2015-06-27 1554 瀏覽
 剛與男友兩個人放工去尖沙咀行街,響K11商場內見到東海,心諗近排食日本菜、西餐都食到厭厭地,見到東海有三個二人套餐揀,好似都有好多選擇,咁就入去試吓。呢間鋪裝修好新淨,啲枱又唔迫,坐得好舒服。哈哈,我成日覺得枱太近,人地聽到晒我們講d野,一係有d店就太迫,大家都唔敢坐太耐,依度就唔同。落單後四選二嘅小食好快到咗,首先上枱的是蒜拍青瓜雲耳,青瓜及雲耳都很爽脆,蒜汁味較重,對我來說比較鹹,但男友就不斷食,不停講好好味,。跟住係百味豆腐,豆腐是炸的,细細粒賣相好Q,皮有少少調味粉好夠味,推介唔好點喼汁食原味。接着是娘惹醬煎蝦,娘惹醬是辣的,跟了一片不太熱又脆脆的法包,,蝦殼有切開,用附上的刀义食得方便d。食完最後一口法包,萬眾期待的花膠佛跳牆便到了,瘦肉、冬菇、花膠、海參、乾瑤柱在迷你沙煲內浮吓浮吓,都好多料, 好好味 ,當然好快俾我地飲完。飲完湯便到蠔皇鮑魚海參,海參很大條,不過太多茨 ,食到我已經好飽了。上湯時蔬是菜心,用菜來代替白飯是最好不過了,食到依度男友都表示差不多飽了。跟住就係上素粉果,皮薄薄但夠煙韌,內裏塞滿了很多馬碲,絕對有驚喜。 GOOD GOOD GOOD!!精緻的特式

精緻的特式甜點是奶凍,細细隻透明杯又精緻又好味。(不過對於愛食甜品的我, 太細杯了)
最後是馬蹄露,有好多蛋花及加上少量桂花令成碗糖水更香,生色不少。
2015-06-17