅一味菜食😎多士微微煎香,再加上鵝肝口感,下一個唔會輸嘅配搭,食完成個口都充滿着鵝肝嘅香味☺️🌟牛肉薄燒呢個係其中一度幾有驚喜嘅菜式,要為普普通通咁燒下牛肉,但牛肉本身已經好高質,再加上裏面包着好多蔥蒜,味道非常之夾!另外套餐仲包晒所有嘅湯野菜同埋炒飯,食到攬住個肚仔走啊!炒飯我都覺得好正,有時候好鍾意食鐵板燒嘅炒飯,因為佢哋

🌟活龍蝦

🌟活鮑魚

🌟鵝肝多士

🌟牛肉薄燒

另外套餐仲包晒所有嘅湯野菜同埋炒飯,食到攬住個肚仔走啊!炒飯我都覺得好正,有時候好鍾意食鐵板燒嘅炒飯,因為佢哋主動粒粒分明,但亦都好香口,呢一間都唔例外😊整體嚟講呢間鐵板燒我絕對推介,咁嘅價錢食到咁嘅質素簡直係有驚喜😌
2023-10-13 86 瀏覽
講起食鐵板燒 大家一定會諗到去油尖旺區/港島區食,好難會諗到喺長沙灣呢個地區都會有一間高質嘅鐵板燒餐廳。餐廳嘅格局走比較簡單和帶有居酒屋的感覺,整體都舒服和闊落。我同朋友最後都order了人氣之選的鳥海山鐵板燒餐。首先就會上了沙律先,胡麻醬淋在沙律菜上好fresh,不錯👍🏻是日精選刺身職員好貼心地介紹我們要由淡味的海鮮開始食起,海鮮亦都好新鮮,朋友亦都大贊海鮮的鮮味不錯,以呢個價錢黎食,高質活鮑魚呢個鐵板燒鮑魚值得一讚,口感較軟,再加上油香,令人食到停唔到口。活龍蝦🦞呢個活龍蝦真係驚喜到我,師傅將龍蝦的蝦膏取出去做個醬汁,口感彈牙爽脆,正牛肉薄燒入口比較淋,整體都是不錯的鵝肝多士熱辣辣嘅鵝肝再配上牛油多士,呢個配搭真係冇得頂,再加上鵝肝入口即溶,食得好滋味最後就有炒飯和炒雜菜,不得不讚師傅的功架,把飯在高溫的鐵板上炒到粒粒分明,再配上櫻花蝦,將個味道昇華。

我同朋友最後都order了人氣之選的鳥海山鐵板燒餐。

是日精選刺身

活鮑魚

活龍蝦🦞

牛肉薄燒

入口比較淋,整體都是不錯的

2023-10-10
  • 鵝肝多士
  • 是日精選刺身
  • 活鮑魚
  • 沙律
2023-10-13 64 瀏覽
去開長沙灣呢頭,想食好啲,就嚟咗呢間鳥海山鐵板燒!呢次揀咗$1198嘅二人餐,有齊龍蝦同鮑魚,好豐富!前菜首先有沙律🥗,配芝麻醬,開胃又清新。精選刺身粒貝:好新鮮!口感爽脆,味道有鮮味,高質粒貝呢!真鯛:淡淡魚香,但感覺都係好鮮甜,點少少豉油已經好好食。金目鯛:魚香比較鮮明,After Taste好特別。之前比較多食火灸金目鯛,呢次就咁食,Taste到多啲本身嘅魚肉味,幾啱口味。油甘魚腩:魚腩部位啖啖魚油香,一流!燒活鮑魚:加咗牛油同黑椒調味,提昇昇鮑魚嘅味道,咸香突出🆙,層次豐富。活鮑魚夠新鮮,口感彈牙,啖啖肉!食到唔捨得停。燒活龍蝦:用咗龍蝦本身嘅膏嚟調味,蝦肉爽口,味道濃郁,好好食🤤!鵝肝多士:鵝肝表面都燒得好香脆,配多士好夾呢,又唔會太油膩!牛肉薄燒:牛肉片包住蔥蒜,加咗醬汁,亦保留住肉汁!香口得嚟,味道豐富!櫻花蝦炒飯:炒飯粒粒分明👍🏻,加入櫻花蝦,豐富了口感同味道!仲有味噌湯同炒雜菜!夠哂飽!加1罐啤酒,正!

前菜首先有沙律🥗,
配芝麻醬,開胃又清新。

精選刺身
粒貝:好新鮮!口感爽脆,味道有鮮味,高質粒貝呢!
真鯛:淡淡魚香,但感覺都係好鮮甜,點少少豉油已經好好食。
油甘魚腩:魚腩部位啖啖魚油香,一流!

仲有味噌湯同炒雜菜!夠哂飽!

加1罐啤酒,正!

話說屋企人見過我食呢間鐵板燒,佢係附近番工咁耐都未試過。於是平日搵左晚放假就過黎食下野,睇下水準如何。不過,可能真係區內一間性價很高嘅餐廳,鐵板燒bar枱都係無位,今次都只能坐普通枱,無得欣賞師傅的技巧。不過食物還是重點,叫了個鳥海山鐵板燒,同上次個餐唔同,今次嘅食物更高級得體,但晚餐都係$1198兩位。前菜刺身三款,沙律、活龍蝦、活鲍魚、鵝肝多士,牛肉薄燒、野菜、炒飯、味噌湯,咁多野食,呢個價錢,講真幾相宜,比起另一間同區最愛的繼,佢平一大截。三種刺身都好新鮮,由濃到淡,我最愛中間嘅深海池魚,全部刺身都好厚切,你就知間野都幾抵食。沙律就最正常啦,無乜特別,當一個appetizer。用味噌為醬汁嘅炒活龍蝦,你食到嘅係好新鮮嘅感覺,龍蝦肉質非常爽,而且勁大隻。上次都有食鮑魚,今次煮法同味道和上次差唔多,剛剛好。牛肉薄燒都幾好,如果加少少炸蒜,感覺應該更完美。鵝肝多士一定係重點,阿媽平時都唔係好鍾意鵝肝,但係佢都話呢度整得幾好食,幸好佢唔係太大件,多士夠脆,整體水準又係高。炒飯都係粒粒細緻而食落煙韌,不過當晚可能重手咗鹹左少少,少少敗筆可以接受。尾聲的味噌湯都係正常啦。以價錢同質素嚟講,一

話說屋企人見過我食呢間鐵板燒,佢係附近番工咁耐都未試過。

沙律就最正常啦,無乜特別,當一個appetizer。

上次都有食鮑魚,今次煮法同味道和上次差唔多,剛剛好。

牛肉薄燒都幾好,如果加少少炸蒜,感覺應該更完美。

以價錢同質素嚟講,一定夠competitive,如果約開家人係呢頭食飯,當外邊嘅鐵板燒價錢都是天價,呢個絕對係一個幾唔錯嘅選擇。
2023-10-05 87 瀏覽
店內空間比想像中大,有正常枱又有吧枱食餐食豪d,揀左最貴個set. 見到個menu 就覺得好吸引首先有杯仔沙律,汁酸酸甜甜,好開胃店員專登同我地講左最好順住e 個次序食粒背:清爽,有咬口,脆脆地(最右)笛鯛:半厚切油甘魚腩:食到魚油嘅甘香,厚切(最左)深海池魚:厚切,清香燒得勁香!!!本身都已經夠餓,聞就更餓。兩個人分每人嘅份量都好夠,真心正🥳 鮑魚更厚度,唔會煎到硬/老,熟度岩岩好龍蝦切左一件件,好方便食。炒龍蝦嘅醬係膏醬,鹹香鹹香。 龍蝦肉大大件,熟度又正,真係好惹味,個人鐘意e 個做法>就咁蒸鵝肝多士,邪惡之選。鵝肝外脆內嫩,同多士嘅size 好夾。多士查左牛油一啖落去:香、脆,嫩燒牛,入面包住左d 蔥牛嘅油脂融入左蔥度,幾香半飽狀態下食埋炒飯同牛油炒菜就真係勁飽🙈
店內空間比想像中大,有正常枱又有吧枱

首先有杯仔沙律,汁酸酸甜甜,好開胃

店員專登同我地講左最好順住e 個次序食

粒背:清爽,有咬口,脆脆地
(最右)笛鯛:半厚切
油甘魚腩:食到魚油嘅甘香,厚切
(最左)深海池魚:厚切,清香

一啖落去:香、脆,嫩

燒牛,入面包住左d 蔥
牛嘅油脂融入左蔥度,幾香
半飽狀態下食埋炒飯同牛油炒菜就真係勁飽🙈

2023-10-04 69 瀏覽
餐廳掛左日本風情圖畫同酒瓶裝飾,讓人坐得悠然。餐廳面積唔算大,除左望住師傅嘅bar枱外,餐桌只有5,6張,唔會好迫,坐得舒服。食物花多眼亂,我地唔知食咩好,於是揀左套餐。套餐有前菜,刺身,主食,飯和湯等,啱哂咩都想試下嘅我地。揀左鳥海山鐵板燒二人前。沙律 - 清新爽脆,非常開胃精選刺身 侍應上菜時會講解進食次序,由淡味食至濃味,好貼心。4款是日精選刺身都非常新鮮,粒貝爽脆鮮甜;深海池魚魚肉嫰滑;扁鯛肉質鮮甜有油香。活鮑魚份量唔少。只係輕輕烤熟,保持住鮑魚嘅鮮嫰質地,煙韌彈牙。活龍蝦首先望見廚師係鐵板上每個烹煮嘅動作都乾脆利落,已經係視覺一大享受。加上牛油,龍蝦嘅香味更加令人垂涎三尺。🤤🤤龍蝦用以牛油和龍蝦膏炒香調味,肉質柔嫩彈牙,味道鮮美,口感一流。鵝肝多士鵝肝入口即溶,非常jucy, 多士用牛油煎香過,口感好夾牛肉薄燒 看似簡單,但內藏乾坤。牛肉包住蔥花和蒜粒,肉汁,葱香,一齊散發出黎,好味到講不出聲。炒飯材料有櫻花蝦,蛋花,蔥花,鐵板炒過有獨特的炒鍋香氣,食落飯粒分明唔痴口,好味野菜 - 炒椰菜保持脆口,味道唔錯味噌湯 - 可消一消剛才嘅油膩感今餐鐵板燒既能夠保持食材的鮮嫩和口感,

揀左鳥海山鐵板燒二人前。
沙律 - 清新爽脆,非常開胃
精選刺身
侍應上菜時會講解進食次序,由淡味食至濃味,好貼心
活鮑魚
份量唔少。只係輕輕烤熟,保持住鮑魚嘅鮮嫰質地,煙韌彈牙。
鵝肝多士
鵝肝入口即溶,非常jucy, 多士用牛油煎香過,口感好夾
炒飯
野菜 - 炒椰菜保持脆口,味道唔錯
味噌湯 - 可消一消剛才嘅油膩感
今餐鐵板燒既能夠保持食材的鮮嫩和口感,同時在烹煮過程中釋放出獨特的香氣,簡直係色香味俱全,咁豐富嘅鐵板燒真係大滿足呀!
我哋晚上六點入到去啱啱好開晚市。環境舒服,座位都寬敞,加埋音樂,慢慢食真係好享受😚😚。我哋揀咗鳥海山鐵板餐,有沙律、刺身、活龍蝦、鵝肝多士、牛肉薄燒、椰菜、炒飯同埋味噌湯。坐Bar枱仲可以睇到廚師煮嘢,好有氣氛嘅感覺😙😙⭐️ 沙律 沙律菜🥗爽脆清甜,配醬汁一齊食,酸酸地好開胃!⭐️ 刺身 店員好細心地介紹每款刺身嘅名稱同食嘅次序👍🏻👍🏻。刺身好新鮮,肉質鮮美,清淡又帶點油脂🤤🤤,每口咬落去都好彈牙。我特別欣賞佢地嘅山葵,同埋刺身本身嘅鮮味,好層次同香氣!⭐️ 鮑魚鮮又多汁,肉質結實q彈,好入味,幾唔錯😎😎⭐️ 活龍蝦 🦞香氣撲鼻,啖啖肉,肉質豐厚結實,鮮甜肥美嘅龍蝦😍😍。再配埋佢地特製嘅醬汁,要慢慢嚐佢嘅滋味🤤⭐️ 鵝肝多士 鵝肝切得超厚,鵝肝嘅油香,入口就溶化💕💕。多士脆卜卜咬落去,再加上牛油嘅香味,一試難忘,真係出色!💯💯⭐️ 牛肉薄燒 牛肉煎得朝香🥩,滑嫩多汁。再加上蔥同炸蒜,味道同口感更上一層樓😋。⭐️ 炒飯 炒飯香氣四溢🍚,每粒飯都好分明,配料豐富,炒功出色🤤🤤!⭐️ 椰菜同味噌湯椰菜炒得香口,味噌湯唔鹹,反而有啲甜味,好好飲🤩🍄 總括嚟講餐廳環境舒服,食物質素高,可以好舒服咁慢慢食😝,我哋

坐Bar枱仲可以睇到廚師煮嘢,好有氣氛嘅感覺😙😙

⭐️ 沙律
沙律菜🥗爽脆清甜,配醬汁一齊食,酸酸地好開胃!
沙律

⭐️ 刺身

⭐️ 鮑魚
鮮又多汁,肉質結實q彈,好入味,幾唔錯😎😎

⭐️ 活龍蝦

⭐️ 鵝肝多士

⭐️ 牛肉薄燒

⭐️ 炒飯
炒飯香氣四溢🍚,每粒飯都好分明,配料豐富,炒功出色🤤🤤!

⭐️ 椰菜同味噌湯
椰菜炒得香口,味噌湯唔鹹,反而有啲甜味,好好飲🤩
椰菜
味噌湯

🍄 總括嚟講
餐廳環境舒服,食物質素高,可以好舒服咁慢慢食😝,我哋都好滿足😚😚。如果係生日飯或者紀念日,嚟呢度真係一個好選擇,好好獎勵自己😌😌!

📍鳥海山鐵板燒 Mt. Chokai
長沙灣昌華街23號富華廣場地下18號舖
Shop 18, G/F, Florence Plaza, 23 Cheung Wah Street, Cheung Sha Wan
2023-09-28
沙律
味噌湯
2023-09-27 84 瀏覽
對我而言,吃鐵板燒是一種特別的活動,通常只在節日才能享受到。然而,有時候我也想在平日體驗一下喜慶的氛圍。出於好奇,我上網搜索了一些平價的鐵板燒店。其中一家位於長沙灣內街的鐵板燒店,外觀可能不太引人注目,但店內的裝修風格還算日式。如果不仔細尋找,可能很容易錯過這家店。那天晚上,店內人流不多,我們走進店裡,看見師傅站在鐵板前忙碌。食物在鐵板上發出噼啪聲,令人垂涎欲滴。我們點了一份兩人餐,首先上桌的是時令魚生。店員親切地介紹了食用次序,裡面有三款魚和一種貝類。品嚐時,能感受到鮮味和它們的產地,同時也能好好體會解凍技巧的精妙之處。接著上來的是鮑魚,口感酥脆,調味適中。鮑魚已經切成一口大小,非常方便入口。然後是這家店我認為最好吃的鮮活龍蝦,擺盤有著令人驚豔的氣勢。師傅將龍蝦肉拆開,盤子上還有烤過的龍蝦頭。蝦膏的美味與醬汁融合在一起,肉質鮮嫩,絕對是這家店的招牌菜。特別值得一提的是,廚師能保持龍蝦殼的鮮紅色,讓人在品嚐龍蝦肉的同時也能欣賞到擺盤的美感。接著是豚肉生薑燒和牛肉薄燒,豚肉生薑燒外觀普通,但洋蔥的甜味與新鮮豬肉相融合得很好。而用牛肉卷住的蔥花更凸顯了牛肉的鮮味,雖然不是用上昂貴的和牛,但

時令魚生

烤龍蝦
鮑魚

接著是豚肉生薑燒和牛肉薄燒,豚肉生薑燒外觀普通,但洋蔥的甜味與新鮮豬肉相融合得很好。而用牛肉卷住的蔥花更凸顯了牛肉的鮮味,雖然不是用上昂貴的和牛,但仍然令人回味無窮。

豚肉生薑燒
薄燒牛肉

最後,我們品嚐了櫻花蝦蛋炒飯和麵豉湯。雖然沒有太多驚喜,但有時候,即使是平凡的食材,也能被烹調成令人難忘的美味,這是一種難能可貴的技巧。整個餐廳飄散著炒飯的香氣,即使我的朋友不喜歡櫻花蝦,也吃了一大碗炒飯。

櫻花蝦蛋炒飯
麵豉湯

享用完美食後,我們忍不住到深水埗再品嚐了一道甜品,為這個晚上畫上完美的句號。
炒雜菜
薄燒牛肉
櫻花蝦蛋炒飯
麵豉湯
炒雜菜
同朋友慶祝生日,我地搵咗間鐵板燒試吓,我地嗌咗鳥海山鐵板燒二人前🍽️ ✨沙律沙律醋酸酸地好開胃✨刺身有四款唔同刺身,粒貝、飯池鯊、油甘魚、深魚池魚🧜🏻鮮甜嘅粒貝肉,爽口彈牙;飯池鯊味道濃郁,帶有豐富嘅魚油香味👅豐腴嘅油甘魚肉,口感滑嫩帶有淡淡嘅油脂味;而深海池魚肉質鮮嫩,全部刺身都好新鮮🤩✨龍蝦🦞金黃色好吸引😍好有份量!因為本身既龍蝦冇貨轉左用西澳大龍蝦只係套餐加$80非常之抵食🥹膏多肉嫩😆每舊龍蝦肉都沾滿咗蝦膏,非常鮮甜,肉質彈牙爽口! ✨南非鮑魚南非鮑魚肉質鮮嫩,好有鮮味!因為食材本身就好新鮮,師傅用左小量牛油、醬油、清酒,做佐料調味👨🏻‍🍳已經帶出左海鮮既鮮香甜✨鵝肝多士鵝肝煎到金黃酥脆,肉質滑滑嫩嫩,油脂味好香🦢士多吸晒d精華😍✨牛肉薄燒M9+和牛 牛肉片燒到嫩嫩哋,微微帶焦香色。包住大量蔥花同炸蒜粒😍好有口感✨炒飯 麵豉湯加入咗櫻花蝦、蛋、香蔥,每粒蛋都俾蛋液包裏住,呈金黃色,粒粒分明🤩味道鮮美🍚 麵豉湯底濃郁,味道醇厚✨炒野菜新鮮嘅椰菜炒熟之後仲保持住椰菜嘅鮮脆口感,味道清爽🥬整體黎講,係傅統嘅鐵板燒,一個套餐有齊沙律、刺身🧜🏻龍蝦🦞鮑魚、鵝肝多士🦢牛肉薄燒🐮炒飯、湯、炒野菜

✨沙律
沙律醋酸酸地好開胃

✨龍蝦🦞

✨南非鮑魚

✨鵝肝多士

✨牛肉薄燒

✨炒飯 麵豉湯

✨炒野菜
新鮮嘅椰菜炒熟之後仲保持住椰菜嘅鮮脆口感,味道清爽🥬

整體黎講,係傅統嘅鐵板燒,一個套餐有齊沙律、刺身🧜🏻龍蝦🦞鮑魚、鵝肝多士🦢牛肉薄燒🐮炒飯、湯、炒野菜🥬味道不俗,可以一試!