2016-03-27 4088 瀏覽
半島酒店利士廳並非你話去食飯就可去的餐廳,通常只有當去飲宴時先會有機會去到的。可能因當年係度擺婚宴,對佢有好特別的感情,好想重回舊地。所以當知道佢聖誕節有做 Christmas Buffet Lunch,當然即刻報名,雖然已在成個月前訂位都要排waiting list,但好彩最後都wait到。 當日,懷著興奮的心情去享受大餐! 半島酒店聖誕時無論內外的裝飾、環境及氣氛,一向都無得輸,靚到不得之了。沿著梯級走上位於M2的利士廳,已可見到食物完美的擺放係外邊的大廳,而宴會廳入邊就擺了十多張枱,不算太擠迫。講吓食物方面,食物有分冷盤、沙律、熱盤、甜品蛋糕,種類繁多,擺放得又靚,加埋聖誕的擺設裝飾,靚到有啲唔捨得食,怕破壞了它的完美。 冷盤:有龍蝦、雪場蟹腳、大蝦、帶子、翡翠螺等等。龍蝦大大隻肉質彈牙啖啖肉,蟹腳海水味恰到好處,其他冷盤刺身都新鮮鮮味。 沙律及壽司:有多款新鮮菜類、煙三文魚及熟食沙律可供選擇。Ham,芝士,壽司盤,三文魚、吞拿魚、鮮蝦等刺身,都係水準之作。 熱盤及湯:熱盤款式都多,有牛、燒雞、羊架、魚柳等等,但由於熱盤永遠都唔係我食buffet的首選,所以每

當日,懷著興奮的心情去享受大餐!

冷盤:

沙律及壽司

有多款新鮮菜類、煙三文魚及熟食沙律可供選擇。

熱盤及湯:

熱盤款式都多,有牛、燒雞、羊架、魚柳等等,但由於熱盤永遠都唔係我食buffet的首選,所以每樣都只試了少少,但味道都不錯,另有湯及多款麵包提供。

甜品蛋糕及朱古力:

士多啤梨聖誕樹、馬卡龍、檸檬撻,芒果奶凍、各款蛋糕甜點等等都又靚又美味,最可惜無Tiramisu ,因為半島個Tiramisu好好味。

另外,仲有個 Tea set三層架擺放了半島朱古力,啲朱古力係半島Boutique 買一粒都要幾十蚊,鍾意食朱古力的人士真係要食多幾粒啦!

大會都好有心思,準備了一些小玩意給前來的食客玩,另找來聖誕老人派禮物及歌手獻唱,以增加聖誕氣氛。

最後要一讚的是職員的態度非常好,臨走前本打算影多張相留念,餐務經理主動上前幫手影相,還提議一些影相靚位,本來工作人員正在清走佈置,也被叫停了,讓我們有個靚靚背景去影相(真有點不好意思),但職員細心及以客為先的態度真係值得一讚再讚。

紀念日
  • 冷盤及甜點