2024-04-05 182 瀏覽
屋企人成日都話新新酒樓抵食,今晚又同佢地食左一次,因為睇中了懷疑小菜金錢雞!估唔到星期一晚都爆場!我哋5個人見菜單都幾豐富,於是點了4人餐$1488。新新懷舊金錢雞最上層係一塊瘦肉,燒到好香,有燒味感覺,中層係雞膶,食落唔腥唔臊,最底層係醃製過已糖化的肥膏層,整體甜味較重又帶點焦香,幾特別,長輩就食得津津有味,讚有保留傳統做法!上湯加拿大龍蝦配伊麵伊麵底充足,湯底濃郁,龍蝦新鮮,肉質結實,小朋友最愛竹笙海皇燴燕窩燕窩非常清甜,蔬菜加上竹笙海鮮令口感提升,而且飲落輕型,份量仲多到可以舀到一人兩碗!碧綠炒龍躉球西蘭花清爽,龍躉球啖啖肉,肉香而厚實,不錯!清蒸龍躉頭腩較炒龍躉球為清,但仍然非常爽甜!肉身帶點汁水不,火喉剛好!蒜香脆皮燒雞果真香脆!外皮脆,雞肉算滑,調味剛好!瑤柱蛋白炒飯比較之下,味道較淡福康蟠桃沒有特別,有蛋黃,但沒有出油香,中規中距!最尾仲送了紫米露糖水,各人都吃得很飽
我哋5個人見菜單都幾豐富,於是點了4人餐$1488。

新新懷舊金錢雞

上湯加拿大龍蝦配伊麵

伊麵底充足,湯底濃郁,龍蝦新鮮,肉質結實,小朋友最愛

竹笙海皇燴燕窩

碧綠炒龍躉球

西蘭花清爽,龍躉球啖啖肉,肉香而厚實,不錯!

清蒸龍躉頭腩

較炒龍躉球為清,但仍然非常爽甜!肉身帶點汁水不,火喉剛好!

蒜香脆皮燒雞

果真香脆!外皮脆,雞肉算滑,調味剛好!

瑤柱蛋白炒飯

比較之下,味道較淡

福康蟠桃

沒有特別,有蛋黃,但沒有出油香,中規中距!
最尾仲送了紫米露糖水,各人都吃得很飽
  • 金錢雞
  • 懷舊金錢雞