叄不館主打懷舊港式自選邊爐系列,由點餐紙到店員嘅衣着仲有牆壁上嘅懷舊港式佈置,成間餐廳嘅氛圍同佈局都一五一十展現咗老香港80-90年代嘅風情🇭🇰醬油費 $18 hkd /位有10款醬料任你選擇!推薦自家製蔥油醬同沙嗲醬,再溝埋炸蒜同蔥,咸香味帶少少沙嗲辣味超正!黃金鮮魷💛 $98外皮脆卜卜,鹹蛋黃味勁濃郁,新鮮魷魚非常彈牙,係cp值極高嘅超正小食🤤🤤卜卜蜆豬骨煲 $238 嘩一隻又一隻…湯底足足有成三十隻卜卜蜆‼️連埋淋身又吸曬湯底精華嘅大大舊豬筒骨都食得!湯底清甜有鮮味,落任何食材都match ! 打邊爐前都可以先飲一碗,暖下個胃先頂級安格斯牛頸脊🥩 $268脂肪均勻,牛肉味特別濃郁,又有咬口,而且份量一D都唔少西班牙黑毛豬🐗 $138每一塊都大大片得嚟又唔會太薄身, 而且肉中帶有一定程度嘅脂肪,肉質嫩軟唔會韌,豬肉香氣仲好十足🤤蘇格蘭蟶子x2 $138 日本扇貝x2 $76無論蟶子定扇貝,味道都同湯底一樣非常鮮甜而且嚼勁亦十足,其中扇貝真係超巨型非常搶眼! 一聲就跌落個邊爐鍋度😆雙籽鮮蝦雲吞🦐 $80好難得皮夠薄又唔易穿,蝦又彈牙,大家唔使再怕個皮穿咗響個鍋度撈番跌咗嘅餡料😭蝦膠

醬油費 $18 hkd /位

黃金鮮魷💛 $98

卜卜蜆豬骨煲 $238

頂級安格斯牛頸脊🥩 $268
脂肪均勻,牛肉味特別濃郁,又有咬口,而且份量一D都唔少

西班牙黑毛豬🐗 $138

蘇格蘭蟶子x2 $138
日本扇貝x2 $76
無論蟶子定扇貝,味道都同湯底一樣非常鮮甜而且嚼勁亦十足,其中扇貝真係超巨型非常搶眼! [dum]一聲就跌落個邊爐鍋度😆

雙籽鮮蝦雲吞🦐 $80

蝦膠油炸鬼 $78
店家自創嘅配搭,紫菜蝦膠同蟹籽蝦膠同樣match~ 油炸鬼入口都散發出老粥店油炸鬼嘅油香味

手打五寶丸 $98
有豬肉丸、鯪魚丸、牛丸、墨魚丸、蝦丸5款~手打肉丸最重要一定係個口感,今次食嘅每一粒彈牙而且爆汁‼️完全show到手打丸嘅特色
豬肉釀豆卜 $60
新鮮豬肉釀入豆卜,全部湯汁比豆卜索曬

紫菜炸響鈴 $68/6件
腐皮炸得夠乾身唔油膩,紫菜仲係脆卜卜,記住浸幾秒就可以食喇~如果唔係就淋曬🥹

竹蔗茅根海底椰(榨) $48
清甜解渴得嚟完全冇渣,下一下火清熱氣最岩~

2024-03-22
  • 黃金鮮魷
  • 紫菜炸響鈴
  • 西班牙黑毛豬
  • 頂級安格斯牛頸脊(例牌)
  • 雙籽鮮蝦雲吞
  • 卜卜蜆豬骨煲
  • 蟶子
  • 扇貝
2024-02-24 1202 瀏覽
男朋友好鍾意打邊爐,佢又帶我去打邊爐啦😂佢話上網search到呢間以老香港做主題嘅打卡火鍋店,要去食喎😁 一出lift就見門面牆上貼滿舊式日曆、九龍皇帝的字,仲有麗花皇宮夜總會的霓虹燈牌💡踏入餐廳後,60、70年代嘅街邊檔搭景呈現眼前,整個火鍋店幾乎每個角落都係打卡位。坐下後侍應隨即送上兩款前菜小食同埋一大盤火鍋醬料,並推介了其中一款自家制蒜頭油同埋沙嗲醬,蒜頭油真係惹味十足!火鍋店無論裝潢以至menu都經過悉心設計,一絲不苟❤️椒鹽粟米 $68香甜多汁的粟米配上惹味的椒鹽,口感外脆內嫩,非常惹味,真係食唔停口呢😁卜卜蜆豬骨煲 $238卜卜蜆豬骨煲係一大個鍋,滿滿都是沙白蜆,全部都係殼連肉,而且有3-4塊豬筒骨,煲出來後肉質好腍滑,湯底絕對足料👍湯底仲呈現奶白色,先飲一碗湯,非常鮮味。將沙白蜆食完之後就可以用湯底配其他肉類、蔬菜,慢慢打邊爐🤩草蝦 (半份) $88草蝦味道清甜🦐,蝦肉肉質厚實、脆口多汁和啖啖肉,灼過後索滿湯汁,惹味非常。頂級安格斯牛頸脊 (例牌) $268牛頸脊位於牛頸與肩胛之間🐮,脂肪較少,肉質嫩滑有咬口,肉味濃郁,非常適合打邊爐🥘 牛胸尖 $108又名「牛胸油」或「牛

火鍋醬料
火鍋店無論裝潢以至menu都經過悉心設計,一絲不苟❤️
椒鹽粟米 $68
椒鹽粟米
卜卜蜆豬骨煲 $238
將沙白蜆食完之後就可以用湯底配其他肉類、蔬菜,慢慢打邊爐🤩
草蝦 (半份) $88
草蝦 (半份)
頂級安格斯牛頸脊 (例牌) $268
頂級安格斯牛頸脊 (例牌)
牛胸尖 $108
又名「牛胸油」或「牛白肉」,是牛胸前肋骨上的一塊筋膜肌肉,一隻牛只有一塊牛胸,相當珍貴,看似油膩,沒想到灼過的牛胸尖會如此爽脆。
蝦膠油炸鬼 $78
油炸鬼香脆可口,釀入鮮味的蝦膠🦐,面頭鋪滿蟹籽或紫菜,淥一淥後索滿湯汁,外層口感仍脆口,內裡軟綿綿🥰
蝦膠油炸鬼
鮮腐竹 $38
鮮腐竹由腐皮製成,形狀呈塊狀,口感軟腍滑溜👍🏻
鮮腐竹
冬瓜片 $32
冬瓜味道鮮甜,索滿湯汁後,肉香味十足,非常美味❤️
冬瓜片
2024-02-19
火鍋醬料
椒鹽粟米
草蝦 (半份)
頂級安格斯牛頸脊 (例牌)
蝦膠油炸鬼
鮮腐竹
冬瓜片
冰極檸檬茶
2024-02-18 792 瀏覽
這間打邊爐店裝修有啲似舊九龍城寨裏面的大排檔,牆身用了唔少懷舊嘅布景作裝飾,枱櫈也是大排檔的格局,食物質素很好而且價錢唔貴。👍一坐低就有兩個開胃小食炸花生🥜和青瓜🥒雲耳一個調味盤,有齊平日打邊爐嘅各種調味料,最特別是有個自製蔥油和沙爹醬,味道都幾特別,蔥油聞落更是很香,有瓶裝出售,喜歡的話可以買回家。🫶😋咯咯鶏🐔花膠湯$298職員建議打邊爐前先喝碗雞湯,雞湯味十分之濃郁鮮味,忍不住喝了兩碗,雞🐔有半隻花膠大大片也有五片,份量十足價錢絕對超值🫶👍💯,雞肉煮熟後仍很嫩滑,花膠軟淋充滿骨膠原。😍🤤🫶💯💯💯💯💯💯雜菜🥬🍅🌽🥦🥒拼盤$88蔬菜份量多,有娃娃菜、蕃茄🍅、粟米🌽、白菜仔、生菜🥬、油麥菜和蒿筍,粟米🌽超甜,蔬菜吸收了雞湯很清甜。👍😋手打五寶丸(例)$98五款丸有豬肉丸🐷、鯪魚丸🐟、牛丸🐮、墨魚丸🐙和蝦丸🦐各有兩粒,全部都係手打,咬落非常彈牙,味道各有特色,沾上自家製蔥油加芝麻醬味道十分之夾。👍😋蝦🦐膠油炸鬼$78蝦🦐膠同油炸鬼味道好夾,分紫菜同蟹籽味,蝦🦐膠爽口彈牙,油炸鬼吸收了雞湯的味道吃落還有少少脆口,好味!🫶💯頂級安格斯牛頸脊🐮$268牛頸脊🐮牛肉味濃,吃落非常嫩滑,沾上自家製沙

一坐低就有兩個開胃小食炸花生🥜和青瓜🥒雲耳

咯咯鶏🐔花膠湯$298

雜菜🥬🍅🌽🥦🥒拼盤$88

手打五寶丸(例)$98

蝦🦐膠油炸鬼$78

頂級安格斯牛頸脊🐮$268

牛頸脊🐮牛肉味濃,吃落非常嫩滑,沾上自家製沙嗲醬即刻增添了口感層次。🤤🫶💯👍

黃金鮮魷🐙$98

是一道小食,上枱嘅時候熱辣辣,黃金鮮魷🐙外皮酥脆鹹蛋味濃,內裏的魷魚🐙十分彈牙,非常推薦。🤤🫶👍💯

南非鮑魚x2 $116
日本扇貝x2 $76

扇貝十分巨型和新鮮,肉質很厚實,口感嫩滑。
鮑魚爽口彈牙大大隻,咬落十分之有口感。

打邊爐當然唔少得飲品,我們叫了藍妹啤酒🍺$42和忌廉汽水🥤$16,而家汽水做緊特價買三送一,都很抵飲!👍

2024-02-18
$689.5 (晚餐)
  • 黃金鮮魷
  • 咯咯花膠湯
天后懷舊港式火鍋店-叁不館好耐無試過咁高質嘅單點火鍋店,食完之後即刻排喺第一位❤️,最欣賞佢哋無論湯底、醬料、配料都整得非常出色好食呢個嘅醬料有唔少選擇,不過最特別嘅係自家製蔥油同沙嗲醬,落咗蔥油之後真係驚為天人,非常非常香!湯底揀咗咯咯花膠湯($298),店員建議先飲咗湯先,今日真係非常濃郁雞湯鮮味,雖然價錢少貴,但係配有足料花膠同半隻雞!⭐️蝦膠油炸鬼$75油炸鬼釀滿蝦膠,即使浸入湯煮一陣,油炸鬼都仲有少少脆脆地嘅口感,推介!⭐️手打五寶丸 $98呢度幾丸類都係手打,粒粒都珍寶巨型,咬落去彈牙,最好食嘅係手打牛丸,咬落去絕對會爆汁,而且牛肉味極重,即使係單點都非常值得!⭐️雙籽鮮蝦雲吞 $80雲吞都係呢度自己包,同丸類一樣都係特別珍寶巨型,雲吞入面明顯見到包咗幾隻鮮蝦,爽口鮮味滿足!⭐️頂級安格斯牛頸脊 $268鍾意呢度嘅手切牛頸脊一啲都唔肥,軟熟嫩滑!⭐️是日海鮮精選(蘇格蘭蟶子、日本扇貝)呢度打邊爐仲有新鮮海鮮選擇,日本扇貝超大隻啖啖肉⭐️黃金鮮魷 $98⭐️脆鯇片 $75
天后懷舊港式火鍋店-叁不館

⭐️蝦膠油炸鬼$75

⭐️手打五寶丸 $98

⭐️雙籽鮮蝦雲吞 $80

⭐️頂級安格斯牛頸脊 $268
鍾意呢度嘅手切牛頸脊一啲都唔肥,軟熟嫩滑!

⭐️是日海鮮精選(蘇格蘭蟶子、日本扇貝)
呢度打邊爐仲有新鮮海鮮選擇,日本扇貝超大隻啖啖肉

⭐️黃金鮮魷 $98

⭐️脆鯇片 $75
  • 咯咯花膠湯
  • 手打五寶丸
早排見到體能之巔既秋成勳係旅發局既廣告,佢其中一站去左天后既叁不館。自己都好耐冇食過港式邊爐,所以今日帶埋老豆去叄不館打邊爐!餐廳霓虹燈logo好靚,裝潢充滿講港式情懷,帶領客人穿梭到七八十年代既大排檔,老豆都讚場景非常逼真。餐廳連餐牌都整到好似以前報紙,可謂一絲不苟👍🏻餐廳一共有十款醬油,其中最特別既係蔥頭油,其他都係常見既材料例如麻油、炸蒜等等,- 卜卜蜆豬骨煲相信湯底入面至少有三十隻蜆,越食越有,豬骨湯底都好足料,入面有好大件豬骨,仲有粟米同蘿蔔。職員會定時幫我地加湯,非常貼心🥰- 草蝦(半份)海鮮非常新鮮,蝦肉煮完唔會好痴殼,肉質彈牙鮮甜,- 蘇格蘭蟶子蟶子上枱時候已經離殼同清洗乾淨,蟶子非常新鮮大隻,肉質爽脆。- 頂級安格斯牛頸脊肉味超級濃郁,肉質同脂肪分佈好完美,肉質鮮嫩爽滑,唔會過肥,我地叫左例牌但分量一啲都唔少。- 牛胸尖望落好似一片肥膏,但入口非常爽口,油香亦透過咀嚼慢慢滲透出嚟,不過兩個人一碟牛胸尖有少少hardcore,食到最後好膩🤣- 紫菜炸響鈴紫菜釀入響鈴中間帶來雙重香脆口感,香鹹既紫菜為響鈴加添風味,比起一般響鈴有過之而無不及。- 招牌牛餐肉餃餃子皮好薄,牛

- 卜卜蜆豬骨煲

蘇格蘭蟶子同草蝦

- 草蝦(半份)
海鮮非常新鮮,蝦肉煮完唔會好痴殼,肉質彈牙鮮甜,

- 蘇格蘭蟶子

- 頂級安格斯牛頸脊

- 牛胸尖

紫菜炸響鈴

- 紫菜炸響鈴

招牌牛餐肉餃

- 招牌牛餐肉餃
餃子皮好薄,牛餐肉獨有既鹹香味仍然令人愛不釋手。

黃金鮮魷

- 黃金鮮魷
外皮炸得好香脆,魷魚彈牙厚身,鹹蛋黃醬完完全全包住魷魚,非常滋味,唯一可惜係魷魚同外皮有少少分離。

冰豆腐
另外我地仲叫蔬菜拼盤同冰豆腐,拼盤可謂應有盡有,包括油麥菜、萵荀、粟米、蕃茄等等。冰豆腐就好索汁。

整體而言,所有材料都好新鮮,環境非常熱鬧充滿氣氛。另外汽水做緊買三送一優惠👍🏻

2024-01-07
蘇格蘭蟶子同草蝦
紫菜炸響鈴
招牌牛餐肉餃
黃金鮮魷
冰豆腐
霓虹燈、大排檔口、板凳、圓桌、醬料拼盤的老香港設計,特別適合一班老友,帶埋外國友人/久居外地返港的朋友,於任何一個晚上,圍在熱氣騰騰的邊爐邊,喝著啤酒,分享故事,往鍋裡為朋友添他所喜愛的配料,笑聲不斷。體驗老香港人情味邊爐🫕!限時優惠!!Follow 社交平台就有$1啤酒啦~需用$10買十支青島/嘉士伯。飲唔曬仲可以寄存,好有港式人情味呀。一台消費滿$500限用一次優惠。湯底有得拼 $128復古味沙爹湯、玫瑰花花藥膳湯香氣濃郁、層次豐富的沙嗲香滑湯底啱男仔玫瑰花藥膳養顏滋補則啱曬女仔啦一啖好湯、一啖高質小食/底料,就係打邊爐啦。芝士墨魚丸 拼 芝士蝦丸 $108 食得出的心機貨!超大粒、好彈牙、鮮甜、爽滑,落足料,落足功夫呀。自家製墨魚餅 $108熱辣辣煎完出鍋的墨魚餅,金黃香口,咬落脆口彈牙,每一啖都有墨魚粒。竹蔗茅根海底椰 $48除了啤酒,還有充滿港式情懷落足料煲出的降火糖水,清熱滋潤下火又開胃。海中蝦半份 $88 蘇格蘭聖子x2 $116新鮮海鮮食材,聖子巨型搶眼,嚼勁十足。食一流,打卡一流👍🏻📍叁不館 (天后) - 天后電氣道68號金輪天地7樓

限時優惠!!

湯底有得拼 $128
復古味沙爹湯、玫瑰花花藥膳湯
香氣濃郁、層次豐富的沙嗲香滑湯底啱男仔
玫瑰花藥膳養顏滋補則啱曬女仔啦
一啖好湯、一啖高質小食/底料,就係打邊爐啦。

芝士墨魚丸 拼 芝士蝦丸 $108

自家製墨魚餅 $108

竹蔗茅根海底椰 $48

海中蝦半份 $88 蘇格蘭聖子x2 $116
新鮮海鮮食材,聖子巨型搶眼,嚼勁十足。
食一流,打卡一流👍🏻

📍叁不館 (天后) - 天后電氣道68號金輪天地7樓
3天前 0 瀏覽
餐廳係港風裝修,幾有特色,圓枱板凳。見最近推出限時優惠,只要follow ig,就可以$10買10支啤酒!同朋友成班嚟食就啱晒~醬油配料選擇多,另仲有自家製蔥頭油,會令醬汁更加香。啱食嘅仲可以自己買返罐返去($58)加拿大象拔蚌刺身 1磅4両 $758幾爽口新鮮,份量足夠兩人食用咯咯雞花膠湯 $298湯底充滿濃濃嘅雞香味,可以喺落雞、花膠前先飲用~ 另外啲雞嘅份量都幾多,而且都幾滑身。花膠質素不錯,養顏又好味~黑安格斯牛板腱(例牌)$288肉質係偏向實,厚切~新鮮炸響鈴 $68好香又唔會太油,幾好自家製四拼餃$98鮮蝦雲吞、韭菜餃、芫茜餃、午餐肉餃全部都做到皮薄餡多,啲餡唔會壓得過實,推薦海中蝦滑$98份量幾多,蝦料充足夠彈牙
餐廳係港風裝修,幾有特色,圓枱板凳。

加拿大象拔蚌刺身 1磅4両 $758
幾爽口新鮮,份量足夠兩人食用

咯咯雞花膠湯 $298

黑安格斯牛板腱(例牌)$288
肉質係偏向實,厚切~

新鮮炸響鈴 $68
好香又唔會太油,幾好

自家製四拼餃$98
鮮蝦雲吞、韭菜餃、芫茜餃、午餐肉餃
全部都做到皮薄餡多,啲餡唔會壓得過實,推薦

海中蝦滑$98
份量幾多,蝦料充足夠彈牙
6天前 0 瀏覽
朋友約我去呢間「叁不館」火鍋店時,我已經覺得個名字很有趣,原來餐廳裝潢都很特別,是走懷舊路線,由枱椅、餐具,牆身裝飾和擺設等,都讓大家感覺回到70年代。一坐低,店員送一碟花生和一碟涼拌青瓜木耳。接着就放咗一大盤調味料俾我哋自己混醬。其中一個醬料係餐廳自製嘅蔥頭油,真係好香,問咗店員原來有得就咁買,$58樽,即刻買咗樽返屋企撈麵食。 湯底有好多款,我哋選咗期待已久嘅花膠雞湯,花膠數量都唔少,大約有五大件,雞都有半隻。食之前店員建議我哋每日先飲一碗雞湯,但係個湯太好味,我哋每人都飲咗兩碗先開始打邊爐,花膠夠厚,雞件淥一陣就食得,嫩滑美味。雖然花膠雞湯底接近$300有點貴,但真係物有所值。我哋點咗一客例牌牛頸脊,份量都唔少,而且好新鮮,油脂分布都好靚,牛味濃而且嫩滑,值得推介。唔知食咩丸好,所以揀咗雜錦手打丸,每樣兩粒,可以試勻晒咁多款。其實每款丸都好好味,最喜歡蝦丸同牛肉丸。蝦滑真係好好味,非常多蝦,彈牙而且有些蟹籽加在其中,增加不少口感。海鮮方面,其實餐廳做緊父親節優惠,西澳龍蝦一隻都係$288,相當吸引。但朋友想食蝦,我想食鮑魚,所以龍蝦要等下次先。不得不提鮑魚真係超好味,淥3至4分

海鮮方面,其實餐廳做緊父親節優惠,西澳龍蝦一隻都係$288,相當吸引。但朋友想食蝦,我想食鮑魚,所以龍蝦要等下次先。不得不提鮑魚真係超好味,淥3至4分鐘就食得,超級鮮味。

蔬菜拼盤一次過有晒咁多款菜,最鍾意呢啲唔使揀樣樣都有得食嘅選擇。

飲品方面,我哋叫咗竹蔗茅根水,清熱解渴,火鍋必備。

總括而言,呢間打邊爐餐廳食物非常高質,值得一試。
2024-06-04
  • 咯咯雞花膠湯
2024-06-06 0 瀏覽
今次去懷舊主題特色打邊爐🤣不單止環境主題,餐品用具都充滿懷舊特色,氣氛一流。湯底﹕花膠雞湯底❤️❤️❤️❤️絕對抵食‼️花膠大大舊、肉厚、量多,食花嫪都可以食飽😊仲有半隻雞,肉質嫩滑,有雞味,加埋濃厚既湯底,放左花膠同雞後,記得飲返碗湯先食其他野~牛肉﹕大大碟,肉質牛味足,睇色就知夠新鮮,而且肥瘦岩岩好,唔會成片都係肥肉,加上切既厚薄岩岩好,正👍🏻海鮮﹕鮑魚大大隻,南非鮑,肉質爽口彈牙,鮮美,食得出分別~蝦﹕唔會梅肉,夠彈牙~海鮮基本上都好新鮮,而且有得叫半份,可以試多好多野手打滑﹕真材實料,食得出唔係溝左好多粉既滑,所以特別彈牙😌加埋滿滿蟹子,多左一重口感~正牛栢葉﹕爽口、新鮮,唔會入口太淋👍魚皮餃﹕獲得朋友盛讚,餃子皮有煙勒感,係好味正宗既魚皮餃~豬潤﹕洗得好干淨,大讚,新鮮,爽口飲酒既朋友有福了,真係好抵😂買左飲唔晒可以寄存,下次繼續飲👍🏻

湯底﹕花膠雞湯底❤️❤️❤️❤️

牛肉﹕

海鮮﹕
鮑魚大大隻,南非鮑,肉質爽口彈牙,鮮美,食得出分別~
蝦﹕唔會梅肉,夠彈牙~
海鮮基本上都好新鮮,而且有得叫半份,可以試多好多野

牛栢葉﹕爽口、新鮮,唔會入口太淋👍

魚皮餃﹕獲得朋友盛讚,餃子皮有煙勒感,係好味正宗既魚皮餃~

豬潤﹕洗得好干淨,大讚,新鮮,爽口

2024-05-02
2024-06-04 0 瀏覽
呢間係天后超有特色既港式火鍋 湯底正 火鍋料又新鮮.今次食胡椒雞湯底,個湯好濃郁既雞湯 同胡椒有少少辣 其實唔需要醬料都好夠味👍🏻打邊爐必點本地手切牛 牛肉新鮮 淥熟完都係呈粉紅色 切得好厚 牛肉味濃!要左幾隻海蝦 同2隻鮑魚,鮑魚新鮮 淥3分鐘就食得 淥完都唔會縮水,又洗得乾淨 唔錯。新鮮鵝腸 唔係度度打邊爐都有 唔會太肥 淥一陣就熟 都幾爽口。另外雲吞拼午餐肉餃 雲吞足料多蝦 新鮮蝦黎既,午餐肉餃幾特別🤣響鈴都係好正,因為索啲湯汁 而且佢哋係自己新鮮炸起 好脆,夾起既時候要溫柔啲🤣餐廳環境幾特別 好靚 有大台有細台 人多人少都可以👍🏻👍🏻
呢間係天后超有特色既港式火鍋 湯底正 火鍋料又新鮮.

餐廳環境幾特別 好靚 有大台有細台 人多人少都可以👍🏻👍🏻
2024-06-01 0 瀏覽
星期中時間特別難過朋友話約出嚟打下邊爐吹下水 帶佢嚟叁不館 上年嚟食過一次 印象中食飯質素好高 今次再食都keep到水準 朋友一上到嚟嘩咗一聲 俾佢嘅設計吸引住走舊香港、大牌檔型格路線 霓虹燈、牛欄都齊晒近期睇完九龍城寨嘅應該會好鍾意餐牌選擇依然豐富 湯底有成十幾款牛肉豬肉都有好幾款 海鮮、各款火鍋配料、手打丸 仲有熟食而家仲有promo 喺IG打卡就可以用$10買到10枝啤酒飲唔晒仲可以留返下次嚟幫襯飲聽到我眼都凸埋 勁吸引 可惜朋友唔飲酒 如果唔係真係不醉無歸揀咗咯咯雞花膠湯底先飲湯 再淥花膠同雞嚟食湯底呈鮮黃色 好鮮甜 飲得出真材實料花膠好大塊好爽彈 食完感覺好滋補雞件份量好多 大大件但肉質又夠嫩滑頂級安格斯牛頸脊份量比想像中多鮮嫩嘅紅色 花紋好靚 食落去牛味香濃 肉質鮮嫩新鮮炸響鈴 同出面嘅唔同 大大件有好多層腐皮食落去比出面嘅更香脆更有口感南非鮑魚+海中蝦鮑魚勁大隻 淥3分鐘就食得 好爽彈海中蝦好新鮮 食落去都係好彈牙 打邊爐食蝦最正!Q彈鮮墨魚丸拼蝦丸雙拼加$10 但每款都有4粒 超多🤣而且2款都好彈牙 又勁大粒勁足料上面仲有蟹籽 好食😋海中蝦滑 打得好靚起晒膠入面仲睇到一
星期中時間特別難過
朋友話約出嚟打下邊爐吹下水
帶佢嚟叁不館
上年嚟食過一次 印象中食飯質素好高
今次再食都keep到水準

朋友一上到嚟嘩咗一聲 俾佢嘅設計吸引住
走舊香港、大牌檔型格路線
霓虹燈、牛欄都齊晒
近期睇完九龍城寨嘅應該會好鍾意

餐牌選擇依然豐富
湯底有成十幾款
牛肉豬肉都有好幾款 海鮮、各款火鍋配料、手打丸 仲有熟食

而家仲有promo 喺IG打卡就可以用$10買到10枝啤酒

同出面嘅唔同 大大件有好多層腐皮
食落去比出面嘅更香脆更有口感

南非鮑魚+海中蝦
鮑魚勁大隻 淥3分鐘就食得 好爽彈
海中蝦好新鮮 食落去都係好彈牙 打邊爐食蝦最正!

Q彈鮮墨魚丸拼蝦丸

食落去都係好彈牙

蜂巢豆腐 吸滿雞湯好正

白栢葉大大塊
淥一淥就食得 完全唔會靭
叁不館,裝修極之懷舊,牆上掛上六十年代廣告插畫,一枱一櫈,碗碗碟碟,甚至盛載食物嘅紅色筲箕都原全引領我地到去五、六十年代舊式大排檔嘅環境,一邊食一邊同朋友講番好多兒時回憶。而家店鋪做緊啤酒限時優惠,二人以上,消費$500以上,再follow ig 社交平台,就可以優惠價$10購買10支指定啤酒,今次飲唔晒,可以暫存於店鋪90日。火鍋店黎講贏在起跑線一定係要有新鮮嘅食材,而湯底都係重要環節,可以令食物提鮮,就係全靠湯底嘅功力。🥘卜卜蜆豬骨煲 - 奶白色嘅湯底,真材實料,入口非常濃郁,骨膠感豐富👍🏻,咸咸香香,非常惹味;白蜆肥大乾淨,加左大量白蜆,令到個湯底鮮味更加升級。🥢牛脷托 呢個係朋友介紹必點😋,口感非常好,只須係滾湯上淥幾下,入口軟嫩,第一次以牛脷作火鍋,非常好嘅體驗,比個讚👍🏻。🥢蘇格蘭聖子同海蝦,聖子預先拆肉離殼,貼心方便,爽口鮮甜;海蝦蝦頭蝦身緊緊連接,非常新鮮👍🏻。🥢白鱔片,一片片白雪雪,非常之新鮮,而且入口完全唔會有碎骨,值得一讚👍🏻。係熱湯輕輕拖數十秒,見倒肉身開始卷曲,呢個就係最佳入口時間,鱔片肉爽彈鮮嫩,鱔片皮煙韌黏滑,配埋掛汁嘅湯底,另鮮味更加提升。🥢頂級安格斯牛

🥢頂級安格斯牛頸脊,例牌都份量十足,牛頸脊油花唔會太多,就係食佢嘅咬口同牛鮮,值回票價👍🏻。

🥢手工五寶丸,食手工丸就係食新鮮爽彈,我最鍾意係墨魚同豬肉丸,墨魚丸中間會咬倒墨魚粒,煙煙韌韌,豬肉丸肉味出眾,非常鮮美。

🥢紫菜嚮鈴,吸湯必選,輕輕係熱湯拖兩、三秒,仍然保持脆脆口感,索埋啲上湯好正。

店名/Shop Name:叁不館(天后)地址: 香港島 北角 天后電氣道68號7/F樹林銀座全層種類/Type:火鍋推介/Recommend:自家製炸墨魚餅, 卜卜蜆豬骨煲, 黑安格斯牛板腱, 海中蝦滑人均價錢:$600店舖環境: 特色香港懷舊氣氛又有型格嘅火鍋店交通:天后地鐵站A2出口行4分鐘上菜速度:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️服務態度:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️食物口味:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️自家製炸墨魚餅各自家製炸墨魚餅,外面金黃皮薄超脆,個墨魚餅肉質彈牙鮮甜,非常可口卜卜蜆豬骨煲卜卜蜆超級鮮嫩甜美,隻隻都冇沙,要讚一讚個湯底,龍龍嘅胡椒味,非常嫩胃惹味,啲豬骨都好多肉,點上佢哋嘅醬汁超級惹味蘇格蘭蟶子蟶子已經起肉,非常方便唔使連埋隻殼,聖子肉質鮮甜,一定要控制火候,非常鮮嫩及鮮甜海中蝦海中蝦肉質彈牙一食就知非常新鮮黑安格斯牛板腱個牛版見係必吃推介,睇落去個牛版見唔算肥,但係咬落口軟腍香滑有牛味蒙古羊肉片蒙古羊肉片新鮮,足夠,吃起上嚟有濃濃嘅羊肉香味,點上獨特嘅自家製嘅蔥頭油同埋醬料,非常惹味,店員話有得成樽蔥頭油賣,但係因為好少煮飯,留返下次嚟先再食海中蝦滑海中蝦滑絕對係用一隻隻嘅蝦製造,因為煮好之後仍然感受到一隻隻蝦嘅
店名/Shop Name:叁不館(天后)
地址: 香港島 北角 天后電氣道68號7/F樹林銀座全層

海中蝦
海中蝦肉質彈牙一食就知非常新鮮

黑安格斯牛板腱
蒙古羊肉片
但係因為好少煮飯,留返下次嚟先再食

海中蝦滑
海中蝦滑絕對係用一隻隻嘅蝦製造,因為煮好之後仍然感受到一隻隻蝦嘅質感,肉質非常大牙加埋蟹籽卜卜脆嘅口感,個蝦滑都非常爽滑鮮甜,加埋個蔥頭油都係非常之夾

1蚊啤酒任飲
去嘅時候星期二,店員推介試咗特價$1任飲啤酒,連個碗都雪凍咗,飲起上嚟超爽口,但係因為太多嘢食,飲唔晒,店員見有未開嘅啤酒,同我哋講可以留返下次嚟嘅時候再點返飲。呢個真係超正,鍾意隊啤嘅一定要叫啤酒。
📍叁不館 (天后)天后電氣道68號金輪天地7樓———————————————叄不館喺天后好有名氣,主打懷舊港式邊爐,店內嘅霓虹燈同大排檔佈置好有老香港情懷🇭🇰而且食物同樣新鮮高質,難怪冇乜負評啦💯醬油費 (💰: $18 hkd /位)有10款醬料可以選擇,推薦自家製蔥油醬,沙嗲醬同麻醬,再溝埋炸蒜同蔥,超級惹味黃金鮮魷💛 (💰: $98 hkd)鹹蛋黃外皮好香脆,包住彈牙魷魚,簡直係無得輸嘅小食,必點!卜卜蜆豬骨煲 (💰: $238 hkd)大推呢個湯底,有成二三十隻卜卜蜆,同3-4大舊豬筒骨都食得!軟骨連肉煮到好淋好好食!湯底呈現奶白色,店員建議打邊爐前先飲一碗,好鮮味頂級安格斯牛頸脊🥩 (💰: $268 hkd)脂肪少,有咬口,肉味濃郁,啱晒打邊爐西班牙黑毛豬🐗 (💰: $138 hkd)大大片厚薄適中,肉味濃郁又唔韌,唔比牛輸蝕蘇格蘭蟶子x2 (💰: $138 hkd)日本扇貝x2 (💰: $76 hkd)海鮮方面,我哋揀咗蟶子同扇貝,蟶子新鮮有嚼勁,扇貝都超巨型雙籽鮮蝦雲吞🦐 (💰: $80 hkd)呢粒雲吞真心好食過好多雲吞麵舖,蝦肉超大隻彈牙,皮夠薄又唔易穿蝦膠油炸鬼
📍叁不館 (天后)
天后電氣道68號金輪天地7樓
———————————————
而且食物同樣新鮮高質,難怪冇乜負評啦💯

醬油費
(💰: $18 hkd /位)

黃金鮮魷💛 (💰: $98 hkd)
鹹蛋黃外皮好香脆,包住彈牙魷魚,簡直係無得輸嘅小食,必點!

卜卜蜆豬骨煲 (💰: $238 hkd)

頂級安格斯牛頸脊🥩 (💰: $268 hkd)
脂肪少,有咬口,肉味濃郁,啱晒打邊爐

西班牙黑毛豬🐗 (💰: $138 hkd)
大大片厚薄適中,肉味濃郁又唔韌,唔比牛輸蝕

蘇格蘭蟶子x2 (💰: $138 hkd)
日本扇貝x2 (💰: $76 hkd)
海鮮方面,我哋揀咗蟶子同扇貝,蟶子新鮮有嚼勁,扇貝都超巨型

雙籽鮮蝦雲吞🦐 (💰: $80 hkd)

蝦膠油炸鬼 (💰: $78 hkd)
好創新嘅配搭,有兩款包括紫菜蝦膠同蟹籽蝦膠,彈牙入味

手打五寶丸 (💰: $98 hkd)
有豬肉丸、鯪魚丸、牛丸、墨魚丸、蝦丸5款~肉味濃又彈牙,食出真材實料

豬肉釀豆卜 (💰: $60 hkd)
新鮮豬肉釀入豆卜,好索湯汁好正

紫菜炸響鈴 (💰: $68 hkd/6件)
響鈴又係必叫,炸得夠乾身唔油膩,紫菜仲係脆,輕輕浸幾秒就可以食

雜菜拼盤 (💰: $88 hkd)
簡唔到叫咩菜叫呢個就岩,有白菜仔、高麗菜、蕃茄、粟米、木耳,粟米超級爽脆清甜

竹蔗茅根海底椰(榨) (💰: $48 hkd)
清甜解渴又冇渣,打邊爐必叫

整體評分 (6個🐽為滿分)
味道:🐽🐽🐽🐽🐽🐽
抵食:🐽🐽🐽🐽🐽
環境:🐽🐽🐽🐽🐽🐽
服務:🐽🐽🐽🐽🐽

🐾: 天后站A2出口步行2分鐘
  • 今晚卜卜蜆鍋
2024-05-23 8 瀏覽
最近大熱嘅九龍城寨 係香港出色嘅電影代表作之一同時亦都令人緬懷昔日香港嘅種種情懷如果嚟到呢度 天后站行過嚟5分鐘都唔使無論係裝修設計 建築特色 餐具枱凳 甚至連店員嘅衣着法式打扮都真係充滿舊香港情懷火鍋配料醬料豐富 兩大自家製蒜頭油及沙嗲醬汁惹味無窮 最近有個一蚊一支啤酒活動 鍾意飲啤酒嘅可以睇睇咯咯雞花膠湯落花膠同雞之前記得先飲湯底 鮮甜 值得一讚咯咯雞即係幼雞 肉質嫩滑 花膠益腎養顏食到咁上下 再飲湯底 感覺味道唔同咗湯頭醇厚濃郁 花膠Q彈爽滑 入口柔滑細緻南非鮑魚 幫你切好晒 洗得乾淨手切封門柳 牛味最重嘅地方 大愛海蝦蝦殼薄 脆口 蝦肉彈牙
最近大熱嘅九龍城寨 係香港出色嘅電影代表作之一
同時亦都令人緬懷昔日香港嘅種種情懷