【沙田區】【藍鳥葡國餐廳】尋日講起禾輋商場,見到自己好耐之前嚟食過嘅呢間平民葡式茶餐廳仲未執,就叫埋振華哥嚟一齊試。上次介紹個 post 原來已經係 1am0468,夠晒耐,相隔咗成八百幾個 post,我相信我再講,讀者都唔會詐型。入到去我哋都係試「午餐精選」,簡單啲。振華哥試 $63 嘅「牛骨汁香煎西冷牛扒飯」改配薯菜,個牛骨汁係幾香,薯菜就唔係炸薯條,係烚薯仔、車厘茄、紅蘿蔔、粟米,感覺健康好多。我就試 $62 嘅「葡式燒羊仔髀肉燒汁意粉」改配薯菜,啲羊起晒骨,啖啖肉,羊味又香,加上薯菜,感覺良好。一場嚟到,我哋仲試咗三款小食。首先係 $45 嘅「沙梨頭墨魚餅」六件,好香嘅墨魚餅,炸嘅火候啱啱好。而另外必食嘅仲有 $58 嘅「馬介休炸薯球」六件,從來馬介休球都係我去食葡國菜嘅必點菜式,咁平民嘅價錢都食到係正。薯味夠香濃,經濟又實惠。本來都冇諗住食春卷,但侍應話好正,咁就試埋 $45 嘅「春卷脆脆」六件,點知真係好好食,皮脆餡鮮,好有驚喜。嘢飲嗰度我哋各自加 $5 試咗凍「蜂蜜柚子茶」同埋凍「檸檬蜂蜜百香果」,都係清甜解渴之選。埋單價錢 $283,喪加小食嚟講唔貴呀。。。(地址:沙田

(地址:沙田德厚街3號禾輋廣場2樓251-252號舖)

#1amfoodie #foodie #hkfoodie #thatfoodiething #hkfood #food #instafood #yummy #foodlover #delicious #foodies #tasty #globaleats #tastyfood #foodpics #followforfollowback #love #eat #1am沙田區 #沙田 #藍鳥葡國餐廳 #禾輋 #香煎西冷牛扒飯 #葡式燒羊仔髀肉燒汁意粉 #沙梨頭墨魚餅 #馬介休炸薯球 #春卷脆脆 #蜂蜜柚子茶 #檸檬蜂蜜百香果 #1am1317 #1ambackup

2024-03-07