2018-02-19 58 瀏覽
食完飯暖身,係時候要食甜品滿足埋女人第二個胃,人總是鐘意冬天食雪糕夏天打邊爐,哈酒吧入面有甜品食,趁人少少先黎嘆個甜品先~好多款甜品,想食個棉棉冰中和返頭先打邊爐既熱氣~~~我真係最愛食綠荼雪糕,~~~呢杯綠茶巴菲,用料充足,綠荼雪糕香軟幼滑~~~茶味突出,好味~朋友的芒果棉棉冰超勁多芒果,果肉好甜,全部金黃色棉棉冰入口即溶,口中留有餘香~坐係度慢慢食,傾下計,消化下,仲可以掟標,真係好好消遣既地方~~

酒吧入面有甜品食,趁人少少先黎嘆個甜品先~

好多款甜品,想食個棉棉冰中和返頭先打邊爐既熱氣~~~
我真係最愛食綠荼雪糕,~~~
呢杯綠茶巴菲,用料充足,
綠荼雪糕香軟幼滑~~~
茶味突出,好味~
朋友的芒果棉棉冰
超勁多芒果,果肉好甜,全部金黃色
棉棉冰入口即溶,口中留有餘香~

坐係度慢慢食,傾下計,消化下,
仲可以掟標,真係好好消遣既地方~~
2018-02-16 69 瀏覽
公司終於收爐喇, 跟住同事話去傾下偈吹下水, 之後就見到介紹緊間餐廳個名叫yummy嘅廣告,跟住啲食物相睇落都好似好好食,同埋見網上評價都好似唔錯, 就揀左呢度去hea下,食個收爐飯薄餅呢度薄餅係啲食客話其中一樣重點一定要試嘅野。首先薄餅個底唔太厚,夠熱又夠晒香脆,食落每一啖都有佢本身嘅陣陣芝士香味,作為重點嘅食物都算唔錯,幾個人喝下手工啤,食下薄餅吹下水都唔錯。香煎安格斯牛排,食完薄餅就當然要食個香煎安格斯牛排嘆下,香煎安格斯牛排我地叫左5成熟,餐廳大廚都好成功咁處理好,唔會太老或者太生,入口牛肉味濃又夠嫩,之前出街食飯好怕叫5成熟,因為啲廚師好似整到太老或者太生,而呢度就唔會有呢個問題喇。抹茶韓式雪冰上枱果下都已經俾個外觀嚇親,一片綠色真係好治癒架,大量嘅抹茶粉舖在雪冰上面夠清新,雪冰夠味又夠凍,配料又超級多,價錢都算合理,作為餐飯嘅結束都ok。
薄餅
抹茶韓式雪冰
2018-02-16 36 瀏覽
今日放工一上網就見到呢間舖個名叫yummy嘅廣告,見到啲相好似好好睇,同埋好似好多人食完都寫左食評話唔錯。黑松露薄餅個黑松露薄餅係廣告重點介紹。黑松露薄餅個底唔太厚,重點夠晒脆身,食落重有佢本身嘅陣陣黑松露香味,作為餐前小食都已經唔錯,兩個人食下野傾下都唔錯。原隻烤豬手,食完小食就緊係要開始食翻個主菜enjoy喇,叫得原隻烤豬手就緊係原隻上先夠爆氣,入口肉味香味濃就唔再講喇,而且豬手嘅份量夠晒兩個人,細食啲都可能食唔晒。朱古力韓式雪冰一上枱都已經好驚喜,真係好呃like,雪冰上面仲舖左大量嘅朱古力碎,不過雪冰入口啖啖都算滑身好夠味,配料又真係超多都算真係唔錯。
黑松露薄餅
朱古力韓式雪冰
2018-02-16 29 瀏覽
早幾日一上openrice就見到呢邊有多間西餐,於是就揀左間舖個名叫yummy,因為見到好似好多人食完都覺得唔錯。烤豬手,食飯一開始就緊係要食翻個主菜先喇,呢個烤豬手個份量真係好大,入口有濃濃的肉味,而且豬手嘅份量絕對係夠晒兩個人。松露薄餅松露薄餅入口好有口感,夠晒脆身,加埋佢本身果種淡淡嘅松露香味,唔需要再加上其他嘅調味都已經唔錯。招牌韓式雪冰未入口之前嘅非常亮身,招牌韓式雪冰入口感覺滑身好夠甜味,配料又多都算真係唔錯。
松露薄餅
招牌韓式雪冰
烤豬手
烤豬手
2018-02-12 30 瀏覽
今晚和媽媽來到旺角的yummy吃晚飯本來想吃甜品,但店員說製作甜品的員工不在,無法出甜品,雖然有點失望,但唯有吃別的吧⋯⋯我們點了一份pizza黑松露蘑菇 $78芝士份量雖然夠多,但感覺只是用上車打芝士片,而巴馬臣芝士卻只有一點點,整體吃上去變得太咸,沒有層次變化!蘑菇份量只有少許,黑松露香氣也不突出。餅底夠香脆,味道口感像是葱味梳打餅乾。看別人的相片,pizza上的芝士都是白色的巴馬臣芝士,為何我的是橙色的車打芝士片?是廚房放錯嗎?真令人疑惑之後再點了一份晚市套餐套餐包括餐湯、飲品、雪糕芝士帆立貝肉蟹黑松露意大利飯 $138面頭鋪了鮮切的芝士 味道咸香被飯熱融化後更會拉絲!與creamy的意大利飯很匹配飯粒口感外軟內韌 帶點嚼勁 黑松露忌廉味香濃飯裏還混入了帶子粒和蟹肉,帶子粒還有4粒呢!但蟹肉份量太少,幾乎吃不到兩隻鮮帶子用上牛油煮,雖然有點細隻,但勝在鮮嫩好吃餐飲點了一杯柚子蜜,但淡到像喝白開水一樣....其他飲品可能較出色餐湯反而較出色,甘筍濃湯,味道香甜,濃稠度剛好套餐甜品是有雪糕的,但吃到最後我們已經忘記了,店員也沒有提醒我們,所以就沒有吃到了.....
今晚和媽媽來到旺角的yummy吃晚飯
我們點了一份pizza
黑松露蘑菇 $78

蘑菇份量只有少許,黑松露香氣也不突出。
餅底夠香脆,味道口感像是葱味梳打餅乾。

之後再點了一份晚市套餐
套餐包括餐湯、飲品、雪糕
芝士帆立貝肉蟹黑松露意大利飯 $138

面頭鋪了鮮切的芝士 味道咸香
被飯熱融化後更會拉絲!與creamy的意大利飯很匹配
飯粒口感外軟內韌 帶點嚼勁 黑松露忌廉味香濃

飯裏還混入了帶子粒和蟹肉,帶子粒還有4粒呢!
但蟹肉份量太少,幾乎吃不到

兩隻鮮帶子用上牛油煮,雖然有點細隻,但勝在鮮嫩好吃

餐湯反而較出色,甘筍濃湯,味道香甜,濃稠度剛好

2018-02-12 32 瀏覽
收夜放工第一件事當然係醫肚,本身諗住咁夜無咩好野食,估吾到旺角好多正野都開好晏睇番MENU呢間餐廳除左西式食, 甜品,仲有水煙,如果成班朋友飲野GATHERING,應都係吾錯既撰擇由於真係好餓 吾理咁多叫兩樣第一碟係煙三文魚薄餅餅底係薄脆批,岩晒我口味批底夠脆身,暖笠笠即整好新鮮值得一讚佢煙三文魚份量好量,底層仲有大量芝士,呢個肥仔組合無敵薄餅SIZE吾算好大,但一個人食黎講, 足夠有餘第二樣係龍蝦汁虎蝦藍青口RISOTTO個龍蝦汁無敵,好惹味!!!!再加上兩款海鮮做配料,整體鮮味十足蝦肉爽口,肉質吾梅太好味既關係成個飯好快清晒靜落黎我開始感受個肚好飽但呢餐”晚餐”真係有水準下次多個同朋友仔飲杯野既好地方
收夜放工第一件事當然係醫肚,
本身諗住咁夜無咩好野食,估吾到旺角好多正野都開好晏

睇番MENU呢間餐廳除左西式食, 甜品,仲有水煙,

如果成班朋友飲野GATHERING,應都係吾錯既撰擇

由於真係好餓 吾理咁多叫兩樣
第一碟係煙三文魚薄餅

餅底係薄脆批,岩晒我口味

批底夠脆身,暖笠笠即整好新鮮

值得一讚佢煙三文魚份量好量,

底層仲有大量芝士,呢個肥仔組合無敵

薄餅SIZE吾算好大,但一個人食黎講, 足夠有餘
第二樣係龍蝦汁虎蝦藍青口RISOTTO

個龍蝦汁無敵,好惹味!!!!

再加上兩款海鮮做配料,整體鮮味十足

蝦肉爽口,肉質吾梅

太好味既關係成個飯好快清晒
靜落黎我開始感受個肚好飽
但呢餐”晚餐”真係有水準

下次多個同朋友仔飲杯野既好地方
2018-02-10 1150 瀏覽
在廣華街很出名甜品店,這裡有著很多不同的甜品店。經過這裡,發現店鋪的環境吸引,便進來一嚐。這裡除了各種特色甜品,還有熱食和酒喝。而且,這裡有 Shisha 呀!喜歡Shisha的我,差點就點了它。但因為未吃飯,所以今次先吃晚餐,下次再來嚐吧。Dinner set 有餐湯、雪糕、冷熱飲品今天的餐湯是忌廉湯,不會太結pat pat, 口感都算香滑。芝士帆立貝肉蟹黑松露意大利飯 138這個意大利飯很好吃,味道很香濃,黑松露很多,又不會腥,美味又可口。飯粒煙煙靭靭,咬感十足。而帆立貝大大粒,若芝士再多一點點,能更襯托出帆立貝的鮮味。提子冧酒雪糕一吃這個雪糕,我和朋友一同都表示十分驚訝。味道很重冧酒味,但又不會去到嗆喉的那種,而是很濃冧酒的甘甘苦苦的味,而雪糕本身的甜味,大大解去了冧酒自身的苦,非常好吃。香燈菠蘿冰 38開頭我們以為是一杯普通茶餐廳的菠蘿冰,怎料,它的味道是 mocktail的水準,就很像在喝沒酒精的酒一樣。這裡調酒師也有一手,很出色。下次再黎的時候,我一定要試它的 shisha 和酒類調酒品呢!
在廣華街很出名甜品店,這裡有著很多不同的甜品店。

經過這裡,發現店鋪的環境吸引,便進來一嚐。

這裡除了各種特色甜品,還有熱食和酒喝。

Dinner set 有餐湯、雪糕、冷熱飲品

芝士帆立貝肉蟹黑松露意大利飯 138

而帆立貝大大粒,若芝士再多一點點,能更襯托出帆立貝的鮮味。

提子冧酒雪糕

香燈菠蘿冰 38

2018-02-09 24 瀏覽
今次呢間餐廳完全係行行下俾個甜品menu吸引就入左去坐低俾個韓式雪冰吸引住 淨係揀味道對於選擇困難症既我都有排諗最後揀左宇治金時 紅豆x抹茶一定好夾雪冰份量比我想像中大 如果一個人清晒有d難度頂部既抹茶雪糕 茶味夠濃吾太重牛奶味再配埋紅豆一齊食口感十足底部係牛奶雪冰上灑上一層抹茶粉 整體吾算太甜值得一讚牛奶冰十分軟綿綿 放入口慢慢開始融化 正食完凍冰冰既甜品 揀番個熱既BALANCE番香蕉朱古力鬆餅 完全係最邪惡既組合鬆餅夠鬆軟 抵讚而且好香牛油味 再加埋面頭粒牛油真係無敵一啖微暖既鬆餅一啖朱古力雪糕 人間大享受哈哈推介各位朱古力控一戰呢餐下午茶吸收左咁多上路里後我又有力氣減肥喇
今次呢間餐廳完全係行行下俾個甜品menu吸引就入左去

一啖微暖既鬆餅一啖朱古力雪糕 人間大享受哈哈
推介各位朱古力控一戰

呢餐下午茶吸收左咁多上路里後我又有力氣減肥喇
2018-02-09 31 瀏覽
跟好妹妹晚飯後就當然是甜品時間,旺角甜點地廣華街為不二之選。選了Yummy是店內氣氛蠻不錯,音樂很relax而亦有手工啤,酒精飲品,確是談天好地方。而且還有晚餐提供,所以不只甜品鋪那簡單。朱古力xBaileys心太軟(含酒) $78Baileys是我最喜愛酒類之一,去到那裡見到Baileys就不能錯過,甜品更不例外。 約等了十五分鐘,正常等待心太軟時間,熱哄哄的端上枱。一切開流沙已除除滑下,淡淡的baileys香氣撲出,酒味不重不用擔心會醉倒,外皮鬆脆內裡濃滑,十分甜蜜!Apple crumble 蘋果金寶 $58蘋果肉切粒,外層焗得脆口,甜甜酸酸的蘋果蓉有雙重口感。青檸梳打 $38很refresh的飲品,解渴之餘亦解了今既晚火鍋之熱氣。甜品完結的時候也是回家的時候了。

而且還有晚餐提供,所以不只甜品鋪那簡單。

朱古力xBaileys心太軟(含酒) $78
約等了十五分鐘,正常等待心太軟時間,熱哄哄的端上枱。

Apple crumble 蘋果金寶 $58
蘋果肉切粒,外層焗得脆口,甜甜酸酸的蘋果蓉有雙重口感。

青檸梳打 $38
很refresh的飲品,解渴之餘亦解了今既晚火鍋之熱氣。

甜品完結的時候也是回家的時候了。
宵夜
2018-02-06 35 瀏覽
黑松露蘑菇薄餅 $78 @ Yummy係旺角既一角有間好有酒吧feel既餐廳,d歌都幾好feel,而且周圍既裝潢令人感覺好relax,同friend慢慢坐下吹下水,感覺好悠閒。佢地除左主菜、小食外,甜品選擇都唔少,有pancake、韓式雪冰、芝士蛋糕等,另外,都可以叫佢地既特色飲品,同樣有成本memu比你揀。今次呢個黑松露蘑菇pizza上面既芝士份量幾多,睇相都見到一拎起佢d芝士就咁澎湃😂,食落d黑松露味就慢慢滲出黎,不過價錢唔算平。
黑松露蘑菇薄餅 $78 @ Yummy
2018-02-03 35 瀏覽
甜品係女仔嘅第二個位果然冇錯,就算呢個星期幾凍,就算我哋食得幾飽,就算呢排肥咗幾多,甜品呢樣野根本就唔可以介既😂😂😂所以我哋去咗食甜品啦!環境都唔錯嘅仲可以飲下手工啤酒,掉下飛鏢!不過我哋都係要食甜品😂😂😂😂呢度嘅甜品選擇都幾多下,我哋揀咗三個甜品!宇治金時綠茶牛奶冰識落好每一啖都係好綿綿嘅冰,仲有牛奶味添!好香呀😂😂😂牛奶冰上邊仲有埋甘甜嘅綠茶品食落口好香抹茶嘅味道😍😍😍牛奶心太軟呢個冇乜太大驚喜🧐🧐🧐可能整得耐得滯留心嘅程度差少少蘋果金寶不過不失,蘋果好香玉桂味同埋雪糕一齊食唔會好甜,啱啱好!
環境都唔錯嘅仲可以飲下手工啤酒,掉下飛鏢!

宇治金時綠茶牛奶冰
識落好每一啖都係好綿綿嘅冰,仲有牛奶味添!好香呀😂😂😂
牛奶冰上邊仲有埋甘甜嘅綠茶品食落口好香抹茶嘅味道😍😍😍

牛奶心太軟
呢個冇乜太大驚喜🧐🧐🧐可能整得耐得滯留心嘅程度差少少

蘋果金寶
不過不失,蘋果好香玉桂味同埋雪糕一齊食唔會好甜,啱啱好!

朋友介紹旺角有間集甜品+酒吧+西餐廳於一身既小店。仲話三樣野都做得出色喎今日就黎食晚餐既有dinner set,樣樣都唔算貴樣樣都想食,最後揀左安格斯prime肉眼首先有餐湯普普通通,但呢d天氣飲碗暖湯真係好正既主菜安格斯肉眼扒一大塊扒,下面仲有蠟燭仔暖住個盤好貼心!薯菜足料,薯角炸得香脆可口,外脆內軟好好味牛扒肉味濃,5成熟岩岩好唔會過熟好鞋,有肉味之餘因為油脂充足所以好香好軟身配埋紅酒汁一流岩晒我呢個食肉獸呀飲品揀左橙汁新鮮橙味見到甜品menu好想食但太飽啦番返下次黎傾計飲野個陣試見到飲品menu有好多手工啤同其他cocktail好似好正

今日就黎食晚餐既
有dinner set,樣樣都唔算貴
樣樣都想食,最後揀左安格斯prime肉眼

首先有餐湯
普普通通,但呢d天氣飲碗暖湯真係好正既

主菜安格斯肉眼扒
一大塊扒,下面仲有蠟燭仔暖住個盤
好貼心!

薯菜足料,薯角炸得香脆可口,外脆內軟
好好味

牛扒肉味濃,5成熟岩岩好
唔會過熟好鞋,有肉味之餘因為油脂充足所以好香好軟身

配埋紅酒汁一流

番返下次黎傾計飲野個陣試

見到飲品menu有好多手工啤同其他cocktail
好似好正

2018-01-31 61 瀏覽
同朋友約喺旺角行街食飯,行到攰攰地但又未夠鐘食飯,而且啲飯友又未齊腳,就自然想搵啲甜品食下,咁啱發現呢度附近新開左一間餐廳係我哋未食過嘅,咁一於入去過下口癮啦餐廳地方地方唔算好大,不過都坐得好舒服呢間餐廳除咗甜品之外,都仲有主菜食嘅,仲有手工啤酒添,不過我哋今日約咗一大班人食飯,而家食咗一陣唔使食咩,所以叫住啲甜品同小食食住先啦辣肉腸pizzaPizza餅底脆薄,上邊超多芝士,分量十足,而且連辣肉腸都係厚切,一啖一個,食落幾過癮朱古力香蕉班cake呢度嘅班期俾我哋食開嘅較為岩同厚身,不過真係好香班cake味,夾埋朱古力醬同香蕉,暖粒粒真係好好味呀朱古力葩菲

餐廳地方地方唔算好大,不過都坐得好舒服

辣肉腸pizza

朱古力香蕉班cake

朱古力葩菲

2018-01-31 34 瀏覽
最近見Facebook有朋友介紹去旺角食韓式雪奶,於是就去左油麻地地鐵站附近的一間甜品酒Bar,好適合朋友仔食完個飯未夠喉,去飲杯野,食下甜品。餐廳仲有一堆熱食的西式甜品餐廳的裝潢都幾Relax,個音樂Playlist仲要幾正tim。黎到一定要食朋友推薦的韓式雪奶!除左我Order左的朱古力味外,仲有士多啤梨、蜜瓜、綠茶紅豆等。朱古力味都幾夠味,D雪奶好似綿綿冰咁,非常鬆軟,入口即溶。另外,我們仲叫左一份蜜瓜牛奶熱香餅。除左有三塊Pancake外,仲有蜜瓜粒同兩球雪糕(雲尼拿、蜜瓜味)。Pancake落左牛奶,所以特別香,再埋軟綿綿的口感,配埋雪糕食又唔錯wor。另外,我們仲叫左蘋果、橙汁各一杯。如果大家有興趣,仲可以叫杯cocktail飲下。

餐廳仲有一堆熱食的西式甜品

朱古力味都幾夠味,D雪奶好似綿綿冰咁,非常鬆軟,入口即溶。

2018-01-29 1478 瀏覽
今晚同幾個朋友喺附近打完邊爐,見時間尚早,同佢地道別後,我同其中一個朋友就來到呢間位於廣華街嘅小店,諗住傾多兩句。一早睇中過呢間鋪頭嘅甜品,但月初來過,撞正佢地休息。來到先知原來佢地係好似酒吧咁嘅形式,除左甜品,仲有正餐,仲要價錢唔貴,可惜我地已經食到飽一飽。小店位置就唔多,燈光偏暗,幾有氣氛甜品餐牌選擇就唔多,有apple crumble、心太軟、梳乎厘、熱香餅、窩夫等,價錢就58-78蚊,不過另收加一。揀左個心太軟,佢地有幾隻味道:朱古力baileys、士多啤梨、北海道3.6牛奶,原本掙扎想揀士多啤梨,但最終揀左北海道牛奶,好在冇失望。北海道3.6牛奶心太軟 68見文字咁寫,我以為佢流心係流牛奶,原來唔係,應該係指果球雪糕。上枱賣相都幾吸引,咁心太軟最基本要求係要流心!(但好多甜品鋪都焗到太熟)我輕輕切開,流心程度高,正!見到心太軟係淡黃色,流心餡都係奶黃色,然後聞到陣香味。應該係吉士達嘅味道,唔會太甜,而且都幾香,質地啱啱好,輕輕一督已經溶出來心太軟質地唔會焗到太乾身,入口仲幾軟熟,我三扒兩啖就食哂,推介旁邊嘅雪糕係北海道3.6牛乳味,奶味香濃,質地幼滑。仲有少量藍莓、草莓伴碟,

北海道3.6牛奶心太軟 68

旁邊嘅雪糕係北海道3.6牛乳味,奶味香濃,質地幼滑。
仲有少量藍莓、草莓伴碟,都幾精緻,仲加左少少糖喺旁邊做裝飾,幾有誠意
2018-01-28
$70 (宵夜)