2024-01-24 1045 瀏覽
今日(1月24日)出去中環剪髮,之後大約下午2:00到達呢間食肆,打算幫襯食碗燒鵝瀬粉。到達時有十多廿人在門外排隊,由於我只得一人,所以排了幾分鐘就可入座一張六人枱,是跟另外五位說普通話的遊客「搭枱」。我甫坐下便點了一碗燒鵝瀨粉,吃完伙記便收拾碗筷,那是下午2:20左右。我深知這類食肆座位有限,已經執好手袋,掛好頸巾準備離開,同時正在回覆一個WhatsApp留言。就在這個時間,一名短髮中年女子經過我張枱,然後說「阿姐,食完好走,唔好喺度坐」。我先是愕一愕然,隨之回應她「我才剛剛吃完一、兩分鐘,都準備走了,駛唔駛咁趕人?」這位女子態度極之囂張,又說「你食完仲唔走,坐喺度做乜呀?外面有一人等位㗎!」嘩,前後只逗留20分鐘左右,已經俾人非常不客氣趕走,真係食到一吐氣!還把自己的店名為「一樂」,我呸!客人根本半點樂也談不上!店員服務如此不知所謂,我當然從此不會幫襯,也慨嘆好些「平靚正」的食肆要執笠,垃圾店如一樂,竟然可以留低!

2024-01-24