2024-01-13 262 瀏覽
黃大仙廟行上少少民居地帶臥虎藏龍,今日就知道間好好食嘅潮州打冷舖,真係街坊價錢但係就質素非常高。潮式凍烏頭比想像中大份,比想像中大條,鮮甜,難得係冇泥味,加埋普寧豆醬就超正。滷水拼盤比想像中細份,可能比條烏頭影響到啦,其實佢個size同出面其他地方差唔多價錢嘅係份量差唔多嘅。滷水入味,入面有墨魚紅腸豬大腸生腸豬頭肉同蘿蔔。叫咗個中size蠔仔粥,雖然大嗰個多$10大兜好多,不過因為我哋得兩個人所以叫中嘅就OK,想食多啲其他款式嘅嘢,啲蠔仔都幾大粒而且好新鮮。蒜蓉白菜仔炒得幾香而且啲菜幾新鮮。雞腳花生就比想像中差,啲雞腳似乎係交貨嚟炸過嘅鳳爪,所以啲皮同啲肉就有少少分離,用呢個煮法去處理就效果麻麻哋
蒜蓉白菜仔炒得幾香而且啲菜幾新鮮。
2024-01-06 134 瀏覽
嚟原本想食第二間茶記小茶館,不過無開行喺附近就搵到喱間潮州餐廳,人又幾多就入去試試,例牌點咗個蠔仔粥,蠔仔大大粒幾鮮甜,唔錯嘅選擇,因為兩個人都食唔到好多,唯有叫多個滷水鵝試試。不過喱樣就比較失息了,唔喺幾入味,肉質都唔夠嫩。環境嚟講都喺同一般打冷舖一樣,好多時人少都要搭檯,不過勝在出餐翻檯夠快,所以喺附近大排長龍時,又搵唔到岩食嘅都喺一個唔錯嘅選擇,不過不失似終打冷都唔會差太遠,價錢都尚算有少少偏貴的。

蠔仔粥
滷水鵝
蠔仔粥
2023-11-03 287 瀏覽
呢間潮州打冷真係大件夾抵食而且味道好好,好彩老友帶我嚟如果唔係真係走寶。基本上佢樣樣嘢都唔貴,有啲直頭係平得離譜,例如炒個菜先至$50。蠔仔粥d蠔又新鮮又大粒。滷水大雜拼入面有墨魚豬大腸鵝腸紅腸豬耳仔生腸等等,不過最正嘅係墊底嘅蘿蔔,好入味,下次再叫一定叫佢俾多幾嚿蘿蔔我。呢條凍烏頭$95 ,真係抵食到爆,而且都好鮮味又大條。呢個係鹽水雞,我叫抬抬都叫咪叫嚟食吓囉,又真係幾好食而且超級抵,$65半隻。最後叫個蒜蓉白菜仔,食返啲菜啦。
蠔仔粥d蠔又新鮮又大粒。
呢條凍烏頭$95 ,真係抵食到爆,而且都好鮮味又大條。
最後叫個蒜蓉白菜仔,食返啲菜啦。
2022-11-07 1134 瀏覽
揾宵夜食,行過見到潮州打冷就試下,食左炒通菜,鵝腸、韮菜豬紅(豬紅普通,因為唔太入味)同蠔餅呢個蠔餅超正,係啊,唔係港式炸蠔餅,同老闆傾計時,講開好掛住我之前返鄉下食的煎蠔餅,佢無出聲,拎到出黎就係煎既,食返個種味道,不過老闆話人多就整唔到啦,超正
揾宵夜食,行過見到潮州打冷就試下,食左炒通菜
,鵝腸
、韮菜豬紅(豬紅普通,因為唔太入味)同蠔餅

蠔餅

呢個蠔餅超正
,不過老闆話人多就整唔到啦,超正
2022-11-05
$120 (宵夜)
  • 蠔餅
2022-09-12 914 瀏覽
黃昏收工之時,相約各同事於地鐵站,結伴步兵到雄興飯店,嘟下安心,掃下針咭,入座坐低,環境一般比較狹窄,不過一早預咗無問題。經過昨晚拱橋,翌日個人有點暈眩,頭不痛喉嚨不乾,果然係XO。向各位同事表示,本人今晚吾飲啦,同事們唯有飲藍妹,呢度無D乜妹,只有潮州大媽。鹵水鵝肉,要砍件不要切片。鹅肉切片可能係香港人發明,為香港人服務,你依架去潮汕一D鄉下地區,真農村果種,佢哋係吾識起片架。鹵水鹅肉正宗入味,鹵水吾咸剛好。伴碟豆腐軟滑可口,鹵水入味。咸菜門鱔,一般。正式潮州家庭餸菜,咸菜係潮式,不是咸酸菜。雖然好多咸菜,但門鱔太少,既無門鱔魚春內臟等,咸菜又浸泡到無曬味,淡而無味,無咗咸菜果種酸味加魚味。春菜,過得去,翻煮更軟淋入味,最好煮到菜莖葉變啡色,溶為一體。炒蜆仔,我哋老潮叫紅肉。正宗,用幼細果種,不是大粒蜆肉。薑葱伴紅肉,既有海鮮貝類鮮甜味,又有薑葱爆香味,佐送潮州白粥一流。胡亂豬肚湯,香港黎講都叫正宗好味,不止豬肚,仲有豬粉腸,吾錯。如果吾用普通豬骨,用豬扇骨,更加正宗。湯有濃香胡椒味,胡椒粒沉沒碗底,吾似其他用胡椒粉,有良知。始終不合小編口味,白胡椒粒整碎,裝於豬肚內扎實,新鮮豬肚煮
潮州特色餸菜

胡亂豬肚湯,香港黎講都叫正宗好味,不止豬肚,仲有豬粉腸,吾錯。如果吾用普通豬骨,用豬扇骨,更加正宗。湯有濃香胡椒味,胡椒粒沉沒碗底,吾似其他用胡椒粉,有良知。始終不合小編口味,白胡椒粒整碎,裝於豬肚內扎實,新鮮豬肚煮出來果啖湯不可同日而語。
咸煎帶魚,相片久奉,新鮮美味,咸鮮夠味,頗有細個食夜糜味道。呢D潮州飯店,潮陽以前叫夜糜檔,依架叫大排檔。相信打冷,魚飯等名稱,都係香港創作,依架約定俗成,市場效應,無傷大雅。可惜依架D帶魚吾夠大吾夠長,略遜一籌。
煎蠔咯,外脆内軟,沾點魚露,香脆無比。內面薯粉溝鴨蛋,軟淋可口,正宗。唯一不足相信係油炸,不是煎。
蠔仔粥,一般,連白粥都不如。聲稱蠔仔粥,實為蠔仔泡飯,廣府人覺得無乜分別。差之毫釐,謬之千里,米飯粥水分離,粥水毫無米香。

潮州白粥

潮州白粥,白如冠玉,晶瑩剔透,米粒舆粥水溶為一體,米香十足。全晚神來之筆,強烈建議飲酒之前,整返一碗,墊下胃底,無咁容易醉酒。
2022-09-01
潮州白粥
2022-08-10 811 瀏覽
今日去了一家位於黃大仙半山的潮州打冷店,性價比極高,很想跟大家分享。二人行點了四個菜真的有點誇張,更誇張是連白飯加汽水竟然才三百多元,真的令我們吃得份外高興。四個菜包括煎蠔餅、蒜蓉白菜、鹵水拼盤和一尾潮州凍魚。潮州凍魚是鹽焗烏頭,很大條且鮮味非常,推薦。鹵水拼盤內有墨魚、豬大腸、豬頭肉、豬耳、生腸、紅腸、鹵水蛋、豆腐卜和大豆芽菜,鹵水香而不鹹。煎蠔餅則有點失望,可能是因為頭兩道菜太出色的關係令蠔餅比下去。此蠔餅是炸不是煎,是炸粉不是薯粉,而且似乎炸得太乾身,令此蠔餅變得硬而不脆。蒜蓉白菜有鑊氣而且很大碟。
潮州凍魚是鹽焗烏頭,很大條且鮮味非常,推薦。
蒜蓉白菜有鑊氣而且很大碟。
2022-05-07 829 瀏覽
🥢蠔仔粥 (中)嗌左個中既夠我哋分6細碗左右蠔仔同肉碎都算多都唔會食到有沙🥢煎蠔餅一碟有兩大塊🦪煎既啲邊邊位好酥脆配埋魚露或者豆瓣醬會更加野味🥢韭菜豬紅冇乜特別 都係平時食到既味道不過比較多油浸住d韭菜都好入味 好香🥢鹵水拼盤有半隻蛋,紅腸,朱腸,牛腸,鴨腸,等⋯乜都有d 都算多 但鹵水唔夠入味,有啲淡可以沾少少辣椒酒食✨-難得一家人食飯即刻嗌翻支啤酒啤下😂🍻不過可能因為近母親節去價錢升左之餘 客人都比較多上菜方便比較亂
🥢蠔仔粥 (中)
嗌左個中既夠我哋分6細碗左右

冇乜特別 都係平時食到既味道
不過比較多油
浸住d韭菜都好入味 好香

🥢鹵水拼盤
有半隻蛋,紅腸,朱腸,牛腸,鴨腸,等⋯
乜都有d 都算多
但鹵水唔夠入味,有啲淡
可以沾少少辣椒酒食✨
難得一家人食飯
即刻嗌翻支啤酒啤下😂🍻
不過可能因為近母親節去
價錢升左之餘 客人都比較多
上菜方便比較亂
2022-04-24 586 瀏覽
買左盒鵝腸併豬腸 平時一向買開都係有跟辣油同醋 今日買完同個亞姐講要辣油同醋 個亞姐吾理走入間鋪 跟著就同個老闆娘講話我攞完一樣又一樣 個老闆娘就走黎同我態度惡劣咁講(要咪攞5蚊黎攞完一樣又一樣 無吖 要就攞錢黎吾要就走)你要收錢可以講吾係咪當人乞兒 咁吾願做就快啲執左佢啦 今時今日咁既環境吾需要再受氣食佢
外賣自取
2022-01-07 625 瀏覽
同男朋友去第一次食,點左一碗大既蠔仔粥$55豉椒炒新鮮蜆$75大滷水拼盤$80呢三樣食物都好食,滷水汁都好入味,唯獨蜆上枱時有煙出唔夠熱,暖暖地,個汁係幾好食,粒粒都有肉,見到好多人點滷水鵝/鵝片,我地就再後加一碟滷水鵝片$90,上菜時鵝片只要6-8塊薄片,無連皮既肉片既打橫鋪係底既豆腐面,個底有5-6條長條型既豆腐,見到自己既同人哋唔同,都無特別去問,但最後發現$90都應該係同其他post既份量一樣既,就發現呢間鋪可能係見我哋第一次黎唔識野所以求其俾我哋,當中幾個店員上菜後行嚟行去望下我哋都已經覺得奇怪,埋單時$300,啊姐收錢後都無講嘢,亦無講多謝,我覺得因為無影相既關係所以無證據,我會再去因為都幾好食。
同男朋友去第一次食,點左
一碗大既蠔仔粥$55
豉椒炒新鮮蜆$75
大滷水拼盤$80
2021-12-19 511 瀏覽
稱唔上菜館,坐位超迫,見鄰枱有啲要迫6人坐張粉麵舖嘅3-4人圓枱,舒適度超低。屈質都有屈質嘅風味。不過先嚟嗰碗豬皮蘿蔔就大打折扣,蘿蔔完全冇其蘿蔔香味,豬皮亦都係浸泡太耐浮屍膚質狀態。之後嚟碟汕頭煎蠔餅就加番分,蠔仔超多,均勻分布蛋漿,唔會出現有啲只得蛋皮冇蠔嘅失落感。即炒豉椒炒蜆嚟到係微溫,唔多似「即炒」,不過味道可以,豉椒味偏淡,起碼冇成碟殼走甩肉。秘製鹵水鵝就合番cp值,鵝味濃,鹵味夠,切得粗幼剛好,只墊少許豆腐俾番足件數啲鵝,唔似得有啲舖墊低菜仲多過碟鵝肉。有份煮嘢食嘅員工時有拉低口罩,傳菜姐姐上菜時亦插隻手指頭落碟餸度拎餸,衛生意識就一般。

蘿蔔炆豬皮
即炒豉椒鮮蜆
汕頭煎蠔餅
2021-12-18
汕頭煎蠔餅
2021-09-26 602 瀏覽
👉 煎家鄉蠔餅🦪($60)蠔餅外面脆卜卜,內裡係軟淋肥美的蠔仔🦪肉超正👍🏻不過感覺上好似唔係用鴨蛋🥚所以冇咁香咁🙈👉 名師蠔仔粥🥣($55)鮮甜蠔粥除左有肥美蠔仔🦪外仲有豬肉碎啱曬中和返,不過同屋企食的都係差少少🤏🏻,粥唔夠綿~👉 潮洲烏頭魚🐟($85)E個我其實唔算好推薦大家試🙊因為正宗的潮州凍烏頭的開法、煮法同佢都唔同,最緊要係佢都唔係「凍」❄️,冇黃油都算啦,上枱個刻d魚油係流動的同微溫的🙃👉 鹵水大雜拼($75)雜拼有齊鵝腸🦆、紅腸、豆腐、墨魚🦑、鹵蛋🥚等等,整體都入味😌👉 蝦醬炒通菜🥬($45)有驚喜😍通菜爽口有火氣🔥,加埋蝦醬🦐又唔會太鹹,單食都👌🏻~👉蘿蔔炆豬皮🐽($40)普普通通就唔特別介紹啦🤪
👉 煎家鄉蠔餅🦪($60)

👉 名師蠔仔粥🥣($55)

👉 潮洲烏頭魚🐟($85)

👉 鹵水大雜拼($75)

👉 蝦醬炒通菜🥬($45)

👉蘿蔔炆豬皮🐽($40)
普普通通就唔特別介紹啦🤪
2021-09-18 359 瀏覽
肥美鹵水鵝肉,香脆潮洲蠔餅,爽滑韮菜豬紅,清新南乳豬手,美食性價比高。網上群組介紹這小店,有天和中學同學來「麻甩」一下。幸好朋友早點來到等位,否則門外人山人海,店內亦非常忙碌。朋友自備一枝寧夏紅酒,完全沒有店員關心開瓶費的問題。小菜款式不少。考量良久之後點了招牌鹵水鵝,韮菜豬紅和蠔餅, 和兩枝大啤。菜式極速上枱。鹵水鵝的鹵水味很香! 暖暖的鵝肉又嫩滑又非常入味, 襯紅酒一流。很讚。韮菜豬紅口感更像鵝紅,沒有想像中重口味。韮菜爽口無渣。蠔餅炸得鬆化, 外脆內軟。不算很油膩, 蠔仔亦夠新鮮飽滿。讚。最後點了一碟南乳豬手,味道偏向清淡,充滿著骨膠原。埋單每人$150左右,是吃得滿意的一餐。
肥美鹵水鵝肉,
香脆潮洲蠔餅,
爽滑韮菜豬紅,
清新南乳豬手,
美食性價比高。

網上群組介紹這小店,有天和中學同學來「麻甩」一下。

幸好朋友早點來到等位,否則門外人山人海,店內亦非常忙碌。

朋友自備一枝寧夏紅酒,完全沒有店員關心開瓶費的問題。

韮菜豬紅口感更像鵝紅,沒有想像中重口味。韮菜爽口無渣。

最後點了一碟南乳豬手,味道偏向清淡,充滿著骨膠原。

埋單每人$150左右,是吃得滿意的一餐。

2021-08-01
難得同屋企人食飯,梗係圍埋一齊打冷啦!呢間餐廳我地食咗好多年㗎啦,都算係區內數一數二好食嘅潮洲美食👍🏼夜晚多數都要等位㗎!· 🦪煎家鄉蠔餅 (HKD 60)蠔餅金黃香脆,有蠔鮮味,蠔仔份量算多,而且粉漿比例剛剛好👍🏼·🥘豉椒炒鮮蜆 (HKD 75)蜆肉非常新鮮,最重要係冇沙👍🏼香噴噴之餘鮮甜惹味!加咗少少紅椒,越食越上癮🤤·🥬腐乳灼通菜 (HKD 45)食菜我自己鍾意食腍身d嘅,通菜加埋腐乳嘅鹹香,仲有椒絲帶點微辣,餸飯真係一流😋·🧆滷水大雜拼 (HKD 75)其實鍾意拼咩都冇所謂,搭鵝腸/紅腸等等咩都得。平時唔想諗就會叫佢咩都要D,志在餸飯有多一個餸🤪至於我唔食魚,所以話唔到俾大家聽烏頭好唔好食😂但見我爸爸每次都會叫,應該味道唔錯👍🏼

· 🦪煎家鄉蠔餅 (HKD 60)

·🥘豉椒炒鮮蜆 (HKD 75)

·🥬腐乳灼通菜 (HKD 45)

·🧆滷水大雜拼 (HKD 75)

2020-09-21 1011 瀏覽
一月新冠疫情發生後便沒有幫襯這附近的打冷小店了,很是懷念這裡的食物。限聚令放寬到4人,今天一家四口5點半專成來個早晚飯,避開人潮,回味下這店的幾個拿手好菜。先來一個韮菜豬紅調味濃郁,豬紅嫩滑。潮州凍烏頭魚打開很是肥美,有黃油。魚肚還放入檸檬片香料,灑上鹽才蒸。絕對沒有一點魚腥味,醮上黃豆醬,份外鮮味。煎蠔餅二大塊,多蠔仔,脆卜卜,香脆帶著些蕃薯粉的烟韌, 配上幾口beer, 真是絕配。問題是太早吃晚餐,太太女兒也不太肚餓,只點了三個菜兩枝啤酒,千個人一共228元,真替我省錢。

先來一個韮菜豬紅
韮菜豬紅

調味濃郁,豬紅嫩滑。

2020-09-21
韮菜豬紅
  • 蠔餅
2020-07-13 1233 瀏覽
<好味黃大仙打冷>講到打冷 除左油尖旺 元朗 荃灣外其實黃大仙都有正野 就係 雄興 , 其實 x鳳 x鳳呢幾條街既野食我都試過唔少 但就係少左呢間😂 正常打冷鋪 唔好預有乜裝修門面 最緊要野食好味 👍🏻🍴蠔餅 🔥上枱夠香 蠔餅既蛋漿茨粉適中 所以唔會太厚 口感帶少少黏稠 最緊要蠔肉夠多 出面夠香脆 點 d魚露更正👍🏻🍴滷水鵝下莊 😆雖然好多人鍾意食貴 d既鵝片 但我不嬲都鍾意食鵝肉 因為連骨食既部位夠口感 而且肉汁更濃 呢個4 分1 隻鵝既下莊肉味夠香濃 滷水汁夠香咸 加埋香滑豆腐同 juicy既滷水花生 送啤酒正👍🏻🍴滷水拼盤 大大碟滷水拼盤 用左入味既滷水豆腐做底 有彈牙魷魚🦑肥大腸 爽口生腸🐷鵝腸 甜紅腸 仲有滷蛋等等 潮洲菜必點既拼盤 好味😄🍴雞腳 🐤潮洲菜既雞腳 我最鍾意就係佢 d醬汁夠特別 少少甜 帶 d咸 微辣同豆豉香 而且豬腳大大隻 咬落好爽彈 夠肥美 🐷 連埋花生食好正🍴咸雞🐥去食潮洲打冷好多人都係叫鵝 但好少人會點咸雞 其實咸雞好正 外表似白切雞 但其實食落會帶 d咸香 而且雞皮夠爽彈 雞肉既肉質偏彈有口感 唔洗點埋都好味😍🍴豬手🐷大大隻既豬手 佢

<好味黃大仙打冷>

🍴蠔餅 🔥

🍴滷水鵝下莊 😆

🍴滷水拼盤

🍴雞腳 🐤

🍴咸雞🐥

🍴豬手🐷
大大隻既豬手 佢既口感 係好彈牙 不是燘到好淋嗰 d 🐖 豬皮同肉骨之間充滿膠質 食落好黏稠有口感 醬汁入味

🍴胡椒豬肚湯🌶️🐖
個湯好大兜 湯比較清新 食落都有胡椒味但唔會話好辣 葱花 胡椒 爽口既酸菜 最正係有勁多好入味既爽口豬肚🐷 口感彈牙 正

🍴大眼雞🐟
平時 d大眼雞又貴又唔好食 我諗我都好耐冇食過味道唔錯既大眼雞 估計佢應該係新鮮捉 煮前又放置得好 所以大眼雞魚肉煙靭 魚味夠香 點 d豆板醬已好正

#潮州菜 #打冷 #墨魚 #滷水鵝 #咸雞 #大眼雞 #胡椒豬肚湯 #豬手 #雞腳 #蠔餅

Score 平均分 <7.5/10>
Taste 味道:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Present 外觀:👍🏻👍🏻👍🏻
Decor&Hygiene 環境衞生:👍🏻👍🏻
Value for $ 性價比:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Service 服務:👍🏻👍🏻👍🏻
~~~~~~~~~~~~~
#雄興美食
黃大仙銀鳳街22 號
~~~~~~~~~~~~

Openrice 🍚: 花太郎

任何美食😋歡迎inbox 我 , 等我食完開心share!🤓
2020-07-03