「這個是我在香港暫時被封No.1的沾麵」,吃完這個沾麵, 喝完這個湯後, 這句真的是我由心發出的心聲😋。周月沾麵與燒黑豚沾麵的不同, 其實只是多了三塊燒豚肉, 以滿足的肉食麥麵怪來講點了300g 吃完整個沾麵可以說是大大滿足👍 麵條掛湯出色, 能在夾層之間嗜到每滴沾汁的鮮香。有別於嗜過的同類食店, 這裡的沾汁本身偏咸而且倍感油膩(第一感覺絕對會被認為是大伏) 但當慢慢點上沾麵品嚐, 魚介的鮮與醬油的香配合得非常出色。說得上是米芝蓮推介名店, 沾麵底鋪上竹篩, 100g 少麵的溫馨提示, 清雞湯加湯的份量...種種的細心的確是名副其實的推介好店👍

2018-09-11
  • 周月沾麵
  • 燒黑豚沾麵
4天前 179 瀏覽
上星期,因事需往中環處理,遂偕同太太往吃「周月」沾麵。記得,初為「三田」沾麵寫食評後,好友紛紛介紹「沾麵必吃周月」。再加上,友人經常上傳「周月」麵照,弄得心癢難當。終於,這星期能順道前往朝聖。當天,與太太在上環地鐵站會合後,便拍着拖走去「周月」。大概十五分鐘後,終於抵達「周月」。只見瀛風甚濃的門面,卻不見朝聖的隊伍。按鈕、進門、「兩位」,侍應領我們進入店鋪的盡頭。該店燈光明亮而柔和,裝潢一如門面,就像到了地道的日本拉麵店般,讓人非常期待此次拉麵之旅。坐下後,立刻享用了馳名的麥茶,感覺十分舒服,既能將走過來的渴和口中的雜,一掃而空,又能消除油膩和飽肚的感覺,更好地享受高水準的拉麵。既然「沾麵必吃周月」,那便再沒有任何疑惑,「兩客燒黑豚沾麵吧」!我和太太都點了濃醬,而我則要熱麵,太太便要冷麵。讀了一下餐牌,享受着短暫的寧靜,幻想熱騰騰、冷冰冰的沾麵。很快,沾麵便踏浪而至,一股濃濃的香氣陪隨着麵條、沾汁被送至我倆面前。所謂「踏浪而至」,正是對沾汁的高度評價。「周月」沾麵有別於「神山」,後者主打濃郁豚香,前者則講究魚鮮。遠聞是香,近嗅是鮮,洶湧翻騰的大浪中,嗅到多尾沙丁和鯖魚在躍、在游,讓人感

所謂「踏浪而至」,正是對沾汁的高度評價。「周月」沾麵有別於「神山」,後者主打濃郁豚香,前者則講究魚鮮。遠聞是香,近嗅是鮮,洶湧翻騰的大浪中,嗅到多尾沙丁和鯖魚在躍、在游,讓人感受到那股來自深海的鮮、香、咸和生命力。輕嘗沾汁,除了魚鮮,便是油潤,但絕非油膩。的確,沾汁碗中,浮着一層不薄的油,一般人未喜歡,而太太看見便已「啊」了一聲。但我卻以為這層油成功將魚介的鮮和醬油的咸,混而為一,並包融了魚介的尖銳,產生了「油潤」的感覺,完全超越同以魚介沾汁為主打的「三田」。

此外,醬油雖然偏咸(或許與濃醬有關,下次試試普通濃度就好了。),但完全沒有搶去魚鮮,並隱隱散發一種豆香。再加上,沾汁中還放有數條烤豚和醃筍,碳烤的香、豚肉的甜又豐富了沾汁的味道,而醃味不濃的筍則稍稍平衡了沾汁的濃和潤。魚、醬、豆、豚、筍產生的鮮、咸、香、甜,本是一絕,五者再合而為一,成為層次豐富的沾汁,實在不俗不俗!最後,侍應奉上清雞湯,倒進沾汁中,咸味淡了,太太覺得可以接受了,但我卻覺得有點酸,很奇怪!

至於麵條,那實在是無話可說,蛋、麥奇香,就是浸泡在如此油潤和濃味的沾汁中,也絲毫不損其味道,即是說一口沾麵已囊括了魚、醬、豆、豚、筍、蛋、麥的味道,層次之豐實是驚人。另外,即使單論麵條的味道,除了蛋、麥之香外,適中的韌度已能讓人感到咀嚼的幸福。再者,彎曲、較粗的麵身成就了極佳的掛麵度,而沾汁的油亦能將沾汁緊緊地包在麵身,讓麵與汁完美地混合和緊抱在一起,滑、潤的效果令人驚艷。麵條已盡,見到碗底放有竹篩,將多餘的水與麵分開,頗見誠意,雖不及神山般乾身,但能保留地道的日本風格,不像「三田」般,餘水過半,令人失望。

配菜方面比較單調,除了沾汁中的幾條烤肉,尚有一小塊已切的碳烤黑豚和半隻玉子。黑豚肉味濃且經碳烤,肉汁和肥膏完全保留在肉中,肥而不膩、調味恰當,非常好吃。玉子表現則不過不失,玉液不豐,但玉晶尚能保留,算是合格吧!(當然,嗜蛋如命的太太便覺得不能接受,因為只有半隻)。

總結而言,「周月」沾麵確是不俗,光是沾汁已是無懈可擊(偏咸及湯酸的問題尚待深究,暫且放下不談吧!)然而,我還是偏愛神山。畢竟於我而言,濃重的豚香才是王道。當然,這只是主觀偏好,光論水平的話,兩者應是旗鼓相當。
  • 周月沾麵
2018-08-29 466 瀏覽
初試沾麵雖然揀左淡湯,但都好濃厚如果揀濃湯點算…份量可以揀100克,200克同300克朋友話100克好少,好肚餓就要300克我揀左200克,但都覺得好大碗麵條煙un.. 點落濃郁既湯真係好味道湯裡面仲有腩肉碎…hehe 好肥啊仲叫左個餃子一口size,好爽口配埋個冰涼茶,好fresh
初試沾麵
雖然揀左淡湯,但都好濃厚
如果揀濃湯點算…
份量可以揀100克,200克同300克
朋友話100克好少,好肚餓就要300克
我揀左200克,但都覺得好大碗
麵條煙un.. 點落濃郁既湯真係好味道
湯裡面仲有腩肉碎…hehe 好肥啊

仲叫左個餃子
一口size,好爽口

配埋個冰涼茶,好fresh
2018-08-24 317 瀏覽
系上环行行企企,开头见到呢间店好多人排队,然后无去吃,一个圈翻离少左好多人,跟住就去试试啦!靠近门口处,有一个透明的制面房,串金尺土的香港,店铺环境都是比较逼隔。不过真系不影响出品。|周月沾面^只是普通的周月沾面,又真系好好吃~虽然唔系食过好多间,但个人觉得呢间隔汁真系好好味,旁边的日本大叔连汁都饮埋面的分量可以选100g,200g,300g,一般女生200g就够了,价钱都是一样的。建议选择浓汤,会好吃一点。

|周月沾面^只是普通的周月沾面,又真系好好吃~虽然唔系食过好多间,但个人觉得呢间隔汁真系好好味,旁边的日本大叔连汁都饮埋[笑哭]

2018-08-18
  • 周月拉麵
2018-08-07 461 瀏覽
6月中環維多利亞監獄公開參觀,順道被朋友帶到周月食沾麵,之前一直未食過,有點期待!它在蘭芳園附近,好鬼熱,幸好門口有熱茶飲,睇住店家自製拉麵,好吸引!我當叫了最最最穩陣,最妥當的周月沾麵。傷量有100g, 200g, 300g選擇,我雖然選了200g, 其實也不太飽。麵食彈牙,粗幼一致,好食!濃湯,雖然沾麵很香濃,夠哂味,但過於咸,不能單單喝湯相反,朋友話淡湯會好好多,沒這樣油膩很多人排隊,要預留時間等待!

濃湯,雖然沾麵很香濃,夠哂味,但過於咸,不能單單喝湯

相反,朋友話淡湯會好好多,沒這樣油膩

很多人排隊,要預留時間等待!
2018-07-19 422 瀏覽
依間周月沾麵成日都有人排隊,但自己就從來都無試過,仲以為只係人地吹捧之下先咁受歡迎,不過今日食完之後證明我錯了!麵嘅口感極好,非常彈牙,而且係我好鐘意食嘅粗麵,真係一上枱已經心心眼😍唯一有少少美中不足嘅係,啲麵凍左之後變到一餅餅咁,好難夾,最後我一次過放曬所有麵落去先食到,嗚嗚😭而最撼動靈魂嘅係個湯底!又濃又多葱又有叉燒,飲落去暖粒粒又唔會太鹹,真係人生の極致。想像下如果係冬天食會有幾溫暖❤

2018-07-15
2018-07-15 313 瀏覽
周月在拉麵屆夙負盛名,由於是人龍店,歌利亞一直沒“的起心肝”來一探虛實。直至最近光顧毗鄰的雞湯拉麵店,食髓知味,但人龍竟比周月少得多,莫非周月更勝一籌?於是今次為“食”低頭,乖乖取票久候。雖然輪候的食客眾多,但大家吃拉麵的速度甚快,只消半句鐘,便可入座了。我們分別點了周月拉麵和周月沾麵,湯底可選濃淡,沾麵可選冷熱以及份量(100g/200g/300g同價)。我們選了濃湯、熱麵、200g。周月沾麵(200g ) $91既然同價,大家一般都會選300g,但我們怕吃不完會浪費食材,於是選了200g,份量也不少啊。沾麵的麵質很彈牙,糖心蛋味道亦不錯。但麵汁很油膩啊,而且沾上麵汁後...麵會變得非常之咸!麵汁是咸中帶有魚香,但過份濃烈,吃後會有種回甘味,而且沾麵汁亦帶點酸味,即使加雞湯後,滿口的咸酸甘苦味,仍是揮之不去。周月拉麵 $91沾麵快吃光了,拉麵還未到。向店員追單,方知廚房漏單了(其實是偷聽到店員的對話)。湯底依舊是咸中帶甘,而且不難看到銀色的小魚皮,可見用料十足。麵幼掛湯,可恨是濃湯,真心推介大家選淡味湯底...燒黑豚肉淋滑香口,可為拉麵加分。

周月沾麵(200g ) $91

周月拉麵 $91

2018-06-29 229 瀏覽
我係食晏時段去,一個人都要等4個字,不過為左一試,都要等架喇。門口玻璃窗會望到部製麵機,即刻加晒分呀!第一次食新鮮整嘅拉麵,非常之期待呀!第一次食就當然要食馳名嘅周月沾麵啦,有得揀濃/淡湯,冷/暖麵,100g/200g/300g麵底。起初我揀左濃湯,暖麵,100g。店員話100g只有一個拳頭大小,女仔通常食200g,如果食完100g唔夠就冇得免費追加。一個拳頭的確有d少,所以就揀左200g。等一陣個麵就黎左,碗汁有一粒粒嘅日式叉燒,應該係燒過黎,所以好香口又唔肥膩。d麵真係好彈牙,粗身麵亦都好易掛汁,仲有半隻有蛋味嘅溏心蛋。唯一要彈嘅係個汁有d咸,不過都仲係接受到嘅程度黎。
2018-06-24 348 瀏覽
週六有事剛好在中環,而且小妹又想吃拉麵了,於是男友記找了這家周月,原名是麵鮮醬油房周月,沒怎麼深究名字的由來,只知舖面的感覺帶著濃厚的日式風味,聽名字本來想著會不會是中華拉麵幸好還是風想吃的日式拉麵原來周月在香港的分店已有3家,這還是小妹第一次吃他的拉麵小妹選了他的招牌麵吧點餐紙是可以選濃湯淡湯,還有沾麵的話可以選熱麵或是冷麵,還挺特別貼心的飲品紙是分開填的,不過小妹沒有點飲品,因為店內提供的玄米茶亦不錯周月拉麵 $91 ★★★★小妹的拉麵熱呼呼的到了!!麵是一大碗,賣相還好湯我選了濃湯比我想像中沒那麼濃,我看了兩看,似乎並沒在餐牌說明是什麼湯底,但我淺嚐一口之下認為是魚湯吧味道及麵質都十分合意,更喜歡肉質是鹿兒島來的燒黑豚肉十分可口,入口真的很鬆軟份量對一個女生來說足夠的黑豚香蔥拉麵 $108 ★★★ 反之男友選的這碗,我是覺得一般,或許是他選了淡湯的原故,小妹我重口味味玉比我的一碗多半顆,是整整一顆味玉香蔥量是相對的但我還是喜歡周月拉麵周月之餃子 $45/5隻 ★★★餃子配白醋不過不失雞軟骨 $45 ★★★味是還好,但這個份量就$45,小妹是認為不值的,這大概值$40吧所以認為這個
幸好還是風想吃的日式拉麵

原來周月在香港的分店已有3家,這還是小妹第一次吃他的拉麵

小妹選了他的招牌麵吧

周月拉麵 $91 ★★★★
小妹的拉麵熱呼呼的到了!!麵是一大碗,賣相還好
湯我選了濃湯
味道及麵質都十分合意,更喜歡肉質
是鹿兒島來的燒黑豚肉
十分可口,入口真的很鬆軟
份量對一個女生來說足夠的

黑豚香蔥拉麵

黑豚香蔥拉麵 $108 ★★★
味玉比我的一碗多半顆,是整整一顆味玉
香蔥量是相對的

雞軟骨 $45 ★★★
所以認為這個是整餐最失望的!下次再來就不點這個了

點了這~~麼多
結賬是三百多元
比一般拉麵店價格稍微高一點,但還是可以接受的,就當獎勵一下自己吧

2018-06-23
周月拉麵
嬲到要第一次寫食評,晚市有個女職員態度好差,野食幾好都用。拎左飛35號,過左,佢話下張飛40號,即是我過左4張飛。張飛明明寫住過左5張或以上要再拎飛等,所以我先問佢係咪下張到我,個女職員黑晒面咁話: 但要等喎,因為頭先已經嗌過。然後佢嗌40、41,我問另一位男職員: 我其實唔係只係過左4張咋咩? 個女職員聽到,又黑面大嗌: 你等多陣啦! 然後佢想嗌42號,男職員細細聲想叫佢話應該補返俾我先,個女仔就話下一張咪到佢囉。 其實野食好食的,但佢真係超無禮貌,炆炆地過左隔離另一間食,都好食,唔洗受氣。
嬲到要第一次寫食評,晚市有個女職員態度好差,野食幾好都用。
之前12月食完冇打到 而家打返🙈話說嗰日天氣凍 所以想搵熱湯麵食下於是揀咗呢間位於中上環嘅拉麵店😋老實講 我都行咗幾耐先搵到佢 可能因為我唔熟街吧🙈門口已經好靚 真係日本居酒屋嘅樣😍入到去🤩好企理 牆上面日系嘅圖畫都好吸精 真係好似去咗日本食拉麵咁🙈🙈首先嗌咗個周月沾麵😋落單嘅時候好得意 可以選擇要幾多g嘅麵 分別有100g 200g同300g小編就點咗200g 食唔晒唔好嘥嘛🙈另一個係周月拉麵🍜兩碗材料係一樣嘅 只係食法唔同麵軟硬度啱啱好👍🏻流心蛋好有蛋香 半隻真係唔夠喉🙈肉又好好味 唔太肥 冇油膩感不過沾麵嘅湯會相對鹹小小但兩個湯都係好香濃嘅味道😋😋😋
之前12月食完冇打到 而家打返🙈

肉又好好味 唔太肥 冇油膩感
不過沾麵嘅湯會相對鹹小小
但兩個湯都係好香濃嘅味道😋😋😋
2018-06-06 163 瀏覽
今日去左中環食晚飯不過飯前去左食冰哈哈因為太熱既天氣要降溫由於早食飯所以唔洗等位不過入面都接近滿坐 一入去就同到部制麵機之後staff 就邀請我地入座lee 度出名沾麵就試下先點完餐見到有圍裙 比個讚呀著左白色衫都冇有怕左邊係100g 右邊係200g100g,200g同300g 同價staff 係點餐時remind 我地只可以一次性落單如果叫左100g 食食下唔夠食唔可以加嫁另外我地仲叫左個關東煮嘅蘿蔔你睇佢啲顏色就知道佢好入味啦同埋好淋碗面啲湯好香如果就咁飲就會有啲鹹但係加面就好好食整體都好好食淨係個糖心蛋相對地差少少不過都值得一試埋單嘅時候發現原來呢間餐廳係冇加一難得呀
今日去左中環食晚飯

埋單嘅時候發現原來呢間餐廳係冇加一
難得呀
2018-06-06
2018-05-29 121 瀏覽
I often have lunch here and I visited this shop with my friend today. We ordered cold noodle and light soup but they took our order incorrectly. They serviced hot noodle and traditional strong soup... we wanted to change but we gave up as we already waited for long. The meal is good but they usually serve pork with lots of fat and I saw many customers leave the meat. Sometimes even the bamboo tastes like chemical. So I can say the taste is unstable and the price is too expensive. (100HKD for tsu
The meal is good but they usually serve pork with lots of fat and I saw many customers leave the meat. Sometimes even the bamboo tastes like chemical. So I can say the taste is unstable and the price is too expensive. (100HKD for tsukemen including 10% charges)
2018-05-29
是日覆診完畢經過中環本身係拜訪勝香園,但嚟到已將近五點啲呀姐都準備收檔正所謂阻人收工猶如殺人父母本人都無謂入去作孽由於經已空腹超過24小時好似匹餓狼既本人係附近覓食之際咁啱見到呢間傳說中-車軚人推薦既麵店見冇乜人就二話不說衝咗入嚟點咗個招牌周月沾麵麵份量有100g/200g/300g揀,一樣價錢原來揀100g既本人,被侍應告知100g得一個拳頭左右既份量,食完如果唔夠無得免費添呢款粗麵,只可以加錢添幼麵而女生們通常都係點200g係店員咁有誠意既勸告下,本人就轉揀200g份量既然第一次食湯底就梗係揀返原味,即係濃湯一上枱經已見到麵熱辣辣出晒煙夾箸麵沾一沾啲湯汁湯既味道好香濃好鮮甜貝類海鮮既味道尤其突出食食下發現原來湯底入面有啲碎既乾元貝難怪咁鮮甜雖然湯面上有一層清晰可見、厚厚既油但食落就唔覺得好油膩,可接受而且麵雖然係熱食但仍然好有韌度,口感唔錯然而食到一半唔對路內心已經OS:「喂~好咸呀!頂唔順」本人深信濃味唔應該等同於過咸尤其當啲麵攤涼咗痴埋一舊,夾極都唔散既情況下成箸麵浸咗落啲湯到,咸到呢。。。表情動作係變咗「陶大宇掩面.JPG」食完個麵可以要求侍應加啲雞湯將個沾汁當湯咁飲埋佢加完
是日覆診完畢經過中環
本身係拜訪勝香園,但嚟到已將近五點
啲呀姐都準備收檔

點咗個招牌周月沾麵

麵份量有100g/200g/300g揀,一樣價錢
原來揀100g既本人,
被侍應告知100g得一個拳頭左右既份量,
食完如果唔夠無得免費添呢款粗麵,只可以加錢添幼麵
而女生們通常都係點200g
係店員咁有誠意既勸告下,本人就轉揀200g份量
既然第一次食湯底就梗係揀返原味,即係濃湯

一上枱經已見到麵熱辣辣出晒煙
夾箸麵沾一沾啲湯汁
湯既味道好香濃好鮮甜
貝類海鮮既味道尤其突出
食食下發現原來湯底入面有啲碎既乾元貝
難怪咁鮮甜
雖然湯面上有一層清晰可見、厚厚既油
但食落就唔覺得好油膩,可接受
而且麵雖然係熱食但仍然好有韌度,口感唔錯
周月沾麵(濃湯)
周月沾麵(200g)

然而食到一半唔對路
內心已經OS:「喂~好咸呀!頂唔順」
本人深信濃味唔應該等同於過咸
尤其當啲麵攤涼咗痴埋一舊,夾極都唔散既情況下
成箸麵浸咗落啲湯到,咸到呢。。。
表情動作係變咗「陶大宇掩面.JPG」

食完個麵可以要求侍應加啲雞湯
將個沾汁當湯咁飲埋佢
加完雞湯之後雖然比起剛才係淡咗啲
但都係好咸!
呢個咸度,老老竇竇係冇可能當湯咁飲
除非你想瞬間腎虧
如果唔係本人都唔建議你飲晒佢
呢個湯感覺加多個拉麵嚟做湯底都仲得
最後飲咗幾啖就放棄
沾麵湯汁加雞湯

總結,平日食開清淡既朋友,
本人強烈建議沾麵湯底揀淡湯
對於女生嚟講,200g既麵份量的確剛剛好
係到等麵既時候見到牆上有一兩隻小飛蟲
衛生環境扣咗小小分
周月沾麵(濃湯)
周月沾麵(200g)
2018-04-25 218 瀏覽
終於試到有水準嘅拉面,銅鑼灣登龍街區嘅真心水準下降得好緊要,係中環周月,我叫左香蔥黑豚拉面,無論係湯底,面嘅質感,同埋黑豚嘅肥瘦都好平均,每樣都有水準。超多香蔥,湯底唔會太油,我選左濃湯但都唔會太鹹,黑朦真係半肥瘦,油脂係厚實,陣陣香味,唔會咬落去啖啖油,面質方面,適中嘅幼度,硬度好好,有口感唔會太硬,三樣野加埋都好好味,價錢比我想像中唔算貴,埋單$119。值得一提入邊應該有位資歷深D嘅女員工,因為我食嘅時候係三點幾,我聽到佢好細心同新員工講解每款拉面應該留意嘅地方,例如邊款可以少油邊款唔可以。我走嘅時候,又問我有無帶傘因為出面落緊雨,呢attitude 真係值得一讚嘅😍
終於試到有水準嘅拉面,
銅鑼灣登龍街區嘅
真心水準下降得好緊要,
係中環周月,我叫左香蔥黑豚拉面,
三樣野加埋都好好味,價錢比我想像中唔算貴,埋單$119。