2021-04-16 4354 瀏覽
上次係Ritz Carlton食過一次lunch buffet之後,(雖然佢少選擇,但樣樣都好食)都覺得唔錯,今次又見佢Flash Sales做平日夜晚自助餐,就買咗coupon($600連埋加一)同個friend試吓佢同個lunch嘅分別。去到餐廳,我哋被安排咗係近窗邊嘅位置,以為諗住有靚靚夜景伴住一齊食啦,但好景不常,今日天氣麻麻,好大霧,雲層又低,望出去完全望唔到景,有個正位都enjoy唔到。好啦!出去拎嘢食啦!佢個buffet位其實唔大,分左中右3 part,左邊係熱食,中間係甜品,右邊係凍嘢,3邊都好平均。由於我坐係左邊嘅關係,一出去就會攞熱嘢先!首先就俾佢個live station吸引,平時嗰啲自助餐嘅live station都係碌下粉麵或者意粉之類嘅嘢,但佢今日係成盆花膠咁放咗喺度,即場整個花膠扣鮑魚菇俾你!雖然啲花膠係有啲硬,但個味幾好!同埋唔知係咪呢排做緊花膠節,佢除咗呢個花膠扣鮑魚菇之外,連個中湯都係花膠湯,仲有一個栗子雞煲炆花膠,反而呢2個花膠又好滑好好食,又有d厚度,絕對唔係啲垃圾膠!骨膠原滿分!食咗勁多!到凍海鮮啦,佢夜晚buffet係多咗生蠔、龍蝦同長蟹腳嘅

到凍海鮮啦,佢夜晚buffet係多咗生蠔、龍蝦同長蟹腳嘅,生蠔ok,個龍蝦就冇咩味,唔好食。反而最有驚喜係啲凍蝦,佢食落口嘅感覺就好似白灼蝦咁但係就整凍咗,好彈牙好有鮮味!仲有個Parma ham同埋煙三文魚都好好食!好有油香!刺身方面就有北寄貝、鱲魚、三文魚同八爪魚,咁我攞咗啲鱲魚同埋北寄貝試吓,個師傅好貼心,佢會將啲刺身放喺一個長形碟嘅側邊,等你另一邊可以放隻豉油碟去裝豉油同wasabi,一讚!仲有,如果冇人排隊嘅話,師傅仲會用啲消毒液去消毒個砧板同埋把刀,非常之衛生!

到最後甜品啦,其實呢個先至係今個buffet嘅主角,本身Ritz Carlton Afternoon Tea Set d甜品都好好,佢buffet唔會因為係buffet就俾啲啲cheap嘢你,佢有好多款甜品俾你揀,放係個櫃入面display得好靚,仲要件件精美,款款都好好味,又唔太甜!個人大推Creme brûlée,朱古力布甸同柚子mousse cake。我大大話話都食咗成10款甜品,勁飽!

朋友都話呢個價錢有d有質素又啱食嘅嘢絕對OK!

食完今餐又要lunch食菜啦!
花膠扣鮑魚菇
花膠扣鮑魚菇