🌟亞士厘道呢幢大廈有不少餐廳,今日黎到四樓的鳥炎屋,係一間好有人情味好温馨的屋酒屋。裝修設計係典型日式風格,牆上黑板有手寫menu, 仲有好多日本酒的label, 好有格調。🌟職員超級親切有禮,好似朋友一樣同我地傾計,上菜收碟加茶,效率一流👍🏻👏🏻Menu超多選擇,花多眼亂,最後叫左幾款店員推薦的菜式😋🍣穴子壽司有一整條穴子!脂肪含量比鰻魚少,所以比較清淡,但肉質細嫩👍🏻🍣鰻魚火灸壽司油脂豐富肉汁多😍而且厚身,加埋燒汁好惹味😋 🍣牛油果軟殼蟹卷賣相好靚,擺盤好似一條龍咁,材料好豐富,牛油果份量多新鮮,炸軟殼蟹多肉脆身,面頭仲有蟹籽,口感超級豐富。🦴日本雞脾肉串啖啖肉😆肉質嫩滑🦪孖寶燒蠔新鮮大隻,燒得香口,有成隻手掌咁大。有兩款口味,芥末同鳥炎秘制醬,各有千秋,都好好食!🍤櫻花蝦炸豆腐一上枱就聞到超濃郁櫻花蝦味🤤炸到外脆內軟,好食!🍲汁煮豬軟骨鳥冬豬軟骨炆得夠淋,烏冬好滑,不錯😋🌟🌟總括嚟講,餐廳環境好舒服,有家的感覺,食物高質,同朋友傾計聚舊,可以坐一個晚上☺️

🍣穴子壽司

🍣鰻魚火灸壽司
油脂豐富肉汁多😍而且厚身,加埋燒汁好惹味😋

🍣牛油果軟殼蟹卷

🦴日本雞脾肉串
啖啖肉😆肉質嫩滑

🦪孖寶燒蠔

🍤櫻花蝦炸豆腐
一上枱就聞到超濃郁櫻花蝦味🤤炸到外脆內軟,好食!

🍲汁煮豬軟骨鳥冬
豬軟骨炆得夠淋,烏冬好滑,不錯😋

2024-04-25
  • 牛油果軟殼蟹卷
環境舒適高CP樓上日式餐廳🌸日式窩蛋牛肉湯 $138🌟🌟🌟🌟🌟小編特別鐘意這個日式牛肉湯,坊間的偏甜,但呢度整的味道十足,甜度適中,除左有肥牛之外,還有窩蛋、娃娃菜、金菇同本菇。🌸左口魚壽司 $48🌟🌟🌟🌟🌟左口魚非常新鮮彈牙,壽司飯醋味突出,但不會遮蓋左口魚鮮味。🌸特製蒜蓉燒茄子原隻 $68🌟🌟🌟🌟一上枱就發現店家好細心咁將茄子脫皮,還好有心機弄開一條條肉,茄子新鮮帶點鮮甜,蒜蓉濃郁鹹度適中。🌸牛脷串 $55🌟🌟🌟🌟厚切牛脷,嫩滑易咬開。🌸牛油果鰻魚卷 $108 🌟🌟🌟🌟🌟滿滿軟熟牛油果片、鰻魚肉質帶點彈牙,配搭青瓜解解油膩,一件放入口口感豐富。🌸火炙燒玉子串 $40🌟🌟🌟🌟🌟超有驚喜,玉子熟度剛好,中間有點壽司飯,面頭還有濃郁芝士醬。口感味蕾超滿足。======詳情======鳥炎屋 (尖沙咀) 尖沙咀亞士厘道17-19號4樓================#yummy #香港美食指南 #香港美食 #hkfoodie #hkfood #hkeat #吃貨 #吃貨日常 #RnT吃貨 #相機食先 #尖沙咀美食 #尖沙咀好去處 #香港美食探店 #香港探店 #我是吃貨 #打卡熱點 #打
環境舒適高CP樓上日式餐廳

🌸日式窩蛋牛肉湯 $138🌟🌟🌟🌟🌟

🌸左口魚壽司 $48🌟🌟🌟🌟🌟
左口魚非常新鮮彈牙,壽司飯醋味突出,但不會遮蓋左口魚鮮味。

🌸特製蒜蓉燒茄子原隻 $68🌟🌟🌟🌟

🌸牛脷串 $55🌟🌟🌟🌟
厚切牛脷,嫩滑易咬開。

🌸牛油果鰻魚卷 $108 🌟🌟🌟🌟🌟

🌸火炙燒玉子串 $40🌟🌟🌟🌟🌟

======詳情======
鳥炎屋 (尖沙咀)
================

#yummy #香港美食指南 #香港美食 #hkfoodie #hkfood #hkeat #吃貨 #吃貨日常 #RnT吃貨 #相機食先 #尖沙咀美食 #尖沙咀好去處 #香港美食探店 #香港探店 #我是吃貨 #打卡熱點 #打卡美食 #著數報料 #日本產米使用店 #樓上日式餐廳 #環境好 #服務好 #坐位舒適 #亞士厘道 #鳥炎屋 #torienya #torienyahk
2024-04-18
  • 窩蛋牛肉湯
  • 牛油果鰻魚卷
烏炎屋 Torienya由日藉廚師主理的居酒屋🏮,質素甚佳,服務水平超貼心,難以想像可以在香港找到這種餐廳出品🐤唐揚雞軟骨58.00下酒名物,炸得酥脆又不膩,出色🍅火炙芝士番茄48.00非常特別,在蕃茄上面放上芝士片,下面放沙律菜,非常清新開胃的一道日式沙律🥑⚕️牛油果鰻魚卷108.00鰻魚厚而鬆軟,加上熟透的牛油果,甜而不膩🦪秘。孖寶燒蠔(兩隻)98.00一隻是店家秘製,以沙律醬加入泡菜醬製作而成另一隻是Wasabi,入口甜美,又不太哽,蠔大隻又肥美,難以想像這價格會吃到這個質素的蠔!(限定)日本雞頸串48.00軟滑但不會像淨雞皮般軟而無口感,它既彈牙但又不結實,令人越吃越想吃豚肉串40.00清爽的五花腩,加入少量青檸就可以吃,意地吃不出酸味,反而令人覺得開胃櫻花蝦炒飯118.00非常乾身的櫻花蝦炒飯,日本廚師功架十足,櫻花蝦味道非常突出,份量大,值得一讚服務佳 食物品質高,值得再次到訪鳥炎屋 (尖沙咀)尖沙咀亞士厘道17-19號4樓
烏炎屋 Torienya

出品
🐤唐揚雞軟骨
58.00
下酒名物,炸得酥脆又不膩,出色

🍅火炙芝士番茄
48.00

🥑⚕️牛油果鰻魚卷
108.00
鰻魚厚而鬆軟,加上熟透的牛油果,甜而不膩

🦪秘。孖寶燒蠔(兩隻)
98.00
一隻是店家秘製,以沙律醬加入泡菜醬製作而成
另一隻是Wasabi,入口甜美,又不太哽,
蠔大隻又肥美,難以想像這價格會吃到這個質素的蠔!

(限定)日本雞頸串
48.00

豚肉串
40.00

櫻花蝦炒飯
118.00

服務佳 食物品質高,值得再次到訪

鳥炎屋 (尖沙咀)
尖沙咀亞士厘道17-19號4樓
今次我哋去咗<鳥炎屋>,位置就喺尖沙咀同尖東中間,餐廳係尖沙咀樓上嘅一間居酒屋,餐廳主打日式海鮮同埋即燒嘅串燒 , 大家喺尖沙咀想搵一間隱世嘅居酒屋, 今次呢間隱世嘅尖東居酒屋絕對要一試 !左口魚壽司 (2件) $48 🍣壽司用上厚切嘅左口魚 , 油脂爆棚 , 壽司飯亦人手握, 配合油脂入口即溶。沖繩海葡萄沙律 $68 🥗沖繩海葡萄沙律清爽爽口,新鮮嘅海葡萄搭配清新的沙律醬 , 係非常好嘅日式前菜。日本雞髀肉全(限定) $40 🍗這道限定串燒用上嫩滑多汁嘅日本雞髀肉為,烤至外酥內嫩,再配自製嘅照燒汁 , 嚟到呢間居酒屋一定要試呢一串串燒 !鐵板牛舌粒 $108 🥩鐵板牛舌粒炒得啱啱好,份量十足,牛舌炒得非常嫩滑 , 牛舌粒再配以洋蔥 , 解膩之餘令人食唔停口!特製蒜蓉燒茄子原隻 $68 🍆這道茄子原隻經過特製的蒜蓉烤製而成,帶有濃濃的蒜香味,是素食愛好者的不二之選。燒明太子雞翼(2隻) $58 🍗入面明太子份量好足,雞翼外皮酥脆雞肉嫩滑,加上入面嘅明太子大少少辣味,食完即刻開曬胃。汁煮豬軟骨烏冬 $100 🍜豬軟骨煮到非常軟熟,煮得非常入味,烏冬Q彈爽滑,加上有啲香菇同

左口魚壽司
鐵板牛舌粒
鐵板牛舌粒 $108 🥩
特製蒜蓉燒茄子原隻
特製蒜蓉燒茄子原隻 $68 🍆
燒明太子雞翼(2隻)
燒明太子雞翼(2隻) $58 🍗
汁煮豬軟骨烏冬
汁煮豬軟骨烏冬 $100 🍜
豬軟骨煮到非常軟熟,煮得非常入味,烏冬Q彈爽滑,加上有啲香菇同蔬菜整到個湯好甜。
左口魚壽司
沖繩海葡萄沙律
日本雞髀肉
鐵板牛舌粒
特製蒜蓉燒茄子原隻
燒明太子雞翼(2隻)
汁煮豬軟骨烏冬
2024-05-06 0 瀏覽
最鍾意四圍搵吃🥢今次帶朋友去尖沙咀食日本菜🍣地點方便之餘,價錢又實惠😁🥗沖繩海葡萄沙律 略帶海水的鮮鹹,非常清新爽口,像極魚卵般釋出的鮮味,含豐富維生素,配上蕃茄生菜沙律漿非常開胃🍗龍田炸雞 日式炸雞件,外脆內軟保留肉汁,配上沙律漿,非常可口🐮👅鐵板牛舌粒 鐵板上菜,香噴噴,洋蔥芝麻牛舌很爽口,份量剛好🧈🍄‍🟫黑松露牛油焗什菌香濃芝士蒜蓉牛油雜菌,金菇雜菌和滿滿的黑松露🦐🍚櫻花蝦炒飯 上碟精緻,很啱二至三人份量,炒飯乾身,櫻花蝦很鮮味🥢黑豚片蘆筍串 營養價值高,味道很不錯,很有和風味🍢(限定)日本雞肝串 雞肝含豐富鐵質,不是很多餐廳都有供應,燒烤醬汁也不會蓋過雞肝的香味🌟員工服務好好🌟限時優惠部分酒精和非酒精飲品買一送一 (ASAHI 酒買一送一)🌟餐廳仲有半戶外露天茶座,有冷氣,很適合大班朋友聚餐

🥗沖繩海葡萄沙律

🍗龍田炸雞
日式炸雞件,外脆內軟保留肉汁,配上沙律漿,非常可口

🐮👅鐵板牛舌粒
鐵板上菜,香噴噴,洋蔥芝麻牛舌很爽口,份量剛好

🧈🍄‍🟫黑松露牛油焗什菌
香濃芝士蒜蓉牛油雜菌,金菇雜菌和滿滿的黑松露

🦐🍚櫻花蝦炒飯
上碟精緻,很啱二至三人份量,炒飯乾身,櫻花蝦很鮮味

🥢黑豚片蘆筍串
營養價值高,味道很不錯,很有和風味
🍢(限定)日本雞肝串

🌟員工服務好好
🌟餐廳仲有半戶外露天茶座,有冷氣,很適合大班朋友聚餐
餐廳位於亞士厘道一商廈4/F 商廈地面入口處也看見餐廳的易拉架menu午市有很多Set Lunch 的選擇, 價錢都合理鹽燒鯖魚定食 $75定食有味噌湯, 前菜中華沙律, 及甜品味噌湯不夠熱鹽燒鯖魚 ok , 只是魚骨多些總括來說ok服務ok午市定食性價比高The restaurant is located on 4/F in a commercial building on the Ashley Road.Their roll-up banner with menu shown at the entrance of commercial on the ground floor. There are lots of choices of the set lunch. The price is reasonable. Lunch Set of Grilled Salty Mackerel $75The set includes Miso Soup, Wakame Seaweed Salad and Dessert.The soup is not hot enough. The mack
鹽燒鯖魚定食
餐廳位於亞士厘道一商廈4/F
商廈地面入口處也看見餐廳的易拉架menu

午市有很多Set Lunch 的選擇, 價錢都合理

鹽燒鯖魚定食 $75

定食有味噌湯, 前菜中華沙律, 及甜品
味噌湯不夠熱
鹽燒鯖魚 ok , 只是魚骨多些

總括來說ok
服務ok
午市定食性價比高

The soup is not hot enough.
The mackerel is fine but a lot of fish bone.

In general is ok.
The service is ok.
The lunch set is value for money.
鹽燒鯖魚定食
2024-04-22 19 瀏覽
日本之色彩餐廳,簡單的日式午餐,店員非常友善,看到是吃日式菜,追求平靜快樂。店子佈置簡單,餐廳菜式有平時常見日本菜式外,也有小吃,滿滿不錯。主吃,沙律,小食和甜品,非常豐富。照燒雞扒煎炸到脆口,棒,份量十足,有厚度,是厚切的,口感彈牙,配上秘製之醬汁,口感豐富又惹味,煎到酥脆可口,肉質好,棒炒牛肉肥牛份量多,香料,香濃鮮甜,帶香濃,份外滋味,牛肉汁滿很,令人大滿足!鱈魚乾,脆香口,份量很多,非常棒,不乾身,燒到有香濃味道,彈牙口感簡單之午餐,是休息之時間

主吃,沙律,小食和甜品,非常豐富。照燒雞扒

炒牛肉

簡單之午餐,是休息之時間
尖沙咀無論係商店定食肆都極多選擇但要搵到一間可以常常再訪既食堂卻不容易今次同朋友一齊黎左鳥炎屋試下位於亞士厘道既樓上舖 離尖東站或尖沙咀站都近黑色為主題既裝修 燈光溫和座位數量多 分隔得較開 坐得舒服主打日本料理 最出名係串燒 仲有壽司 刺身 炸物同天婦羅食物種類相當豐富 價錢相宜而且仲有時令食材提供店員會詳細講解當日有既特別野食 好細心剛好係餐廳七周年慶祝 仲唔少特別優惠去開尖沙咀呢區行完街買完野 都可以黎試下💥雜錦魚生沙律🥗有油甘魚鯛魚北寄貝三文魚子同埋海量沙律菜魚生有回溫唔會太凍 都幾新鮮💥左口魚邊壽司左口魚邊燒過之後油香出晒黎配埋醋飯就岩晒💥汁燒牛串 & 雞頸串有别於平時既炭燒較香口汁燒更 juicy 又唔熱氣牛肉味道濃郁之餘又淋身雞頸都幾惹味🤤💥豬軟骨烏冬大大碗 香噴噴 都幾多料豬軟骨相當入味 好淋但唔會散👍🏻烏冬都滑身唔太粗 好食💥雜錦天婦羅🍤天婦羅酥脆 唔厚粉 青椒 帶少少辣味 幾刺激茄子 切成疊疊片狀 口感有層次南瓜&蕃薯 口感軟綿有甘甜味
尖沙咀無論係商店定食肆都極多選擇

青椒 帶少少辣味 幾刺激
茄子 切成疊疊片狀 口感有層次
南瓜&蕃薯 口感軟綿有甘甜味

2024-04-13 18 瀏覽
鳥炎屋放假同朋友行開尖沙咀就去食日本野,搵左間好似居酒屋咁💛真鯛三食 $178真鯛三食包括鯛魚壽司、炙燒鯛魚壽司、鯛魚刺身鯛魚好新鮮,燒過同刺身唔同口感一次過試哂都唔錯😋💛帶子刺身 $55帶子好新鮮!好大隻切開一半食落口感都好好,鮮味十足💛豚肉火鍋 $128好足料,成個鍋好滿,食極都食唔完咁入面有豚肉、菜、蛋、金菇等等豚肉唔會乾,食左個鍋物都飽哂💛蟹子沙律 $68上枱份量都幾大,有蟹子、青瓜絲、蟹柳絲加上沙律醬蟹子都多,令到每一啖都可以食到蟹子,唔錯!💛牛脷串 $55牛味好濃郁,燒得剛好,味道幾好💛日本雞髀肉串 $40醬汁燒得唔錯!價錢:$524(另加一)(二人)⭐️⭐️⭐️評分:8/10⭐️⭐️⭐️📍鳥炎屋 (尖沙咀)尖沙咀亞士厘道17-19號4樓
鳥炎屋
放假同朋友行開尖沙咀
就去食日本野,搵左間好似居酒屋咁

💛真鯛三食 $178
真鯛三食包括鯛魚壽司、炙燒鯛魚壽司、鯛魚刺身
鯛魚好新鮮,燒過同刺身唔同口感
一次過試哂都唔錯😋

💛帶子刺身 $55
帶子好新鮮!好大隻切開一半
食落口感都好好,鮮味十足

💛豚肉火鍋 $128
好足料,成個鍋好滿,食極都食唔完咁
入面有豚肉、菜、蛋、金菇等等
豚肉唔會乾,食左個鍋物都飽哂

💛蟹子沙律 $68
上枱份量都幾大,有蟹子、青瓜絲、蟹柳絲加上沙律醬
蟹子都多,令到每一啖都可以食到蟹子,唔錯!

💛牛脷串 $55
牛味好濃郁,燒得剛好,味道幾好

💛日本雞髀肉串 $40
醬汁燒得唔錯!

價錢:$524(另加一)(二人)
⭐️⭐️⭐️評分:8/10⭐️⭐️⭐️

📍鳥炎屋 (尖沙咀)
2024-04-08 22 瀏覽
叫咗兩個午餐,一個係和風炸雞套餐,一個係牛肉烏冬套餐,都唔好食我個炸雞睇落去就係炸得好老,過晒火,而且好油,食落去非常之乾另外個白飯,佢係用珍珠米,但係我真心想講珍珠米真係好難煮得咁難食,因為佢好似隔夜飯咁,非常之乾,一啲水份都冇,而且完全唔係珍珠米應該有嘅煙韌口感,極度失望仲要我OpenRice訂咗1:00兩位,入座嘅時候同佢講我係有訂位嘅,但係佢完全冇理,我直接叫我坐低,跟住就顯示話我冇出席整個體驗都唔係太好,不過on site嘅服務係唔差嘅,但係食物就真係…不可一不可再,我下次唔會再去囉

2024-02-05 146 瀏覽
日式串燒店有壽司刺身食。店員好好keep住幫我哋加水有安排一張大枱俾我哋坐得舒服啲。個明太子卷蛋好好食,不過等嘅時間就長少少。The Japanese skewer restaurant offers sushi and sashimi. The staff were very attentive in refilling our water and arranged a large table for us to sit more comfortably. The mentaiko (spicy cod roe) tamago (egg) was very delicious, though the wait time was a bit long.

2024-02-03 80 瀏覽
14/1 book左4/2食喱間餐廳。前幾日打黎話壽司師傅放假 ,3/2話再打黎話唔開門,要cancel  booking。雖然有題早通知,但下次唔再book 喇。喱間餐廳都算有責任感。

雖然有題早通知,但下次唔再book 喇。

喱間餐廳都算有責任感。
2024-01-25 115 瀏覽
居酒屋 |鳥炎屋|尖沙咀食物質素幾好 價錢唔算貴而且坐得舒服 想同朋友一路傾計一路食飯 都喺幾唔錯嘅選擇嚟👯‍♀️—————————————🫶🏼番茄牛油果沙律 $78好開胃嘅前菜 蕃茄同牛油果都好新鮮用咗芥末汁 所以辣辣地好惹味🫶🏼左口魚壽司(2件) $48油脂豐富 輕輕燒一燒 魚味好香濃同Juicy🫶🏼特製蒜蓉燒茄子 原隻 $68超多蒜蓉焗喺面 好香口🫶🏼孖寶燒蠔(兩隻)(限定) $98綠色係芥末味 紅色就係帶有鹹白嘅泡菜味兩個醬都好特別 蠔嘅size都算大隻好新鮮🫶🏼日本雞心串 $38燒得啱啱好,唔會過亁🫶🏼翠玉瓜串 $28翠玉瓜超juicy 燒得啱啱好 加埋上面木魚更豐富🫶🏼櫻花蝦炒飯 $118櫻花蝦超多 炒飯粒粒分明 炒得啱啱好—————————————📍尖沙咀亞士厘道17-19號4樓————————————Overall 💗💗💗💗#hkfoodie #hkfoodblogger #hkfoodblog #hkfoodlover #hkfoodie #hkfoodpic #hkrestaurant #hklifestyle #hongkongfood #eatwithfoodi
居酒屋 |鳥炎屋|尖沙咀

綠色係芥末味 紅色就係帶有鹹白嘅泡菜味
兩個醬都好特別 蠔嘅size都算大隻
好新鮮

🫶🏼日本雞心串 $38
燒得啱啱好,唔會過亁

🫶🏼翠玉瓜串 $28

—————————————

📍尖沙咀亞士厘道17-19號4樓

————————————

Overall 💗💗💗💗

#hkfoodie #hkfoodblogger #hkfoodblog #hkfoodlover #hkfoodie #hkfoodpic #hkrestaurant #hklifestyle #hongkongfood #eatwithfoodiez #香港美食#香港好去處 #香港打卡 #香港生活

2024-01-19 103 瀏覽
今次去咗呢間日本餐廳,入面裝修好靚,好有日本嘅感覺。我哋揀咗好多款嘅菜式,全部都好好食。首先有蟹籽沙律,新鮮嘅蟹籽配埋清爽嘅沙律,口感好好。然後有日本雞髀肉串同雞心串,烤得啱啱好,肉質鮮嫩多汁。另外仲有鐵板牛舌粒,底部鋪滿咗好多洋蔥同酸酸甜甜嘅醬汁,好好味。我哋仲試咗好甜嘅焦糖菠蘿串,好大一嚿,甜甜地好好食。另外仲有日本吉列黑豚同蒜蓉燒咗隻茄子,前者肉質鮮嫩多汁,後者配埋蒜蓉烤過,味道好特別。整體嚟講,呢間餐廳嘅菜色好出色,食材新鮮,服務亦好周到~
2024-01-18 51 瀏覽
有日同朋友去尖沙咀行街,朋友想去居酒屋🏮誤打誤撞搵到一間樓上日式小店,店員超級熱情有禮貌,又介紹每款食品俾我哋,超級好客。❄️冬日之幸卷 雖然過咗聖誕節但個卷成棵聖誕樹咁外型好討好。上面有甜蝦刺身入面仲有不同魚類刺身,感覺鮮味好食。🥚火炙燒玉子串厚燒玉子上面再加芝士超正。🍣左口魚壽司油脂豐富嘅左口魚燒過之後油脂香仲重。🇯🇵日本雞髀肉串雞髀肉好嫩滑彈牙。🥒翠玉瓜串睇落平平無奇,一咬落去估唔到咁juicy。🍲牛肉火鍋 估唔到都幾多材料,多牛肉生熟程度啱啱好,另外都有好多唔同種類嘅蔬菜。

❄️冬日之幸卷

🥚火炙燒玉子串
厚燒玉子上面再加芝士超正。

🍣左口魚壽司
油脂豐富嘅左口魚燒過之後油脂香仲重。

🇯🇵日本雞髀肉串
雞髀肉好嫩滑彈牙。

🥒翠玉瓜串
睇落平平無奇,一咬落去估唔到咁juicy。

🍲牛肉火鍋