2023-11-27 6 瀏覽
最近天氣涼涼地 就好想食辣野🫣 今次係旺角見到一間應該新開嘅餐廳 就決定一於試下😙🍀自選二人餐咁我同朋友就揀左個二人餐 總共有5樣野食🤫 泡椒魚皮辣度岩岩好 魚皮爽口彈牙👍🏼 不過分量吾算好多😗🍀泡椒炒豬頸肉豬頸肉有嚼勁 味道幾濃 少少辣 配飯食都好正😊 🍀干鍋我地揀左三款餸 即炸土豆片薄薄地 少少脆 好香口😝 金錢肚爽口彈牙 吸左啲香辣汁 連埋飯一齊食好正☺️ 雞腎有咬口 好辣鮮好好食🤤🍀酸菜魚魚片嘅分量都算多 寬粉好有嚼勁 加埋一齊食冇得頂😉

🍀自選二人餐

🍀泡椒炒豬頸肉
豬頸肉有嚼勁 味道幾濃 少少辣 配飯食都好正😊

🍀干鍋

🍀酸菜魚
魚片嘅分量都算多 寬粉好有嚼勁 加埋一齊食冇得頂😉
2023-11-26 6 瀏覽
店名: 川辣皇地址: 旺角花園街3-5號鴻威大廈地下9號舖油麻地站A2出口,行5分鐘環境: 4/5價錢: 4/5味道: 4/5自選4款菜干鍋❤️❤️❤️❤️❤️$98除咗客飯之外,佢地仲有干鍋,今次揀左4菜干鍋,鍋底叫左麻辣小辣 ,菜方面叫左肥腸、牛柏葉、金針菇同萵筍😗鍋底值得一讚真係有麻味,菜嘅份量都十分富,肥腸仲洗得好乾淨🤩Coke zero+$3食呢啲飲落罐汽水就一流‼️水煮牛肉$78一人餐來說份量啱啱好,今次揀左麻辣味、少辣,辣度啱啱好,食食下嘴唇都小麻,配飯一流好開胃,牛肉無咩肥膏,嫩滑可口,仲有萵筍、木耳、寬粉、芽菜等配料,非常豐富好好食😋好X大杯凍檸檬茶+$20加大版嘅份量好澎拜,係食辣野必須有嘅!幫助解辣!所以食下飲下好舒服,又可以解膩😙黃金糍粑$38有6件,啱啱整好食落去有驚喜,外邊個皮金黃脆口,內裏口感煙韌,蘸上紅糖&灑上黃豆粉又多一個層次,口感豐富,而且CP值高!好想再encore!😍
店名: 川辣皇

好X大杯凍檸檬茶
+$20

黃金糍粑
2023-11-25 21 瀏覽
行過旺角肚仔餓,見到有晚市 一人餐干鍋,供應時間為晚上六點到十點半。 一個鍋底加四個配菜都係98蚊, 奉送飲品加白飯。 係旺角親民價。 一人鍋嘅構思幾好,因為跟朋友食嘅辣度唔相同,所以 一人一個鍋唔使遷就別人嘅辣度。 一坐低 侍應就畀張點心紙我自己點。 餐廳叫做「川辣皇」當然要食頂級辣,睇佢有幾川辣。 叫咗個「好X辣」, 配菜叫咗羊肉 、豬肚、豆卜及芋頭。叫咗「好X辣」,心臟一定要好強大。真係辣到噴火,但係又好過癮。好滅壓,尤其工作辛苦咗一天,就係特別想食辣, 頂級辣度, 越食越流口水, 越食越開胃。講返佢啲羊肉,沒有羊騷味,而且好嫩滑。最正係個豬肚,好爽。豆卜入曬啲辣味,簡直係精華所在, 芋頭都好入味,總體成個鍋炒得幾好。配白飯一流。而我朋友唔食辣就點咗個洋蔥炒牛肉。 呢個洋蔥炒牛肉鑊氣非常夠,牛肉好入味。下次想試下酸菜魚

下次想試下酸菜魚
2023-11-20 15 瀏覽
係廣華街附近陪男朋友行完街  興奮:0) !!睇錶真係又唔悶又好睇 振奮 :0) !!行完需要食D刺激D既食物調劑一下咁有樂趣既一日麻辣重慶烤活魚原條新鮮海爐魚炸左再放落麻辣湯海爐魚味道溫和, 尤其適合唔習慣濃烈海鮮味道既人肉質鮮美較實, 方便連骨夾起炸完既魚尾同魚鯺再沾左湯汁, 勁惹味湯底本身有配料芽菜, 薯粉, 少量萵荀萵荀嫩綠爽脆,芽菜同薯粉就係掛湯高手食活魚有咁多麻辣湯,當然唔好浪費加少少配料牛蛙同粉腸牛蛙份量唔算好多, 應該係本身牛蛙既尺寸唔算好大牛蛙份都有先走油,鎖一鎖本身既肉汁. 算係幾有誠意豬粉腸口感爽彈, 因內含脂肪, 食起上黎口感似粉狀食物洗得乾淨, 無異味凍檸茶有點出色! 靚茶底香濃但不澀, 超後悔無叫到大大杯
係廣華街附近陪男朋友行完街  興奮:0) !!
睇錶真係又唔悶又好睇 振奮 :0) !!
行完需要食D刺激D既食物調劑一下咁有樂趣既一日

麻辣重慶烤活魚
原條新鮮海爐魚炸左再放落麻辣湯
海爐魚味道溫和, 尤其適合唔習慣濃烈海鮮味道既人
肉質鮮美較實, 方便連骨夾起
炸完既魚尾同魚鯺再沾左湯汁, 勁惹味
湯底本身有配料芽菜, 薯粉, 少量萵荀
萵荀嫩綠爽脆,芽菜同薯粉就係掛湯高手

食活魚有咁多麻辣湯,當然唔好浪費加少少配料牛蛙同粉腸
牛蛙份量唔算好多, 應該係本身牛蛙既尺寸唔算好大
牛蛙份都有先走油,鎖一鎖本身既肉汁. 算係幾有誠意
豬粉腸口感爽彈, 因內含脂肪, 食起上黎口感似粉狀食物
洗得乾淨, 無異味

凍檸茶有點出色! 靚茶底香濃但不澀, 超後悔無叫到大大杯
2023-11-18
2023-11-15 14 瀏覽
放咗工晏啲要上瑜伽堂,所以就喺附近是但搵啲嘢食吓,餐廳有一人套餐又都幾抵食😁水煮牛肉+白飯+鴻福堂銀菊露水煮牛肉好入味,牛肉似係先炸過走油再放入水煮制成。湯底唔太油膩,而且有麻辣香,入邊配料有水晶粉,芽菜,木耳,個湯汁送飯一流,令到平時唔食飯嘅我,竟然食咗一碗飯,睇嚟又要努力做gym。一人干鍋B (麻辣小辣) 套餐+白飯叫左四個餸既麻辣乾鍋,分別有鮮茶樹菇,五花腩片,炸豆腐和豬頸肉。啲食材好足料,味道一流,夠味但又唔會太咸,餸飯一流。真係可以唔洗返大陸,都可以食到夠味既干鍋,價錢實惠,下次可以再試吓其他嘢。另外,揀咗杯超大嘅檸茶,真係好大杯,酸酸甜甜,好解膩同辣,食得好過癮👍

水煮牛肉+白飯+鴻福堂銀菊露

一人干鍋B (麻辣小辣) 套餐+白飯

2023-11-13 30 瀏覽
餐廳環境幾光猛同埋乾淨,兩個人分別叫咗一個晚市一人乾鍋套餐及晚市一人客飯套餐,兩個餐都包熱飲,凍飲另外加錢,但唔使加一,算係幾抵食!孜然牛肉牛肉份量都幾多,而且食落幾嫩滑,仲有好多秀珍菇,孜然味幾重,味道唔錯,送飯一流4餸乾鍋套餐乾鍋鍋底要咗香辣,小辣,餸就分別叫咗牛柏葉、牛肚、魷魚鬚同埋即炸土豆片,小辣唔會太辣,幾惹味,同埋份量都ok可樂+$3,熱飲可以轉可樂~啤酒+$20,轉咗啤酒,都算幾彈性~

孜然牛肉

4餸乾鍋套餐

可樂
+$3,熱飲可以轉可樂~

啤酒
+$20,轉咗啤酒,都算幾彈性~

2023-11-13 13 瀏覽
今日去咗旺角食飯,見到依間食川辣野就入咗去。佢有啲一人餐同二人餐啱哂我哋。叫咗飯餐再加個小食😀 #孜然羊肉 ($78)- 羊肉既份量好多,上碟就咁聞既孜然味唔覺眼,但食落就有好濃既孜然味衝擊口腔,而且因為孜然既味道完全食唔到羊羶味,羊肉亦都好冧。依個幾正👍🏻👍🏻#夫妻肺片 ($62)- 辣味係屬於小辣,對唔太食辣既我都接受到, 有牛展同豬肚既份量都足,食落冇渣唔會韌。墊底既青瓜多水可以解一解個種辣味😝

2023-11-07 12 瀏覽
喜愛麻辣口味嘅大家喺旺角又多一個新選擇🩷川辣皇主打內地正宗四川風味,提供經典四川美食如酸菜魚、麻辣干鍋及水煮系列等,香辣開胃😋.▫️麻辣干鍋 $98 (配白飯及飲品)不過百嘅價錢已經可以選擇四餸,選擇咗大蝦、萵筍、牛柏葉及腐竹,只計大蝦已經有四隻🦐 十分足料!.▫️孜然羊肉 $78 (配白飯及飲品)羊肉又多又大塊,配以雜菌菇大火炒,有鑊氣又惹味👍🏻.💬食物味道正宗之餘份量亦十足,環境開揚適合朋友聚會,推薦!.Fans of the spicy flavor in Mong Kok now have a new choice—Sichuan Spicy King specializes in authentic Sichuan-style cuisine, offering classic Sichuan dishes such as sour and spicy fish, spicy dry pot, and chilli dishes, all with a flavorful and spicy kick. .▫️ 𝐒𝐩𝐢𝐜𝐲 𝐃𝐫𝐲 𝐏𝐨𝐭 $98 (w/ rice & dr
▫️麻辣干鍋 $98 (配白飯及飲品)
▫️孜然羊肉 $78 (配白飯及飲品)
羊肉又多又大塊,配以雜菌菇大火炒,有鑊氣又惹味👍🏻
💬食物味道正宗之餘份量亦十足,環境開揚適合朋友聚會,推薦!
▫️ 𝐒𝐩𝐢𝐜𝐲 𝐃𝐫𝐲 𝐏𝐨𝐭 $98 (w/ rice & drink)
For this price, you can select up to four ingredients, including options like large prawns, bamboo shoots, beef omasum, and tofu skin. The prawns itself come in a generous serving of four, making it quite fulfilling!
▫️ 𝐂𝐮𝐦𝐢𝐧 𝐋𝐚𝐦𝐛 $78 (w/ rice & drink)
The lamb pieces are large and plentiful, stir-fried with assorted mushrooms, delivering a robust and delicious flavor.
💬 Not only is the food authentically flavorful, but the portions are also generous, making it an ideal spot for gatherings with friends. Highly recommended!
2023-11-03 19 瀏覽
帶寶寶出去旺角打針,順便在附近找吃的我跟媽媽都很愛吃辣,平時都很愛吃川菜看到開了一家比較新的川菜就進去試一下辣不辣😏我們點了兩個下午茶套餐,兩個人結帳才$140好便宜‼️就已經吃到很飽而且份量多到吃不了😂👉🏻自選干鍋本來想試一下大x辣,但怕一下子太刺激,所以最後選了麻辣大辣了😂大辣已經夠麻夠辣!而且不會愈吃愈鹹可以選4個配菜,我選了豬頸肉、牛肉片、肥腸、紅薯粉,肉肉全部都很入味,而且不會好鹹/好油膩,另外還會配上飯/米線/薯粉👉🏻麻辣牛肚米線🍜湯底的味道可以,但沒得選擇辣度,我覺得不夠辣😆套餐配一個冷盤,我選了涼拌雞腎,很爽口很好吃~我還點了一杯好x大奶茶,結果都喝不完😂
帶寶寶出去旺角打針,順便在附近找吃的
我跟媽媽都很愛吃辣,平時都很愛吃川菜
看到開了一家比較新的川菜就進去試一下辣不辣😏

我們點了兩個下午茶套餐,兩個人結帳才$140好便宜‼️
就已經吃到很飽而且份量多到吃不了😂

👉🏻自選干鍋

👉🏻麻辣牛肚米線🍜
2023-11-03 17 瀏覽
呢排比較忙冇時間返大陸🙈但又辣癮起,今晚就同朋友嚟左呢間裝修四正光猛嘅川菜餐廳~晚市套餐都幾抵食,我哋叫咗一個乾鍋一個客飯~⭐️四餸麻辣乾鍋(豬肚,花菜,萵筍,魷魚鬚)我覺得花菜最好食既煮法一定係川式😁微微辣味,乾身,爽口🤤萵筍口感啱啱好,魷魚鬚彈牙,豬肚就有點韌😅❤️糖醋魚片客飯又係我最愛嘅甜甜酸酸系列😍明明諗住嚟食辣嘢,但係見到總係忍唔住嗌😂佢呢度嘅魚片比較薄身,食到表面嘅香脆同魚皮嘅彈牙,幾特別~#旺角美食 #旺角餐廳 #旺角餐廳推介 #香港川菜 #川辣皇 #香港探店 #香港美食
呢排比較忙冇時間返大陸🙈
但又辣癮起,今晚就同朋友嚟左呢間裝修四正光猛嘅川菜餐廳~
晚市套餐都幾抵食,我哋叫咗一個乾鍋一個客飯~

⭐️四餸麻辣乾鍋(豬肚,花菜,萵筍,魷魚鬚)

我覺得花菜最好食既煮法一定係川式😁
微微辣味,乾身,爽口🤤
萵筍口感啱啱好,魷魚鬚彈牙,豬肚就有點韌😅

❤️糖醋魚片客飯

又係我最愛嘅甜甜酸酸系列😍
明明諗住嚟食辣嘢,但係見到總係忍唔住嗌😂
佢呢度嘅魚片比較薄身,食到表面嘅香脆同魚皮嘅彈牙,幾特別~

2023-11-03
3K
2023-11-03 365 瀏覽
是晚同愛食辣的朋友到了旺角的川辣皇試試,聽個名就知道係食辣菜啦。坐低後店員好快送上水,仲介紹下餐牌,晚市有一人套餐、二人餐等,見套餐咁抵食,就叫個二人餐先。第一次黎唔知辣度如何,先點個小辣,餐牌上有好x辣揀😂飲品叫好x大杯,哈哈,咁搞笑嘅。⭐麻辣蓮藕仔蓮藕仔細細條,一口一件,又脆又爽口,味道係酸酸辣辣的,正好的開胃菜🤤⭐菜花炒臘肉點一樣唔辣嘅先😋炒得香口,臘肉不鹹菜花脆嫩,好食。⭐水煮牛蛙牛蛙爆炒過,口感帶點脆身,但仍滑嫩鮮味。除了牛蛙,配菜還有萵荀、雲耳、大荳芽、紅薯粉等,雖然話係細份,但份量實在不少🤤⭐自選乾鍋葷菜素菜一樣錢的,可選的配料仲十分多,有好多樣都想揀呢🤔最後揀了麻辣小辣,配上羊肉、肥腸、茶樹菇,炒得乾身香口不油膩,小麻小辣啱口味,淨係呢度菜都可以食到幾碗飯🤤⭐白飯大大碗有飯香🍚⭐黃金糍粑個餐仲有甜品,雖然話甜品係另一個胃,但已經食得好飽,見到糯米做嘅糍粑真係有點退卻😂點知道食一口又有驚喜喎,煎得外脆內煙韌,紅糖香甜不膩,好飽好飽但又食晒🤭⭐好x大杯凍檸茶&奶茶真係如同其名好x大杯,係正常茶杯嘅三倍份量,檸檬也有六片之多,去頭去尾真係比左個半檸檬㗎😆不過咁講,因為啲菜唔鹹

⭐麻辣蓮藕仔

⭐菜花炒臘肉
點一樣唔辣嘅先😋炒得香口,臘肉不鹹菜花脆嫩,好食。

⭐水煮牛蛙

⭐自選乾鍋

⭐白飯
大大碗有飯香🍚

⭐黃金糍粑

⭐好x大杯凍檸茶&奶茶
真係如同其名好x大杯,係正常茶杯嘅三倍份量,檸檬也有六片之多,去頭去尾真係比左個半檸檬㗎😆不過咁講,因為啲菜唔鹹又唔太辣,全餐飯居然無乜點飲過杯飲品,意外呢。

叫小辣係低估左自己,下次可試大辣🌶️餐廳無加一,明碼實價就係收二人套餐錢同飲品,好食又大份量,食飽飽好滿足,抵食👍
2023-11-01
2023-10-31 47 瀏覽
經過旺角見到呢間川菜仲餐牌又幾吸引,二人套餐都只係$298所以就入去試吓2人套餐已經有冷盤、小菜、招牌菜、自選乾鍋同埋糍粑睇見都知道一定夠食呀🤣😳同埋佢嘅選擇都好多,如果驚唔夠食嘅話都可以在單點小食🤣《孜然排骨》先用油輕微炸過~再加上辣椒、蔥、蒜炒香非常惹味!而且唔辣且香,味道啱啱好☁️🤍同埋保留肉汁,而且肉質鬆軟😳《自選乾鍋》大腸、牛肚、羊肉片 份量都好大盤~ 餸料都好多🤣 而且配料都好多,所以炒得好香《水煮魚》話就話細盤 但2個人食係完全足夠!魚片唔會太大塊 一啖一塊 但肉厚有咬口💕辣味輕輕咁係口腔來回~ 少少辣得黎唔會太刺激睇相都已經流晒口水🤤🤤🤤食到我哋捧住個肚走😂另外仲有一人套餐 價錢又係非常抵!諗唔到食咩可以黎試下😝😝

2人套餐已經有冷盤、小菜、招牌菜、自選乾鍋同埋糍粑

睇見都知道一定夠食呀🤣😳
同埋佢嘅選擇都好多,如果驚唔夠食嘅話都可以在單點小食🤣

《孜然排骨》

先用油輕微炸過~再加上辣椒、蔥、蒜炒香

非常惹味!而且唔辣且香,味道啱啱好☁️🤍

同埋保留肉汁,而且肉質鬆軟😳

《自選乾鍋》

《水煮魚》
話就話細盤 但2個人食係完全足夠!
魚片唔會太大塊 一啖一塊 但肉厚有咬口💕

辣味輕輕咁係口腔來回~ 少少辣得黎唔會太刺激

睇相都已經流晒口水🤤🤤🤤

食到我哋捧住個肚走😂

另外仲有一人套餐 價錢又係非常抵!
諗唔到食咩可以黎試下😝😝

2023-10-30 18 瀏覽
最近發現多左好多食川菜嘅小店,呢間仲有一人份量嘅辣炒乾鍋供應一個人都可以食到辣乾鍋喇‼️$78可以揀三款配菜,仲有一杯飲品,非常超值~其實二人套餐都好抵食~而我就我要左四款配菜魷魚鬚、牛栢葉、西蘭花和娃娃菜🥦我當然揀香辣口味,而不食辣嘅朋友可以選擇蔥爆口味辣炒乾鍋上檯後,香氣四溢,辣得好惹味,炒得好夠鑊氣,當中仲有豐富嘅洋蔥,吸哂啲香辣味好正魷魚鬚&牛栢葉口感出奇地爽彈,一啲都唔韌,師傅控制火喉剛剛好❤️我仲叫左一碟好得意嘅小食 「酸辣溫室小蓮藕」Mini size嘅蓮藕仔真係好cute,酸辣味其實係口水汁,無咩酸味,不過我覺得好好食 蓮藕仔口感非常爽脆,會令人食唔停口‼️珍寶凍檸茶

一個人都可以食到辣乾鍋喇‼️
$78可以揀三款配菜,仲有一杯飲品,非常超值~
其實二人套餐都好抵食~

而我就我要左四款配菜

魷魚鬚、牛栢葉、西蘭花和娃娃菜🥦
我當然揀香辣口味,
而不食辣嘅朋友可以選擇蔥爆口味

辣炒乾鍋上檯後,香氣四溢,
辣得好惹味,炒得好夠鑊氣,
當中仲有豐富嘅洋蔥,吸哂啲香辣味好正

魷魚鬚&牛栢葉口感出奇地爽彈,一啲都唔韌,
師傅控制火喉剛剛好❤️

我仲叫左一碟好得意嘅小食 「酸辣溫室小蓮藕」
不過我覺得好好食
蓮藕仔口感非常爽脆,會令人食唔停口‼️

珍寶凍檸茶
2023-10-28
  • 酸辣溫室小蓮藕
  • 麻辣乾鍋套餐
旺角新開左間川菜,裝修光猛整潔又坐得舒服。6pm 前嚟仲有午餐或下午茶供應,價錢仲平d。😭遲左一步,唯有試下晚市,其實都唔貴,$98就有一人四餸干鍋,份量都唔少😆仲包埋熱飲,免收加一。孜然羊肉客飯$78配白飯及熱飲孜然醬汁好惹味,仲有大量菇菌配搭。香辣干鍋 (4餸)$98配一碗白飯,凍檸茶+$3香辣鍋底,選左坊間少有嘅牛蛙,肉質新鮮啖啖肉、豬頸肉有咬口、金錢肚爽口彈牙、炸蓮藕片爽脆入味。樣樣炒得入味,撈飯一流👍🏻夫妻肺片$62比我想像中無咁辣,帶少少麻,有齊牛𦟌、金錢肚、雞腎。
旺角新開左間川菜,裝修光猛整潔又坐得舒服。

6pm 前嚟仲有午餐或下午茶供應,價錢仲平d。

孜然羊肉客飯$78
配白飯及熱飲
孜然醬汁好惹味,仲有大量菇菌配搭。

香辣干鍋 (4餸)$98
配一碗白飯,凍檸茶+$3

夫妻肺片$62
比我想像中無咁辣,帶少少麻,有齊牛𦟌、金錢肚、雞腎。
香辣干鍋
香辣干鍋
《📍川辣皇食評分享 》by@ihungry.hk中意食辣嘅你唔好錯過!位於旺角人氣餐廳—川辣皇全新登場🔥!川辣皇主打多款川菜美食,除咗價錢夠曬平民,仲要位於旺角鬧市,超級之方便!想知人氣川辣皇係咪姐係咁正?一齊嚟睇睇💖!🔸【 酸菜魚水晶粉 - $48】🔥附送涼伴雞腎 涼伴雞腎鮮嫩多汁,非常彈牙爽口,搭配涼拌的調味料,酸酸辣辣超開胃,絕對係你夏日的最佳選擇!酸菜魚水晶粉菜色香味俱全,絕對係味蕾終極享受😍!水晶粉筋道有嚼勁,配上酸菜魚嘅鮮嫩口感,真是天衣無縫嘅組合!酸菜魚一啲骨都冇,非常彈牙爽口又嫩滑,而且酸菜嘅酸爽與魚嘅鮮美完美融合,絕對令你一口接一口停不下來💓!🔸【干鍋客飯 - $74】🔥包含雞軟骨、豬頸肉、午餐肉、翠肉瓜、薯粉🔥附送餐飲干鍋絕對川菜嘅靈魂🌶!出面唔少干鍋只係辣椒多,配料極少;而呢度嘅份量啱啱好,辣椒多,配料亦都夠多,特別係加入咗BB辣醬汁,醬汁辣度啱啱好,夠曬惹味,每款配料都吸晒香辣惹味嘅醬汁,雖然有啲辣,但係絕對會令你好食到停唔到👍!小編亦額外叫咗薯粉,薯粉以湯麵送上,湯底非常之鮮甜,如果中意食辣,小編建議可以放埋落干鍋一齊撈埋依,非常之惹味🔥!🤪iHungry開心
《📍川辣皇食評分享 》by@ihungry.hk

🔸【 酸菜魚水晶粉 - $48】
🔥附送涼伴雞腎

🔸【干鍋客飯 - $74】
🔥包含雞軟骨、豬頸肉、午餐肉、翠肉瓜、薯粉
🔥附送餐飲

🤪iHungry開心指數:8.1/10分