2024-03-20 94 瀏覽
學生時代成日都會食薩莉亞因為薩莉亞價錢超平! 仲要份量好足夠 完全係學生恩物😍今日咁啱入西環 諗唔到食咩就決定食薩莉亞呢一間薩莉亞開喺商場入面環境真係算係我去過嘅薩莉亞入面最靚 裝修最好 而且相對環境好似都乾淨少少🤔平日夜晚都唔算多人 唔使等位直接入而家薩莉亞都習慣咗係用 scan QR code 落餐🤣🤣 首先先叫咗個周打海鮮湯~味道依然 keep到 都夠味 而且啲汁都落得足叫左個卡邦尼意粉 而家佢會落定啲芝士粉喺意粉上面如果想加芝士粉就要另外加錢意粉份量都好夠 撈埋個溫泉蛋汁係好夠味 呢個價錢嚟講算係好抵食另外叫咗個雞肉多利亞呢一個就比我想像中乾身 少啲汁而且啲雞都似係雞胸肉 比較乾 同埋冇口感呢個就一般般啦總結係以呢個價錢嚟講都算係糧尾恩物如果諗唔到食咩又想平平哋食個意粉就可以一試🥰✔️
學生時代成日都會食薩莉亞
因為薩莉亞價錢超平! 仲要份量好足夠 完全係學生恩物😍
今日咁啱入西環 諗唔到食咩就決定食薩莉亞

呢一間薩莉亞開喺商場入面
環境真係算係我去過嘅薩莉亞入面最靚 裝修最好
而且相對環境好似都乾淨少少🤔

平日夜晚都唔算多人 唔使等位直接入
而家薩莉亞都習慣咗係用 scan QR code 落餐🤣🤣
首先先叫咗個周打海鮮湯~
味道依然 keep到 都夠味 而且啲汁都落得足

呢個就一般般啦

總結係以呢個價錢嚟講都算係糧尾恩物
如果諗唔到食咩又想平平哋食個意粉就可以一試🥰✔️
2023-12-30 207 瀏覽
今日路過西環,上星期看到喜歡薩莉亞的女友插圖,想起這些平價又好味嘅意大利菜,就揀咗薩莉亞意式餐廳(西寶城)。呢間餐廳雖然係一間連鎖店,但分店在香港島真比較少,想起它主打嘅平民化意式美食,想起薩莉亞女友在食薄餅、意粉、沙律、湯…..。我去到嘅時候,餐廳唔算太多人,可以即刻入座,服務員都幾有禮貌,幫我哋介紹咗餐牌上嘅推介。芝士肉醬飯:呢個係餐廳嘅特色菜之一,用咗香濃嘅肉醬同芝士,拌埋白飯,再放入焗爐焗至金黃色。飯嘅份量都幾大,肉醬嘅味道都幾香濃,芝士嘅份量都幾足,我覺得好滿足。芝士雞寶:呢個係一個炸物,用咗嫩滑嘅雞肉,包住芝士,炸至酥脆,再配上番茄醬。雞肉嘅質感都幾好,唔會太乾或太油,芝士嘅味道都幾濃郁,我覺得好適合小朋友。法式田螺:呢個係一個法國菜,用咗新鮮嘅田螺,配上蒜蓉、香草同牛油,焗至香脆可口。田螺嘅肉質都幾彈牙,唔會太軟或太硬,蒜蓉同香草嘅味道都幾鮮香,我覺得好開胃。凱撒沙律:呢個係一個簡單嘅沙律,用咗生菜、芝士、麵包粒等材料,配上凱撒醬,令沙律變得清新開胃。沙律嘅份量都幾大,可以同其他菜式一齊分享,我覺得好適合健康飲食嘅人。總括而言,我覺得薩莉亞意式餐廳係一間平而好食嘅餐廳,雖

芝士肉醬飯

芝士雞寶:

法式田螺:

凱撒沙律:

總括而言,我覺得薩莉亞意式餐廳係一間平而好食嘅餐廳,雖然比不上星級,但係可以滿足我對意大利菜嘅渴望。餐廳嘅環境都幾舒適,服務員都幾友善,價錢都幾合理,我覺得值得推薦俾其他人。
2023-11-10
  • 芝士肉醬飯
薩莉亞意式餐廳是香港一家知名的意大利餐廳,其環境很溫馨舒適,裝修典雅,給人一種愜意的用餐氛圍。薩莉亞工作人員總是面帶微笑,  薩莉亞意式餐廳的菜品種類豐富,有各種意式披薩、義大利面、海鮮等。而且味道也正宗,我們點了它的招牌菜之一是夏威夷披薩。這道披薩以薄脆的餅皮為底,上面鋪滿了多汁的肉和新鮮的蔬菜,每一口都充滿著濃郁的肉香和鮮甜的蔬菜味。我們點了薩莉亞意式餐廳的田螺作為前菜,它色澤鮮明的美食,田螺表面光滑,散發著誘人的香氣。田螺的口感獨特,帶有嚼勁,讓人愛不釋口。每一顆田螺都充滿了鮮美的汁液,令人回味無窮。薩莉亞意式餐廳的田螺以獨特的調味料調製而成,味道鮮美。香料和調味料的完美結合,讓田螺散發出濃郁的意式風味。薩莉亞意式餐廳的炸雞外皮金黃酥脆,也很吸引人的目光。炸雞均勻沾滿了調味粉,看起來十分美味。炸雞的肉質嫩滑多汁,外皮酥脆可口。每一口都帶來滿滿的滿足感,令人愛不釋手。薩莉亞意式餐廳的炸雞經過精心調味,味道香濃。香料的香氣充分融入肉中,讓炸雞的味道更加豐富多樣。而薩莉亞意式餐廳的芝士意大利飯外觀誘人,芝士裝飾在意大利飯上,形成一個美麗的圖案。價格:薩莉亞意式餐廳的價格相對較為合理,性

價格:薩莉亞意式餐廳的價格相對較為合理,性價比高。雖然是高品質的意大利餐廳,但價格並不高昂,是一個非常划算的用餐選擇。芝士意大利飯的米飯煮得剛剛好,帶有微微的彈性。搭配融化的芝士,口感更為濃郁。薩莉亞意式餐廳的芝士意大利飯濃郁香滑,帶有濃濃的芝士風味。每一口都讓人陶醉其中。

總的來說,薩莉亞意式餐廳是一家值得一試的意大利餐廳。他們的美食味道地道,環境優雅舒適。薩莉亞意式餐廳的田螺、炸雞和芝士意大利飯都是絕對值得一試的美食。無論您是意式菜愛好者還是想要品嚐新鮮美味的人,薩莉亞意式餐廳絕對不會讓您失望。
2023-07-06
2023-06-25 452 瀏覽
無得訂枱 現時㩒飛等叫。平均等1小時以上 整間餐廳只見兩個服務員 枱都無人收拾。有枱吉出來 又唔開放俾客人(門口30幾人等…)等位期間見到在座啲食客等半個鐘先有嘢食….
2023-06-24
2023-06-25 307 瀏覽
薩莉亞意大利餐廳係一間出名平同快嘅餐廳,經常要等位。食物質素就普通,但價錢平,所以有時都會去食。最推薦嘅就係佢哋嘅雞翼,好抵食,每次都會叫最少五隻,但pizza就麻麻哋,冇咩toppings,而且餅底亦唔好食。不過佢哋嘅肉醬焗飯就好食,好多芝士,仲有溫泉蛋係上面。今次試咗清酒煮蜆都唔錯,好多隻好抵食,而且冇乜沙。薩莉亞係一間價錢好貼地嘅餐廳,食物質素普通,但部分菜式例如雞翼同焗飯都食得過。西寶城分店係商場入面,所以睇落衛生都ok嘅。
薩莉亞意大利餐廳係一間出名平同快嘅餐廳,經常要等位。

食物質素就普通,但價錢平,所以有時都會去食。

不過佢哋嘅肉醬焗飯就好食,好多芝士,仲有溫泉蛋係上面。

今次試咗清酒煮蜆都唔錯,好多隻好抵食,而且冇乜沙。

2023-05-26 313 瀏覽
竟然安排嬰兒車在人來人往的走道位置…員工訓練有待改善!有詢問是否可安排角落比較安全,外場先生立馬黑臉並堅持我們就是只能坐走道!不想拿小孩安全開玩笑…馬上走人!再好吃也不會來這間分店吃👎
不想拿小孩安全開玩笑…馬上走人!再好吃也不會來這間分店吃👎
快一年了, 每經放學 ,自己去店裏買外賣都唔得, 一年時間都改變唔到這個問題 ?? 但係等位又等得耐, 但裏面空位林立但位等唔到,等外賣又唔做?其實你哋係唔係真係做生意㗎? 可否改善缺點 ?
2022-12-07 599 瀏覽
今天來到堅尼地城工作,決定食番一次又抵又好食物揀的餐廳就是薩莉亞我們看到餐廳菜單真是很便宜,$30蚊就有交易咁究竟啲食物質素可唔可以呢?明太子海鮮意大利粉 ($38),嘩真係估唔到$38蚊有咁大碟意粉,蝦又大粒又唔少氣喎,明太子酱入哂味了果然有少少驚喜比到我們另加$16蚊加餐湯和沙律黑松露管麵 又好正,勁吸引,食之前建議大家網友們加番芝士粉仲更加好食濃香黑松露味,勁入味,正下次如果再食薩莉亞, 會試以上Set lunch
我們看到餐廳菜單真是很便宜,$30蚊就有交易
咁究竟啲食物質素可唔可以呢?

果然有少少驚喜比到我們

另加$16蚊加餐湯和沙律

濃香黑松露味,勁入味,正

下次如果再食薩莉亞, 會試以上Set lunch
2022-12-07
2022-09-29 594 瀏覽
相信大家都食過薩莉亞記得前幾年真係好受歡迎間間都等位等好耐先有得食🫢不過近年香港人又冇得出去旅行大家都對自己好左同更加識飲識食所以感覺上少左人講起同埋去食🤔1️⃣香草牛油焗田螺 $29田螺有6隻 落左好多香草🌿平平地就有得食焗田螺 過下口癮不失為一個好選擇2️⃣肉醬多莉亞 $27次次黎到都會點嘅多莉亞🤣焗飯個人覺得水準比較穩陣而且除左中間嘅肉醬之外加埋外圈嘅忌廉汁食落更加creamy3️⃣青醬雞肉野菌意大利粉 $32欣賞佢落左好多青醬所以好夠味🤪而且青醬意粉好多時都要去高價d嘅西餐廳餐單先會出現係一個價廉物美嘅意粉🍝4️⃣意式洋蔥蒜蓉燒雞 $32雞排上面有大量洋蔥🧅又係重口味之選不過會配上粟米粒🌽 都幾健康
相信大家都食過薩莉亞

雞排上面有大量洋蔥🧅
又係重口味之選
不過會配上粟米粒🌽 都幾健康
2022-05-22 743 瀏覽
今日WFH lunch諗唔到食咩,落街行下攞下靈感,最後行左去西寶城薩莉亞😂我真係好鍾意食佢嘅雞肉焗菠菜同埋芝士焗薯蓉,兩個加埋都係$55,抵食之前無晚市堂食,有時都會係佢到買外賣。平時夜晚食都OK,不過不失。今次係我第一次係lunch hour食,有d驚喜,平時夜晚食o個個焗菠菜係會出晒水,但今日o個個好creamy 超正,薯蓉都keep之前嘅水準😉

白汁雞肉焗菠菜
2022-05-16
白汁雞肉焗菠菜
2021-12-05 906 瀏覽
執嘢執到八點零鐘, 仲未食晚餐有少少肚餓諗起好耐冇食過薩利亞, 行過見到唔算太多人, 於是入左去食dinner<香草牛油焗田螺>香草牛油焗田螺係大食係係薩利亞嘅必食菜式, 牛油味超香但西寶城分店嘅香草牛油焗田螺味道比較淡, 大食妹都係鍾意濃味少少<蒜香法包>蒜香法包嘅麵包尚算鬆軟, 蒜蓉足料<蘑菇忌廉湯>蘑菇忌廉湯濃郁順滑, 食到蘑菇粒粒<肉醬多利亞>肉醬多利亞唔係好夠熱, 米飯偏濕, 有待改善<農舍薄餅>磨菇出水, 雖然蒜蓉好香, 但味道依然被沖淡左<天使蛋糕>天使蛋糕最好食, 食落似雪糕, 中間夾左蛋白霜, 更有層次
執嘢執到八點零鐘, 仲未食晚餐有少少肚餓
<香草牛油焗田螺>
香草牛油焗田螺係大食係係薩利亞嘅必食菜式, 牛油味超香
<蒜香法包>
蒜香法包嘅麵包尚算鬆軟, 蒜蓉足料
<蘑菇忌廉湯>
蘑菇忌廉湯濃郁順滑, 食到蘑菇粒粒
<肉醬多利亞>
肉醬多利亞唔係好夠熱, 米飯偏濕, 有待改善
<農舍薄餅>
磨菇出水, 雖然蒜蓉好香, 但味道依然被沖淡左
<天使蛋糕>
天使蛋糕最好食, 食落似雪糕, 中間夾左蛋白霜, 更有層次
  • 天使蛋糕
  • 香草牛油焗田螺
2021-09-15 723 瀏覽
黎到月尾,手頭緊,又要出街食飯,唯有揀間平靚正,放得入口既餐廳,所以揀佢,環境都ok唔太迫,不過佢d餐具唔係十分乾淨,要留意下!我同屋企人嗌左,黑松露什菌意粉:好香松露味道,意粉每一啖都有啲cream包住,好食芝士蝦長通粉:d蝦好細隻,無乜口感,但芝士加分田螺:好香,但味道太重,同埋有d細隻,食完一隻都唔知芝士焗菠菜蝦:要食返菜中和下其他野,撈埋好多汁,ok,唔太咸甜品:屋企人話食,食左啖,平平無奇,我覺得無咩焦糖味,得個甜字
我同屋企人嗌左,

芝士蝦長通粉:d蝦好細隻,無乜口感,但芝士加分

田螺:好香,但味道太重,同埋有d細隻,食完一隻都唔知

2021-08-28 447 瀏覽
好想食意粉, 鋸扒, pizza, 沙律...而家出街食個西餐閒閒地都要 $100 咁上下, 一個份量唔多既意粉都要成 $60-80, 都真係幾貴!😖好在有薩莉亞意式餐廳🤭 野食多元化, 價錢仲好抵添, 一碟意粉只係 $3x, 仲要無加一服務費呀🙌🏻 另外, 店內飲品係自助形式, 只要 $13一位就可以任飲幾款熱茶, 咖啡, 汽水... 真係超值! 叫哂鐘意食既野都唔會好貴😅野食就最愛蒜蓉包🧄, 蒜蓉味勁香, 個包熱辣辣, 仲要超級非常軟熟😋 必食!!

2021-08-27
2021-05-28 779 瀏覽
太夜收工,但又想平食,即刻捻起開左冇耐既薩莉亞,頹食首選。雖然外賣都等咗幾耐,但個味道都幾值得等待,之前食過北角同紅磡嘅分店,都係一貫連鎖式嘅頹食,飽肚大份但唔算特別好食。堅尼地城呢間分店,完全感受到即煮即食,同埋味道非常有水準😍尤其是青醬野菌雞肉意大利粉,個切到好細粒嘅蒜炒得好香,同埋青醬唔會太過草青味強,加上剛剛好煮起,香味撲鼻既意粉(唔係al dente),一啲都唔乾身,硬度都啱啱好,呢個價錢係個超值之選!

2021-05-24 569 瀏覽
薩莉亞早前醜聞不斷,繼荃灣店有食客發現有甲由,到青衣店發現有米奇,已經知佢衛生質素麻麻。今日決定壯壯膽,試下呢間西環新開既「殺你啊」。西寶城呢間環境幾光猛,坐位闊落,門面算乾淨,唔似其他分店咁咁龍蛇混雜feel。入到去禁鐘仔,禁左成10分鐘都無人應。老實講,lunch hour唔算多人,無理由要咁耐。好啦過左10min,終於有個waiter過黎落單,咁我就叫左呢個lunch set。意粉味道ok,比想像中好,呢個價錢咁既意粉都算合格,性價比高;平時一個大快活意粉起碼都45up。粟米湯幾好,夠濃,唔似普通沖濟又多粉又多水。整體合格。total都係$42,非常之抵。唯一係佢既服務真係要改善,員工態度不太友善,一黎禁完鐘好耐先過黎同你落單,二黎送餐時成碟經過我膊頭fing上枱面,fing完個waiter就咁走左,勁無禮貌,仲爭d整污糟我。
今日決定壯壯膽,試下呢間西環新開既「殺你啊」。

西寶城呢間環境幾光猛,坐位闊落,門面算乾淨
,唔似其他分店咁咁龍蛇混雜feel。

set 8B 肉醬意粉,粟米湯

粟米湯幾好,夠濃,唔似普通沖濟又多粉又多水。
整體合格。total都係$42,非常之抵。

2021-05-24
set 8B 肉醬意粉,粟米湯