對我來說壽司郎在日本簡直是恩物!100日元就食到赤蝦,每次都同家人食起碼5件,過江龍黎香港,點都要試下。App開啟無耐已經滿額無得預約,我無放棄繼續耐不耐就開app黎睇下,點知有一晚見到勁多日子可訂,即刻訂個2人位同老公嘆下啦。當晚7:45到,由出電梯到入座都排滿等候的食客,心想幸好有預約,而且好對唔住咁講,有少少少少優越感,呢種感覺係黎自我老公,因為見到我老公好驚訝可以越過咁多人直入,好讚許我既表情,我的確飄飄然了😂😂好~入正題!比起日本,香港店多了這個牌,用黎帶你入座同埋最後埋單拿去收銀台用,幾有心思。任飲區有汽水、花茶果茶、咖啡等,不過成餐飯都無見人有飲。先黎店內期間限定,海膽分量多,但不算好鮮,中規中矩。再來香港店必食之選$17的吞拿魚壽司,油脂色澤中上,稍稍有筋,不錯。但呢一款三味我期間限定就真係唔係咁掂,刺身色澤暗啞,赤貝唔算好新鮮爽口。三文魚壽司更是劣質,薄到爭鮮都好過佢。我留意返餐牌,有分$12三文魚壽司,即圖中呢款之外仲有$17厚切三文魚壽司。我叫過黎食,頂!厚切先係外面正常既厚度,取巧!我點了兩款熱食,可以好肯定說:熱食好難食!其實日式店家好細心,一碗湯拉麵會在設計
對我來說壽司郎在日本簡直是恩物!

好~入正題!

任飲區有汽水、花茶果茶、咖啡等,不過成餐飯都無見人有飲。

先黎店內期間限定,海膽分量多,但不算好鮮,中規中矩。

我點了兩款熱食,可以好肯定說:熱食好難食!其實日式店家好細心,一碗湯拉麵會在設計上封實碗邊,絕對不會倒瀉在客人身上。但味道來說,太難食麵湯頭非常杰,唔係濃稠咁簡單,而且太太太咸!豚肉肉質偏硬,在肚餓既狀態之下我仍然只食半碗,我老公問我係咪唔好食😅

日式蒸蛋,真係......差過元x9條街,蒸蛋唔夠滑,唔係高湯既鮮味而是死咸。

一路食一路見到好多壽司都係咁樣既狀態,留意過輸送帶運入客人區時不太順暢,可以好多時如果壽司較為鬆散既話就直接變成咁樣上台。

最後想分享一個插曲,多次聽到食評說此店服務態度好,介紹時會蹲下身與客人平視線,我同意,但希望不止是表面上的禮貌。我試過兩次致電查詢,基本上兩次對談中,第一位回應既職員連基本的問題都答唔出,而且語氣不太禮貌,有一次我說我在app裡預約左今晚....,個女職員一口覆:我地無得預約嫁!
我解釋俾佢聽有預約,我是想問有無留台時間,超過幾多分鐘就無效,點知個女職員話:你準時咪得。(完全無答過問題!)

事後男經理解釋電話駁左去廚房,所以職員不是很清楚,之後有道歉。不過.....唔好話是日本餐廳,連普通餐廳都唔合格,希望店家可以重視員工的培訓。
2019-09-04