2024-05-18 1716 瀏覽
呢間主打手工意粉嘅小店,真係名不虛傳。最初去佢銅鑼灣總店食,數月前去埋屯門分店。自從上次食完一直念念不忘,有幾次去不是太多人排隊,就係已兩點鬆啲準備3:00落場,一直食唔到。🥲今次特登book位食個佛誕靚午餐😋如同上次,店員會簡單講menu上每款set嘅特色,你又可以問吓食材配搭等問題,服務好好。😚🔅餐包⭐️⭐️⭐️⭐️餐包熱辣辣,有法國牛油麵包及酸種包,個酸種包好好食🤤🔅頭盤有兩款可選,分別係Ham set或者蕃茄湯,我們每款各一。😙🔅蕃茄濃湯🍅⭐️⭐️⭐️⭐️湯幾香蒜味,面頭加少少芝士同橄欖油。湯似乎以攪拌棒揉壓食材,質感、味道都唔錯。🧄🔅Ham set⭐️⭐️⭐️⭐️望住店員逐份切逐份切好新鮮嘅ham,所以啲ham仍然保留到佢嘅應有嘅油分同鹹香。個人覺得辣肉腸最好食。如果同湯相比,好似食ham set會抵啲🤣🐽🔅意式手工麵伴冬蔭功汁本地魷魚🦑⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️手工麵好出色,入口彈牙,嗰種煙韌和口感有別於一般現成意大利麵。食完都好回味😋。魷魚好好好爽口、伴以微辣嘅冬陰功汁、加埋少少金不換,好好食。🍝仲支持埋本地漁業。🔅手工意大利闊面伴豬頰肉🐷⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️由於係闊麵關係,入口就有好濃嘅蛋香,咬落去好有口感,煙煙韌韌,

🔅餐包⭐️⭐️⭐️⭐️
餐包熱辣辣,有法國牛油麵包及酸種包,個酸種包好好食🤤

🔅蕃茄濃湯🍅⭐️⭐️⭐️⭐️
蒜蓉蕃茄湯

🔅Ham set⭐️⭐️⭐️⭐️
Ham  set  (starter)

🔅意式手工麵伴冬蔭功汁本地魷魚🦑⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
手工意大利麵、冬陰功汁伴本地魷魚

🔅手工意大利闊面伴豬頰肉🐷⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
由於係闊麵關係,入口就有好濃嘅蛋香,咬落去好有口感,煙煙韌韌,加埋濃郁嘅Parmesan cheese 🧀 ,同用Cherry Tomato整成嘅醬汁,超正。豬臉肉另外煎香,有少少肥膏,鹹鹹地,有啲似煙肉。
闊麵掛到好多汁,食完好失落。😂
手工意大利闊面豬頰肉

🔅紅桑莓雪葩🌸⭐️⭐️⭐️
雪葩扮成盆栽幾有趣,味道不過不失,叫做食完意粉,有啲清新嘅甜品消吓滯。
😂😂
跟餐嘅雪葩

蒜蓉蕃茄湯
Ham  set  (starter)
手工意大利麵、冬陰功汁伴本地魷魚
手工意大利闊面豬頰肉