2018-11-03 291 瀏覽
都有一排無食拉面,同D 同事傾下,都想搵一日lunch過黎周月食,於是就夾一日黎食啦。 因為要等齊人先入既關係,我地都盡量早D到,因為依間拉面店好出名,成日都好多人食的,遲小小就要等好耐。 我地大約十二點半左右黎到,等一陣就入等。上次黎就食拉面,今次就想試下食沾面啦。 今朝早餐唔係食得好多,而且佢點100g, 200g,同300g 沾面都係同一個價錢(當然食得先好叫,唔好浪費),我就叫左燒黑豚沾面,300G 沾面有3片黑豚,其實黑豚量就唔係好多,而蛋就有半隻,但我覺得重點絕對係放係沾面上面,沾面真係好彈牙,而彈牙得黎又好煙韌,係一流既沾面。最後我當然食得哂啦。

2018-10-27 377 瀏覽
TGIF!又咁岩撞正Wine and Dine! 點可以唔去!倖存者同朋友諗住去wine and dine 前打個底先,費事酒醉。朋友無啦啦心血來潮想食日本野,然後搵到呢間米芝連一星嘅周月拉麵,位置唔算難搵,但要行一段斜路先上到去,上到去身水身汗,見到7點半已經好多人排緊隊。等咗20分鐘到倖存者,比想像中快。入到去日式裝修,完全好似係日本食緊野,勾起咗倖存者係日本嘅美好回憶燒黑豚肉拉麵(濃湯) $108濃湯比想像中淡,咸味適中,岩晒倖存者!咬一口溏心蛋,啖啖溏心係咀內平均分佈。當中最抵贊係燒肉,半肥瘦加上濃厚肉味,不得了!

燒黑豚肉拉麵(濃湯) $108
2018-10-23 418 瀏覽
餐廳尚算貼心🤠提供即棄圍裙和髮圈給女生束起頭髮👻 啱曬#🍋👧🏻 嘅心意.🔹周月沾麵($91)✔️濃湯✔️冷麵✔️300g個湯好大陣豉油蔥味🌱 面頭有一層油🌝一啲都吾孤寒😁目測0.5cm😌食嗰陣都叫做好啲唔算太油🥢但係唔知點解酸酸地🙄 麵可以選擇分量 100g/200g/300g 都是同價錢 麵下面放了個竹的東西 所以睇落成個面超級大😱起初見到真有點驚嚇😙湯跟平日吃的沾麵汁很不一樣 好稀 面條完全掛不到汁😛就像吃湯麵只不過把湯隔開🤓而且湯的溫度不夠 越食越凍⛄️ 好像是在提醒大家冬天快到了❄️❄️感覺似在吃冷麵 ✨湯裏有肉條 肥肉多到阿媽都吾認得✌🏻有點似五花腩蛋🥚醃得不錯 雖然只有半隻 但真的似反隻溏心蛋 這是👧🏻唯一欣賞的 🤪真不知道為何那麼出名說真的很失望🤗大概是因為抱太大期望吧🤭⭐️評分:1.5/10-

🔹周月沾麵($91)

✔️濃湯✔️冷麵✔️300g

這是👧🏻唯一欣賞的 🤪真不知道為何那麼出名
說真的很失望🤗大概是因為抱太大期望吧🤭
⭐️評分:1.5/10
2018-10-23 282 瀏覽
一講起拉麵,一路都有聽到唔少人講周月,今天同我兩個最好o既朋友一齊去到呢間係近上環o既拉麵店,試下係咪真係咁巴閉。平日中午時間都有人係門口等緊位,好彩等左大約10分鐘到就有位,同好多拉麵一樣,餐廳唔算大,座到大概40人到,但每個人o既位唔大,袋都係要放凳下面。我地3個都揀左周月沾麵,湯可揀濃度,麵可以揀份量,冷熱,配合唔同胃口o既人。湯來講佢係我食過最好味o既一間,味道係偏酸,我最愛,另外推薦試冷麵因爲食落口更彈,食沾麵最後當然可以加湯,但我實在太飽,只係試左兩啖,但係好味o既,總結係非常唔錯,會推薦比鐘意拉麵o既朋友

2018-10-16 401 瀏覽
朋友知我中意食沾麵,於是推介左我去食周月。星期日就同男朋友去大館之前食左附近既周月。要提提大家,佢星期日七點半會last order,要留意番。我叫左個溫泉蛋豚肉醬油撈麵。醬汁方面,師傅已經幫我調好,而佢個溫泉蛋係另上,比你自己打落去攪勻,幾過癮。入口蛋味好濃,好滑!超好食!係幸運既味道!我男朋友叫左個黑豚香蔥拉麵,見佢好快食完,留都冇留比我,所以應該好好食。嬲,竟然唔同我share。整體來說,cp值好高,係我起香港食過數一數二既拉麵!所以會再次幫襯。

2018-10-07 612 瀏覽
周月沾麵的大名早已聽過,一直未有機會食,卻有把它放在心中。這一天有空來到中環,又未踏入繁忙時段,不用等位,正是吃拉麵的好時間!店內偏暗的燈光,牆上打燈的日文介紹特別注目。坐下來先看看餐牌吧第一次來到,當然要試試沾麵,選了燒豚肉沾麵配濃湯。看起來跟一般的沾麵湯汁不同,面上有一層油,令我們聯想起像是中式蒸魚的豉油般不過,這沾麵湯汁實在令人驚喜,味道有層次!由一開始沾滿醬油的咸味,再吃下去慢慢會有種醋味出來,反而愈食愈好味,不會覺得滯。此外點了中環店限定的帆立貝油麵,是熱拌拉麵的吃法!帆立貝油香味四溢,加上醬油、生蛋、蔥花、叉燒肉等,整個麵惹味吸引!

店內偏暗的燈光,牆上打燈的日文介紹特別注目。

坐下來先看看餐牌吧

當朋友們個個都知我鐘意食沾面,不約而同大家都向我推薦周月。資料搜集後發現,原來周月連續四年入選米芝蓮餐廳。今日終於有時間黎潮聖一下!好彩周末下午時分四點幾黎到,唔洗排隊直入。門面夠搶眼,用毛筆字同木做搭配店,不失一份霸氣。(走個時忍唔住要拍照留念) 店面同一般拉麵店差唔多,一入門口分兩旁孤獨位坐。一邊向畫有愛媛縣既壁畫牆,一邊向Bar枱望住師傅廚房工作。照平常用紙落單就可以,分左食物同餐品兩張紙。餐廳亦都好細心,枱面上有提供即棄圍裙同髮圈,唔怕彈污糟衫褲。______________________________🔸燒黑豚沾麵 (200g) $115為左香港人既唔同口味,湯底可選濃汁或淡汁。一向重口味既我,唔講都知一定揀濃,咁先試到個湯有幾真材實料。沾汁由醬油、日本醋、魚粉 (以沙甸及鮪魚製成,味道非常獨特。沾汁入面有荀同大量黑豚粒,唔驚無餸食~拉麵面亦有幾片黑豚肉同半隻溏心蛋。麵底除左揀冷/熱溫度外,仲有得用相同價錢要求唔同份量既麵(100g/ 200g/ 300g)。今次有啲餓order左200g,岩岩好食哂,有九成飽。細食既揀100g就好,唔好浪費食物啊!🔸燒黑豚肉拉麵 $105

🔸燒黑豚沾麵 (200g) $115

🔸燒黑豚肉拉麵 $105
拉麵湯底一樣可以選擇濃湯/淡湯,今次就試下揀濃湯。湯底夠熱,濃度亦十分足夠。除了飲出魚湯味之餘,鹽味都偏重。

估唔到視覺上都有驚喜,湯中有啲閃閃地既一片片,個人覺得唔係油。可惜問店員係咩黎,她反問會唔會係油😂而拉麵本身比較普通,屬於其他拉麵店也看見的幼身麵。
燒黑豚肉拉麵

🔸愛媛縣蜜柑汁 $30
愛媛縣以盛產蜜柑聞名,一於試埋蜜柑汁!
包裝幾靚,甜度與酸度岩岩平衡得幾好,略嫌太貴。
愛媛縣蜜柑汁

🐮周月和牛祭 Shugetsu Wagyu Feast🐮
日期:10/9 - 31/10/2018
有多種和牛丼飲同拉麵選擇!

by VIN
環境分數: 7/10
食物分數: 8.5/10
2018-09-30
燒黑豚肉拉麵
  • 燒黑豚拉麵
  • 燒黑豚沾麵
2018-10-04 221 瀏覽
這家位於上環跟中環中間,是我第一次試吃沾麵,總是覺得應該要湯麵湯麵才是拉麵!!!不過我朋友想吃於是我們就去試一試,說真的店面不大,我們等了10分鐘才入坐,可以選擇麵量100,200,300 g 我當然選300g啊, 辛辣口味的,其實真的沒有很辣,我還需要加七味粉,不過麵的口感還不錯,第一次吃沾麵,感覺真的還不錯!!我朋友的燒黑豚沾麵,裡面的豬肉,感覺很像台灣的魯肉,可惜有點太油了🤷‍♀️🤷‍♀️ 不過第一次試吃沾麵,感覺挺特別的!! 下次再試一試別的口味❤️❤️
2018-09-22 505 瀏覽
來之前沒做個Research, 只是想食沾麵&就腳, 幸好星期六 4點沒人龍呢~最後點了 周月沾麵, 200g涼麵, 濃湯相片懶拍了, 賣想適中, 沒什麼特別拉麵煙韌有口感沾面湯香,油感足味玉半隻,好吃,真希望完整一隻燒豚肉粒不錯,喜歡多肉的朋友可能不夠喉個人還是後悔該點淡湯,有點咸, 後來都沒喝完湯底了, 默默喝麥茶坐Bar枱出餐位置,近廚房,蒸氣飄出來有啲熱除此之外很容易聽到店員的談話內容談客人八卦不要緊,就不要讓人聽到阿 …囧一個女孩吃光200g麵有啥驚訝 總括來說,食物不錯,但坐位/店員令我覺得不是很好的體驗$100 (收加一)
來之前沒做個Research, 只是想食沾麵&就腳,
幸好星期六 4點沒人龍呢~

最後點了 周月沾麵, 200g涼麵, 濃湯
相片懶拍了, 賣想適中, 沒什麼特別

拉麵煙韌有口感

沾面湯香,油感足

味玉半隻,好吃,真希望完整一隻
燒豚肉粒不錯,喜歡多肉的朋友可能不夠喉

個人還是後悔該點淡湯,有點咸,
後來都沒喝完湯底了, 默默喝麥茶

坐Bar枱出餐位置,近廚房,蒸氣飄出來有啲熱
除此之外很容易聽到店員的談話內容
談客人八卦不要緊,就不要讓人聽到阿 …囧
一個女孩吃光200g麵有啥驚訝

總括來說,食物不錯,但坐位/店員令我覺得不是很好的體驗

$100 (收加一)

「這個是我在香港暫時被封No.1的沾麵」,吃完這個沾麵, 喝完這個湯後, 這句真的是我由心發出的心聲😋。周月沾麵與燒黑豚沾麵的不同, 其實只是多了三塊燒豚肉, 以滿足的肉食麥麵怪來講點了300g 吃完整個沾麵可以說是大大滿足👍 麵條掛湯出色, 能在夾層之間嗜到每滴沾汁的鮮香。有別於嗜過的同類食店, 這裡的沾汁本身偏咸而且倍感油膩(第一感覺絕對會被認為是大伏) 但當慢慢點上沾麵品嚐, 魚介的鮮與醬油的香配合得非常出色。說得上是米芝蓮推介名店, 沾麵底鋪上竹篩, 100g 少麵的溫馨提示, 清雞湯加湯的份量...種種的細心的確是名副其實的推介好店👍

2018-09-11
  • 周月沾麵
  • 燒黑豚沾麵
2018-09-17 435 瀏覽
上星期,因事需往中環處理,遂偕同太太往吃「周月」沾麵。記得,初為「三田」沾麵寫食評後,好友紛紛介紹「沾麵必吃周月」。再加上,友人經常上傳「周月」麵照,弄得心癢難當。終於,這星期能順道前往朝聖。當天,與太太在上環地鐵站會合後,便拍着拖走去「周月」。大概十五分鐘後,終於抵達「周月」。只見瀛風甚濃的門面,卻不見朝聖的隊伍。按鈕、進門、「兩位」,侍應領我們進入店鋪的盡頭。該店燈光明亮而柔和,裝潢一如門面,就像到了地道的日本拉麵店般,讓人非常期待此次拉麵之旅。坐下後,立刻享用了馳名的麥茶,感覺十分舒服,既能將走過來的渴和口中的雜,一掃而空,又能消除油膩和飽肚的感覺,更好地享受高水準的拉麵。既然「沾麵必吃周月」,那便再沒有任何疑惑,「兩客燒黑豚沾麵吧」!我和太太都點了濃醬,而我則要熱麵,太太便要冷麵。讀了一下餐牌,享受着短暫的寧靜,幻想熱騰騰、冷冰冰的沾麵。很快,沾麵便踏浪而至,一股濃濃的香氣陪隨着麵條、沾汁被送至我倆面前。所謂「踏浪而至」,正是對沾汁的高度評價。「周月」沾麵有別於「神山」,後者主打濃郁豚香,前者則講究魚鮮。遠聞是香,近嗅是鮮,洶湧翻騰的大浪中,嗅到多尾沙丁和鯖魚在躍、在游,讓人感

所謂「踏浪而至」,正是對沾汁的高度評價。「周月」沾麵有別於「神山」,後者主打濃郁豚香,前者則講究魚鮮。遠聞是香,近嗅是鮮,洶湧翻騰的大浪中,嗅到多尾沙丁和鯖魚在躍、在游,讓人感受到那股來自深海的鮮、香、咸和生命力。輕嘗沾汁,除了魚鮮,便是油潤,但絕非油膩。的確,沾汁碗中,浮着一層不薄的油,一般人未喜歡,而太太看見便已「啊」了一聲。但我卻以為這層油成功將魚介的鮮和醬油的咸,混而為一,並包融了魚介的尖銳,產生了「油潤」的感覺,完全超越同以魚介沾汁為主打的「三田」。

此外,醬油雖然偏咸(或許與濃醬有關,下次試試普通濃度就好了。),但完全沒有搶去魚鮮,並隱隱散發一種豆香。再加上,沾汁中還放有數條烤豚和醃筍,碳烤的香、豚肉的甜又豐富了沾汁的味道,而醃味不濃的筍則稍稍平衡了沾汁的濃和潤。魚、醬、豆、豚、筍產生的鮮、咸、香、甜,本是一絕,五者再合而為一,成為層次豐富的沾汁,實在不俗不俗!最後,侍應奉上清雞湯,倒進沾汁中,咸味淡了,太太覺得可以接受了,但我卻覺得有點酸,很奇怪!

至於麵條,那實在是無話可說,蛋、麥奇香,就是浸泡在如此油潤和濃味的沾汁中,也絲毫不損其味道,即是說一口沾麵已囊括了魚、醬、豆、豚、筍、蛋、麥的味道,層次之豐實是驚人。另外,即使單論麵條的味道,除了蛋、麥之香外,適中的韌度已能讓人感到咀嚼的幸福。再者,彎曲、較粗的麵身成就了極佳的掛麵度,而沾汁的油亦能將沾汁緊緊地包在麵身,讓麵與汁完美地混合和緊抱在一起,滑、潤的效果令人驚艷。麵條已盡,見到碗底放有竹篩,將多餘的水與麵分開,頗見誠意,雖不及神山般乾身,但能保留地道的日本風格,不像「三田」般,餘水過半,令人失望。

配菜方面比較單調,除了沾汁中的幾條烤肉,尚有一小塊已切的碳烤黑豚和半隻玉子。黑豚肉味濃且經碳烤,肉汁和肥膏完全保留在肉中,肥而不膩、調味恰當,非常好吃。玉子表現則不過不失,玉液不豐,但玉晶尚能保留,算是合格吧!(當然,嗜蛋如命的太太便覺得不能接受,因為只有半隻)。

總結而言,「周月」沾麵確是不俗,光是沾汁已是無懈可擊(偏咸及湯酸的問題尚待深究,暫且放下不談吧!)然而,我還是偏愛神山。畢竟於我而言,濃重的豚香才是王道。當然,這只是主觀偏好,光論水平的話,兩者應是旗鼓相當。
  • 周月沾麵
2018-08-29 667 瀏覽
初試沾麵雖然揀左淡湯,但都好濃厚如果揀濃湯點算…份量可以揀100克,200克同300克朋友話100克好少,好肚餓就要300克我揀左200克,但都覺得好大碗麵條煙un.. 點落濃郁既湯真係好味道湯裡面仲有腩肉碎…hehe 好肥啊仲叫左個餃子一口size,好爽口配埋個冰涼茶,好fresh
初試沾麵
雖然揀左淡湯,但都好濃厚
如果揀濃湯點算…
份量可以揀100克,200克同300克
朋友話100克好少,好肚餓就要300克
我揀左200克,但都覺得好大碗
麵條煙un.. 點落濃郁既湯真係好味道
湯裡面仲有腩肉碎…hehe 好肥啊

仲叫左個餃子
一口size,好爽口

配埋個冰涼茶,好fresh
2018-08-24 448 瀏覽
系上环行行企企,开头见到呢间店好多人排队,然后无去吃,一个圈翻离少左好多人,跟住就去试试啦!靠近门口处,有一个透明的制面房,串金尺土的香港,店铺环境都是比较逼隔。不过真系不影响出品。|周月沾面^只是普通的周月沾面,又真系好好吃~虽然唔系食过好多间,但个人觉得呢间隔汁真系好好味,旁边的日本大叔连汁都饮埋面的分量可以选100g,200g,300g,一般女生200g就够了,价钱都是一样的。建议选择浓汤,会好吃一点。

|周月沾面^只是普通的周月沾面,又真系好好吃~虽然唔系食过好多间,但个人觉得呢间隔汁真系好好味,旁边的日本大叔连汁都饮埋[笑哭]

2018-08-18
  • 周月拉麵
2018-08-07 543 瀏覽
6月中環維多利亞監獄公開參觀,順道被朋友帶到周月食沾麵,之前一直未食過,有點期待!它在蘭芳園附近,好鬼熱,幸好門口有熱茶飲,睇住店家自製拉麵,好吸引!我當叫了最最最穩陣,最妥當的周月沾麵。傷量有100g, 200g, 300g選擇,我雖然選了200g, 其實也不太飽。麵食彈牙,粗幼一致,好食!濃湯,雖然沾麵很香濃,夠哂味,但過於咸,不能單單喝湯相反,朋友話淡湯會好好多,沒這樣油膩很多人排隊,要預留時間等待!

濃湯,雖然沾麵很香濃,夠哂味,但過於咸,不能單單喝湯

相反,朋友話淡湯會好好多,沒這樣油膩

很多人排隊,要預留時間等待!
2018-07-19 484 瀏覽
依間周月沾麵成日都有人排隊,但自己就從來都無試過,仲以為只係人地吹捧之下先咁受歡迎,不過今日食完之後證明我錯了!麵嘅口感極好,非常彈牙,而且係我好鐘意食嘅粗麵,真係一上枱已經心心眼😍唯一有少少美中不足嘅係,啲麵凍左之後變到一餅餅咁,好難夾,最後我一次過放曬所有麵落去先食到,嗚嗚😭而最撼動靈魂嘅係個湯底!又濃又多葱又有叉燒,飲落去暖粒粒又唔會太鹹,真係人生の極致。想像下如果係冬天食會有幾溫暖❤

2018-07-15