4天前 0 瀏覽
好耐冇食呢間餐廳了,今次又來感受一下台灣的感覺!餐廳有兩層,有不少台灣感覺的裝飾,而且也播著台灣歌手的歌!之前每次來也是夜晚,第一次lunch時間來到,原來下午是有套餐的,都算抵食!師大超人氣組合,這款套餐有很多不同的配料,包括有甜不辣、豬肉片、高麗菜、杏鮑菇、花枝丸、白蘿蔔和自選一款麵!麵款揀選了冬粉,冬粉口感像粉絲,吸收了滷味汁的味道,十分美味!而甜不辣煙煙韌韌,花枝丸爽口!高麗菜、杏鮑菇和白蘿蔔很入味,不會只是用水淥熟!而且份量很多,十分飽肚!自由是個好東西,朋友揀選了自由組合,揀選了稻庭烏冬做麵底,另配有豬耳、雞胗和白蘿蔔!烏冬煙韌,而豬耳、雞胗都好爽口,原來烏冬跟滷味是很match的!香脆地瓜條半份,地瓜條雖然甜甜的,但原來再點上椒鹽,原來很好吃,咸咸甜甜好特別!冷泡四季春茶、冷泡桂花烏龍,這裡的冷泡茶好有茶的香味,好岩不喜歡飲有甜飲品的朋友!來到這裡真的有種去了台灣的感覺,既然未能去旅行,一於來這裡感受一下!
好耐冇食呢間餐廳了,今次又來感受一下台灣的感覺!
餐廳有兩層,有不少台灣感覺的裝飾,而且也播著台灣歌手的歌!

2020-09-15
4天前 0 瀏覽
已經好一段時間冇去台灣喇,今年受疫情影響,更系好多人都冇去過旅行,更莫講話近近哋去台灣定遠啲去外國旅行了⋯⋯黎自台灣嘅燈籠滷味喺今年過江龍黎到香港,引黎吾少人注意。好耐之前其實都食過一次,嗰陣覺得質素都唔錯,今次咁啱諗唔到食咩所以再去食。長期經過戈邊都好多人排隊,好似冇得訂位,如果要去要花啲時間等。店內有吾少打卡嘅位置,啱曬我呢啲港女😂見到真系忍吾住影,有黃色、綠色等等,色彩繽紛。幾個打卡位入面最中意呢個打卡位,橙色真系好搶眼,後面嘅青草牆比人感覺好似置身於大自然。燈籠滷味仍系試業階段,講得試業即系不論人手定食物方面都系未穩定,當然希望質素可以達到大多數客人嘅要求。餐廳以祖傳滷湯為主打,即系佢地所講嘅「滷味」,自己喺台灣都食過,味道真系幾好,先選麵底,後選招牌滷味,價錢整體黎講相宜。揭到後頁有各款小食同埋台式飲品,台式飲品喺出面多數都吾錯,喺呢度吾知質素如何?🍎🐔 蘋果鹽酥雞 $38上次黎都食過蘋果鹽酥雞,真系幾好味😋今次黎都食吓先。鹽酥雞溫度唔算好熱,暖暖哋咁,不過鹽酥味道依然能夠保持。終於可以試吓滷味,自己叫戈份有甜不辣、百頁豆腐、雞翼、彈牙貢丸,百頁豆腐上次冇食,因為覺得只系普通

🍎🐔 蘋果鹽酥雞 $38

終於可以試吓滷味,自己叫戈份有甜不辣、百頁豆腐、雞翼、彈牙貢丸,百頁豆腐上次冇食,因為覺得只系普通豆腐。就吾需要突登加錢去食,食完發覺自己諗錯了。百頁豆腐原來吾系豆腐,而系腐皮,腐皮超大條!數量都好多😆索曬啲汁好好味。甜不辣煙煙韌韌,口感好似韓式年糕,都系台灣菜嘅經典。彈牙貢丸嘅豬肉味好明顯,質感真系相當彈牙👍🏼

男朋友叫咗份王子麵,配料同我揀戈啲大致上差吾多,系多咗魚蛋咁解,魚蛋大大粒都幾有咬口😁王子麵份量好多吓。

🌿 茉香奶綠 $20

平時都好中意喺啲茶飲店飲茉香奶綠,呢度嘅茉香綠我覺得還好,茉香味道足夠,不過奶味更加明顯,茶嘅比例好似比較少,睇個人口味如何。

🍑 水蜜桃綠茶 $20

男朋友叫咗杯水蜜桃綠茶,水蜜糖夠甜,味道幾清新,茶底同上面戈杯嘅感覺差吾多。

6天前 132 瀏覽
二人套餐🍴蘋果鹽酥雞🍎🐤鹽酥雞 用個紙袋做墊包住 鹽唔多 但雞肉帶 d鹽香 外層個茨粉幾香脆 咸度適中 雞肉入面幾彈牙🐥 側邊既切片蘋果幾清甜 可中和番 鹽酥雞既濃味二人套餐🍴滷肉飯🐖🍚飯粒十分軟林 🍚上面有 juicy 既瘦肉 爽口既冬菇粒🍄 仲有少少肥美既豬皮粒令到飯撈埋特別香 正🍴台味奶茶☕奶茶幾香甜 奶味比較淡但夠滑 整體唔錯🍴茉香奶綠🍵❄️一飲帶 d抹香味 跟住有 d奶味然後最尾先有綠茶香二人套餐拼盤🍴豬耳朵🐷 雞珍 雞翅🐤 甜不辣🍢 百頁豆腐 高麗菜🥬 木耳 白蘿蔔二人套餐🍴冬粉冬粉同 d拼盤係撈埋一齊 大大碗望落都開心 冬粉爽口 有 d似粉絲 比較黏稠 盡吸好味滷水汁 🍜拼盤既食物好足料 雞腎 煙韌彈牙 木耳粗身爽口 百頁豆腐夠彈牙張羅味香🐟 白蘿蔔好軟林 豬耳個軟骨位好有口感🐽 雞翼既滷水汁十分入味 覺得唔夠味仲可以 點自家製辣醬🌶️炒得好香辣 菜莆都夠酸同惹味 正🍴綜合芋圓 冷 🧊28 蚊 加仙草 6 蚊🍡地瓜圓芋圓 香甜紅豆都味口感好 仲有好多細粒彈牙既珍珠 加左仙草更爽口 即係涼粉 夠香滑 糖水甜度適中 好味👍🏻#台灣菜 #芋圓 #仙草 #涼粉 #紅豆 #百頁豆腐

🍴蘋果鹽酥雞🍎🐤

一飲帶 d抹香味 跟住有 d奶味然後最尾先有綠茶香

二人套餐拼盤
🍴冬粉

🍴綜合芋圓 冷 🧊28 蚊 加仙草 6 蚊🍡
#台灣菜 #芋圓 #仙草 #涼粉 #紅豆 #百頁豆腐 #滷味 #甜不辣 #冬粉 #滷肉飯 #豬耳 #雞翼 #鹽酥雞 #黃店 #黃色經濟圈 #黃藍是政見好食是良知
Score 平均分< 7.8/10>
Taste 味道:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Present 外觀:👍🏻👍🏻👍🏻
Decor&Hygiene 環境衞生:👍🏻👍🏻👍🏻
Value for $ 性價比:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Service 服務:👍🏻👍🏻👍🏻
~~~~~~~~~~~~~
#燈籠滷味
銅鑼灣登龍街39 號地下
~~~~~~~~~~~~
2020-09-17
2020-07-21 3030 瀏覽
落咗幾日雨 難得陽光再現 一定要出去 行吓街食吓嘢 -🥤#凍冬瓜茶 ($20)消暑解渴 簡簡單單飲番杯正氣健脾涼茶又透心涼-🍹#黑糖珍珠奶茶加仙草 ($28)奶茶綿滑香甜 珍珠Q彈耐嚼 仙草清香順喉味道非常豐富 不愧係人氣飲品-🦑#香炸花枝丸 ($26)鍾意食花枝丸 貪佢夠爽口 有嚼勁少少哋幾粒 過吓口癮又香口-🍎🐓#蘋果鹽酥雞 ($38)雞粒小巧輕盈 炸得香脆 外層灑上椒鹽同紫蘇葉碎鹹香好食 一啖一粒 不經不覺 食哂成碟小食-🍜#油麵 ($10)配大腸 雞腎 翠玉瓜 魚片頭 鵪鶉蛋 (共 $58)呢度嘅滷味選擇 實在多得緊要 難怪店外長現人龍滷水大腸同白蘿蔔用嚟配搭油麵 簡直係一絕雞腎堅實爽口 鵪鶉蛋雖然膽固醇高 耐不耐食吓亦無妨-🍜#稻庭烏龍麵 ($13)配高麗菜 豬耳朵 甜不辣 鴨血 四季豆 大豆皮 (共 $61)我唔係素食 叫呢樣點嗰樣嘅時候發覺揀咗好多菜😂鍾意食高麗菜 貪佢夠爽口 大豆皮係心水推介豆皮大大塊但超薄 吸收五香滷水汁食落有質感夠味道 仲有人氣之選豬耳朵夠晒爽口-🍨#九份綜合芋圓加仙草 ($34)仙草芋圓做甜品係指定動作 材料豐富 滿滿一碗色彩繽紛 未食感覺已經相當
落咗幾日雨 難得陽光再現 一定要出去 行吓街食吓嘢
🥤#凍冬瓜茶 ($20)

消暑解渴 簡簡單單飲番杯正氣健脾涼茶又透心涼
🍹#黑糖珍珠奶茶加仙草 ($28)
奶茶綿滑香甜 珍珠Q彈耐嚼 仙草清香順喉
味道非常豐富 不愧係人氣飲品
🦑#香炸花枝丸 ($26)

鍾意食花枝丸 貪佢夠爽口 有嚼勁
少少哋幾粒 過吓口癮又香口
🍎🐓#蘋果鹽酥雞 ($38)

雞粒小巧輕盈 炸得香脆 外層灑上椒鹽同紫蘇葉碎

我唔係素食 叫呢樣點嗰樣嘅時候發覺揀咗好多菜😂
鍾意食高麗菜 貪佢夠爽口 大豆皮係心水推介
豆皮大大塊但超薄 吸收五香滷水汁
食落有質感夠味道 仲有人氣之選豬耳朵夠晒爽口
🍨#九份綜合芋圓加仙草 ($34)

仙草芋圓做甜品係指定動作 材料豐富 滿滿一碗
色彩繽紛 未食感覺已經相當滿足
芋頭同地瓜芋圓 煙韌好食 紅豆粒粒飽滿起沙
2020-07-21 1768 瀏覽
還記得以前在台灣生活的日子,閒來無事便會坐巴士去師大夜市逛街,我一定會吃燈籠滷味,自己選食材,店家幫你煮,但由於燈籠滷味有一定的名氣,價錢也不太便宜,但是調味真的很棒。香港也進駐了燈籠滷味,風格跟台灣的有點不一樣了。店員由姨姨變成年輕的少男少女,由自己挑選的食材檔變成年輕看餐牌點餐,不過我來是主要吃一份回憶的味道。餐廳的面積不大,台式舊海報、復古的懷舊磚等,仍能令我感受到這是一家台式餐廳。餐牌上除了滷味套餐,也有不少台式小吃。⭐️吃你滷味套餐$56豬腱肉、雞腎、豬耳朵、大腸、高麗菜。這個組合主要吃內臟,我較喜歡爽脆的豬耳朵和軟糯的大腸,另外粉絲很幼,口感很好,美中不足是醬汁不太入味。⭐️師大超人氣組合$59甜不辣、高麗菜、豬肉片、杏鮑菇、花枝丸和白蘿蔔,麵底選擇了粉絲。這個組合偏素一點,有丸類和蔬菜,配搭粉絲吃,也非常飽足。⭐️香脆地瓜條$12最愛這份地瓜條,炸得十分香脆可口,地瓜甜味高很美味。⭐️桂圓紅棗蜜$16入口淡淡香甜的棗,滋補養生。⭐️黑糖珍珠奶茶$18少不了台灣珍珠奶茶,珍珠QQ軟軟的,不俗。⭐️滷肉飯$28這份滷肉飯瘦肉比較多,感覺像燥肉飯多一些。▫️雖然味道不及台灣正宗,但價錢合理,

餐牌上除了滷味套餐,也有不少台式小吃。

⭐️吃你滷味套餐$56
吃你滷味套餐

豬腱肉、雞腎、豬耳朵、大腸、高麗菜。

⭐️師大超人氣組合$59
師大超人氣組合

這個組合偏素一點,有丸類和蔬菜,配搭粉絲吃,也非常飽足。

⭐️香脆地瓜條$12
香脆地瓜條

最愛這份地瓜條,炸得十分香脆可口,地瓜甜味高很美味。

⭐️桂圓紅棗蜜$16

入口淡淡香甜的棗,滋補養生。

⭐️黑糖珍珠奶茶$18
黑糖珍珠奶茶

少不了台灣珍珠奶茶,珍珠QQ軟軟的,不俗。

⭐️滷肉飯$28
滷肉飯

這份滷肉飯瘦肉比較多,感覺像燥肉飯多一些。

▫️雖然味道不及台灣正宗,但價錢合理,份量也足夠。

$96.5 (晚餐)
3天前 0 瀏覽
雖然最近不可以去旅行!但買下台灣野食返屋企食都可以解一解想去台灣的欲望。想到台灣不能少的當然有芋圓同珍珠奶茶!但原來滷味都非常出名。我叫左2個芋圓,一杯珍珠奶綠,一個滷味拼盤和一個滷味面。滷味拼盤:拼盤有豬朵,豬腱肉,雞翼,雞腎等等!最適合咩都想食D的人。拼盤滷得很入味!豬耳外霖内爽,豬腱肉肉質鬆軟!我最欣賞的是餐廳的滷味滷得入味之餘完全不會有咸的感覺。除了滷味拼盤外,還可以自選配料配面一齊食!我點了皇子面配鷄腿菇及花枝丸!芋圓帶有真實的芋頭味道,甜湯不會感覺膩滯!加上Q彈的珍珠令到整體更有咬口。很滿足的一餐。

我叫左2個芋圓,一杯珍珠奶綠,一個滷味拼盤和一個滷味面。

4天前 0 瀏覽
限聚令期間只能喺附近尋覓美味外賣,今日搵到呢間位於燈籠街嘅 - 燈籠滷味。二人套餐$168, 有超豐富嘅招牌滷味拼盤、滷肉飯、蘋果鹽酥雞, 仲包埋兩杯台式特飲,兩個人食相當飽足。招牌滷味拼盤爽口食材夠多,有豬耳朵、雞腎、木耳等,另外有甜不辣、百頁豆腐、白蘿蔔同冬粉吸盡滷汁精華,如果白蘿蔔有得加底就正!滷肉飯經典美味唔會太鹹,豬肉油脂滲入珍珠米,啖啖油香。鹽酥雞拎到返屋企仲係乾身,夠脆口,仲帶點蘋果清香。茉香奶綠帶淡淡茶香,奶味唔會太over。古早冬瓜茶清甜解暑。綜合芋圓芋圓質感軟糯, 加埋紅豆同珍珠, 一次過滿足你多個願望。

招牌滷味拼盤

滷肉飯
經典美味唔會太鹹,豬肉油脂滲入珍珠米,啖啖油香。

鹽酥雞
拎到返屋企仲係乾身,夠脆口,仲帶點蘋果清香。

綜合芋圓
芋圓質感軟糯, 加埋紅豆同珍珠, 一次過滿足你多個願望。
4天前 0 瀏覽
之前已經聽過呢間餐廳好好食但係一直冇機會去,今日收工早咗經過見到唔係好多人排隊就當然要入去試吓😋蘋果鹽酥雞 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️鹽酥雞啲炸粉唔厚,一口一粒,雞肉都算juicy最特別係佢個蘋果伴碟,夾住去食炸嘢有好清新嘅感覺台式香蒜腸⭐️⭐️⭐️⭐️上來見到份量算多,肥瘦肉平均祖傳滷湯⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️油麵、百頁豆腐、雞腎、彈牙貢丸百頁豆腐比平時食到既更加Q彈同滑!必食既係貢丸,好有香菇味道冬瓜茶⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️黑糖珍珠奶茶⭐️⭐️⭐️⭐️冬瓜茶好正宗,好香冬瓜味,甜度岩岩好,唔係死甜果隻,會keep住想係咁飲😁黑糖珍珠奶茶都好好味,黑糖珍珠好香好彈牙,又唔會太甜,佢用嗰隻奶奶味都好濃👍🏻👍🏻綜合芋圓加仙草⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️芋圓彈牙得來又有芋頭地瓜味💕配埋仙草同紅豆真係超好食😋個base甜度啱啱好,仙草又滑又爽口夏天食真係好正👍🏻👍🏻總括來講,呢間台灣餐廳嘅質素非常好,食物又抵又好食,而且份量都唔細,一定會再來的👍🏻

蘋果鹽酥雞 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
鹽酥雞啲炸粉唔厚,一口一粒,雞肉都算juicy
最特別係佢個蘋果伴碟,夾住去食炸嘢有好清新嘅感覺

台式香蒜腸⭐️⭐️⭐️⭐️
上來見到份量算多,肥瘦肉平均

祖傳滷湯⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
油麵、百頁豆腐、雞腎、彈牙貢丸

百頁豆腐比平時食到既更加Q彈同滑!

必食既係貢丸,好有香菇味道

冬瓜茶⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
黑糖珍珠奶茶⭐️⭐️⭐️⭐️

綜合芋圓加仙草⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

燈籠滷味係開店冇幾耐食過一次嫁啦,仲記得個日大排長龍等咗差唔多30分鐘先入到去!過咗差不多一年再黎幫襯吓睇吓有冇退步先,今日去到照舊排隊30分鐘先入到去食!真係不禁講一句下圖既說話😂見到有個新既二人套餐!唸都唔唸就嗌咗等到實在太肚餓!仲追加咗個台式香蒜腸唔好以為好少!好足料 每樣餸唔錯個人就推介雞腎,木耳,雞翼同甜不辣滷味唔會好咸,剛剛好 木耳爽口彈牙甜不辣煙煙銀銀!最後我同友人都食唔晒,實在太多!滷肉飯 滷肉以肥膏為主,食落口感幾好唔乾,好怕滷肉飯乾曾曾 肉又鞋呢個絕對好食!蘋果鹽酥雞外脆內軟,味道似麥記既麥樂雞 不過呢個再脆一點!台式香蒜腸對上果次去已經有嗌!記得係幾款腸加埋,今次就轉咗得一款,不過味道依然好吃!必嗌總結,疫情之下冇得去旅行食完之後好似去咗一轉台灣咁!

見到有個新既二人套餐!唸都唔唸就嗌咗
等到實在太肚餓!仲追加咗個台式香蒜腸

唔好以為好少!好足料 每樣餸唔錯
個人就推介雞腎,木耳,雞翼同甜不辣
滷味唔會好咸,剛剛好 木耳爽口彈牙
甜不辣煙煙銀銀!
最後我同友人都食唔晒,實在太多!

滷肉飯
滷肉以肥膏為主,食落口感幾好
唔乾,好怕滷肉飯乾曾曾 肉又鞋
呢個絕對好食!

蘋果鹽酥雞
外脆內軟,味道似麥記既麥樂雞 不過呢個再脆一點!

台式香蒜腸

總結,疫情之下冇得去旅行
食完之後好似去咗一轉台灣咁!

2020-09-16 0 瀏覽
平時一年會去四次台灣嘅我,今年由於疫情嘅問題,一次都冇得去,從網上得知銅鑼灣開咗一間滷味店,叫做燈籠。台北師大夜市有間分店,平時去師大夜市嘅時候,我必定會去一趟。今日懷住一個好期待嘅心情去試呢一間滷味店。。。地方唔算好大,但裝修好有台灣特色。叫嘢食先選擇冇台灣咁多,但都ok滿足到我🤗價錢都算貼地,唔貴👍🏻台灣小食花枝丸拼貢丸 - 熱辣辣,好好味😋台灣香蒜腸 - 最中意食台灣腸,去親夜市都會買來食🤪蘋果酥炸雞 - 好熱氣,但係都忍唔住都要叫嚟食吓,細細粒,好易入口,好脆😌係時候食下佢啲滷味啦,果然味道同台灣嘅燈籠一樣,冇令我失望👏🏻稻庭烏龍麵 (原來係烏冬)豬腱肉雞翼絲瓜王子麵 (期待已久嘅王子🙂)高麗菜豬大腸最後叫咗碗紅豆珍珠芋圓甜咗少少,但好足料👍🏻

地方唔算好大,但裝修好有台灣特色。

叫嘢食先

選擇冇台灣咁多,但都ok滿足到我🤗
價錢都算貼地,唔貴👍🏻

台灣小食
花枝丸拼貢丸 - 熱辣辣,好好味😋
台灣香蒜腸 - 最中意食台灣腸,去親夜市都會買來食🤪

稻庭烏龍麵 (原來係烏冬)
豬腱肉
雞翼
絲瓜

王子麵 (期待已久嘅王子🙂)
高麗菜
豬大腸

最後叫咗碗紅豆珍珠芋圓

甜咗少少,但好足料👍🏻

• 冷泡桂花烏龍
2020-09-14 0 瀏覽
形式好似車仔麵咁點餐,但係食既當然係台灣野😚依家去唔倒旅行,都叫做可以感受下台灣先😂Lunch hour多人到要排長龍😮望落門面唔大,好在有得上上層先應付到禁多人既支持😃----------王子麵 + 豬腱肉 + 唐生菜 + 鵪鶉蛋 $41王子麵係台灣既速食麵,所以有啲公仔麵既感覺😂好欣賞佢地既滷湯,食落唔太鹹,反而有隱若既藥材味👍豬腱肉幾有咬口,鵪鶉蛋入味,蛋白都浸到冇白色😋蘋果鹽酥雞 $38炸粉厚薄適中,雞肉份量唔少,有蘋果味既平衡,食落感覺清新啲🍎香脆地瓜條 $32地瓜條🍠多到堆左個小山丘🙆條條都有接近無名指禁粗,而且炸漿好薄脆,放涼左都仲脆卜卜😙中間地瓜條好甜,想味道突出啲仲可以點附上既椒鹽🤓台式香蒜腸 $26腸有淡淡既蒜香,配搭麵食一流😀台式奶茶 $20 + 珍珠 $4以呢個價錢黎講,杯奶茶算幾大杯🤗嗌左半糖,甜度岩岩好,飲得到茶香味😉珍珠有咬口,Q彈唔硬🙂----------*不設加一服務費
----------
王子麵 + 豬腱肉 + 唐生菜 + 鵪鶉蛋 $41

蘋果鹽酥雞 $38

香脆地瓜條 $32

台式香蒜腸 $26
腸有淡淡既蒜香,配搭麵食一流😀

台式奶茶 $20 + 珍珠 $4
----------
*不設加一服務費
台灣香蒜腸
台灣香蒜腸
2020-09-13 0 瀏覽
復飛無期,唯有找一些佈置跟外地一樣的餐廳過一下旅行癮懷念台北夜市掃街滋味,於是再訪被台灣媒體譽為「北市第一加熱滷味」的小店店內食品即叫即燙,吃得安心身在台灣又怎能少得珍珠?先來一杯水蜜桃綠茶,可自選甜度及冰塊多少黑糖珍珠奶茶,濃厚的黑糖甜味搭配奶茶的甘,消暑解渴台灣王子麵吸附美味滷水汁,麵條超滑Q!自選配料大腸、杏鮑菇、魚片頭及彈牙貢丸台式香蒜腸,清脆爽口的蒜片加上外皮香脆的香腸,鹹香爽口追加一份淨餸的滷味:豬耳、雞腎及大豆皮蘋果鹽酥雞皮酥肉嫩,加入蘋果丁,清爽酸甜香炸花枝丸每一口都可以吃到花枝嚼勁香炸貢丸鮮彈多汁
復飛無期,唯有找一些佈置跟外地一樣的餐廳過一下旅行癮
店內食品即叫即燙,吃得安心
水蜜桃綠茶
黑糖珍珠奶茶
黑糖珍珠奶茶,濃厚的黑糖甜味搭配奶茶的甘,消暑解渴
台式香蒜腸
台式香蒜腸,清脆爽口的蒜片加上外皮香脆的香腸,鹹香爽口
淨餸
追加一份淨餸的滷味:豬耳、雞腎及大豆皮
蘋果鹽酥雞
蘋果鹽酥雞皮酥肉嫩,加入蘋果丁,清爽酸甜
香炸花枝丸
淨餸
香炸花枝丸
香炸貢丸
2020-09-13 0 瀏覽
真的太好了!!!今天的假期令我可以待在家中,沒想到午飯的時間我的肚子也餓了,餐廳位於我的家附近,路程只需要五分鐘左右,距離地鐵站也十分方便,也只需要五分鐘的路程。地理上十分方便和快捷。餐廳主打的就是台灣最著名的鹵水,作為台灣的過江龍,我對他也是有一點點的期待。內裏裝橫方面,也是十分的體貼, 台灣當地的特色也就是滿滿繁體中文字。食物味道方面,沒想到完完全全把台灣的一模一樣的搬了過來, 本來還擔心會失去了丁點台灣的風味,完全沒有,真的十分好。我更欣賞的是餐廳的配合,在多樣化的社會中,更可選擇出前一丁,這個充滿香港特色的,但我當然沒有選擇,米線才是王道,哈哈哈。

外賣自取
2020-09-13 0 瀏覽
成日都經過呢條街都見到呢間好多人喺門口排隊,睇下門口嘅餐牌見食嘅嘢都唔係啲乜嘢特別嘢, 不過都諗住試下, 所以今日叫咗外賣。叫咗兩碗麵四餸 同有杯飲品, 送到嚟一望碗野已經覺得好普通, 碗麵撈麵唔係撈麵,但又冇湯, 又冇漏水味, 完全冇特色,食碗車仔麵冇咁嬲, 啲餸又普通又唔好食, 同一條街有兩間車仔麵啲料仲好食過佢。 真係唔明點解咁多人排隊食!!! 仲要價錢都唔平, 你話好食都冇咁嬲,食咗碗垃圾仲要畀咁嘅價錢真係 奉勸各位 唔值得試。