2020-06-13 5809 瀏覽
大家唔好以為我玩野,又寫雲泉仙館,利申先,我無收受任何利益,我亦都等緊做佢地嘅代言人,只係佢地無搵過我。今日係今年第三次來,由於已經係識途幼馬,但又未去到十幾廿人,於是就散叫一啲未食過嘅餸。鮑魚菇扒豆苗︰正常發揮。呢味生菜綱鮑甫,爽過真鮑,而且夠鮑魚味,可以以假亂真。五柳素石斑係唯一一款重叫嘅野食,同之前食嘅西檸軟鴨不相伯仲,平分春色,只係因為上次又食西檸鴨,所以今次食芋頭魚。佢一如以往咁好味,無敏感者必食。呢客椒鹽魚豆腐,絕對係顛覆我對豆腐嘅了解,因為佢超彈牙,Q彈Q彈,而且椒鹽味夠,食一舊就想食第二舊,簡直停唔到口啊﹗鴻運乳豬件:真係(似)乳豬,又有脆皮,絕對童叟無欺。其實呢樣先係主菜,喺度再介紹多次。經過我嚴謹精密嘅推論,再加上親自向餐廳姐姐求證,原來呢度嘅白粥之所以咁好味,係因為落咗腐竹同白果,令到平平無奇嘅白粥,隱約滲出一股香氣,呢股香氣係一個試煉,如果你唔係一個心平氣和嘅人,絕對食唔出呢股香氣。所以入來食齋,必先勞其筋骨,餓其體膚,清心寡欲,先至可以食多幾粥,清晒啲齋菜,唔會浪費食物。

鮑魚菇扒豆苗

鮑魚菇扒豆苗︰正常發揮。

生菜綱鮑甫

呢味生菜綱鮑甫,爽過真鮑,而且夠鮑魚味,可以以假亂真。

五柳素石斑

椒鹽魚豆腐

鴻運乳豬件

鴻運乳豬件:真係(似)乳豬,又有脆皮,絕對童叟無欺。

腐竹白果白粥

其實呢樣先係主菜,喺度再介紹多次。
題外話/補充資料: 今次應該係最後一次寫雲泉仙館,唔係佢唔再值得來,而係我唔希望吸引太多人入來食野,因為而家人潮漸多,差啲無位坐,太多人要坐出面實在太辛苦喇,雖然有瓦遮頭又唔會太熱。 當然最後重有一件重要野要做,就係買雜齋返屋企加餸。
2020-05-21
鮑魚菇扒豆苗