心態決定境界,要扭轉乾坤從來唔係得個講字。好多人太過執著命數,硬係覺得好醜命生成,但事實往往都係未試過就縮沙,衰左又賴個天,咁又公平咩?凡事保持樂觀態度,我相信人善人欺天不欺既。好似呢間台北過江龍「燈籠滷味」逆市而行,將師大夜市人氣高企既滷味引入香港,就算而家疫情飛唔到去台北,係銅鑼灣都食到最正宗既台灣滷味!👇📌自由是個好東西 - ▪ 甜不辣 - $11▪ 豬肉片 - $11▪ 花枝丸 - $10▪ 白蘿蔔 - $9▪ 王子麵 - $12  ▫ 佢地既滷味有成20幾款咁多選擇,我呢D選擇困難症揀到出年都未必揀到。不過餐廳講得岩,命運始終掌握係自己手既,都係自己揀返鍾意食既,一次過試哂餐廳最HIT既配料啦。當中既甜不辣主要味道來自吸收左滷水湯既濃香,食落同魚糕一樣,煙煙韌韌有彈性,最岩用黎送麵;而呢個麵底我揀左個王子麵,質感比粉絲粗身d,但同樣有爽口彈牙既口感,唔錯。📌綜合滷味拼盤 - $48▪ 豬腱肉 -▪ 豬耳朵 - ▪ 雞翅膀 – ▪ 雞脖子 - ▪ 雞腎 - ▫ 話明係滷味專門店,當然整返個滷味拼盤支持下啦。聽聞餐廳既食材大部份都係來自台灣總店直送,而當中既滷水湯就係由十幾種藥材

咁又公平咩?凡事保持樂觀態度,我相信人善人欺天不欺既。

📌自由是個好東西 -

豬耳朵 -
雞翅膀 –
雞脖子
雞腎

而當中既滷水湯就係由十幾種藥材熬製而成,啖啖都係心血結晶黎呀。新鮮滾熱辣既豬腱肉
豬耳朵好有咬口,吸收哂滷湯精華,夠哂入味。而雞脖子睇落好得意,好似雞子咁,質感滑溜,幾惹味。

📌甜點 -
綜合芋圓 - $28(+6)

▫ 佢地既芋圓都係出自手工製,由台灣新鮮直送,除左最基本既配料,例如係番薯圓紅豆珍珠外。
只係需要加$6就有我最愛既仙草凍啦,成碗份量均真,甜度適中,芋圓唔會過硬,又有芋頭香,呢個價錢認真唔錯。

📌冷泡茶
冷泡四季春茶 - $18
冷泡桂花烏龍 - $18
▫ 兩杯係呢個開始潮濕既天氣真係係零舍解渴,冷泡茶平時出面好少飲到。雖然呢到係預先沖好,
放入樽賣,但茶味依然保持到甘香香醇,飲落去非常舒服。
2020-03-28
  • 綜合滷味拼盤