2024-03-28 13 瀏覽
點咗五款菜同一杯自稱好x大杯凍檸檬茶。小籠包,炸雞軟骨,炸魷魚鬚,蒜蓉土豆絲,排骨擔擔麵.優點:1, 我坐到最入, 冷氣夠凍.2, 有大杯凍0茶提供,味道尚算okay,有茶味又唔係太甜.3, 好多時食土豆絲係都辣炒,終於搵到唔係辣炒,我唔食得辣嘛....缺點一大籮!1, 大大杯凍o但冰粒太多.2, 小籠包完全無味,好似D冷藏食品翻蒸! 3, 炸雞軟骨份量少都算,炸到乾身,𠵱! 又係無咩味?4, 炸魷魚鬚又係份量少,又係無味! 食到開始懷疑人生! 係咪我有病食咩都無味!5, 又唔係喎! 土豆絲食到有蒜味喎! 不過人地炒土豆絲炒到好冧,哩間炒到爽口,唔夾自己口味.6, 排骨擔擔麵排骨炸過火柴口,湯底又係無味! 最低限度嘅花生味都無! 麵條仲居然食到一舊舊!以前叫川辣皇,轉名叫上海小籠皇後完全唔掂! 川菜師傅唔識煮滬菜,感覺hea煮hea做,結果當然得負評啦!
點咗五款菜同一杯自稱好x大杯凍檸檬茶。
小籠包,炸雞軟骨,炸魷魚鬚,蒜蓉土豆絲,排骨擔擔麵.

優點:
1, 我坐到最入, 冷氣夠凍.

缺點一大籮!

1, 大大杯凍o但冰粒太多.

2, 小籠包完全無味,好似D冷藏食品翻蒸!

3, 炸雞軟骨份量少都算,炸到乾身,𠵱! 又係無咩味?

2024-03-10 6 瀏覽
近日發現之前嘅川菜館,已經變身成為“上海小籠皇”,星期六晚更有不少本地和旅客黎食,我地一行三位女士唔食得辣,終於可以黎試下! 餐廳環境很乾淨企理,座位寬敞舒適。前菜叫了海蜇和魷魚鬚,但略嫌魷魚鬚味道有點淡。清炒蝦仁炒得清爽,不會有油膩感,賽旁蟹則加入咗乾瑤柱和扁豆一齊煮,有新鮮感。紅燒豆腐嘅口感有啲似烤麩,同平時嘅做法有點唔同,好味侍應姐姐介紹我地食油麥菜,師傅火候控制得好,不會炒得太老,味道清脆爽甜。侍應姐姐很貼心地將松子魚留待我地吃了其他菜,最後先上松子魚,所以係熱辣辣,而且甜酸醬味道調得剛剛好,好味附近其他食肆都係冰室或茶餐廳,想食好啲同坐得舒服啲,推介你地黎試下。由於前身係川菜館,佢地都仲有保留番一啲川辣嘅菜式,俾鍾意食辣嘅客人添!

餐廳環境很乾淨企理,座位寬敞舒適。
涼拌海蜇

脆香魷魚鬚

前菜叫了海蜇和魷魚鬚,但略嫌魷魚鬚味道有點淡。
清炒蝦仁

芙蓉賽旁蟹

紅燒豆腐

紅燒豆腐嘅口感有啲似烤麩,同平時嘅做法有點唔同,好味

清炒油麥菜

紅燒豆腐
清炒油麥菜
松子魚
2024-02-25 17 瀏覽
【121】用家自費分享!Walk in 唔使等,約三成滿。8️⃣5️⃣CP值,2023/11/20/一/12:28,平日午餐時段,一人埋單免加一共$88。舖在大街,好易搵,裝修光猛企理,感覺乾淨,坐得舒服,招呼超級好,QR code或劃紙落單,上菜快,味道好,價錢經濟,招呼一流,一定會再去。8️⃣0️⃣自選午市干鍋客飯A三餸 $68,中辣香辣鍋+肥腸+豬頸肉+蓮藕仔+飯+罐裝可樂,好好味,辣味足,量足,十分好。7️⃣0️⃣紅糖糍粑$20,都很好。
【121】用家自費分享!
Walk in 唔使等,約三成滿。

7️⃣0️⃣紅糖糍粑$20,都很好。

2024-01-21 32 瀏覽
今日威到一間川辣皇食飯,感覺就系飽到爆炸🤯!我哋點咗個二人套餐,辣度揀咗中辣,唔使太Over嘛。啲金錢肚一上檯,乜㗎!實在太正點,爽口微麻,食落有種爽滑得嚟彈牙嘅「順」。另一道京蔥爆牛肉,勁有鑊氣,京蔥係真係正宗香,牛肉又嫩,送飯一流。一碗酸菜魚過嚟,湯底酸酸地好提味,魚肉又滑又冇骨,而且賣相吸引,湯底辣椒、蔥花一紛紛,睇落令人食指大動💪!最勁嘅係自選干鍋,揀咗雞腎、五花肉同茄子,佢哋喺麻辣醬汁入面游咗一轉,每一啖都足料足味咁!而且呢度啲黃金糍粑真系好正,外脆內糯,蘸咗啲黑砂糖真係正到喊出嚟😋。平民化食評就講到咁啦,好食嘅嘢真喺要同大家分享,過嚟呢間店保證唔會失望!下次仲要再嚟,試埋其他菜喎!👍

#MC帶你去旺角.食辣真係有一種吸引力🌶️,而且好食嘅川菜,並非單一麻辣😉。最近一人燒肉咁盛行,行過旺角有間川菜館,一人套餐都勁多選擇😍,一於試下。🥢 晚市一人客飯套餐 $78客飯選擇都唔少,有成16款小菜選擇😱,而且仲配埋白飯及熱飲。今次就揀咗「水煮牛肉」🥩,食落肉片嫩滑,而且好大塊,幾足料👍🏻。另外,配料非常豐富,唔洗額外加錢已經有薯粉🥰,仲有萵荀、雲耳、大豆芽。🥢 晚市一人干鍋套餐 $98自選配料多達50幾款葷菜及素菜😝,鍋底口味亦有辣有唔辣︰香辣、麻辣、孜然、蔥爆;今次就揀咗孜然中辣🌶️,配埋翠肉瓜、雞腎、魷魚鬚、萵筍。一上枱,熱辣辣嘅干鍋好有鑊氣🔥!已經聞到香料及乾辣椒嘅香味🤤;萵筍、翠肉瓜都好爽脆,魷魚鬚就最惹味,雞腎就最有咬口,整體上炒得好乾身,食落香而不膩👍🏻。🥢 泡椒魚皮 $68魚皮食落爽脆又唔會太乾,泡椒味唔算太重,過足口癮又唔會太辣😜。
#MC帶你去旺角

🥢 晚市一人客飯套餐 $78

🥢 晚市一人干鍋套餐 $98

🥢 泡椒魚皮 $68
2023-12-19
2023-12-17 8 瀏覽
沒想到香港也有這麼正宗地道的香鍋!最近天氣轉涼和朋友來旺角吃麻辣香鍋,我們叫了雞軟骨,花菜,萵苣,五花肉搭配。因為點的是小辣,整體感覺比較香口,但辣味依然很足很過癮,超級下飯。除了招牌麻辣香鍋,我們還另外叫了水煮牛肉跟飯。作為店家招牌菜,同樣很美味,常吃辣的朋友直呼地道,肉片很大很實惠,豆芽口感爽脆,調味不會過鹹,有重重花椒味,總之,西環香口川菜的朋友不要錯過!價格也十分實惠,兩個人買單不要兩百塊。
沒想到香港也有這麼正宗地道的香鍋!

價格也十分實惠,兩個人買單不要兩百塊。
2023-12-16 2 瀏覽
香辣4餸干鍋(98hkd)叫左BB辣,係少少刺激嘅辣,但唔會喺脷留太耐嗰種,我估中辣應該好過癮,簡咗豬頸肉、金錢肚、肥腸、花菜,我同我媽一致推薦肥腸必點,外面焦香,入面係滿滿嘅油脂,好香但完全無怪味,值得一提係牛肚都好出色,好掛醬汁,配飯一流🥰~蔥爆牛肉飯(78hkd) 牛肉都係大大塊,無煮過頭,好軟嫩,無咩根位,份量都唔少,價位都合理,有鑊氣😍如果喺附近番工番學都可以試下#foodiblum中式
香辣4餸干鍋(98hkd)

蔥爆牛肉飯(78hkd)

#foodiblum中式
2023-12-16
2023-12-14 4 瀏覽
🍴 川辣皇 (旺角) 🍴✨ 酸菜烤魚惹味😍✨-· 酸菜烤活魚 - - - $198見晚市人唔算太多唔洗等位即刻去試下😍其實佢個乾鍋都好吸引!但係今次試左酸菜魚先👍🏻因為見佢有得揀唔辣🥰即刻試試佢☺️雖然話係唔辣🫡但都有啲花椒🙌🏻怕辣人士要小心🥰條魚好大條🐟冇乜骨👍🏻炸完個皮吸曬啲汁😏我地加左田雞同花菜❤️田雞好大隻🤣有差唔多3隻左右🙌🏻花菜又係索曬啲湯好正入面啲寬粉勁入味👏🏻推出!-Total: 312推介指數:8/10———————————————🔺 川辣皇 (旺角)🔺 旺角花園街3-5號鴻威大廈地下9號舖-----------------------
🍴 川辣皇 (旺角) 🍴

✨ 酸菜烤魚惹味😍✨

· 酸菜烤活魚 - - - $198
條魚好大條🐟冇乜骨👍🏻炸完個皮吸曬啲汁😏
入面啲寬粉勁入味👏🏻推出!
Total: 312
推介指數:8/10
———————————————
🔺 川辣皇 (旺角)
🔺 旺角花園街3-5號鴻威大廈地下9號舖
-----------------------
2023-12-10 10 瀏覽
川辣皇.味道:😋😋😋😋抵食:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻回訪指數:🤤🤤🤤🤤🤤/5..店主(員?) 好好 細心講解有咩食 湯底好岩健身/減肥人士 因為我同朋友著運動服 有心地講比我地聽menu有d咩食 同岩我地走果陣 熱情歡送 好少地方會甘樣了~.✨自選雙拼麵 $48酸菜 小辣 鯛魚片 萵筍 米線-湯底真系好清 清得黎有味 但吾油👍🏻-魚片好爽口 食完吾會好口渴.✨平鍋 $74 薯粉+$2麻辣 BB辣 蝦 魷魚鬚 炸蓮藕片 湖南花菜 -辣椰菜花好惹味-干鍋吾錯 蝦好新鮮 因為脫殼無痴殼👍🏻.✨飲品 加大+$10@杯好X大杯凍檸檬茶 2杯-真系好大杯 好夠飲 平時果種太細 飲完吾夠.2人消費 $144..💫 #川辣皇 #油麻地 #花園街 #旺角美食 #川菜#干鍋 #小炒 #抵食 #麵食 #酸菜魚 #減肥週合.#米吃 #香港探店 #健身人士飲食 #管理體重 #飽住瘦 #健康餐 #foodiehk #減脂飲食#跟米吃出瘦身材 #kukeepfiteatig yt Red 大眾点评 google @kumikofindfun @kukeepfit
川辣皇
味道:😋😋😋😋
抵食:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
回訪指數:🤤🤤🤤🤤🤤/5
店主(員?) 好好 細心講解有咩食
走果陣 熱情歡送 好少地方會甘樣了~
✨自選雙拼麵 $48

• 酸菜魚
  • 干鍋
  • 好X大凍檸檬茶
2023-12-10 4 瀏覽
麻辣重廢烤活魚 (小辣)+羊肉片 & 牛肉片鱸魚新鮮大條,魚骨魚肉唔會分離,魚皮烤得焦脆,魚肉嫩滑有光澤,冇腥味。餐廳將條魚一開二咁上菜,好方便食用,唔洗食到一半再反轉條魚。不得不說條魚都幾厚身,一開頭冇為意係開邊切。味道方面,麻同辣嘅平衡攞得剛好,愈滾愈入味,如果怕重口味可以早啲夾起嘅薯粉。另外食到後期滾到冇咩水,餐廳都幫手加湯,好細心呀:)但要注意怕辣嘅可以點返酸菜味走辣😉除咗烤魚,我哋仲加咗羊肉同牛肉片,兩款都夠厚切,肥肉比例都唔得,估唔到係牛肉一直滾都冇變柴,羊肉就更啱烤魚,肉味唔會比濃湯蓋過。好x大杯凍檸茶份量應該有一般嘅3倍,檸檬有6片,正!
麻辣重廢烤活魚 (小辣)+羊肉片 & 牛肉片

好x大杯凍檸茶
份量應該有一般嘅3倍,檸檬有6片,正!
2023-12-10 2 瀏覽
天氣漸漸涼啦,下了班和同事突發都好想食辣菜,就選了這家店,這家店菜品很全,有麻辣香鍋、烤魚以及一些川菜,酸菜魚什麼的!剛好很久沒吃烤魚了!冬天最適合吃熱騰騰的烤魚了!我們喜歡辣味一點!選擇了麻辣重慶口味的烤魚💰198烤魚外表脆脆的是用炸過的 肉質很嫩 且沒有什麼骨肉,越煮越入味!選了一素一葷做配菜!花菜特別吸味 非常推薦點!味道很正宗!完全不輸內地!人均只要💰120左右~聽說麻辣香鍋也很不錯,下次也試一下!

剛好很久沒吃烤魚了!冬天最適合吃熱騰騰的烤魚了!
我們喜歡辣味一點!選擇了麻辣重慶口味的烤魚💰198

2023-12-09 4 瀏覽
大愛辣野嘅我真係覺得呢間餐廳好吸引。所有食物都好好味,好啱本人口味。價錢合理👍🏻二人餐有冷盤小菜招牌菜,干鍋配白飯,仲有糍粑作甜品作結,實在太太太豐富,食得確係滿足夫妻肺片真材實料,牛肚新鮮厚身,爽口彈牙,沾上鮮麻辣醬超讚👍🏻干鍋可以自選口味,內容,辣度👍🏻麻辣香味十足,魷魚鬚爽口,份量都唔少,材料整體非常新鮮。我哋亦有試葱爆干鍋,口味非常特別,整個干鍋好香,好似好重鑊氣咁👍🏻另外,坐位都非常闊落,坐得舒適,環境乾淨!
夫妻肺片
真材實料,牛肚新鮮厚身,爽口彈牙,沾上鮮麻辣醬超讚👍🏻
干鍋可以自選口味,內容,辣度👍🏻
麻辣香味十足,魷魚鬚爽口,份量都唔少,材料整體非常新鮮。
另外,坐位都非常闊落,坐得舒適,環境乾淨!
2023-12-08 2 瀏覽
川辣皇 (旺角)旺角花園街3-5號鴻威大廈地下9號舖今日去旺角行街,想食辣野🌶️🌶️去到見到meun 有一人套餐 有辣有唔辣都幾多選擇 又幾抵個價錢叫左兩個一人套餐加一個小食 再+2杯好X大杯凍檸茶最特別係見到我好X大杯咖啡同好X大杯奶茶食辣野配番杯大大杯0T蠔仔肉碎煎蛋 🍳配白飯$78干鍋配4個餸🔥炸枝竹 ~雞腎 ~蝦 ~五花腩片 $98麻辣粉皮$40(小辣)總結係價錢平得黎好食~賣單都係$256無加一水準高
川辣皇 (旺角)
旺角花園街3-5號鴻威大廈地下9號舖

今日去旺角行街,想食辣野🌶️🌶️

去到見到meun 有一人套餐 有辣有唔辣
都幾多選擇 又幾抵個價錢
叫左兩個一人套餐加一個小食 再+2杯好X大杯凍檸茶
最特別係見到我好X大杯咖啡同好X大杯奶茶
食辣野配番杯大大杯0T

蠔仔肉碎煎蛋 🍳配白飯$78

干鍋配4個餸🔥
炸枝竹 ~雞腎 ~蝦 ~五花腩片 $98

麻辣粉皮$40(小辣)

總結係價錢平得黎好食~賣單都係$256無加一
水準高

川辣干鍋「香」、「辣」、「麻」鑊氣十足,配料心思亦夠火喉椒鹽鮮魷魚四季豆$58每條豆都係用粉撲上先炸,所以炸到完先炒食落唔會油淋淋,貼鮮味魷魚鬚香嫩;入口仲係好爽脆添下午茶四川干鍋4選 $74🌶️辣度口味:蔥爆(不辣)、孜然 、BB辣、小辣、中辣,大辣、好X辣🧅蔥爆(不辣)雞軟骨、鯛魚片、翠肉瓜、鮮冬菇配闊粉~醬油爆炒香蔥料,建議揀鯛魚片的最好揀辣,可以辟除腥味🌶️孜然及小辣;牛蛙、魷魚鬚、秋葵、湖南花菜配闊粉;實証小辣干椒🌶️一整碟,嚇得吓人,個人認為唔係好辣,配料牛蛙原隻可以補身都係一個好選擇🌼鴻福堂銀菊露|🍊芬達揀出心水雜錦干鍋——有辣有唔辣,香辣惹味,適合唔同人風味!配料有齊多款肉食、海鮮及素菜,非常豐富;而且煙韌寬粉個湯底鮮熬製出嘅雞湯底好飲唔口渴,簡直胃口大開! 招牌菜式「水煮魚」、「酸菜魚」、「香辣蟹海鮮干鍋」下次約埋班人嚟食就唔駛北上啦!
川辣干鍋「香」、「辣」、「麻」鑊氣十足,配料心思亦夠火喉

椒鹽鮮魷魚四季豆$58

下午茶四川干鍋4選 $74

🌼鴻福堂銀菊露|🍊芬達

2023-12-02
下午茶
2023-12-02 9 瀏覽
平時經過都唔多覺眼 網上搵先知有呢間餐廳入到去就感受到老闆娘及員工的好客熱情點了2人餐有酸菜魚 有干鍋 有小菜 有甜品干鍋可選3樣食物 份量適中 啱啱好花菜夠晒惹味 小辣覺得唔算好辣小菜 葱爆牛肉 亦好惹味雖然唔大碟 但係牛肉份量都多酸菜魚 裡面有啲粉  都夠味 可更酸 魚份量亦多最後係糍粑x42個人可以食到好飽3個食可能啱啱好食既過程都不斷有客 而且不乏熟客川菜黎講 都好正宗
平時經過都唔多覺眼 網上搵先知有呢間餐廳
入到去就感受到老闆娘及員工的好客熱情