2017-05-03 1818 瀏覽
尋晚生日,朋友請我去萬麗食自助餐。第一次去試,發覺環境很好,很乾淨。就係D台比較逼,不過香港咁多人,都難怪會逼。坐落就有人問百事同七喜任飲,問我地要邊隻,其實如果可以係一種汽水或者一種茶類就好,好似道地嗰D,咁起碼麻麻鍾意飲汽水嘅人都可以有得揀。一來當然食生蠔,尋晚係Coffin Bay,法國生蠔係我嘅最愛,唔知係咪因為而家佢地搞緊法國美食節所以先會選用法國生蠔呢。生蠔比較細隻,係真係好細隻,不過很新鮮。但是每次出生蠔只會放少少,基本上每人攞6隻嘅話,4-5個人就會冇晒。所以成日去到都係要等佢攞出來。冷盤不是很多選擇,只有蟹,翡翠螺等4樣。跟住刺身可以試下帶子,都算新鮮。跟住就係清蒸龍蝦,好大隻,我覺得同時係成個Buffet最好食嘅。其他中菜都冇點睇啦,牛扒,燒肉嗰D都係有嘅,不過各類菜式為數不多的幾款啦。而煎鵝肝,羊架,魚同牛仔骨又堆埋一齊,羊架好快就冇,而且呢個區域嘅嘢要排好耐隊先等到。鵝肝味道不錯,但少了餅乾墊底,覺得好滯。牛仔骨同魚冇咩特別。另外全場最正仲有雪糕,係Haagen Dazs ,食咗香蕉味同strawberry 味。最後朋友叫酒店準備了生日小蛋糕,插上蠟燭,好驚喜,

最後朋友叫酒店準備了生日小蛋糕,插上蠟燭,好驚喜,為今晚劃上句號。
Coffin  Bay生蠔
蒸龍蝦