2016-04-19 2633 瀏覽
"365東海.蟹east ocean crab kitchen"個店名長到吖..我到現在還搞不清該怎樣讀,唯一可以肯定的是隸屬東海集團旗下的喫蟹專門店.上趟帶了三名瑞士妹妹嚐過片皮鴨,今次她們想挑戰大閘蟹!我本身不是吃蟹能手,尤其那些部位可以吃,那些不能吃,永遠都是別人幫忙掦走,移除和剪開;打從第一次吃大閘蟹花了個多小時,弄致十隻指頭損哂,我就很抗拒這個美食活動了.是次抱著捨命陪君子,以自己的方式KO大閘蟹,當然倒過來説也可以.我們誤打誤撞神推鬼擁,差不多八時多來到K-11,在飯店門外考慮了良久..因為內𥚃格局實在有點老套,由裝潢至枱布,由餐牌到碗筷,全無格調可言,首個印象已讓人卻步..最後我們還是'打死罷就'的選了$1688四位用的{大閘蟹鮑魚宴},另加一客{芝士焗龍蝦}.飯店雖然有點嚇人,不過服務生姐姐倒是和藹可親,也許啱啱遇著剛剛踫到幾位好人,沒有遇上其他網友的不快待遇.{特色三小碟}-川辣皮蛋冰花皮蛋面撒以川椒和紅薑,麻而不辣,個人雖然很喜歡,不過八件皮蛋真的沒法子完成,因為中歐來的小姐們很是抗拒千年蛋的黑色誘惑..-

上趟帶了三名瑞士妹妹嚐過片皮鴨,今次她們想挑戰大閘蟹!

{特色三小碟}
川辣皮蛋
-川辣皮蛋
蒜拍青瓜小木耳
-蒜拍青瓜小木耳
這個涼拌醃菜倒對胃口,甜酸爽脆.她們很是喜歡.
乾煸四季豆
-乾煸四季豆
此菜是屬於川菜菜系,口味干香辣爽;傳統方法是將四季豆瀝乾水份後過油炸透,以辣椒蒜頭姜絲爆香肉燥並炒豆,調以醬油糖塩便成,所以有點肥膩,吃罷滿口是油.
大閘蟹粉小籠包
{大閘蟹粉小籠包}
小籠包包皮尚算不厚,仍能得見內𥚃湯汁,咬破吸啜也滿有鮮味,不過蟹粉味不濃,只是意思意思罷..
南瓜帶子羹
{南瓜帶子羹}
清甜南瓜湯羮,少許帶子粒,讓人很有飽肚感,所以吃了一半便放棄.
芝士焗龍蝦
{芝士焗龍蝦}
在專門吃蟹的地方點選龍蝦,注定失望而回;可是對吃龍蝦的渴望戰勝了理智,唯有隨她們吧.端上枱的芝士焗龍蝦有點可怖,尤其那帶青的芝士汁活像嘔吐物,她們問這是芝士麼????
龍蝦口感一般,尚算彈牙,不過鮮味缺缺,讓人感覺可疑..而芝士不屑一提..整個料理我們完全不喜歡.
江蘇大閘蟹
{江蘇大閘蟹}
每人先安排一套剪刀工具和膠手套,朋友們覺得很有趣好像做手術,到端來大閘蟹,才驚呼原來要自己劏開,再眼見烏烏黑黑的蚶毛,簡直嚇得花容失色,後悔莫及..
我將從電視學來一知半解的解剖大閘蟹次序,再以自己方式重新詮釋,教授她們如何先甩去蟹腳蟹蚶,再揭開肚仔塊掩,先除去灰色的肺部,.再去掉粒透明'星星',不過問題是該部份是什麼模樣也不大清楚!?侍者們圍住看熱鬧,好奇有人竟可以論盡成這樣子,不過都有幫手教導我們應該怎樣怎樣做..只是時間逐分秒過去,擺平了蟹仔,已熬了將近一小時..
到端來另外四隻大閘蟹,方知道原來每位兩隻(約五両一只)!!!那是崩潰絕望的一刻!!朋友們的耐性已耗盡,到第二隻,不消幾秒亂剪一通就算是了,她們說:"只想吃蟹肉,為何這樣辛苦?",我們視之為珍品的蟹膏,她們毫不欣賞,覺得好腥..
説回是次江蘇蟹當然比不上陽澄湖的水準,不過蟹很大隻,膏甘香肉也鮮甜,以我水平已覺得唔錯,當然嚐過陽澄湖有證書的珍品,就約莫分得出優劣吧..

直到以下菜餚端上桌,我們仍在跟大閘蟹群戰鬥中..實在無暇兼顧,因此到回過神來,菜巳放涼,十分可惜.
生拆蟹粉蒜蓉包
生拆蟹粉蒜蓉包
{生拆蟹粉蒜蓉包}
服務生姐姐眼見我們狼狽不堪,提議先完成蟹仔,到可以騰出雙手來方給我們加熱蟹粉;法包本來是熱辣辣,放久了變得韌;蟹仔有分公乸,蟹膏顏色亦不同,乸是橙色,公是半透明,碗𥚃蟹粉橙色膏很少,大多是蟹肉,不過加熱後蟹粉香氣撲鼻,很甘香,味道也濃郁.
𧐢皇原隻鮑魚扣花菇
{𧐢皇原隻鮑魚扣花菇}
鮑魚炆得細嫰幼滑,花菇爽口彈牙;𧐢油汁蘸份量不用太多,小小一湯匙已足夠譲人回味.
客家沙薑雞
{客家沙薑雞}
雞肉鮮嫰滑溜,沙薑粉調味適中.只是到了此時,大家已撐得不行,淺嚐小件後唯有外帶.
臘味粒蒸飯
臘味粒蒸飯
{臘味粒蒸飯}
我自小就喜歡吃臘味,加上是煲仔飯模樣更加樂透;小小一碗仔用料十足,感覺溫暖.
薑茶湯丸
{薑茶湯丸}
吃過大閘蟹來碗薑茶湯丸,是完美結局,當然是對本地人而言,對同桌友伴來説,戰鬥完首隻小蟹,已全然投降,再沒有任何食慾.

很抱歉我們浪費了很多食物..首趟大閘蟹經驗對朋友來說畢生難忘.那絕望的眼神,催涙的表情..已寫進歷史..她們永遠都會記得香港,永遠都不會忘記大閘蟹.
2015-10-26
2016-01-04 1534 瀏覽
嘩好差!!!津白完全冇味差到爆排骨冇咩肉青瓜好鞋羊肉煲都冇味 樣樣野都冇味白切雞好彩都滑燒肉好鞋有d餸碟底有水搞到好驚Service幾好都冇用完全唔會唔會有下一次

好差!!!
搞到好驚
Service幾好都冇用
完全唔會唔會有下一次
2015-10-28 2355 瀏覽
因為朋友生日, 想去食大閘蟹, 諗住試下新野, 見到之前有食評說好好 又貪地方便選在此已經備好餐單, 食7:30, 同我說一元元具沒有, 沒有普通小籠包, 要食蟹粉果隻叫了一碗米線, 又送錯一窩來, 叫我們要左去, 我當然說不可啦, 俾小朋友食咋, 點食?另一邊個蒸鐹整來整去都唔著又唔知, 又沒人跟D野黎晒擺了係度便走, 沒有人跟那PARTTIME話唔知點好, 亂放,一陣把呢D野放落去蒸, 碟底已十分不衛生, D 粥靠蒸氣, 好似用洗碟水來做咁明明有三四個熟手的, 見到另外兩個不停跟另一位客人在傾, 也不理我們只有一個熟手間中會理下我們, 留下一個PART TIME既, 又是新人, 同我們說什麼都不懂大細超到呢.....咁來SERVE我們後來要叫她們, 叫了三四次, 每次一整一下, 睇下便走開, 沒有留意是唔得, 來回5,6次都有真是黑仔, 千坐萬坐, 坐正個咁既爐蒸大閘蟹一上, 工具什麼沒有放好俾客人, 叫她手套, 便左單一隻工人用的藍色洗碗執垃圾手套給我們而且蟹唔熱, 好細隻, 成$138, 人地X星都至少有杯姜茶送, 用東海蟹掛名, 簡直名不如實說真的黎得K11, 都是想揀一間有
因為朋友生日, 想去食大閘蟹, 諗住試下新野,
見到之前有食評說好好
又貪地方便選在此

另一邊個蒸鐹整來整去都唔著又唔知, 又沒人跟
D野黎晒擺了係度便走, 沒有人跟
那PARTTIME話唔知點好, 亂放,
一陣把呢D野放落去蒸, 碟底已十分不衛生,
D 粥靠蒸氣, 好似用洗碟水來做咁

大細超到呢.....咁來SERVE我們
真是黑仔, 千坐萬坐, 坐正個咁既爐蒸

說真的黎得K11, 都是想揀一間有水準既地方食野, 呢度好似連大排檔都不如

後來又話有番元貝, 好彩都OK SIZE既
海鮮其實一D都唔新鮮, 馬拉糕超甜
其他 半隻雞, 半斤蛤仔, 6小碗南瓜粥及蛋白炒飯全都只是一般
普通一碟什菜收HKD98.00, 如果環境和衛生, 仲有服務是好, 我樂意俾, 但事實相反

D野好食都話, 差成咁
事後D朋友同我說東海在他們心中一早BAD LIST左
我話呢家知了, 唔會再試
埋單我一元貼士也沒付
那有經驗的WAITER 零笑容, 黑面.
我都未黑, 你黑我?
題外話/補充資料: 我感到之前食評似假
2015-10-19
2015-10-24 1970 瀏覽
五美女義士和兩小B一行七人去飯聚,小哲媽一到,見她雙眼盯著蝦片的眼神,就看出她要滅絕邪惡的信念,為免她殺錯良民,我身先試卒,果然,那蝦味很邪惡!必需儘快把它纖滅!為免各義士是晚的任務太大,於是,我刻意點了個「善良」的套餐,套餐包括有自選兩小碟:爽口開胃的蒜拍青瓜雲耳和肥瘦比例剛好的脆皮燒腩仔、滋補美味的川芎魚頭湯、為遷就兩小B,我把醬油脆皮雞都換作了嫰滑的薑蔥霸皇雞、套餐裡最邪惡的,已算是生啫九肚魚,但由於這是四人套餐,份量會不夠五大二小B,於是我們額外再點了三個餸,就這樣出事了。小玉點了粉絲蝦煲,這個還未夠邪惡,但小哲媽點的九級邪惡避風磄軟殼蟹以及十級邪惡黄金魷魚令眾義士均看不過眼,黃金魷魚的最外面是十級香的咸蛋黃,包裹著彈牙的鮮魷魚,墊底的桑葉亦十分香脆,一眾義士隨即忍不住立即聯手把它對付。最後,善良套餐裏的生啫九肚魚因為有濃烈的焦味,有幸避過一刧,餘下一半沒人理會,眾義士也對黃橋燒餅沒有什麼反應,可能皮太厚,味道也不特別。行動結束,來一個紅豆沙和奶布甸作結。
蝦片
蒜拍青瓜雲耳
脆皮燒腩仔
薑蔥霸皇雞
生啫九肚魚
避風磄軟殼蟹
黃金魷魚
黃橋燒餅
行動結束,來一個紅豆沙和奶布甸作結。
題外話/補充資料: 我們五位二小B點了一個四人套餐,再另加三個菜,我明白待應把湯分成四份送上是「道理」,但若貼心一點代分成五碗送上,免去食客再分一趟那份「人情」味會讓食客加分不少。
2015-09-18
避風磄軟殼蟹
黃金魷魚
  • 黄金魷魚
2015-10-13 2650 瀏覽
愛吃蟹, 愛吃海鮮的朋友, 要留意小妹這篇博文了, 因為這次介紹的蒸氣石鍋, 是吃蟹, 吃海鮮的一流吃法.對東海這個品牌很熟悉了, 這天晚上就來到365 東海蟹. 店子跟另外兩家東海分店, 近日推出了蒸氣石鍋. 原理很簡單, 就是用熱騰騰的蒸氣, 在最短的時間就把食材蒸熟, 這樣子, 各種海鮮就能夠保持原汁原味.江蘇大閘蟹 $138 /隻在365 東海蟹, 當然要吃蟹, 在這個吃大閘蟹的季節, 那就來一隻江蘇大閘蟹, 特別之處就是用上蒸氣石鍋去蒸. 我這晚吃的那一隻, 蟹羔份量不少, 味道鮮甜, 蟹迷準會滿意.清蒸海中蝦 $28 /両下一款是清蒸海中蝦, 用蒸氣石鍋去清蒸, 自是最原汁原味. 蝦肉味道清甜, 肉質爽口, 這時候, 就要點點混製的醬汁, 更添食味.蟲草花蒸鮮雞 $168 /半隻接下來轉轉頻道, 吃吃雞, 說的就是蟲草花蒸鮮雞. 短時間蒸熟的鮮雞, 雞肉來得相當幼嫩, 配上蟲草花, 就是健康而美味的菜式.清蒸花蛤皇 $128 /斤一連四款相類似的海鮮, 由清蒸花蛤皇開始. 既然是花蛤皇, 果然份量十足, 每隻花蛤也很鮮甜, 鮮味之選.蒜蓉蒸日本大元貝皇 $1 /隻下一道就是
江蘇大閘蟹 $138 /隻
清蒸海中蝦 $28 /両
蟲草花蒸鮮雞 $168 /半隻
清蒸花蛤皇 $128 /斤
蒜蓉蒸日本大元貝皇 $1 /隻
下一道就是優惠菜式, 蒜蓉蒸日本大元貝皇原價每隻$48, 現凡惠顧蒸氣石鍋, 就只需加$1就能享用. 雖然是大元貝皇, 但蒸出來一點也沒有肉質過老的感覺, 加上蒜蓉去蒸, 大美味.
蒜蓉粉絲蒸貴妃蚌
貴妃蚌不是在餐牌上的選擇, 而是時令海鮮, 自然來得更加新鮮. 這客蒜蓉粉絲蒸貴妃蚌, 大家的注意力也被粉絲吸引住, 當然, 貴妃蚌亦是鮮味十足的.
切條蒜蓉蒸象拔蚌仔 $88 /隻
至於切條蒜蓉蒸象拔蚌仔, 切條後的象拔蚌仔, 食用更加方便, 帶香濃的蒜蓉味道, 而且質感彈牙, 令人吃得滿意.
蟹粉小籠包
東海的小籠包一向有水準, 這晚就選來蟹粉小籠包, 水準相當之高. 皮夠薄, 而不會穿底, 內裡湯汁很豐盈, 而且用上的蟹粉是靚貨, 這時候不吃蟹粉小籠包, 還待何時.
安格斯和牛片 $398 /大
CEO嚷著要吃牛, 那又來一客安格斯和牛片滿足他吧. 用上的和牛片, 水準不俗, 大家要做的, 就是等待一分鐘, 就能夠吃到美味的安格斯和牛片了.
南瓜排骨珍珠米粥 $68 /例
來到結尾的時候, 要吃吃澱粉質吧, 這客南瓜排骨珍珠米粥, 是一開始已經放進蒸氣石鍋內去煮, 經過一晚的時間, 已經吸收了最精華的味道, 這客粥, 您又怎能抗拒呢.
原籠蒸古法馬拉糕 $48
少不了的是吃甜品, 原籠蒸古法馬拉糕, 一客有六大件, 質感鬆軟, 甜度合宜, 不過就不太是古法的, 因為欠了豬油呢. 吃馬拉糕, 還是要邪惡一點才覺滿足.
香港人愛吃海鮮, 來到365 東海蟹吃蒸氣石鍋, 就能夠把食材最原味的一面吃出, 特別是清蒸花蛤皇, 切條蒜蓉蒸象拔蚌仔, 以及蒜蓉蒸日本大元貝皇, 全都鮮味十足, 讓人愛上這蒸氣石鍋呢.
這一夜我們決定來一場溫馨又浪漫的大屠殺...海鮮~哈哈標題夠嚇了吧!!365 東海蟹最近都趕上潮流推出蒸汽火鍋加上係出名的大閘蟹專門店這配搭簡直係相得益彰~爐具超先進不須外置計時器蒸完一款再一款包保每樣食物新鮮滾熱辣送到嘴邊~嚟到東海那會錯過食時令大閘蟹$138/隻呢!!隻隻足五兩重張牙舞爪的大閘蟹在我們面前跟它say bye後即席放入蒸汽鍋內焗個桑拿~15min後橙黃爆膏的大閘蟹便出現在我們面前,蟹膏甘香既軟滑真令人欲仙欲死啊救命~又要再次感謝我身體的包容吃後並無不適^0^特意一提東海的蟹醋調配得十分出色酸甜味剛好香醇不嗆喉~還有貼心的拆蟹服務^0^這個小吃炸蝦片超級好味香脆帶微辣令我想起細時在家炸燶蝦片的醜事!!蟲草花蒸雞$168/半隻蒸9min便夠嫩滑鮮雞帶著蟲草花特別的香氣很迷人,車爸爸最愛這味可惜這夜他無緣品嚐!!生猛海中蝦$28/兩,隻隻扎扎跳蒸後鮮味比白灼更勝一籌蝦肉新鮮扎實冇得輸~花甲王$128/斤蒸4min就開口了乾淨無沙鮮甜味晒爆燈必吃之選除了好味另有一個理由必選它最後才跟大家揭曉^0^日本大元貝$1/隻係呀冇打錯原價$48/隻現凡惠顧蒸汽火鍋便可用$1換購(每位一
嚟到東海那會錯過食時令大閘蟹$138/隻呢!!
日本大元貝$1/隻係呀冇打錯原價$48/隻現凡惠顧蒸汽火鍋便可用$1換購(每位一隻)
蒜蓉粉絲蒸元貝肥大肉厚配襯調味得宜的金銀蒜鮮香味在口腔大爆發,賣大包也絕無揸流海灘喔!!
仲有我大愛的貴妃蚌平時也常買回家煮,味道當然不輸蝕過元貝質感較有咬口那粉絲真令我欲罷不能冒著胃痛也要跟它廝殺一番haha~
蒜蓉象拔蚌仔$88/隻將之切成條狀份量也不少啊鋪滿兩邊殼,係呀又係蒜蓉蒸我們真的很愛它^0^爽脆鮮甜勁好趙頭很好吃~
我覺得食大閘蟹一定要食埋蟹粉小籠包先完美hehe好大的藉口喔~
湯汁超豐盛味道也合格如果肉團再有咬口點就更加吸引嚕!!
席間各人也愛甜就叫籠馬拉糕$48末來個堂蒸吧!!夠霸氣了嗎hehe~
蒸起熱辣辣即吃又冇倒汗水糕身鬆軟也不錯耶~
那花甲王的小小關子就係呢窩一品粥甫坐下時侍應已將南瓜排骨及珍珠米$68/例牌放於鍋內然後將所有剛才蒸過的海鮮及肉類精華吸盡大家可以想像到那口粥有多鮮甜嗎!!
趁著天氣稍涼大家也吃一頓暖暖的蒸汽火鍋吧!不知何解吃飽後帶著溫暖身軀回家感覺既溫馨又浪漫這或許便是冬意吧!!
2015-10-09
  • 大閘蟹
  • 花甲王
  • 海中蝦
2015-10-12 1985 瀏覽
星期五晚, 工作了一整星期, 人也相當疲勞, 能夠吃餐好的, 已是最好的打氣方法. 這次來到365 東海蟹, 為的是新近推出的蒸氣石鍋.這裡環境不俗, 而且位處商場內, 小晴晴就能夠有更多的放電位. 蒸氣石鍋, 就是用熱辣辣的蒸氣, 短時間就能蒸熟食材, 讓大家能夠原汁原味地吃海鮮. 這次來到, 當然是吃海鮮為主, 但愛吃肉的我們, 也要來點肉食才滿足吧.江蘇大閘蟹 $138 /隻: 8.5分, 蟹季到, 來到東海, 怎能不吃大閘蟹. 享用蒸氣石鍋去蒸的大閘蟹, 還是第一次呢. 東海的蟹, 一向有信心保證, 是晚吃到的, 有不少蟹羔, 一只份量十足, 賣價$138, 是合理的.清蒸海中蝦 $28 /両: 8分, 繼續下來的是清蒸海中蝦, 常常有機會吃到白灼蝦, 而蒸氣石鍋的清蒸海中蝦, 蝦肉是更加鮮甜的, 點上自行混製的醬汁, 美味.蟲草花蒸鮮雞 $168 /半隻: 8.5分, 說到蒸氣菜式, 當然要來一客蟲草花蒸鮮雞, 這裡是半隻的份量, 已經相當足夠了. 雞肉蒸得特別嫩滑, 完全不會有平日吃蒸雞很容易過老的問題. 加上蟲草花去蒸, 自是來得健康一點.清蒸花蛤皇 $128 /斤: 8
清蒸花蛤皇 $128 /斤: 8.5分, 接下來是幾款海鮮菜式, 清蒸花蛤皇用料相當靚, 花蛤大大隻, 肉質鮮甜, 簡單的去清蒸, 最能夠保存到那份鮮味.
蒜蓉蒸日本大元貝皇 $1 /隻: 8.5分, 至於蒜蓉蒸日本大元貝皇, 就是必吃的. 原價每隻$48, 現在凡惠顧蒸氣石鍋, 就能夠加$1享用. 來自日本的大元貝皇, 用蒜蓉去蒸, 鮮味十足, 而且用上蒸氣石鍋, 就能夠保持嫩滑的質感.
蒜蓉粉絲蒸貴妃蚌: 8分, 下一道海鮮是蒜蓉粉絲蒸貴妃蚌, 貴妃蚌本身的質感不俗, 而底下的粉絲吸引了蒜蓉的味道以及貴妃蚌的鮮味, 更是必吃的呢.
切條蒜蓉蒸象拔蚌仔 $88 /隻: 8分, 接下來的是切條蒜蓉蒸象拔蚌仔, 蒜蓉味道香濃, 象拔蚌仔質感彈牙, 也有水準.
蟹粉小籠包: 9分, 既然是蟹季, 也要來一客蟹粉小籠包吧. 皮是相當薄身, 但夾起沒有穿底, 湯汁相當豐盈, 蟹粉香突出, 高水準之作.
安格斯和牛片 $398 /大: 8分, 牛魔王不吃吃牛又怎說得過去, 這客安格斯和牛片, 份量不少, 大家記緊是要在短時間內就要蒸好, 千萬不要超過一分鐘, 才能夠吃到安格斯和牛片最嫩滑的質感呢.
南瓜排骨珍珠米粥 $68 /例: 8.5分, 一開始的時候, 已經把南瓜, 排骨, 跟珍珠米放進蒸氣石鍋內煮, 到了尾聲, 就是吃這客南瓜排骨珍珠米粥最好的時光. 粥底已經吸收了一路下來的食材的鮮味, 這口粥, 真的是精華所在呢.
原籠蒸古法馬拉糕 $48: 8分, 甜品方面, 就來一客原籠蒸古法馬拉糕, 質感是相當鬆軟的, 不算太甜, 我也連吃兩大件才覺滿足.
365 東海蟹全新推出的蒸氣石鍋, 是原汁原味地吃海鮮的好方法, 當中的江蘇大閘蟹, 蒜蓉蒸日本大元貝皇, 以及清蒸花蛤皇皆是值得推介的. 當然, 東海的蟹粉小籠包一向有水準, 蟹季當前, 怎能錯過呢.
2015-09-30 1842 瀏覽
好友在澳洲回來,我哋就把握呢兩星期約一個9人飯局相聚,由於人數較多,大家放工地區分別來自港島及九龍,為咗大家就腳今次就揀選了位於尖沙咀地鐵站K11的"365東海蟹",一心抱住打東海招牌應該唔錯的想法,但看來想多了,換來一餐無誠意之作,首先作為集團式中菜服務水準不達標,服務唔夠主動,對餐牌菜式唔清晰,其次係食物質素好求其,交行貨,煮唔出水準,而且以價錢唔平的價目確實令人有點失望,order了簡單的六個菜,包括肉蟹蒸籠飯底,扣肉煲,北京片鴨,凉瓜炆鴨,油葱雞鍋,前五味都唔得,最後一味粉𢇁蝦球已算是全晚最好的餸菜了,埋單$2400,難怪有此地段但當晚食客竟廖瘳可數了,唯一的好是地方還算寬敞,坐得舒適寧靜,今次之後令我對東海集團打了折扣。作為東海蟹,故名思義用蟹作主打,但這肉蟹蒸籠每隻蟹為$218,兩隻連另加飯底要成$6xx,蟹唔新鮮,肉質霉之餘蟹肉非常乾身,感覺味道似雪藏而不是新鮮的,而飯雖然有香味,但食不出有蟹的鮮味,像是飯還飯,蟹還蟹而不能配合起黎般涼瓜炆鴨~太濕太多汁,而且唔夠入味,一般住家也能跟它比上粉絲蝦球~我認為全晚最好的一道菜,蝦球爽口彈牙,粉絲乾身得黎入味,香味噗鼻,不錯的扣
涼瓜炆鴨~太濕太多汁,而且唔夠入味,一般住家也能跟它比上
扣肉煲~配上蒸曼頭食入口無咁油膩
北京片皮鴨~全晚最差最失望的一道菜,本人確實本身好喜歡食片皮鴨,但首先佢賣相唔吸引,雖有㕑師在旁即席切,而係在遠遠看不到的柱後切,,其次皮不算好脆口,肉汁又唔算多,食過比它好食的實在太多了
2015-09-28
好姊妹有大半年未出來飯聚, 今次其中一位好姊妹第一次帶佢男朋友出嚟見面, 大家都好躍跃, 相約係尖沙咀吃晚飯。  最近收到某銀行的推廣資料, 知道佢有Promotion 所以嚟食。當晚我哋叫咗3個優惠小食川椒皮蛋, 黑椒蒜片豚肉粒同鎮江小排骨每個33蚊, 分量都唔少, 用嚟送啤酒真係一流, 亦都可以送飯, 真係唔錯~~ 我地仲叫咗砵仔焗蠔, 濃湯鮮竹浸時蔬同埋北京片皮鴨兩食。濃湯鮮竹浸時蔬味道不俗, 湯味鮮甜, 幾好味。 砵仔蠔分量都好足料, 鋪滿個砵面。北京片皮鴨兩食我地叫咗片皮鴨同鴨絲炒時蔬, 片皮鴨水準OK, 反而鴨絲炒時蔬炒得幾惹味, 算係喜出望外 最後7個人埋單一千多元左右, 算係唔錯嘅選擇~~
相約係尖沙咀吃晚飯。

我地仲叫咗砵仔焗蠔, 濃湯鮮竹浸時蔬同埋北京片皮鴨兩食。
濃湯鮮竹浸時蔬味道不俗, 湯味鮮甜, 幾好味。

砵仔蠔分量都好足料, 鋪滿個砵面。

最後7個人埋單一千多元左右, 算係唔錯嘅選擇~~
2015-08-09
用餐優惠
信用卡優惠
2015-08-04 1804 瀏覽
星期六難得早起,去接婆婆出去行下同食下嘢,去到尖沙咀行咗一陣途經K11姪女話肚餓,唯有係K11望下有咩食啦,媽媽舅父見到有茶樓就話要飲茶,好啦,順下啲長輩意見去到門口侍應已經好快咁問幾位,見有輪椅,小朋友就帶咗我哋去離門口冇幾遠既座位坐低方便出入,舅父係精打細算型,睇完點心紙再望下套餐既紙,就話個商務套餐$468有11樣嘢幾抵食,要試下喎。
虎皮椒、脆皮素鵝
濃湯雲吞豆腐
鎮江小排骨
過橋蟶子
題外話/補充資料: 見到枱面有啲卡仔,用恒生信用卡可以叫$33小菜,本身都好想試但係食完個餐已經好飽,優惠好似去到9月底,搵機會再帶屋企人去試過
2015-08-01
  • 鎮江小排骨、川芎魚頭湯
2015-07-26 1624 瀏覽
見到飲食雜誌介紹東海有$38一條魚食,魚怪嘅我一定唔會錯過。第一時間打去訂位同訂魚,仲可以訂兩條,無蝕底嘅我,訂左兩條去到時大約7點,朋友已經到左,佢話啲蝦片好好食,又真係幾好食!不過埋單時忘記睇下有無收費 原來恆生卡仲可以叫$33小菜,最衰我地兩個都無,所以惟有叫番餐牌嘅小菜。黎到依到梗係叫蟹啦!有好多野想食,最後同個經理講可唔可以取消其中一條魚,佢話當然可以啦!飲飽食醉,每人大約$2百零,都幾底!可以再encore!

飲飽食醉,每人大約$2百零,都幾底!可以再encore!
蜜汁燒鱔
雞油花雕蒸蟹鉗
燒魚
避風塘軟殼蟹
雞油花雕蒸蟹鉗
避風塘軟殼蟹
2015-06-27 1553 瀏覽
 剛與男友兩個人放工去尖沙咀行街,響K11商場內見到東海,心諗近排食日本菜、西餐都食到厭厭地,見到東海有三個二人套餐揀,好似都有好多選擇,咁就入去試吓。呢間鋪裝修好新淨,啲枱又唔迫,坐得好舒服。哈哈,我成日覺得枱太近,人地聽到晒我們講d野,一係有d店就太迫,大家都唔敢坐太耐,依度就唔同。落單後四選二嘅小食好快到咗,首先上枱的是蒜拍青瓜雲耳,青瓜及雲耳都很爽脆,蒜汁味較重,對我來說比較鹹,但男友就不斷食,不停講好好味,。跟住係百味豆腐,豆腐是炸的,细細粒賣相好Q,皮有少少調味粉好夠味,推介唔好點喼汁食原味。接着是娘惹醬煎蝦,娘惹醬是辣的,跟了一片不太熱又脆脆的法包,,蝦殼有切開,用附上的刀义食得方便d。食完最後一口法包,萬眾期待的花膠佛跳牆便到了,瘦肉、冬菇、花膠、海參、乾瑤柱在迷你沙煲內浮吓浮吓,都好多料, 好好味 ,當然好快俾我地飲完。飲完湯便到蠔皇鮑魚海參,海參很大條,不過太多茨 ,食到我已經好飽了。上湯時蔬是菜心,用菜來代替白飯是最好不過了,食到依度男友都表示差不多飽了。跟住就係上素粉果,皮薄薄但夠煙韌,內裏塞滿了很多馬碲,絕對有驚喜。 GOOD GOOD GOOD!!精緻的特式

精緻的特式甜點是奶凍,細细隻透明杯又精緻又好味。(不過對於愛食甜品的我, 太細杯了)
最後是馬蹄露,有好多蛋花及加上少量桂花令成碗糖水更香,生色不少。
2015-06-17
2015-05-12 1312 瀏覽
去I Square睇戲前先醫肚,於是搵到東海蟹,可能我地6:30左右就入座,所以好多位,D餸亦上得好快。千島醬煎蟹餅 – 誠意推介,必食,個煎蟹餅造到成粒帶子咁,我初初以為佢上錯菜,但個千島醬又啱喎,食落先知原來係煎蟹餅,除左蟹肉之外,仲有不少配菜,食落鮮而不膩,加上我最愛既千島醬,兩者非常夾。7點左右我地旁邊有一圍都order千島醬煎蟹餅,但我聽到侍應話已經賣晒,可想而知呢味菜幾咁受歡迎,記得一坐底就先order啦!脆皮燒腩仔 – 雖然唔太差,不過個人都係覺得太興好食D。青瓜木耳海蜇頭 – 個人喜愛,去好多酒樓都會叫,佢個海蜇頭都好爽。蟹湯小籠包 – 早知小籠包會隻隻獨立上,所以原本只叫左兩隻,同男友一人一隻,食完之後忍唔住馬上嚟多round,小籠包湯汁熱辣辣,個皮厚簿適中,最正既係上菜既姐姐會用心提我地快D食左小籠包先,唔係凍左無咁好食,第二次上小籠包既姐姐都有同樣既溫韾提示,好貼心,姐姐抵讚。法式焗扇貝 – 個賣相真係好靚,覺得自已係度食緊西餐,隻扇貝就唔算好大隻,但好嫩滑,個芝士醬汁好正,我要嚟撈飯添。酥炸桶蠔 – 又好似隻扇貝咁一隻隻上菜,隻蠔外面炸得好脆,但裡面仲係好jui
脆皮燒腩仔 – 雖然唔太差,不過個人都係覺得太興好食D。
酥炸桶蠔 – 又好似隻扇貝咁一隻隻上菜,隻蠔外面炸得好脆,但裡面仲係好juicy,愛蠔之人必食。
2015-05-03
2015-05-03 1277 瀏覽
難得一家人出尖沙咀晚餐,老爸喜歡吃中菜,為了方便搭西鐵,所以選擇了K11的365東海蟹雖說是平日,但為怕等位都訂了枱!好彩~去到都差不多滿座~看到這個蟹真的超想食耶~可以對蟹敏感所以沒有點看到店外的海報說33週年優惠,全單8折!太幸運了~再問問經理,說除了海鮮,主餐牌有8折~抵呀~盡情叫吧!小食篇雖說是小食,但份量蠻多~某些酒樓的小菜也是差不多份量呢!【青瓜木耳海蜇頭】青瓜木耳都充滿麻油味同蒜味~非常入味,海蜇頭入味之餘更加彈牙爽口,令人好想夾完再夾!【胡椒豬手】前菜來說佢都算耐先上枱,因為原來係熱食的!(我以為係豬仔腳的朋友...)一擺底經已聞到陣陣胡椒味,豬手亦都炆得夠林~【脆皮燒腩仔】份量像例牌般~抵食夾大件~皮夠脆,亦唔算太多肥糕!【蒜片和牛粒】呢個真係不得了呀,和牛黎講$108 食到咁多真係抵過我自已煮!牛肉粒一D都唔un, 不過有D就細粒左DD~我比較喜歡有咬口~而我勁喜歡食蒜, 熱辣辣食既感覺真係以為自己食緊鐵板燒~主菜篇【漁香茄子煲】微辣帶出惹味,送飯一流!【原條竹笙蒸豆腐】母親大人要吃清一點~呢味岩晒佢~竹笙充滿上湯的味道~配豆腐好夾~仲有蘆筍,多吃可減血壓!超健康的
雖說是平日,但為怕等位都訂了枱!好彩~去到都差不多滿座~
看到這個蟹真的超想食耶~可以對蟹敏感所以沒有點

看到店外的海報說33週年優惠,全單8折!太幸運了~
再問問經理,說除了海鮮,主餐牌有8折~抵呀~盡情叫吧!
小食篇
雖說是小食,但份量蠻多~某些酒樓的小菜也是差不多份量呢!

【青瓜木耳海蜇頭】
【青瓜木耳海蜇頭】
【胡椒豬手】
一擺底經已聞到陣陣胡椒味,豬手亦都炆得夠林~
【胡椒豬手】
【脆皮燒腩仔】
份量像例牌般~抵食夾大件~
皮夠脆,亦唔算太多肥糕!
【脆皮燒腩仔】
【蒜片和牛粒】
而我勁喜歡食蒜, 熱辣辣食既感覺真係以為自己食緊鐵板燒~
【蒜片和牛粒】
主菜篇

【漁香茄子煲】
微辣帶出惹味,送飯一流!
【漁香茄子煲】
【原條竹笙蒸豆腐】
母親大人要吃清一點~呢味岩晒佢~
竹笙充滿上湯的味道~配豆腐好夾~仲有蘆筍,多吃可減血壓!超健康的一道菜~
【原條竹笙蒸豆腐】
【紅燒乳鴿】
這個...夾起後見到隻碟有點血水...應該是剛剛熟的樣子吧!
【紅燒乳鴿】
【順德生煎雞】
是東海的十大名菜,看到小冊子的介紹所以點的,原隻雞起骨再生煎~
點了半隻試試看~一上枱香味四溢!蔥頭同薑加上雞既香味...四周的人都望了過來呢~
無俾相騙,真係件件雞都煎到金黃色架~好味道!
【無錫五花腩跟饅頭】
也是東海的十大名菜,初初不明白為什麼會跟饅頭?黎到之後就明白~
原來個汁係甜甜的~饅頭用來點汁超好吃!五花腩係超林~又係停唔到口!推介推介!
【無錫五花腩跟饅頭】
之前睇雜誌都見過介紹東海既十大名菜,果然不是空口說白話的啊!沒令人失望~
今次只係試左2款,有機會下次試埋其他款先!
  • 【蒜片和牛粒】
  • 【無錫五花腩跟饅頭】
  • 【順德生煎雞】
最近比較少來尖沙咀吃飯,特別是K11這天受邀來到 365 東海蟹 365 East Ocean Crab Kitchen本來以為會是簡單的家庭宴和普通的中式菜,但想不到竞然有驚喜一來便是東海六小蝶-前菜 本人的最愛之一青瓜海蜇頭- 本來就喜歡這個,所以不多說。胡椒豬手 - 不粘不鞋,口味也不會太濃郁,反而有些淡淡的香橙香小排骨-香酥、酸甜....松露醬鮮冬菇 - 西式中食,松露味也是在口中化開百味豆腐- 外脆內滑,我吃了不少豆腐....椒盐九肚魚 - 本來不是最愛,但也吃了二三块,因為真的不錯再來個中式湯 - 准杞燉螺頭湯,只能說只可惜只有一人一碗最有名之-醇酒釀大肉蟹好酒之人的我連湯都喝上了一大碗,酒的香味在口中直入到肚中竹笙扒豆苗 - 本來清淡的菜君上了瑤柱,味道頓時變得濃郁上湯焗海中蝦(伊面底) - 比起龍蝦,海中蝦好便更特別。蠔皇鮑魚扣鵝掌 - 份量大到難以想像,排場也不錯 (主人家將冬菇換了鵝掌)醬油脆皮雞- 全場就雞比較失色還有個大壽桃,看著就開心!祝老人家心想事成,開開心心!!分享到 facebook
最近比較少來尖沙咀吃飯,特別是K11
本來以為會是簡單的家庭宴和普通的中式菜,但想不到竞然有驚喜
一來便是東海六小蝶-前菜 本人的最愛之一
青瓜海蜇頭
青瓜海蜇頭- 本來就喜歡這個,所以不多說。
胡椒豬手
胡椒豬手 - 不粘不鞋,口味也不會太濃郁,反而有些淡淡的香
橙香小排骨
橙香小排骨-香酥、酸甜....
松露醬鮮冬菇
松露醬鮮冬菇 - 西式中食,松露味也是在口中化開
百味豆腐
百味豆腐- 外脆內滑,我吃了不少豆腐....
椒盐九肚魚
椒盐九肚魚 - 本來不是最愛,但也吃了二三块,因為真的不錯
再來個中式湯 - 准杞燉螺頭湯,只能說只可惜只有一人一碗
醇酒釀大肉蟹
最有名之-醇酒釀大肉蟹
好酒之人的我連湯都喝上了一大碗,酒的香味在口中直入到肚中
竹笙扒豆苗
竹笙扒豆苗 - 本來清淡的菜君上了瑤柱,味道頓時變得濃郁
上湯焗海中蝦(伊面底)
上湯焗海中蝦(伊面底) - 比起龍蝦,海中蝦好便更特別。
蠔皇鮑魚扣鵝掌

醬油脆皮雞- 全場就雞比較失色
壽桃
還有個大壽桃,看著就開心!
祝老人家心想事成,開開心心!!
分享到 facebook
百味豆腐
椒盐九肚魚
醇酒釀大肉蟹
竹笙扒豆苗
上湯焗海中蝦(伊面底)
蠔皇鮑魚扣鵝掌