2023-11-17 36 瀏覽
鐘意呢間居酒屋係因為呢度有一種溫暖放鬆嘅氛圍, 微喑既燈光、老闆熱情嘅招待、廚房飄嚟陣陣香氣,令人不自覺會變得心情愉悅。唔知食咩好可以隨便問老闆介紹當造既菜式,今次叫嘅野都令我地有驚喜🤍蟹籽沙律🤍黑松露甜蝦卷- 黑松露醬濃郁,更能帶出甜蝦嘅鮮味,兩者配搭完美🤍豚肉大蔥串-薄切豚肉燒製後變得微脆香口,包住爽甜大蔥,送酒一流🤍雞肉串-配以照燒汁燒製,還挺惹味的🤍大根煮-日本白蘿蔔咬落清甜,完全冇渣,燜煮後入味非常,簡單嘅材料都可以好好食🤍鐵板粒牛舌粒-私心最愛!牛舌粒粒厚切爽口,唔知係咪鐵板嘅關係,食落更覺香醇多汁,份量仲好足添🤍焦糖菠蘿串-燒製過嘅菠蘿香甜多汁,外層嘅焦糖脆皮更係完美嘅點綴

🤍蟹籽沙律

🤍雞肉串-配以照燒汁燒製,還挺惹味的

2023-11-12 23 瀏覽
💙番茄牛油果沙律用料新鮮既沙律🥗 番茄夠甜~ 牛油果熟度岩岩好~ 沙律菜又爽口👍🏻👍🏻.💙穴子壽司火炙過🔥 好長既穴子,甜甜地,個汁唔會搶左主角戲😛.💙帶子壽司大大粒帶子~ 係飯既一倍😆 正!.💙火炙烏炎紅白卷試一試餐廳新品,卷物中間係墨魚,好易咬開,帶淡淡鮮甜,外層有火炙過既三文魚包住,味道配搭唔錯,可以一試🤤.💙雞肉串雞肉肉質幾滑☺️.💙牛脷串牛脷有咬口,外面燒到有少少脆口,不錯~.💙燒明太子雞翼雞翼包住滿滿既明太子餡😍 燒得岩岩好!好食!.💙櫻花蝦炒飯飯炒得夠乾身~ 櫻花蝦好香口,無過多調味,簡簡單單既炒飯,突出本身食材既鮮味😗
💙番茄牛油果沙律
💙穴子壽司
火炙過🔥 好長既穴子,甜甜地,個汁唔會搶左主角戲😛
💙帶子壽司
大大粒帶子~ 係飯既一倍😆 正!
💙火炙烏炎紅白卷
💙雞肉串
雞肉肉質幾滑☺️
💙牛脷串
牛脷有咬口,外面燒到有少少脆口,不錯~
💙燒明太子雞翼
雞翼包住滿滿既明太子餡😍 燒得岩岩好!好食!
💙櫻花蝦炒飯
2023-11-08 20 瀏覽
煙肉香荔串:烤過嘅煙肉包住香甜嘅荔枝,呢個鹹甜混雜嘅衝擊,好有層次秘。孖寶燒蠔:屬於呢間餐廳嘅招牌菜之一,蠔幾大隻,一款係用咗佢哋嘅秘製醬汁,另一款係用咗芥末去燒,算係幾特別嘅口味,蠔嘅質素亦都唔錯,有好香嘅蠔味刺身:我哋試咗赤蝦同北寄貝,北寄貝爽口彈牙,赤蝦鮮甜,入口起膠壽司:火炙三文魚上枱之後仲係暖嘅狀態,燒出好香嘅油脂味,油甘魚非常新鮮,唔腥櫻花蝦炒飯:炒出嚟嘅感覺好似係平時食鐵板燒嘅質素,飯粒粒分明,帶上櫻花蝦嘅鹹香,實在唔錯

2023-11-05 24 瀏覽
這間日式居酒屋充滿著溫馨的氛圍,擁有典型的和風裝潢。雜錦魚生沙律」。這道沙拉色彩繽紛,新鮮的生魚片與新鮮蔬菜相互交織。每一口都帶來豐富的海洋風味,魚肉的鮮甜與蔬菜的清爽相互平衡,令人愉悅。碎蔥吞皇魚腩卷,嫩滑的魚腩與香氣四溢的碎蔥相結合。咬下一口時,魚腩的脂肪在口中融化,與蔥的清香相互襯托,帶來美妙的口感。日本雞皮串燒和,雞皮烤至酥脆。而雞肝串燒則帶有濃郁的肝香味,給予整體口感更豐富的層次。日式木魚絲苦瓜玉子薄餅,木魚絲的鹹香風味與苦瓜的清甜完美融合。薄餅的質地鬆軟,每一口都帶來豐富的口感層次。日式吉列炸大蝦杯配青瓜條,大外層炸至金黃酥脆,內部則是鮮嫩多汁。搭配著清爽的青瓜條,這道料理帶來了滿滿的日式風味,口感鮮美。燒鯖魚,鯖魚經過燒烤處理,肉質鮮嫩多汁,外皮微微焦香。每一口都散發著燒烤的香氣
這間日式居酒屋充滿著溫馨的氛圍,擁有典型的和風裝潢。

2023-11-02 31 瀏覽
📍 鳥炎屋 (尖沙咀)地址:尖沙咀亞士厘道17-19號4樓餐廳位於尖沙咀樓上鋪,距離地鐵站唔算太遠都幾易搵,食物種類選擇都好豐富〰️🌟黑松露甜蝦卷評分:4/5淨係睇呢個賣相已經好吸引☺️甜蝦非常鮮甜,配上黑松露一齊食真係好滿足,鍾意甜蝦既朋友不能錯過💯〰️🌟炸紫菜蘆筍卷評分:4/5第一次試炸蘆筍意想不到地好食~炸粉好輕薄再加埋入面包住明太子醬,會再encore!〰️🌟左口魚群邊刺身評分:4/5第一次食左口魚群邊刺身,一入口勁想魚油味,食落有口感而且好爽甜🫶🏻〰️環境: 4/5服務: 4/5地點: 4/5〰️#fat_factor_香港#fat_factor_尖沙咀#fat_factor_日式
📍 鳥炎屋 (尖沙咀)
地址:尖沙咀亞士厘道17-19號4樓

#fat_factor_香港
#fat_factor_尖沙咀
#fat_factor_日式
2023-11-01 22 瀏覽
今晚搵左間居酒屋, 店內環境好舒適, 燈光柔和, 牆上嘅掛畫充滿日式感覺, 好岩同朋友慢慢食住傾下計我地叫左油甘魚壽司, 穴子壽司, 鐵板牛柳粒, 黑豚片蘆筍串, 明太子玉子卷, 櫻花蝦炸豆腐, 大根煮😛油甘魚壽司肉質鮮嫩, 連我朋友唔喜愛食魚都覺得好味, 易入口穴子壽司精髓在於鰻魚汁, 無得輸鐵板牛柳粒爆到好香, 食落嫩滑得黎又有口感大根煮好入味, 夠淋身又冇渣👍櫻花蝦炸豆腐, 外面炸到脆脆櫻花蝦, 裡面係軟綿綿嘅豆腐, 好特別, 值得一試☺️

穴子壽司精髓在於鰻魚汁, 無得輸

鐵板牛柳粒爆到好香, 食落嫩滑得黎又有口感

大根煮好入味, 夠淋身又冇渣👍

見到尖沙咀有間居酒屋好似唔錯,就搵日happy Friday 去試下😆*新鮮活赤貝 $78新鮮直送赤貝😍好鮮甜,肉質爽嫩不過只可惜得兩塊👅*碎蔥吞拿魚腩壽司 $48吞拿魚蓉好軟好嫩😋仲有蔥花嘅香味點綴✨*火炙鳥炎紅白卷 $128全晚最驚喜🥰最上面係火炙三文魚同埋明太子😼裡面包咗青瓜、魷魚🦑口感爽脆得黎又有啲Q彈🫶🏻超級惹味🤤*煙肉香荔串 $48煙肉厚薄適中🥓有黑椒調味,唔會太鹹👍🏻入面嘅荔枝好甜好juicy😚*黑豚片蘆筍串 $58蘆筍好嫩❤️黑豚片燒得好好兩者好夾😽*清酒煮蜆 $98蜆肉都幾多~隻隻飽滿😻而且清理得好乾淨,完全冇沙😝清酒味平衡得好好,酒味唔會太濃太刺激😚*三文魚茶漬飯 $78茶漬飯好香調味調得唔錯不過如果三文魚可以再多啲就好了🫶🏻

*新鮮活赤貝 $78

仲有蔥花嘅香味點綴✨

*火炙鳥炎紅白卷 $128

全晚最驚喜🥰
最上面係火炙三文魚同埋明太子😼
裡面包咗青瓜、魷魚🦑
口感爽脆得黎又有啲Q彈🫶🏻
超級惹味🤤

*煙肉香荔串 $48

煙肉厚薄適中🥓
有黑椒調味,唔會太鹹👍🏻
入面嘅荔枝好甜好juicy😚

*黑豚片蘆筍串 $58

蘆筍好嫩❤️
黑豚片燒得好好
兩者好夾😽

*清酒煮蜆 $98

蜆肉都幾多~
隻隻飽滿😻
而且清理得好乾淨,完全冇沙😝
清酒味平衡得好好,酒味唔會太濃太刺激😚

*三文魚茶漬飯 $78

茶漬飯好香
調味調得唔錯
不過如果三文魚可以再多啲就好了🫶🏻
今次我地有開心野去慶祝,就揀左間日式居酒屋食餐好既開心下,如果openrice book位,6點或者10點入坐仲可以有65折優惠‼️不過我地兩個要番工,冇得咁早去,但唔緊要,openrice 10月個秋日優惠7點入座都有88折佢個地點小小隱蔽,隔離幢大廈好似維修定拆緊咁,以為佢都拆埋一份,好彩佢地下門口有個banner,我就搵到個入口野食方面我地叫左幾樣野火炙燒玉子串($40),呢個好特別,表面有層燒過既芝士舖係玉子上面,玉子入面係有少少飯,食落幾好味火龍卷($165),佢係一個蝦既卷物,炸蝦天婦羅切成一舊舊整成壽司,再加上沙律醬同蟹籽係表面,唔洗點wasabi都覺得好食,本身個卷物同沙律醬已經好夾,個蝦頭鐘意食可以食埋,唔係裝飾黎雞肉串($32),牛脷串($55),呢兩個串燒燒得岩岩好,唔會太韌,雞肉串個醬汁都幾好味,牛脷就幾好咬口,調味得咸咸地,唔錯孖寶燒蠔($98),綠色果隻係芥末味,而紅色就係泡菜味,賣相幾靚,個醬都似芝士焗蠔咁,但係就有芥末同泡菜味既芝士,隻蠔都大隻,食落仲有d生蠔海水味feel,幾正豚肉火鍋($128),我地叫呢個就係壽喜燒湯味,佢地仲有另一個清湯味,佢個份量

野食方面我地叫左幾樣野

豚肉火鍋($128),我地叫呢個就係壽喜燒湯味,佢地仲有另一個清湯味,佢個份量都多,而且入面仲有唔同蔬菜,日式壽喜燒鍋物我自己鐘意食,再加碗飯送個鍋,呢餐食得我地兩個好滿足

呢間餐廳因為地點唔起眼所以之前都冇留意到,係我要負責搵好既餐廳慶祝先搵到,食物質素幾好,價錢唔算貴,有埋折扣直頭係平,佢book位折扣要係叫餐牌上冇個月字既先得,我淨係想食好野就冇理咁多,照叫左大部分有月字既,其實都好多野食係冇月字,食特價野都好多選擇
2023-10-16
【尖沙咀•鳥炎屋】@torienyaππππππππππππππππππππππππππππππ尖沙咀區隱世日本料理餐廳 🌻|火灼燒玉子串(1件)|HKD 40燒玉子串色澤金黃,內裡鮮嫩多汁。入口即化嘅蛋皮包裹住豐富嘅肉餡,吃落口感豐富。肉餡鮮美,口味濃郁,滑嫩有彈性。每一口嚐落都好滿足。🌼|左口魚壽司(兩件)|HKD 48壽司包含新鮮嘅左口魚切片,放在壽司飯上面。左口魚肉質鮮嫩,帶有微脆口感,味道鮮美。飯粒軟糯,口感細緻。🏵️|(日本直送)原隻北海道 仙鳳趾生蠔|HKD 120唔加其他配料簡單地生食佢。蠔肉鮮嫩多汁,即係『仙蠔』— 係清爽而不帶腥味,令食家大快朵頤。食落嗰一刻,鮮蠔嘅鮮味會在口中綻放出來,再搭配上少許檸檬汁,帶來更豐富嘅味道層次。🍁|牛脷串|HKD 55經過炭火燒烤而成,口感嚟講係鮮嫩多汁,帶有微微焦香味道。牛脷肉質相對較軟嫩,食落嗰一刻,牛脷嘅鮮味會慢慢散發出來,令人食指大動。🍁|日本雞皮串|HKD 42雞皮質量很棒,看起來金黃酥脆,充滿了誘人的香氣。烤出來的雞皮非常脆口,一口咬下去,能聽到“嘩嘩”的聲音,吃起來非常有嚼勁。🍁|鰻魚炒飯|HKD 138鰻魚嘅炒飯係燒至
【尖沙咀•鳥炎屋】@torienya
尖沙咀區隱世日本料理餐廳

🌻|火灼燒玉子串(1件)|HKD 40

🌼|左口魚壽司(兩件)|HKD 48

🏵️|(日本直送)原隻北海道 仙鳳趾生蠔|HKD 120

🍁|牛脷串|HKD 55

🍁|日本雞皮串|HKD 42

🍁|鰻魚炒飯|HKD 138

鰻魚嘅炒飯係燒至微微焦香嘅,賣相好吸引,每一粒飯都有啲香脆口感,食落好開胃。而且,鰻魚炒飯入口即化,口感好軟嫩,鰻魚肉質鮮嫩多汁,完全唔覺得乾柴。

🍁|大根煮|HKD 68

大根煮入面嘅大根非常軟腍,煮得剛剛好,完全唔會太硬或者太爛,口感非常好。

餐廳環境:🔥🔥🔥🔥🔥
服務質素:⛄⛄⛄⛄⛄
食物味道:🍾🍾🍾🍾🍾
性價比:🎟️🎟️🎟️🎟️🎟️消費 HKD 562(連加一)
✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨
#尖沙咀美食 #鳥炎屋 #web3尖沙咀
鳥炎屋
尖沙咀亞士厘道17-19號4樓
2023-10-11 30 瀏覽
亞士厘道個邊真係有好多高質餐廳今次要為大家介紹既係 - 鳥炎屋鳥炎屋係位終尖沙咀亞士厘道17-19號4樓餐廳主打食日本菜為主不得不提佢地已經開業6.5周年 佢地依家都仲緊一系列既promotion食物個方面 今次分別點左:- 穴子露司- 火灸鳥炎紅白- 油甘魚刺身- 櫻花蝦炸豆腐- 雞肝串- 雞肉串- 三文魚炒飯個人大愛佢地既櫻花蝦炸豆腐櫻花蝦滿滿咁鋪左個豆腐個面到佢炸到外脆內軟而且豆腐既大豆味都好香濃@torienya Location : Tsim Sha TsuiPrice : $200-$300/p.pEnvironment (10 is chill): 7/10Yummy (10 is delicious): 7/10
亞士厘道個邊真係有好多高質餐廳

@torienya
Location : Tsim Sha Tsui
Price : $200-$300/p.p
Yummy (10 is delicious): 7/10
🦪 (限定) 孖寶燒蠔2隻 $98一款係芥末蠔,一款係自家製嘅芝士煙肉蠔,蠔肉大大粒好厚肉,芥末汁好開胃,芥末同燒蠔意外地好夾,各自嘅味都突出但又冇搶走對方風頭,出色,芝士醬就比較濃味,但勁香,啱晒我尼啲重口味嘅人< 4.5/5 >—🐠 深海池魚x愛媛蜜柑鯛刺身拼盤 (各4片) (當日特別推介) $285本身想叫普通刺身,但師傅好熱情推介就一於試試,切嘅厚度啱啱好,員工話池魚係日本直送,味道好鮮甜,口感好爽,而蜜柑鯛係我第一次試,有陣陣嘅水果甜味咁,非常清香,亦都有鮮味,質感軟滑,入口即化咁,真係冇介紹錯,但分量多啲就更好< 4.5/5 >—🍢 燒牛舌串 $55厚切牛舌,調味啱啱好,好香又唔會太鹹,不過就略嫌少少韌< 3.5/5 >—🦴 燒豚肉串 $40豚肉煎到表皮好脆,肉質都算嫩,唯一美中不足就係冇乜肉汁,失色不少< 3/5 >—🍠 日本蕃薯串 $48外皮燒得香脆,入面好軟,好好味,蕃薯好甜,都算大粒< 4/5 >—🍆 燒茄子串 $25茄子厚身,個皮唔會好靭,肉質仲係爽口,淋埋啲燒汁上去超好味<
🦪 (限定) 孖寶燒蠔2隻 $98
< 4.5/5 >

< 4.5/5 >

🍢 燒牛舌串 $55
厚切牛舌,調味啱啱好,好香又唔會太鹹,不過就略嫌少少韌
< 3.5/5 >

🦴 燒豚肉串 $40

🍠 日本蕃薯串 $48
外皮燒得香脆,入面好軟,好好味,蕃薯好甜,都算大粒

🍆 燒茄子串 $25
茄子厚身,個皮唔會好靭,肉質仲係爽口,淋埋啲燒汁上去超好味

🌯 鰻魚玉子卷 $85
玉子好厚身同滑溜,都算鬆軟但有啲煎過龍,乾左少少,好在有淋返鰻魚汁上去,鰻魚有皮煎香咗,但仲有啲骨,同埋細條咗啲

🧈 鐵板牛油帶子 $90
尼個有極多洋蔥,洋蔥炒到啲汁出晒嚟,好香,但有啲喧賓奪主咁,帶子唔多,形狀有啲參差,但味道係好嘅,亦都算爽口,仲有幾多雜菇食
< 3.5/5 >

🫓 燒雪魚干 $40
燒得好脆卜卜好香口,有陣陣燻香,好開胃,點唔點沙律醬都咁正,但分量不多好快就食晒

🍣 (限定) 三文魚腩壽司2件 $52
正常發揮,冇太大驚喜,但食材都係新鮮嘅,三文魚腩都幾大塊㗎
+ plus 10% service charge
—。—
當晚客人不多,我同友人揀咗坐室外傾心事,坐到閂門都冇聲我哋走,而且員工好耐心咁同我哋介紹每款菜式,同真心推介每樣食物,而且餐廳不時有優惠,當晚我有89折,折實只係$810,好抵食呀 😋😋
好味👅:4/5
服務💁🏻‍♀️:4.5/5
抵食💰:3/5
環境🏖:4/5
2023-01-14
  • 燒鱈魚乾
  • 孖寶燒蠔
2023-07-20 136 瀏覽
約左朋友傾下計,想靜靜地,怕人多的話,黎呢間居酒屋就最啱別。叫左黑松露牛油果卷,用少少豉油就已經好好味再叫左雞皮串,係日本雞皮,好脆好香,不過比較貴,$42/串。不過唔記得影相叫左豬肉串,都好好味最後點左芝士蠔,好大隻啊
叫左黑松露牛油果卷,用少少豉油就已經好好味

叫左豬肉串,都好好味

最後點左芝士蠔,好大隻啊
未食過咁差既居酒屋 仲要咁既價錢尖沙咀區 去平民日本餐廳都好過佢多多聲 價錢同食物質素簡直係差一大段距離 唔明白憑咩收呢個價錢三文魚腩刺身有骨???爭鮮都唔會犯呢個錯 什麼北海道海膽 黎到好似溶左一半 超級市場擺左好耐既貨咁 當然都唔鮮甜 油甘魚有雪藏味加腥 煙肉荔枝串 一拎起已經散左兩舊 全晚想搵一樣好食既野都搵唔到 究竟好評係點得返黎?呀姐送野食上黎 下下要我地執埋個位俾佢 就算有位都好似唔識擺邊咁 仲好意思收加一😮‍💨真係冇下次
未食過咁差既居酒屋 仲要咁既價錢尖沙咀區
2023-06-27 88 瀏覽
同父親食遲來的生日飯,精選左一間居酒屋,味道不俗,而初到時侍應(?店主)會詳細介紹各菜式既煮法及食材來源等資訊,講解服務不錯,而且十分幽默好客 😇👅 火灸燒玉子串入口可品嘗到玉子蛋香,再加上沙律醬,完成了一道味道熾熱濃烈之串燒,惹味之極 ❤️‍🔥👅 穴子、左口魚、鰻魚壽司 香烤過既穴子及左口魚油脂分佈平均,配上表面塗過既特色醬汁,甜膩鮮美,完完全全是日本家鄉味道 🤤至於鰻魚,預想不到餐廳提供既鰻魚壽司並唔似其他餐廳咁一小塊,而係長長一片 👍🏻 鰻魚肥美,肉質鬆軟👅 油甘魚刺身肥美嫩滑既油甘魚,食完滿口鮮香 🥰不👅 芥末燒蠔超吸睛既大大隻燒蠔,味道濃郁,食落咸香味濃 🤤🤤👅 黑松露甜蝦卷青瓜卷物上放上以黑松露點綴過既甜蝦,淡甜既蝦配上清新既青瓜十分合襯 🥒👅 日式炒雜菜含有雜菌菇既雜菜以日式醬汁熱炒後,味帶黑椒香氣,味道偏咸,送飯更佳 😌▫️◾️▫️◾️▫️◾️▫️◾️▫️◾️▫️◾️▫️◾️▫️鳥炎屋 (尖沙咀)📍尖沙咀亞士厘道17-19號4樓

👅 火灸燒玉子串

👅 穴子、左口魚、鰻魚壽司

👅 油甘魚刺身
肥美嫩滑既油甘魚,食完滿口鮮香 🥰

👅 芥末燒蠔
超吸睛既大大隻燒蠔,味道濃郁,食落咸香味濃 🤤🤤

👅 黑松露甜蝦卷

👅 日式炒雜菜

鳥炎屋 (尖沙咀)
📍尖沙咀亞士厘道17-19號4樓
2023-06-24
  • 火炙燒玉子串
🍣鰻魚玉子卷 ($85)厚厚玉子卷中有鰻魚肉🐟玉子厚 加上適當的鰻魚汁不錯🙌🏻.🍣劍魚腩壽司($52/2件)燒後有魚香味口感比較有嚼勁.🍣油甘魚壽司 ($42/2件)魚生厚薄適中 挺新鮮✅.🍣牛脷串 ($55)牛舌厚 調味適中 有嚼勁.🍣蔬菜天婦羅 ($88)蔬菜種類豐富🥬南瓜 茄子 翠玉瓜 番薯 冬菇炸粉簿 偏軟身.🍣鐵板牛柳粒 ($98)牛粒頗大 調味很足 頗香♨️.🍣燒鯖魚($78)頗大條 肉量足/環境舒適的居酒屋小店🏮🎏
🍣鰻魚玉子卷 ($85)
厚厚玉子卷中有鰻魚肉🐟
玉子厚 加上適當的鰻魚汁
不錯🙌🏻
🍣劍魚腩壽司($52/2件)
燒後有魚香味
口感比較有嚼勁
🍣油甘魚壽司 ($42/2件)
魚生厚薄適中
挺新鮮✅
🍣牛脷串 ($55)
牛舌厚 調味適中 有嚼勁
🍣蔬菜天婦羅 ($88)
蔬菜種類豐富🥬
南瓜 茄子 翠玉瓜 番薯 冬菇
炸粉簿 偏軟身
🍣鐵板牛柳粒 ($98)
牛粒頗大 調味很足 頗香♨️
🍣燒鯖魚($78)
頗大條 肉量足
環境舒適的居酒屋小店🏮🎏