2022-09-18 65 瀏覽
三一餃子開分店去九龍區啦,位置正正係通菜街嘅一生懸麵隔離,好易搵到!餃子有8款,有啲好創新嘅款式,例如麻婆豆腐素肉餃同韭黃墨醉雞餃🤩 另外都仲有幾款小食🤤 •🥢餃子大阪燒 $56/10隻其實呢款就係喺冰花煎餃上面加咗沙律醬、燒汁、木魚絲同埋紫菜碎~ 呢款用咩餃好似係每日唔同😯 我哋嗰日食就係招牌之一嘅蒜芯豬肉餃(蒜芯其實係蒜嘅花莖,蒜味無蒜頭咁濃,無乜辛辣味~)蒜芯同豬肉比例相約,而蒜芯口感少少爽脆有啲似豆角,以餃子口味嚟講都幾唔錯👍🏼不過「大阪燒」嘅部份就有啲失色喇😢因我蒜芯豬肉餃嘅味道都幾出,加埋「大阪燒」就會有少少做多咗🤔 如果配其他餃嘅話,就可能沙律醬同燒汁都要落多啲同均勻啲先得喇,因為今次落得唔夠,令到個餃子唔夠「大阪燒」😬•🥢 韭菜蝦皮豬肉煎餃 $52/10隻呢到嘅煎餃都做到日式嘅冰花底😍 不過呢個方法得一面脆,好彩呢到嘅冰花嘅一面都好平均同幾大😌 煎餃揀咗韭菜蝦皮豬肉餃,韭菜同豬肉份量平均,但韭菜味一如概往嘅突出,蝦皮(蝦嘅幼苗)就被韭菜味蓋過咗喇😢•🥢 黑白松露豬肉餃 +上海麵 $51呢款都係濃味嘅餃子之一😛餃子皮厚薄剛好,餡料都幾juicy,而且黑白松露味都幾香濃,用

🥢餃子大阪燒 $56/10隻
餃子大阪燒
蒜芯豬肉餃

🥢 韭菜蝦皮豬肉煎餃 $52/10隻

🥢 黑白松露豬肉餃 +上海麵 $51
呢款都係濃味嘅餃子之一😛餃子皮厚薄剛好,餡料都幾juicy,而且黑白松露味都幾香濃,用嚟做餃子餡唔會太嗆,不過食完呢款再食其他味就可能會覺得其他款比較淡喇🫢
三一餃子係走日式餃子路線,無中式餃咁大隻同飽滿,食完真係有啲唔夠喉🤣 所以呢款就配咗個湯麵~
餃子出色,但湯麵就比較一般,湯底揀咗味噌蝦湯,蝦嘅鮮味都幾夠,但唔知點解有啲藥材嘅甘味,但可以接受;上海麵份量多,但有啲太淋🫢
黑白松露豬肉餃 +上海麵
黑白松露豬肉餃

🥢 關東煮 $28
呢到嘅關東煮細細碗,但都有幾多餸:白蘿蔔、溫泉蛋、獅子狗、冬菇、墨丸~ 蘿蔔清甜無渣👍🏼但可能因為湯底味道偏淡,所以幾款餸都無乜味/唔入味😬有少少失望~
關東煮

🥢 醉炸雞翼 $35/5隻
即使無用炸粉包住再炸,外皮都幾脆,唔會太熱氣,咬開入面都好juicy,唔乾,但我覺得酒味可以再濃啲啲🤪
醉炸雞翼
餃子大阪燒