2014-01-12 6369 瀏覽
有外國同事來香港玩想揾D香港美食. 原本有諗過帶佢地去D酒店中菜廳, 但高級中國菜佢响唐人街或其他城市都好易食到. 不如帶佢地去D只有香港先食到的地道美食. 咁就去食雞煲+打邊爐la -- 其實係自己想去食!! 哈哈!! 晚上8pm 去到熟食中心, 全場只有這檔大排長龍(> 20人), 好彩我早幾日已Book 左枱, 去到即刻有位坐. 外國同事不停向排隊的人龍影相, 雖然係幾壯觀, 但影得太過份真係驚俾人打....由於佢地唔識中文,問完佢地有乜唔食之後, 全部都係我想食乜叫乜! 呢到招牌菜係雞煲同鱷魚湯. 唔駛諗上左呢兩樣再慢慢叫打邊爐配料. 雞煲有大笪地乾煲和麻辣湯煲. 望見周圍枱枱都食乾煲, 想這個比較受歡迎, 加上十分香, 就要大笪地乾煲! 辣度有大,中,少和無. 就試少辣!鱷魚湯很快到, 很足料, 有雞肉豬肉海底椰等等. 很香很甜好合我口味. 應該係冇味精, 所以飲完冇口渴. (ps 我是中湯怪!!) 其實鱷魚煮熟係點架? 我覺得好似豬肉咁. 外國同事問我邊D係鱷魚肉? 我係完全唔識答 - 好味咪得囉!!大笪地雞煲等左差不多45分鐘先到. (我地吹左2次單) 真係十

鱷魚湯
大笪地雞煲
大笪地雞煲等左差不多45分鐘先到. (我地吹左2次單) 真係十分新鮮滾熱辣上枱. 一路食個煲一直咋咋聲. 大笪地雞煲味道有D似台灣三杯雞, 當然沒有紫薑和九層塔的香味. 炒香的薑荵味加上蒜頭和辣椒, 令雞件十分入味. 而雞件本身都幾新鮮, 肉質幾滑, 一D都唔鞋. 這個煲送飯一流!
肥牛
邊爐配料
差不多食完個雞煲, 個staff走過來加清湯我地開始round 2 打邊爐. 以為加清湯後邊爐可能味道比雞煲濃味蓋過, 其實都仲好有味, 煮完D肥牛同薯粉唔點豉油都OK. 邊爐配料我地叫D大路野- 肥牛,丸類, 鯇魚, 菜,響鈴等等, 大致新鮮正常.

服務方面, 都係一般大排檔服務. 可能比較少staff, 叫人加單和加茶都要好多次先有人理. 另外我地同隔離幾枱都追幾次雞煲先有.

總括來說, 外國同事們都欣賞雞煲這地道美食同體會香港人生活繁忙. 仲叫我下次再帶佢地來!
鱷魚湯
大笪地雞煲