2024-01-04 189 瀏覽
講到人情味小店 原來真係唔少 但不得不提呢間玻璃屋 經過呢間店面望落唔突出 裡面裝修亦係普通茶記裝修 但係佢D飯就一定大大碟招牌「椒鹽雞/豬扒炒飯兜亂」係必食上枱時你會碌大對眼, 因為真係好好好好好大碟, 一對情侶已經夠食, 而且老闆炒得好有獲氣 叫多杯凍檸茶佢仲有無限添飲 呢D就係老闆的人情味 就連我住係屯門的妹妹都要朝聖呢間店, 試過之前叫外賣, 係大盒到個發泡膠飯盒係"屹實" D飯 平時得我一個女人仔食, 我真係要分3餐先食得晒 又係另一間無限encore的人情小店
招牌「椒鹽雞/豬扒炒飯兜亂」係必食
佢仲有無限添飲 呢D就係老闆的人情味
椒鹽雞扒飯兜亂
2023-11-12
椒鹽雞扒飯兜亂
  • 椒鹽炒飯兜亂
2023-06-05 391 瀏覽
以前成日幫襯,早午餐都唔錯,近排行過食碟椒鹽雞扒飯,依然多蔥多椒絲,大大碟飯加杯凍檸茶,已經食唔晒。個老闆依然親自任加檸茶,街坊生意,頗有特色又抵食,值得支持。整體4/5味道3.5/5服務4/5
整體4/5
味道3.5/5
服務4/5
2023-05-20 274 瀏覽
住係元朗咁多年都冇機會試到呢間玻璃屋,因為佢6點就收工😱趁住今朝仲係街度即刻諗起想試下佢,諗住買外賣返去食早餐都算多選擇, 一個餐40蚊左右但份量出奇地大份真係好抵食雪菜米絲用個大size外賣碗裝住,真係食極都仲有配埋腸仔同火腿奄列大大份蓋過晒個碗好味,咸淡適中另外沙牛麵個碗就細少少,不過份量都算夠,味道都OK,不過就一定唔夠永順咁濃啦菠蘿包唔錯,表皮香脆攞返嚟仲暖至於牛油多士就麻麻地,兩塊麵包夾住勁少牛油,食落好乾又冇乜味聽講午餐d份量仲誇張,又大份又有得任添茶希望再搵到機會一定要再試!
住係元朗咁多年都冇機會試到呢間玻璃屋,因為佢6點就收工😱
趁住今朝仲係街度即刻諗起想試下佢,諗住買外賣返去食

早餐都算多選擇, 一個餐40蚊左右
但份量出奇地大份真係好抵食

雪菜米絲用個大size外賣碗裝住,真係食極都仲有
配埋腸仔同火腿奄列大大份蓋過晒個碗
好味,咸淡適中

菠蘿包唔錯,表皮香脆攞返嚟仲暖

聽講午餐d份量仲誇張,又大份又有得任添茶
希望再搵到機會一定要再試!
$40 (早餐)
2023-01-06 779 瀏覽
下午路過喺元朗教育路,見到玻璃屋,一睇就知係老舖,一向都避免啲集團式茶餐廳,Lunchtime好多學生,見到外賣自帶食品容器可以減4蚊(學生/長者減10蚊!),我身上又有個飯盒,一於試吓!叫咗京都排骨飯,少飯但係啲餸都裝滿哂個飯盒!排骨多肉少骨,炸過所以keep到肉汁,好軟腍,口味偏甜唔太酸。份量真係超大,食完呢碟飯已經好飽啦
),我身上又有個飯盒,一於試吓!
叫咗京都排骨飯,少飯但係啲餸都裝滿哂個飯盒!

2022-12-29
10 分鐘 (外賣自取)
京都排骨飯
「玻璃屋」大大份椒鹽雜扒飯炒底店面姐姐好好禮貌,雖然裝修就比較舊啲,但無損我想食好西的心情。店主小本經營,人手有限,要等姐姐得閒行出嚟先落到單,但姐姐都幾好人,今日我選擇外賣拎走,雖然有少少扣分,但係趕住返去湊仔所以無辦法啦。次次嚟都係必叫呢個椒鹽雜扒飯炒底,上面有大量嘅蔥花,好香!入面有火腿、腸仔、雞扒同埋豬扒,同埋充滿鑊氣既炒飯底,足料至極,而且份量好多,食量如非超乎常人,正常可以分開2餐食,非常抵食呀!炸過既豬扒、雞扒好軟身,最怕太硬嘅扒類。外脆內軟,覺得都算入味,仲配搭埋腸仔火腿,好邪惡,飯面仲有少少辣椒吊味,真係絕配呀! 而嗰個炒飯底,好乾身,感覺係似用隔夜飯去炒,粒粒分明,每粒都包滿蛋。好欣賞小店嘅服務態度,下次必定會再嚟!
「玻璃屋」大大份椒鹽雜扒飯炒底

外賣自取
2022-06-06 938 瀏覽
☀️🥵今日行經元朗,想食個快飯,路過一間,可以說是,不太起眼的食店,裝潢有點懷舊,類似港式茶餐廳般,但店名並不是乜乜冰室,茶餐廳之類,他叫「玻璃屋」🤩,有點出乎意料啊,忽然聯想起跟童話故事般的意境🔮及其相關的故事🏰🎠店內全是卡位🛋,分別為2人,4人及6人,牆上面貼滿餐牌,典型的懷舊餐廳🍴,樓面只有一位姐姐,廚房就只有一位叔叔👨‍🍳主理,小店經營模式! 雖然如此,我哋點咗既 ~ 椒鹽雞扒公仔麵、🍍菠蘿雞粒炒飯,都不用等太耐,一會兒,🔥熱騰騰的炒麵炒飯就到枱,份量好大碟啊,CP值高,味道倒也不錯👍🏻。 還奉送咖啡☕️或茶,凍飲🥤只需要加$2,好抵啊🤑這些小店風味,真的是越來越少了🙂。

這些小店風味,真的是越來越少了🙂。

2021-09-25 1049 瀏覽
好耐無寫食評了!今次不得不寫。門面一點也不起眼,入到去似一般舊式茶餐廳格局。店主小本經營,人手有限,入到去座底要等姐姐出嚟先落到單。但意想不到姐姐都幾好人,街坊小店服務的確不同,有街坊入嚟叫外賣,叔叔叫人客坐係到等得啦!👍我一坐低,諗都唔諗,好快就落咗個招牌飯 “雜扒飯炒底”,凍檸茶。等咗幾分鐘,一碟鍋氣十足嘅炒飯送上,分量大得嚇人,兩個女人食一碟飯都夠呀!炸過既豬扒雞扒好軟身,外脆內軟,不會太咸,仲配搭埋腸仔火腿,好邪惡,飯面灑滿蔥花及少許辣椒,一絕配😋 ,最正係個炒飯底,真係好似用隔夜飯去炒架!一粒粒架😍好好味。叔叔仲好好人主動幫我refill 凍茶,而加無乜茶餐廳會仼fill 。好欣賞小店呀姐呀叔服務,下次必定會再黎
好耐無寫食評了!今次不得不寫。

但意想不到姐姐都幾好人

招牌雜扒炒底飯
2021-09-17 551 瀏覽
距離上班時間 倘有一個多小時立即搜尋附近餐廳享受一個慢活早餐 再回公司扮工沒想到竟然找到這間 充滿人情味的茶餐廳餐廳舖位偏細 有幾張卡位早上時份 只有叔叔 獨力在樓面、廚房一腳踢一份$34的早餐C這個價錢竟然有碎上的豬扒而且份量大 到下午 也未開始餓跟餐熱奶茶 用了凍飲杯裝住 比平時的熱飲大杯 是茶濃的那種👍🏻老實說 食物質素 不是特別出色令我寫這篇食評的原因是來自叔叔的人情味剛剛提到 只有叔叔一人主理但他仍能留意及滿足到食客的需要 用餐途中 我被冷氣、風扇吹得有點冷自己穿上冷衫 繼續享受早餐而叔叔則叫風扇附近的食客 幫忙關風扇我們之間 沒有交流 叔叔卻默默的幫忙了試想一下 有幾多間茶餐廳有這般的人情味?當下真的買少見少 要好好珍惜呀 香港人💪🏻💪🏻餐牌如下:
距離上班時間 倘有一個多小時
立即搜尋附近餐廳
享受一個慢活早餐 再回公司扮工
沒想到竟然找到這間 充滿人情味的茶餐廳

餐廳舖位偏細 有幾張卡位
早上時份 只有叔叔
獨力在樓面、廚房一腳踢
一份$34的早餐C

令我寫這篇食評的原因
是來自叔叔的人情味
剛剛提到 只有叔叔一人主理
但他仍能留意及滿足到食客的需要
用餐途中 我被冷氣、風扇吹得有點冷
自己穿上冷衫 繼續享受早餐
而叔叔則叫風扇附近的食客 幫忙關風扇
我們之間 沒有交流 叔叔卻默默的幫忙了

試想一下 有幾多間茶餐廳有這般的人情味?
當下真的買少見少 要好好珍惜呀 香港人💪🏻💪🏻

餐牌如下:
2021-09-10
$34 (早餐)
2021-08-30 364 瀏覽
店面簡漏,完全係冰室風格,銀底紅字既招牌十分搶眼,而且店面姐姐好好禮貌椒鹽什扒飯炒底火腿,腸仔,雞扒,豬扒右止充滿鑊氣既炒飯底,而且份量好多,正常可以分開2餐食,非常抵

椒鹽什扒飯炒底

2021-05-29 632 瀏覽
我們一家四口,諗住叫兩碟椒鹽雜扒飯,跟兩杯飲品,沒想到他們還主動送給一杯凍檸檬及一杯凍利賓納,檸檬茶還有得添飲!服務冇得頂!真心他們炒的飯我們一家四口真的食不下兩碟,因為這碟飯真的太多餸,本人也覺得很浪費,此小店給我的感覺真的沒有其他餐廳一般,沒想到令我們感覺真的賓至如歸。我想也沒想給了150元,他還追出來找錢給我。希望大家繼續支持如此有良心的小店,雖然餐廳比較落伍但他們是很用心去照顧每一位客人。
2021-05-28
  • 椒鹽雜扒飯炒底
2020-12-10 1132 瀏覽
今日約左個兼職同事食晏,佢介紹呢間玻璃屋,自問元朗嘅食肆都食唔少,但呢間玻璃屋我真係未食過,聽個名都估唔到,呢間係茶記12點半左右到,疫情關係,兩人一枱。間野都唔多人,我叫左椒鹽豬扒飯炒底,朋友叫左椒鹽雞扒飯西炒飯底其實餐牌好多款揀,自由搭配得架喇朋友叫嘅椒鹽雞扒飯西炒飯底,份量就好誇張,朋友話大份係呢間野特色黎,佢以前中學已經喺度食我食左啖,炒飯唔濕,炒得好乾身,粒粒飯都有色水,好均勻茄汁味剛剛好我碟豬扒飯炒底,都係份量好大,其實一碟飯,兩個人食都夠飽啲蔥好多,好香,炒飯底一啲都唔馬虎大發現係呢度凍檸茶係任fill,係得凍檸茶嘅啫,最緊要係好飲,又唔會太甜,茶味又夠

其實餐牌好多款揀,自由搭配得架喇

我食左啖,炒飯唔濕,炒得好乾身,粒粒飯都有色水,好均勻
茄汁味剛剛好

我碟豬扒飯炒底,都係份量好大,其實一碟飯,兩個人食都夠飽
啲蔥好多,好香,炒飯底一啲都唔馬虎

2020-12-10
「玻璃屋」這個名字讓你聯想到什麼?是充滿文藝氣息的文青Cafe,還是佈置浪漫的婚禮場地?偏偏「玻璃屋」的真身卻與文藝或浪漫無關。此乃正宗的「佬飯」餐廳是也!「佬飯」,本土獨有的名字,宗旨是簡單,只用飯匙的飯食,又稱「碟頭飯」。住在元朗的人士對這間「玻璃屋」毫不陌生,它是我中學時代的回憶,想不到已工作多年,還是有機會來這間餐廳吃午飯。玻璃屋的裝潢是傳統港式茶餐廳的韻味,一桌一椅都充滿歲月的痕跡。華麗欠奉,最重要乾淨企理餐牌設計也很簡單,食品款式不多,幾乎也不用想,每桌都必叫招牌飯:椒鹽雜扒飯這裏的碟頭飯特點是用炒飯底,飯粒分明,夠乾身,夠鑊氣。現在也很少餐廳會提供「炒底」的碟頭飯,因為「碟頭飯」的精髓在於快、簡單!雜扒飯餐的肉類,包括豬扒、雞扒、火腿、廚師腸,夾雜蛋絲,分量驚人,幾乎每一啖都吃到肉類,甚至你會覺得肉比飯還要多。基本上一個人一定吃不完一碟飯,除非你的工作屬於體力勞動型,需要大量糧食補給蔥粒、蒜粒、紅辣椒粒交錯,紅紅綠綠惹人口水直流不得不介紹買此店的檸檬茶,茶底香濃,是香港著名品牌「立頓」的茶香,檸檬份量亦是一貫地多。凍檸茶是港式茶餐廳的精髓,一杯好的凍檸茶可是餐廳的標記由於

蔥粒、蒜粒、紅辣椒粒交錯,紅紅綠綠惹人口水直流

由於是二人食,為免一飯兩個人分吃太寒酸,便多點了餐廳的「常餐」(「常餐」是指全日供應的菜色,通常和早餐差不多)

是日的常餐為沙嗲牛肉公仔麵,配午餐肉、腸仔、炒蛋,小方包。沙嗲牛肉麵亦很惹味,但始終不是此店的招牌菜式,在元朗有另一家吃沙嗲牛肉麵較為出名,此處便略過不談。
  • 椒鹽雜扒飯炒底
玻璃透明易碎,但為何「玻璃屋」不一樣!每逢假期,兩餐的歸宿是外賣。印象中「玻璃屋」的主打是煎炸物與粉麵飯結合的碟頭飯,餓腸轆轆,正是需要「佬飯」的慰藉!從「食物黑白貓」接過外賣來,為何背心袋格外沉甸甸,心想可能是太餓,連氣力也欠奉!誰知打開發泡膠盒,幾乎連盒蓋也頂滿的份量,真的叫我們吃驚!椒鹽雜扒飯 HK$68 (連飲品) 仿如一頭被彩炮散落的亂髮,碎碎的紅綠黃白很歡樂與狂野,同時亂髮亦透出一股誘人的酥香。彩炮是椒鹽 —「玻璃屋」的名物,由蔥花、辣椒及蒜蓉組成。雜扒則有香腸、火腿、豬扒和雞扒,份量相當鼎盛,加上密不透光的飯底,估計要再度發育才能成功征服它!豬扒和雞扒大致很軟腍,醃味也足,可是蔥花、辣椒、蒜蓉和椒鹽提供的惹味度,未算足夠!若然要平均超多的飯量來享用的話,惹味度將再大幅下降,真的會感到異常乏味。卒之,結果如預期,未能清掉,將白飯留待平日自煮時翻熱食用,不會浪費!我不懷疑「玻璃屋」椒鹽的惹味度,不過提議「食物黑白貓」餐牌增設跟堂食一樣的炒底選項,讓「玻璃屋」椒鹽的特性可全面發揮出來 !平日不太吃炒的粉麵飯,為了一試「玻璃屋」的鑊氣,於是要來了乾炒豬扒烏冬 HK$70(連飲品)
玻璃透明易碎,但為何「玻璃屋」不一樣!

平日不太吃炒的粉麵飯,為了一試「玻璃屋」的鑊氣,於是要來了乾炒豬扒烏冬 HK$70(連飲品)  。份量方面也不例外,幾乎要滿瀉的狀況!
看將豬扒撥到盒蓋,烏冬被鬆開後的畫面,光烏冬的份量足以填滿一個發泡膠盒,相信足夠讓我分四餐享用!
豬扒也軟腍味豐,大概推斷至少有一塊半豬豬扒的用量。至於烏冬,上色的效果似乎不太理想,入口不管乾炒最重要的豉油香,或是鹹甜的豉油味道,甚而獲氣均未能打動味蕾,而且底部明顯積聚了一層厚油,跟預期的落差頗大,真的有點失望,或許我點得不對!

在維基搜索,得知玻璃是無定形體!無定形體這個名詞專業,涉及固體、晶體及其他化學物體,看得我一頭冒水。但無定形體直接讓我聯想到水,水可以隨著環境改變形態、既能載舟、亦能覆舟、瞬間匯聚、快速解散、收放自如,總之大家記得 Be Water!

記得極度饑餓之時,請流向元朗的「玻璃屋」,定能滿足不同的大胃王。

*以上價格是「食物黑白貓」提供的售價,跟店舖的售價不一樣!
2020-08-09
25 分鐘 (外賣送餐)
2020-06-16 902 瀏覽
玻璃屋喺元朗教育路已經扎根左有三十年歷史,家庭式經營的茶記,看門口老老實實路過會不以為意,但打開門後裡頭,是滿滿的人情味。玻璃屋沒有華麗懷舊的香港裝修,也沒有大賣廣告招睞客戶,但外表如此踏實的茶記,也結結實實的與街坊們建立一份深厚的感情。我們點了這裡的招牌菜椒鹽雞扒炒公仔面(簡稱椒雞公) ($50)及試一下星州炒米($50),飲品點了凍奶茶及凍檸茶。凍奶茶茶底香而且奶味濃,而檸茶也是茶濃但不會苦澀,說實實在在的街坊味,就是喝完了老闆會替你主動添茶,奶茶更會加奶。這裡的份量差不多都是能夠吃飽2個人的份量,我也有試過沒太肚餓時2個人點碟椒雞公分享😂 椒雞公有雞扒,乾蔥,蔥,辣椒炒,鑊氣夠,份量大,用料十足,後生仔吃完會能很滿足。味道十足,好食又過癮。而星米裡有火腿、雞蛋,我還吃到有少量的午餐肉及豬扒件,自己口味重略嫌不夠咸,加少許鹽就好,比落重味精的餐廳食得安心。
檸茶奶茶
椒鹽雞扒炒公仔面
2020-06-16
檸茶奶茶
椒鹽雞扒炒公仔面
  • 椒鹽雞扒公仔面
2020-05-16 813 瀏覽
突然想吃椒鹽豬扒飯,善用OPENRICE美食搜尋功能,記下了幾間餐廳,排隊逐間品嚐。首先挑戰是元朗玻璃屋,名字古怪,不像一間餐廳,門口可泊車,非常易找。門面只簡單張貼幾張菜單及相片,說明自己是餐館,不是賣玻璃的。內裡裝修是上一輩西式快餐館擺設,連收銀機也帶種歷史滄桑感。約1980年左右,那時香港經濟起飛,漸受西方文化影響,說要飲西茶,就是現今奶茶的意思。估計此餐廳是當年產物,很想邀約店主拍攝,為歷史留一個紀錄。藍色木椅卡位,左右牆安裝玻璃鏡,後方紅磚塔砌水吧,還有「出路」牌也很懷舊。沒餐牌,賣的都在牆上,自己看吧。今次來當然指明吃椒鹽肉排飯炒底。沒點選粉紅紙推薦之什扒飯,因自己不太喜歡人家把廚師牌腸仔入饌賣給客人,沒有烹調難度可言,是侮辱廚師,也侮辱客人。椒鹽肉排飯份量頗大,賣相紅紅綠綠,頗為開胃。師傅先炒作飯底,加蛋加火腿絲猛火快炒上碟備用。然後處理豬扒部分,粗切蔥段洋蔥蒜頭辣椒,將豬扒煎至微黃,再爆香調味料落豬扒均勻入味即成。我的秘訣是邊炒邊下淮鹽或椒鹽味粉加重香口味道。評這兒特點是用炒飯底,飯也粒粒分明夠鑊氣,遠勝其他餐館只提供白飯。調味蔥段洋蔥是切粗粒,份量也大,奇怪是味道不夠

椒鹽肉排飯
評這兒特點是用炒飯底,飯也粒粒分明夠鑊氣,遠勝其他餐館只提供白飯。調味蔥段洋蔥是切粗粒,份量也大,奇怪是味道不夠豬扒不帶椒鹽香氣,估計是沒有爆香調味材料及不用椒鹽粉緣故。豬扒也不夠新鮮及斬得過碎。但家家餐館也有其自身味道,不宜加諸對方上。

星洲炒米
份量又很驚人。炒得乾身,每條米粉獨立分明,不知是好是壞,因人而異,個人喜愛米粉略濕一點,否則會很滯肚。沒用蛋沒有蝦仁也沒椒絲,只用上火腿絲叉燒絲,下咖哩黃薑快炒,味道可上調一點辣度,不見突出。
星洲炒米

我欣賞此餐館風味大足,也有招牌菜式椒鹽肉排,但抱歉不是我心中所想的味道。