2024-01-08
最近去咗大館睇展覽,睇完就決定喺附近食晚飯。中上環區經常俾人一種餐廳好貴嘅感覺,今次我同朋友去咗蘇豪卑利街嗰頭,發現附近有好多酒吧,氣氛好好!行咗一陣決定喺Uma Nota食晚飯,Uma Nota係一間巴西 X 日本菜嘅餐廳,非常有特色。晚餐除咗有單點Menu之外,仲有Courses Menu,今次我同朋友嗌咗兩個5 COURSES menu~ 餐廳仲提供$50 Happy hour menu,好抵!5 Courses HK$380 per person-HOMEMADE CHEESE AND TAPIOCA DICE, SWEET CHILLI SAUCE 木薯芝士粒配甜辣醬呢款小食外型同口感非常特別。外型四四方方,好似米通,食落表面都香脆。因為用上咗木薯粉製作,食落口感就煙煙韌韌,軟綿綿。點上甜辣醬,味道更豐富。JAPANESE FRIED CHICKEN, BIQUINHO CHILLI SWEET AND SOUR GLAZE 日式微辛甜酸炸雞日式炸雞外皮薄,雞肉非常嫩滑,仲保留到好多肉汁,炸得啱啱好。外層沾滿甜辣醬,醬汁濃厚,味道濃郁,幾惹味。ROASTED CAULIFLO
5 Courses HK$380 per person
ROASTED CAULIFLOWER VEGAN HERB MAYONNAISE 燒椰菜花配純素香草醬
燒椰菜花好香,表面有啲香料味。椰菜花食落爽口又Juicy。底下配有純素香草醬,香料味好重,兩者好夾。
GRILLED BEEF TENDERLOIN, TARE SAUCE, FAROFA ROASTED POTATO WITH SMOKE MASCARPONE 香烤牛柳配、日式醬油
烤牛柳好吸引,牛肉三成熟。牛肉粉嫩,食落非常軟腍又多汁,而且表面烤過,有一種特別嘅香味。牛扒可以點日式醬油同蒜粉。另外,配有沙律,沙律菜好新鮮,有少許醋作調味。另外仲有烤薯仔,薯仔非常軟。腍,好滑,底下配有鮮忌廉。
Daily selection of Uma Nota dessert
是日甜品
去到最後就係甜品啦!甜品嘅賣相都好吸引,分咗做三層。一層蛋白脆餅;一層吉士醬、鮮忌廉、朱古力脆;一層雜莓。我哋可以根據自己喜好,將配料放上蛋白脆餅。蛋白脆餅好脆,好甜,食落入口即溶。另外,吉士醬蛋味非常濃,質地好滑。士多啤梨同藍莓都好新鮮。我最鍾意將蛋白餅加上鮮忌廉,再加上士多啤梨同藍莓一齊食!