2017-05-22 242 瀏覽
蘭桂坊happy hour完 兩個好姐妹話要打邊爐 openrice一下 有間新開既火鍋撚係附近 未試過架 但睇d湯底幾特別 咪行去試下囉。環境幾寬敞 有卡位 perfect! Happy hour唔夠喉 叫杯黑啤飲下先。Surprise佢地既啤酒選擇唔少 仲有手工啤~ 湯底揀左鎮店之寶~ 蜂巢白窩豆腐湯。送上枱既時候呆一呆 咁多料既。蜂巢豆腐 鴨血 人蔘 粟米 蘋果等等 點既時候冇認真睇 後來睇返menu 先知用文火,雞湯豬骨湯和好多食材煲既 難怪咁香濃。侍應提醒我們先飲左湯 再打邊爐。更有誠意既係 加湯既時候係用返原汁原味的湯 而不是味精水 正呀!安格斯牛肉~ 賣相幾靚 肉味亦夠濃 厚薄度適中都重要架 太薄唔好食 冇口感~ 肥的部分唔會太多 油脂分佈都均勻 不俗!醬爆龍蝦湯牛丸 店員推介的~ 牛丸部分好彈牙 用新鮮牛肉打。龍蝦湯味道很濃 好多汁醬爆出來 食既時候真是要小心淥親咀。黑松露墨魚滑 手打墨魚滑 爽口彈牙 粒粒墨魚 黑松露味道幾特別 呢個配搭估唔到又幾match~黑木耳 冬瓜片 金菇 全部都新鮮而且處理得好乾淨。配上白湯黎烚 好清甜~炸魚皮鬆化,即叫即炸,薄脆香口。我怕打邊

炸魚皮鬆化,即叫即炸,薄脆香口。

我怕打邊爐熱氣 叫左竹蔗茅根 推介呀。足料而且只是微甜 又夠凍。清熱氣之選!

Surprise! 最後有甜品送 用月光杯裝住既腐竹糖水沙冰 第一次以沙冰形式食腐竹糖水 好特別 而且豆味好香呢!