🚶‍♂️尋找 工厦 的美食🚶‍♀️位於柴灣工業區內的小店,[ Spring Time ]主打西式食品,價格相宜,誠意十足,值得一試。🆙柴灣區經常被人形容為美食嘅墳墓,幸好仲有呢間食店,可以幫忙挽回多少分數 😂雖然餐廳沒有豪華的裝修,但卻換來平實無華,好有家的感覺,絕對舒適。🤟今次因為只有 二人 到訪,所以只揀選了 2 款食物,估唔到質素咁高,正 ! 😋1) 紅酒燴牛肋條 🐮炆到超淋的牛肋骨非常入味,雖未致入口即化,但卻換嚟極佳口感,肉汁豐厚,好味。😼😽2) 韓式泡菜五花肉漢堡包 🇰🇷泡菜嘅微辣,配上五花肉嘅香滑,簡直係刺激味蕾嘅衝擊,再加上非常香脆嘅粗薯條,滿意指數爆哂燈。🥰😘是日午餐合共不用 $2️⃣0️⃣0️⃣,但已經可以換來如此美食,唔經常幫襯都對唔住自己啦。💞💓
🚶‍♂️尋找 工厦 的美食🚶‍♀️

位於柴灣工業區內的小店,[ Spring Time ]
主打西式食品,價格相宜,誠意十足,值得一試。🆙

1) 紅酒燴牛肋條 🐮

2) 韓式泡菜五花肉漢堡包 🇰🇷

2022-06-08
  • 韓式泡菜五花肉漢堡包
  • 2)韓式泡菜五花肉漢堡包🇰🇷
  • 1)紅酒燴牛肋條🐮
2022-02-13 2021 瀏覽
當年在吉勝工廈時已幫襯,可惜好景不常,spring time 離開了吉勝後真係超級懷念呢間餐廳既食物同態度。而家終於可以再次食得到了。說真的,美味既食物,必定是經過廚師用心製作得出來既成果。今次order 左燒春雞,肉質嫩滑,豬肋骨味道剛好不太濃,唔會食到滿咁沾滿醬汁既感覺,沙律好新鮮,特別係個醬調配得好好味,如果醬既份量可以再多少少便更加完美了。在springtime 食嘢,你係會食得出廚師及餐廳那份對食物既誠意,就連外賣包裝,springtime 都做到一絲不苟!身為柴灣人既我一定會默默支持你哋

2022-02-13
外賣自取
2022-02-12 1005 瀏覽
沒有堂食 唯有外賣 嚟到十分驚喜 不論漢堡包飯和pizza 都仲有一定程度的溫暖 味道越食越好味份量亦很充足令人好想繼續食嘅感覺 大家可以繼續支持呢啲小店希望可以盡快有堂食 可以感受堂食的滋味
希望可以盡快有堂食 可以感受堂食的滋味
韓式辣醬泡菜豚肉漢堡包、牛肉飯配溫泉蛋、意式什肉腸薄餅、蘑菇湯、凍鮮橙紅茶
2022-02-12
30 分鐘 (外賣送餐)
  • 凍鮮橙紅茶
  • 日式牛肉飯
  • 韓式辣醬泡菜豚肉漢堡包
2022-01-20 778 瀏覽
今日去springtime買外賣食,order咗手打黑松露牛肉漢堡+粗薯條,無額外加飲品或食物,盛惠$68牛肉漢堡幾juicy,但黑松露味就無乜,有啲啲失望。 個包焗到脆脆地,正! 包內嘅茄汁+燒烤醬同個漢堡好夾,蕃茄生菜又新鮮,好味呀!粗薯條多到一個點,一個人好難獨食,要搵人share呀!依家只做外賣,大家要多謝支持呀!

粗薯條多到一個點,一個人好難獨食,要搵人share呀!

依家只做外賣,大家要多謝支持呀!
手打黑松露牛肉漢堡
2022-01-20
2021-11-04 1594 瀏覽
手打黑松露牛肉漢堡包 $68 🍔開係近地鐵站既工廈 交通都算方便 而且價錢都幾抵 吸引唔少附近既上班族同學生食🤣 burger都算大份 食既時候最好用手唔係會跌哂啲餡料😮‍💨 麵包有微微烘過 牛肉都幾厚幾juicy 整體食落唔會好乾 都算唔錯😚 呢個價錢包埋飲品同配菜 我加咗$10要炸得好脆既黑松露薯條 而且係厚切個種 口感上係唔錯 不過食落太鹹同熱氣 感覺有少少喉嚨痛🥺 飲品方便揀咗鮮橙茶 不過不失喇😛評分: 7.5/10🌟手撕豬肉烤菠蘿漢堡包 $65朋友揀咗鹹檸檬雪碧(+$12)同薯條 另一個就揀咗沙律 🥗加咗黑醋冇咁單調 而薯條都係偏鹹🥵 至於主角入面既手撕豬肉調味剛好又唔會太乾太鞋 加上烤菠蘿令到個層次豐富咗 可以一試😎 評分: 8/10🌟是日餐湯蘑菇湯 +$12蘑菇湯既賣相就差啲 但用咗保鮮紙包住去保溫+無咁易倒瀉呢點幾貼心💛 飲落係好濃好濃既蘑菇味 忌廉味就相對淡 味道唔係人人鐘意同接受到 不過個人都幾鐘意濃郁既蘑菇湯😋評分: 7/10🌟————————————————————————Springtime (柴灣)柴灣吉勝街12號達藝工業中心8樓806號舖
手打黑松露牛肉漢堡包 $68
評分: 7.5/10🌟

手撕豬肉烤菠蘿漢堡包 $65
評分: 8/10🌟

是日餐湯蘑菇湯 +$12
評分: 7/10🌟
————————————————————————
Springtime (柴灣)
柴灣吉勝街12號達藝工業中心8樓806號舖
黑松露薯條
鹹檸檬雪碧
蘑菇湯
鹹檸檬雪碧
蘑菇湯
2021-09-26 1176 瀏覽
喺工廠大廈都可以搵到好嘢食㗎🤪🚩 自家製桂花蜜叉燒飯伴溫泉蛋 $55 叉燒係日式叉燒 所以瘦嘅部位會多少少 溫泉蛋撈埋菇一齊食幾惹味👍😍上枱嘅時候以為份量好少點知食落其實份量好多😂撈飯嘅汁應該係燒汁 成個飯都正正常常🤪🚩 日式蜜糖燒汁唐揚雞伴溏心蛋 $55要讚一讚個炸雞 炸粉唔會太厚 保持到入邊嘅雞肉非常Juice👍溏心蛋整得啱啱好🥰👍炸雞嘅份量都好多嚿如果相比起上面嘅叉燒飯我會鍾意食呢個多啲🚩跟餐加$12蘑菇湯聽朋友講話呢個蘑菇湯好飲所以就叫咗的確係好creamy🤪🤪🤪而且蘑菇份量都好多飲嘅時候佢食到一粒粒加$12都係OK合理總結時間🥰講返先餐廳呢係半自助式嘅自己掃QR code落單之後食完呢就自己收拾枱面所以大家要保持乾淨🙏🏻工廠大廈都可以有好嘢食仲要係良心小店大家一定要多多支持💛💛💛

[柴灣工廈 良心小店 spring Time💛]

所以大家要保持乾淨🙏🏻
工廠大廈都可以有好嘢食
仲要係良心小店大家一定要多多支持💛💛💛

2021-07-26 1525 瀏覽
這家西餐廳在工廈內,以自助形式營運,不但有面壁的自閉位、也有容納多人的木枱。裝修以日式簡約為主,還播放著悠和的音樂 ♪ 如何自助?➀ 掃QR code 下單➁ 設有餐具自取區域,有水/麥茶提供➂ 餐點會有員工送過來➃ 吃後將廚餘扔掉,餐具自行放到收集區食物類型除了主打的漢堡,意粉等,更有素食提供,例如磨菇漢堡、素忌廉意大利餛飩🌱🍔 Cheese & Mushroom Stuffed Portobello Burger ($60)⊃ 巨型波特菇十分多汁😍 內裡還有洋葱等配料😚 🍝 Tortellini Carbonara, Pancetta, Asparagus, 63 degree egg ($98)⊃ 這款卡邦尼意大利餛飩令人甚驚喜,卡邦尼不會太膩,但蛋味香濃,而且粒狀的豬腩肉很香肉味😍 但一點也不臊!12時左右去到仍然很多位置,空間闊落,環境不錯👍🏻👍🏻👍🏻

如何自助?
➀ 掃QR code 下單
➁ 設有餐具自取區域,有水/麥茶提供
➂ 餐點會有員工送過來
➃ 吃後將廚餘扔掉,餐具自行放到收集區

⊃ 巨型波特菇十分多汁😍 內裡還有洋葱等配料😚

12時左右去到仍然很多位置,空間闊落,環境不錯👍🏻👍🏻👍🏻

2021-07-04 1412 瀏覽
搬了新舖位既springtime 很久也沒光顧了~很高興可以再次光臨💛☺️食物質素也不變見到餐牌內容改變不大,反而是用餐模式改變多了。新店改了用手機下單及網上付款功能,方便快捷~用膳完畢後需要自行收拾桌面,服務員只提供帶位及送餐服務哦燒春雞配黑松露薯蓉。 8/10份量令人飽足!雞肉乾身但配上洋蔥燒汁就剛好~黑松露薯蓉是令人感到飽肚的主因,😅忌廉味重~卡邦尼意大利雲吞。 8/10這是令人會超級飽肚的一款餐點!卡邦尼醬本來已經易膩,加上意大利芝士雲吞的加持~omg~ 肥美呢~ 喜歡芝士、忌廉、牛奶的人要吃哦香橙紅茶。 9/10清新之餘比檸檬茶多份香甜~必試即磨咖啡。 8/10奶和糖漿自由添加~但感覺咖啡味有點淡~可能水份比較多~

燒春雞配黑松露薯蓉。 8/10

卡邦尼意大利雲吞。 8/10

香橙紅茶。 9/10
清新之餘比檸檬茶多份香甜~必試

即磨咖啡。 8/10
奶和糖漿自由添加~但感覺咖啡味有點淡~可能水份比較多~
即磨咖啡(左)、香橙紅茶(右)
燒春雞配黑松露薯蓉
卡邦尼溫泉蛋意大利雲吞
即磨咖啡(左)、香橙紅茶(右)
燒春雞配黑松露薯蓉
卡邦尼溫泉蛋意大利雲吞
2021-06-23 1019 瀏覽
之前係附近做野,唔想日日茶餐廳,頹飯,諗住間唔中都對自己好啲。一開始係睇中佢個三文魚牛油果漢堡(唔好期待佢有好多牛油果,只係會有少少牛油果醬),應該啱夏天嚟食,仲懶健康咁揀跟沙律唔要薯條,再加$12要杯薏米水(全名係“檸檬雪梨薏米水”)點知最後係比佢個杯薏米水又香又甜吸引住,念念不忘咁今日落大雨都要再黎。三文魚漢堡都唔錯嘅,個包有用牛油煎香,個沙律都唔係hea你,而我食埋杯薏米就好夠飽啦,下次會再黎試埋其他野。唯一係要自己QR code 落單俾錢同執返啲餐具,可能有人唔鍾意啦,但如果你就係唔想同人講野就好適合啦。

2021-05-30 957 瀏覽
野食係無問題,之前一直外賣,野飲自己落糖,今次第一次堂食,野飲漏左叫佢走糖,我同左佢講唔好意思以為自己落,所以無叫到走糖,一叫佢即黑面,另一個職員補送翻黎大力Bang門又大力放落枱到,好似以示不滿甘,就算係黃店都唔會再去,俾錢受氣甘以為自己發洩係客人身上好型,其實好幼稚
以為自己發洩係客人身上好型,其實好幼稚
2021-05-20 921 瀏覽
多數都去開觀塘工廈食嘢,估唔到柴灣工廈都有! 仲要好好食!到達店門後職員帶我哋去隔壁餐飲區,需要自己揾位同拎水,餐具等。疫情之下好多餐廳都轉左QR code落單,呢到都唔例外,每張枱上面都有個QR code,食物好多種類,有飯,西餐,漢堡包等等。見多人推介漢堡包,所以叫咗兩款。芝士焗什菌大蘑菇素漢堡包 $60:漢堡包有烤過,包面好脆!焗完嘅大蘑菇好juicy,配上醬汁,新鮮生菜同紫洋蔥,加埋溶化咗嘅芝士,就算冇肉都好好食!好高質!另外加配咗黑松露薯條(+$10),以為係黑松露醬,點知原來直接將黑松露放上薯條。香係香,但唔會條條薯條都有,所以個人都係鍾意平時嗰種,點醬食配西式紅茶做餐飲,紅茶有茶香但加入糖奶就唔係好飲到茶味。值得一提係店家好有心將紅茶製冰,冰溶化後唔會令飲品變淡💕韓式辣醬泡菜五花肉漢堡包 $65:選配普通薯條,都炸得好脆同熱辣辣。平時泡菜五花肉多數配飯,估唔到變成漢堡包餡都唔錯!帶點香脆的五花肉加上吸引咗醬汁既包,好惹味!不過因為有辣醬,食到最後有機會漏汁,要小心啲。總結:估唔到柴灣工廈入面有間咁高質嘅餐廳,下次可以試下其他菜式~ 因為餐廳係半自助式,食完記得需要自己執拾
多數都去開觀塘工廈食嘢,估唔到柴灣工廈都有! 仲要好好食!

見多人推介漢堡包,所以叫咗兩款。

芝士焗什菌大蘑菇素漢堡包 $60:
漢堡包有烤過,包面好脆!

韓式辣醬泡菜五花肉漢堡包 $65:
選配普通薯條,都炸得好脆同熱辣辣。
平時泡菜五花肉多數配飯,估唔到變成漢堡包餡都唔錯!
帶點香脆的五花肉加上吸引咗醬汁既包,好惹味!
不過因為有辣醬,食到最後有機會漏汁,要小心啲。

總結:估唔到柴灣工廈入面有間咁高質嘅餐廳,下次可以試下其他菜式~ 因為餐廳係半自助式,食完記得需要自己執拾哦
2021-05-12 693 瀏覽
中午食外賣,即場去買,叫左芝士焗雜菌大蘑菇漢堡配薯條,之後攞返公司想大快朵耳。攞起個包想大啖咬落去,點知咬第一啖咬落去食唔到蘑菇?打開個包睇,蘑菇得細細舊,攞間尺度得6cm直徑……同普通花菇大小差不多…其他雜菌也不多,有點失望如果是這個size , 起碼要用2塊吧…..味道是不錯的,但主料真係太小薯條正常,外脆內軟,夠熱飲品正常,凍橙茶飲落幾舒服如果這個質素收$60,有點不值希望下次再去食時可以改善…

如果是這個size , 起碼要用2塊吧…..
味道是不錯的,但主料真係太小

薯條正常,外脆內軟,夠熱
飲品正常,凍橙茶飲落幾舒服
如果這個質素收$60,有點不值
希望下次再去食時可以改善…
2021-05-12
10 分鐘 (外賣自取)
2021-03-09 1583 瀏覽
啲嘢又平又好食,尤其係漢堡,而且環境清靜,又帶點文青feel,真係啱晒港女打卡啲員工服務態度都好好,好有禮貌而且佢哋仲有學生優惠,漢堡餐連薯條果汁都係$35真係好抵食下次會再去!
啲嘢又平又好食,尤其係漢堡
,而且環境清靜,又帶點文青feel,真係啱晒港女打卡
啲員工服務態度都好好,好有禮貌
而且佢哋仲有學生優惠,漢堡餐連薯條果汁都係$35真係好抵食
下次會再去!
芝士牛肉漢堡
2021-03-09
芝士牛肉漢堡
  • 手打黑松露牛肉漢堡包
2021-01-20 1978 瀏覽
柴灣區既朋友應該對呢間黃店唔陌生👍🏻之前係另一座工廈宜家搬左新舖🏬 區內少有高質西餐🍴呢度選擇好豐富 雖然有點難搵😅 而且主要外賣自取 但係值得一試😋⭐️ 手打黑松露牛肉漢堡包 🍔⭐️ 炸薯條 🍟漢堡大大份超級豐富😍 漢堡扒食得出手打既功夫💪🏻 肉質好鬆軟唔會死實實🥩 松露味道唔濃🍄 反而用左好多洋蔥調味 🧅醬汁甜甜地 好開胃 薯條好粗有薯仔味 🥔 可以加點調味⭐️ 紅酒燴牛肋條配黑松露忌廉薯蓉 🐮牛肋好入味好腍👍🏻 有西餐水準😚 薯蓉好Creamy好邪惡呀😈 一定好肥啦😅⭐️ 檸檬雪梨薏米水 🍋好足料呀 雪梨同薏米都好多🍐 天然既清甜比起汽水更健康🥤

⭐️ 手打黑松露牛肉漢堡包 🍔

外賣自取
紅酒燴牛肋條配黑松露忌廉薯蓉
檸檬雪梨薏米水
2020-12-07 1973 瀏覽
終於都回歸喇,新舖係另一座工業大廈,好近舊舖,1分鐘距離左右。位於8樓既新舖,一出升降機轉左就會見到個霓虹光管招牌。諗住入去應該冇錯,點知嗰個位置係廚房加外賣自取,店員就帶我地去另一間房間。原來而家係用QR落餐加信用卡比$,除咗送餐之外其他步驟都不經人手。堂食呢個房間係獨立房間,同隔離廚房係分開咗。男友當然點咗佢個招牌手打黑松露牛肉漢堡加薯條,而我就試意大利素菜蘆筍雲吞伴黑松露醬雜菌忌廉汁加溫泉蛋。另外我地叫咗2杯即磨咖啡。堂食位置嘅設計簡約,所有嘢都係自助形式包括餐具同埋有麥茶、熱水、室溫水供應。出餐時間好快,先上的意大利素菜蘆筍雲吞伴黑松露醬雜菌忌廉汁加溫泉蛋,賣相超靚,吉一吉隻溫泉蛋,好治愈😌個黑松露醬忌廉汁唔太杰身,但可以掛係每粒雲吞上面,好好味!我諗應該至少有10粒雲吞加埋意大利青瓜粒、蘆筍同雜菌伴在一起,十分飽肚!而個手打黑松露牛肉漢堡,麵包上台微脆,生菜番茄生鮮,有少少酸洋蔥連牛內一齊食,解油膩。牛內都有肉汁鎖住,如果可以煎到佢微焦嘅話就會更加好味,反而我又食唔到黑松露嘅味道。薯條亦係我喜歡的fat chip, 不錯!至於杯即磨咖啡就比較淡口。整體餐廳質素十分好,見到嗰啲

整體餐廳質素十分好,見到嗰啲外賣單都源源不絕,仲有佢有搞到會服務,咁高質的小店絕對值得幫襯💛
意大利素菜蘆筍雲吞
手打黑松露漢堡平薯條