其實周月拉麵不嬲都有一個致命傷 - 有湯的拉麵, 真的鹹到 XYZ !這個是連叫比較乾的沾麵也避免不到的, 就好似有啲人把口講嘢時下下都勁 sharp, 完全唔會理你嘅感受..聽過老闆娘嘅解釋, 新開店的時侯個湯卻是比較死鹹, 只係因為拉麵嗰湯底就像陳年鹵水... 要不停去煮同浸啲叉燒先可以開始好味.I AM SORRY LOR - 之後去過幾次吃, 嗰湯底係好咗啲嘅但還是保留在會腎衰竭嗰個 Level. 以一個超鹹嘅人來說都是咁講, I mean 吃得好鹹嗰隻 , 而其他人都咁講過, 真的係時侯店家咪咁多爹, 速速就範改善! .其實吃開這間的食客好早就知道, 這裡最好吃的便只是帆立貝油麵. 這間的麵條很有麵香也有口感. 叫無湯嘅 Abura Soba 就可以避開個腎衰竭湯. 今次周月忽然有個 "海老油麵", 食友好早幾天前就約定了在這裡開店前排定隊. 事關只是日賣三十碗. 売り切れ 御免 .海老油麵 - Prawn Abura Soba with Prawn Oil -來到時已經開始聞到很香的 toasted 櫻花蝦. 下面的蝦油

要不停去煮同浸啲叉燒先可以開始好味.

以一個超鹹嘅人來說都是咁講, I mean 吃得好鹹嗰隻

來到時已經開始聞到很香的 toasted 櫻花蝦. 下面的蝦油, 不太像西方的 Crustacean Oil 但比較會是乾身蝦香的那種味道. 整體來說, 是很不錯的新派拉麵. 自家掣的麵條還是出色! 沒有任何鹹湯, 果然沒有那嚇怕人你個腎的缺陷. 只做兩天還日限 30 碗的海老油麵, 明天我會再去. 你地自己爭另外的 28 碗! (因同行的食友也表明會明天再來! )

原來 海老油麵帆立貝油麵 唔同的係沒有生蛋. 但食客真的要的話店員還會供應的. 吃過有同沒有蛋黃版本後, 還是覺得有生蛋好過沒有.. . 就像吃吉野家牛肉飯無咗生蛋, 就沒有了本來的壽喜燒嘅感覺了.
用餐優惠
其他