聽講當年蔡瀾試過哩間嘅出品後居然留低幾隻字咁稀奇,午飯時間,咁啱冇野搞就黎試試吧。第一次黎唔識規矩見到位就坐低睇餐牌了,坐低後聽到有個姐仔用擴音器叫其他客人落嘅單,發現原來係要先去搵佢 ☞報坐位 ☞落單 ☞俾錢,然後再坐低等食的 講真我唔係好中意俾所有人知道我 ☞食乜,☞駛咗幾多錢 ,哩種服務模式的。不過既然人地定咗哩個規矩唯有無奈接受囉 聽講哩個係假日特別安排就要杯【咖啡紅豆冰】同一份【咖央西多】吧~換個位坐坐,就睇到一杯杯預先好嘅紅豆蓉了,睇黎【紅豆冰】真係哩度嘅當紅飲品啊飲品先到,攪攪幾野,飲啖先~飲唔到咩紅豆,未均勻,用埋鐵羹再攪! 再飲,依然未夠均勻,起勢咁攪!!!又攪又撈。。。總算好啲。。。哩個就就係紅豆蓉放底嘅問題了,攪極都覺得仲有紅豆喺底 咖啡味道沖得仲算ok,但奶味就唔夠香了。。。冰太多了,所以就算我點努力都好,都唔能夠將啲紅豆同咖啡完全混埋一齊,飲起黎感覺咖啡還咖啡,紅豆還紅豆咁 不過當我飲多啖之後都覺得無所謂了,反正飲落覺得咖啡同紅豆味根本完全唔搭,勉強冇幸福! 成杯飲完之後仲有大半杯冰留返喺度,咁唔駛講,多多少少都仲有啲紅豆蓉壓喺冰底啦。。。非常失望 (評分
樂園

聽講哩個係假日特別安排

餐牌

就要杯【咖啡紅豆冰】同一份【咖央西多】吧~
預先準備好了的紅豆蓉

咖啡紅豆冰

(評分 : 2/10)唔係啲咖啡味還可以,我真係想俾零分佢!!!
咖央西多

【咖央西多】終於上檯了,顏色均勻嘅西多士,加上表面微溶嘅牛油同分量適中嘅糖漿,一見就興奮
試試先~ 一拮住,再手起刀落,切開一刻已經聞到香味,再放入口。。。好香~西多士煎得好靚,內軟外有質感(有啲野真係唔一定要脆脆的
) 。麵包用雞蛋稍為浸過,係傳統方式,浸嘅份量同時間亦好適當,令人食都蛋香但不見其型。煎多士嘅油份量亦控制得啱啱好,一啲都冇過量,碟底完全冇油留低,以一件西多黎講,幾乎無懈可擊~

咖央醬

但所有讚許係以一件西多嘅角度黎講的,我暫時都未提過味道呢

事實係太甜喇!如果我叫嘅係一份普通【西多士】嘅話,份量適合嘅糖漿同牛油,多士新鮮軟軟的,夠熱又香,的確無可挑剔
但我叫嘅係【咖央西多】啊,本來係甜度適中嘅西多,宜家加上咖央醬之後就太過甜了。。。廚房某程度唔夠細心呢
之前試過深水埗【維記】嘅出品就冇哩個問題了~ 但老老實實,哩間嘅西多士的確不凡!!!
(咖央西多評分 : 8/10 ,傳統西多士評分 : 10/10)

P.S. 最後嘅笑臉評分係俾【西多士】的,同【咖央西多】【咖啡紅豆冰】完全無關!
2015-04-03
咖央西多