星期六同太太來angelini試下佢個半自助式午餐, 有自助頭盤+主菜+甜品+咖啡廳或茶, 以酒店意大利餐廳來說, 賣$218絕對不貴, 而且大部份檯仲要睇到海景首先送上自家製的麵包籃同菜湯, 麵包暖暖的, 有香草包,小麥包,grissini等, 配以沒甚味道的橄欖油香草醬, 最出色係grissini, 香脆而且有麵食香, 而菜湯極濃似一d打溶左的菜一樣自助頭盤二十多款, 有沙律, 水牛芝士,蕃茄, 蘆筍, 各式凍肉, 風乾火腿, 莎樂美腸, 菌類, 魚塊, 八爪魚, 青口, 大蝦, 煙三文魚, 生果等, 大部份都新鮮可口, 但當中以風乾火腿, 凍蝦, 八爪魚同sun dried 的蕃茄比較出色主菜一叫左pizza margherita with prosciutto 風乾火腿薄餅, 熱辣辣送到, 薄餅厚度唔算太薄但有麵粉香, 搽蕃茄醬好平均, 其實我自己卻偏愛薄一d的餅底, 而風乾火腿係同頭盤的一樣, 每人食兩片已經非常飽肚, 為左要品嚐另一主菜, 剩下的要外帶回家主菜二係trenette al pesto a gamberi , trenette with basil, pest

主菜二係trenette al pesto a gamberi , trenette with basil, pesto and shrimps 鮮蝦香草醬意大利闊條麵, 份量頗多, 闊條麵比Fettucine窄身同厚一點, 而且煮得al dente, 口感十足, 配上自家製香草醬同不知名的豆, 新鮮爽口的大蝦, 水準之作....

甜品方面太太選擇了gelato, 要朱古力味同開心果味, 朱古力味濃而不膩, 而開心果味則味道真實, 本來我想試水準不錯的tiramisu, 但最後卻試了香港比較少有的cannoli con ricotta e frutta candita,西西里特色芝士脆卷, 脆卷脆皮好腍, 好似放左好耐咁, 又有少許'油益'味, 而中間係忌廉狀的Ricotta Cheese, 兩邊有開心果粒, 但塊脆皮一定都唔脆已令我唔想再食, 唔通傳統的西西里特色芝士脆卷係呢種味道??失望到不得了...

咖啡叫左latte同cappuccino, 點知咖啡沒甚味道, 而且不香不濃, 只有奶味, 似一杯加多左奶的Americano咁, 身為意大利餐廳的咖啡做得咁差, 真係抵打!!

埋單$240 ($218加一), 有d信用卡仲有折, 雖然價錢不貴, 但食品水準參差, 睇你運氣啦
麵包
哈蜜瓜風乾火腿