2018-04-01 48 瀏覽
白色情人節同女朋友去浪漫一下。而旺角亦唔一定只得MK食物,走入內街,我哋今次去既呢間西餐廳,格調高雅,但價錢一D都唔離地。 我叫左一個Set dinner, 配有餐湯同餐飲 主菜係燒羊架未食,賣相已經攞滿分,香烤嘅羊架上鋪滿左金黃色嘅炸糠,旁邊仲有炸得脆卜卜嘅大薯角,顏色層次都彰顯到廚師嘅細心。剪開羊架,淡粉紅嘅肉,七成熟拿捏得剛剛好,外皮煎得香脆,內部仍然係鮮嫩多汁,手藝勝過唔少貴價西餐廳。入口有淡淡嘅羊肉”SO”味,配上外皮嘅炸糠,仲有層次。如果個人有需要,都可以點下薄荷醬提味,以清新平衡返肉既膩感。SET DINNER仲有埋雪糕,真係咩都有齊哂!
白色情人節同女朋友去浪漫一下。

我叫左一個Set dinner, 配有餐湯同餐飲

主菜係燒羊架

入口有淡淡嘅羊肉”SO”味,配上外皮嘅炸糠,仲有層次。

SET DINNER仲有埋雪糕,真係咩都有齊哂!
2018-03-31 1176 瀏覽
Yummy 是一家以扒房/酒吧/ 甜品定位的餐廳, 位於廣華街, 在諸聖堂後方, 從旺角東港鐵站走過來會有一點距離, 但反正緣著火車橋往華仁的方向走就對了。內裡裝修別緻, 讓人感覺很chil 很時尚, 店鋪面積雖少, 除提供各式各樣的西餐外, 更有不同的手工啤提供,把酒談天也是一個不錯的地方。是晚叫了一個Set Dinner, 有湯有主食有雪糕和茶, 加錢可將餐飲轉成各式的手工啤。先上來的是西蘭花忌廉湯。這裡的忌廉湯不算杰身, 味道也中規中舉。珍寶芝士帆立貝肉蟹忌廉扁意粉($188)意粉是即叫即煮, 並有兩隻珍寶帆立貝,而蟹肉和小帶子分佈在意粉裡面, 每一啖都會吃到蟹肉和小帶子。意粉忌廉份量適中, 不知芝士是指帆立貝上的還是意粉上的, 鋪在意粉面上的巴馬臣芝士有點綴的作用, 略帶咸香, (重手一點會讓整個意粉更好吃)。珍寶帆立貝比想像中細小, 可能是去除不吃得的範圍外再加煮後縮水的緣故, 但肉質還是好吃的。唯一美中不足的是整體意粉份量不算很多, 男士或比較大吃的會可能略感不足。套餐的甜品是Vanilla雪糕簡單一句: Simple is the best.至於這裡的招牌甜品, 我會留待

在諸聖堂後方, 從旺角東港鐵站走過來會有一點距離,
但反正緣著火車橋往華仁的方向走就對了。
內裡裝修別緻, 讓人感覺很chil 很時尚,

把酒談天也是一個不錯的地方。

先上來的是西蘭花忌廉湯。
西蘭花忌廉湯

這裡的忌廉湯不算杰身, 味道也中規中舉。

珍寶芝士帆立貝肉蟹忌廉扁意粉($188)

珍寶芝士帆立貝肉蟹忌廉扁意粉

意粉忌廉份量適中, 不知芝士是指帆立貝上的還是意粉上的,
珍寶帆立貝比想像中細小,

套餐的甜品是Vanilla雪糕
Vanilla雪糕

簡單一句: Simple is the best.
Vanilla雪糕

至於這裡的招牌甜品, 我會留待下次來試。

總括來說, 下次如果跟朋友同時想食西餐、食甜品和飲手工啤, Yummy 會是不錯的選擇。
西蘭花忌廉湯
2018-03-31 38 瀏覽
第一次行過槍街,發現左呢間餐廳幾有格調,原來入面有好多手工啤!決定入去試一試~一入門口見到好多手工啤排得好靚,呢到睇到嘅全部都可以係餐牌上點的~充滿手工啤的裝飾~晚餐按set 叫,有好多唔同選擇:留意半價升級特飲係唔包手工啤的~手工啤餐牌,仲有好多,不能盡錄~我地揀左B 餐同H 餐先上餐湯雙倍墨魚墨汁意大利飯 $168B 餐係老闆娘推介,本身覺得墨魚汁意大利飯都冇咩特別姐,原來佢呢到係將啲飯塞左入墨魚個肚到!好cute!!為大家解剖墨魚~入面嘅意大利飯唔會太濕,飯粒分明,墨魚汁夠香。墨魚外層加左少少類似七味粉嘅調味料,所以食落好香,亦有少少辣辣的,好正!而大家亦唔洗驚份量咁少唔夠飽,可能因為塞啲飯落去墨魚肚時pack 實左,其實入面係有好多飯,食一隻都開始好飽😂12安士黑毛豬鞍煙肉薯菜 $238黑毛豬煎得恰到好處,鎖得住肉汁令肉質唔會薯菜部分係烤茄子同瓜,煙肉雖然係醃製,但又唔會太咸,配合薯菜一齊食就好好味了!甜品部分係雲呢拿雪糕,如果多少少就好了,haha~我地叫左一支叫做蜜麥嘅手工啤,係加左蜜糖的啤酒,有蜜糖香味,但唔會令酒變左甜味,酒味仍然係好濃的。酒精好低,送下飯幾開心的。

充滿手工啤的裝飾~

晚餐按set 叫,有好多唔同選擇:

留意半價升級特飲係唔包手工啤的~

手工啤餐牌,仲有好多,不能盡錄~

我地揀左B 餐同H 餐

先上餐湯

雙倍墨魚墨汁意大利飯 $168

為大家解剖墨魚~

12安士黑毛豬鞍煙肉薯菜 $238

黑毛豬煎得恰到好處,鎖得住肉汁令肉質唔會

甜品部分係雲呢拿雪糕,如果多少少就好了,haha~

2018-03-20 79 瀏覽
今日放工之後過左旺角嗰頭買野,行行下肚餓了,就決定搵間餐廳食下,比我地搵到一間整手工啤嘅餐廳----Yummy。就決定去試試佢喇時間尚早,未算好多人,但過左無耐,就坐滿人了。入面氣氛都好好,拍拖一流首先上左個餐湯,湯唔會話好濟,算係調較得啱啱好再配合少少香草吊一吊味,一流呢個啤酒亦係我地十分期待的。非常之濃嘅麥味,而佢嘅蜜糖味會係口期慢慢走出嚟 非常之特別喜歡beer 嘅朋友必定要一試。力推!!初初見到餐牌個名的確對佢興趣不大,但因為老闆娘力推,就決定試下,上菜嘅時候真係嚇親我地咬落去嘅時候非常之有口感,正!都係力推因為豬夠靚,唔洗煮到全熟咬口勁好,而且極之juicy!真係一試難忘。仲有佢啲伴菜都係一流,薯條非常鬆脆,完全係啱啱炸好出嚟咁!最後仲有杯小雪糕,yummy!呢度啲手工啤同主菜都整之特別!有興趣都嚟試試佢啦

栗米南瓜忌廉湯

首先上左個餐湯,湯唔會話好濟,算係調較得啱啱好
再配合少少香草吊一吊味,一流

蜜麥手工啤

喜歡beer 嘅朋友必定要一試。

墨魚嘴伴飯

咬落去嘅時候非常之有口感,正!

黑毛豬

都係力推
因為豬夠靚,唔洗煮到全熟

雪糕

最後仲有杯小雪糕,yummy!

呢度啲手工啤同主菜都整之特別!有興趣都嚟試試佢啦
手工啤
2018-03-14
5 分鐘 (堂食)
栗米南瓜忌廉湯
蜜麥手工啤
墨魚嘴伴飯
黑毛豬
手工啤
2018-03-13 1901 瀏覽
周末在旺角逛街後又是時候要醫肚走到廣華街覓食,見這間Yummy除了是dessert&bar外,也有晚餐,就去試試餐廳播著歐美pop和edm, 有Bar的氣氛。Dinner set前酒店名廚親自主理,優惠值98$,好抵!吸引了我試試多款Made in HK的craft beer還有CocktailDinner set先有餐湯。兩大隻帆立貝肉質新鮮彈牙!除了芝士削片外,芝士融化在意大利飯之中黑松露味道濃郁,芝士和黑松露很合拍,啖啖滋味蟹肉和帆立貝肉大大隻加拿大龍蝦!肉質豐厚而且彈牙!意大利飯啖啖濃郁龍蝦汁前酒店名廚親自主理,果然沒令人失望啖啖龍蝦肉Made in HK門神酒廠的玉帝,重麥味,回味甘來杯Mojito悠閒的晚餐
周末在旺角逛街後又是時候要醫肚

餐廳播著歐美pop和edm, 有Bar的氣氛。

Dinner set

前酒店名廚親自主理,優惠值98$,好抵!吸引了我試試

多款Made in HK的craft beer
還有Cocktail

Dinner set先有餐湯。
芝士帆立貝肉蟹黑松露意大利飯
兩大隻帆立貝
肉質新鮮彈牙!除了芝士削片外,芝士融化在意大利飯之中
黑松露味道濃郁,芝士和黑松露很合拍,啖啖滋味

蟹肉和帆立貝肉

加拿大龍蝦+龍蝦汁黃金意大利飯
大大隻加拿大龍蝦!肉質豐厚而且彈牙!意大利飯啖啖濃郁龍蝦汁
前酒店名廚親自主理,果然沒令人失望

啖啖龍蝦肉

玉帝 (Bottle)
Made in HK門神酒廠的玉帝,重麥味,回味甘

Mojito
來杯Mojito

悠閒的晚餐
2018-02-03
  • 芝士帆立貝肉蟹黑松露意大利飯
  • 加拿大龍蝦+龍蝦汁黃金意大利飯
2018-03-11 85 瀏覽
食物一般,但餐湯茶餐廳水準、膠餐具、服務差,熱飲唔叫唔比糖,清水唔叫唔加,雪糕無得揀,三人入座擺四份餐具,但叫都唔識收走!最差係餐點只管外表超多餘,像牛扒點乜鬼蠟燭,又唔可以keep住熱,裝模作樣無Q用,仲阻住切扒!頂!
2018-02-28 65 瀏覽
位於油麻地這間餐廳,遠離中心塵囂喧鬧,但又近地鐵站。餐廳門口放置了大量甜點模型做裝飾,內部有西式酒窩的風格。天花有醒目的水晶吊燈。點了兩個晚餐set湯先上餐湯,蘑菇忌廉湯雙倍墨魚汁魷魚意大利粉($128)第一個,是墨魚汁意大利粉。賣相不錯,雙倍的墨魚汁口味略重,麵條分明。份量也足夠男仕食用。加拿大波士頓龍蝦拼軟殼蟹 配黑松露薯條($218)第二個,龍蝦拼軟殼蟹、配薯角半隻龍蝦開了邊,大大隻,用叉子容易就食到肉,蝦肉上有不少綠色的蟹膏。軟殼蟹咬下有不錯的香味、脆脆地但係唔會太油膩。薯角外脆內鬆軟,加上黑松露醬,非常好吃。雪糕每個晚餐跟一個雪糕北海道牛乳雪糕、及冧酒提子。牛乳雪糕唔錯,雪糕唔錯,而且出乎意料地,冧酒提子比想像中容易入口,而且香氣濃烈,口味特別。

點了兩個晚餐set

先上餐湯,蘑菇忌廉湯
蘑菇忌廉湯

雙倍墨魚汁魷魚意大利粉($128)
Double墨魚汁魷魚意大利粉

加拿大波士頓龍蝦拼軟殼蟹 配黑松露薯條($218)
第二個,龍蝦拼軟殼蟹、配薯角
加拿大波士頓龍蝦拼軟殼蟹,配黑松露薯角

每個晚餐跟一個雪糕
牛乳雪糕、冧酒提子雪糕

Double墨魚汁魷魚意大利粉
牛乳雪糕、冧酒提子雪糕
  • 墨魚汁意大利粉
2018-02-27 54 瀏覽
今日黎到這間在油麻地旺角附近的餐廳。上次黎食係試佢的甜品,今日試一試佢的晚餐。環境還是華麗,一個好大好亮麗的大掛燈,紅色的坐椅及sofa, 仲有搶眼的啤酒及甜品設計及bar枱,令人眼前一亮晚餐選擇都幾多,有意粉、意大利飯、牛扒...,我今日選擇了F餐:香烤紐西蘭羊架配薄荷啫喱汁1. 餐湯南瓜甘筍蓉湯:幾清甜,有香草在湯面,都幾滑,有細細細甘筍蓉!2. 主菜以木製板上枱,上面的食材顏色鮮豔,這樣的配搭令人食指大動哦配菜相當出色,番茄仔甜甜的,配上黑椒粒及海鹽;矮瓜及翠肉瓜好入味有著滿滿的汁液,好腍好軟!羊架好香,口感剛剛好,好香濃!有3隻羊架,上面有烤上脆脆的,配上薄荷汁,好正好味道手切薯角:好多薯仔,外脆內軟!好多好脆3. 甜品是牛奶味雪糕,好滑好香的牛奶味,是我喜愛的牛奶哦

1. 餐湯
餐湯

2. 主菜
晚餐F  香烤紐西蘭寶雲酥羊架配薄荷啫喱汁

以木製板上枱,上面的食材顏色鮮豔,這樣的配搭令人食指大動哦

配菜

手切薯角:好多薯仔,外脆內軟!好多好脆

3. 甜品
雪糕牛奶味

是牛奶味雪糕,好滑好香的牛奶味,是我喜愛的牛奶哦
2018-02-27
晚餐F  香烤紐西蘭寶雲酥羊架配薄荷啫喱汁
配菜
雪糕牛奶味
  • 香烤紐西蘭羊架配薄荷啫喱汁
2018-02-23 62 瀏覽
同朋友做完義工,去左尋食,本身見到又有晚餐又有甜品,所以去試一試點知入到去,職員話無甜品,唔緊要可以照食的裝飾都係唔到種類、牌子的手工啤酒樽,配埋一大盞水晶燈,感覺高貴得黎貼地我就俾盤水仙吸引左黑紅色既型格裝潢餐湯係磨菇忌廉湯,自家制!夠滑夠香濃👍🏼我叫左帆立貝芝士帶子黑松露意大利飯。賣相已經好吸引👍🏼黑松露既味道特出,但無遮掩左忌廉既香濃味,加上拉絲既芝士,係晚餐作一日完美的句號。雙重墨魚汁飯,賣相有啲出奇同攪笑。不過食落係唔錯既,墨汁份量十足,超濃郁既味道,食完成口都黑曬可見廚師既精心制作,墨魚同飯既濃味剛好中和了,配味十分滿意!
點知入到去,職員話無甜品,唔緊要可以照食的

我就俾盤水仙吸引左

黑紅色既型格裝潢

餐湯係磨菇忌廉湯,自家制!夠滑夠香濃👍🏼

雙重墨魚汁飯,賣相有啲出奇同攪笑。
2018-02-22 80 瀏覽
晚上經過廣華街,見有一小餐廳,似是主打供應甜品,但見亦有提供晚市套餐, 想著可晚飯後吃點精美甜品,於是入內試試。餐廳內頗幽静,可能時間尚早,人客不多。近門口處設有一陳列櫃,攞放甜品模型,令人垂涎。我們下單要了兩客晚市套餐,已包括餐湯、主食、雪糕和咖啡或茶。黑松露野菌濃湯野菌湯不太稠,黑松露味很香。龍蝦汁藍青口鮮蝦煙三文魚鮮蜆天使麵材料豐富,海鮮很新鮮,配鹹鹹香香煙三文魚,味道很相配,天使麵吸滿龍蝦汁,非常美味。黑墨汁鮮魷魚扁意粉賣相雖然不甚討好,但魷魚新鮮,扁意粉沾滿黑墨汁,帶濃郁墨魚鮮味。雪糕有很多選擇,我們選了士多啤梨和牛奶味,不太甜,濃濃牛奶味,非常可口。清甜柚子蜜有很多果肉。本想飯後吃點甜點,可惜甜品師傅放假,唯有待下次再來品嚐。

黑松露野菌濃湯
野菌湯不太稠,黑松露味很香。

龍蝦汁藍青口鮮蝦煙三文魚鮮蜆天使麵

黑墨汁鮮魷魚扁意粉

清甜柚子蜜有很多果肉。

本想飯後吃點甜點,可惜甜品師傅放假,唯有待下次再來品嚐。
2018-02-21 47 瀏覽
行行下街,突然間好想食心太軟,好彩上openrice 搵一搵,搵到付近有間有心太軟食,有一部機可以現標環境好適合吹水有好多款冰價錢合理男朋友點左個朱古力棉棉冰,~朱古力雪糕好濃朱古力味~棉棉冰上面都有朱古力粉同朱古力醬~~朱古力連冰食唔會太甜,味道剛好~心太軟好香好熱,即叫即整~~~朱古力醬慢慢流出黎,好杰,朱古力好濃~~連朱古力雪糕食好正仲有士多啤梨伴碟,好睇又好食!!!!满足完我個胃之後,再滿心歡喜去行街街~~
搵到付近有間有心太軟食,
有一部機可以現標
環境好適合吹水
有好多款冰
價錢合理
男朋友點左個朱古力棉棉冰,~
朱古力雪糕好濃朱古力味~
棉棉冰上面都有朱古力粉同朱古力醬~~
朱古力連冰食唔會太甜,味道剛好~

心太軟好香好熱,即叫即整~~~
朱古力醬慢慢流出黎,好杰,朱古力好濃~~
連朱古力雪糕食好正
仲有士多啤梨伴碟,好睇又好食!!!!

满足完我個胃之後,再滿心歡喜去行街街~~
2018-02-20 54 瀏覽
今日黎旺角揾個朋友,跟住為左揾個地方好好坐低傾下偈,就費事走出我mk揾野食,一上openrice就見到呢邊有多間食西餐嘅舖頭,於是就去左簡下有邊間好食,行行下見到呢間舖,肚餓嘅我地,就簡左呢度開飯喇。小食一開始就緊係要簡個小食先喇,呢個黑松露三文治個黑松露味真係好濃,入口有濃濃的黑松露味,唔洗加入任何嘅配料,都好好味,而且個份量唔小。黑松露薯條薯條好有口感,炸得夠晒脆,加埋配料本身嘅黑松露味,唔需要其他嘅調味都已經好正。烤豬手烤豬手入口令人感覺脆身好夠惹味,不過入口啖啖肉,而且唔會有陣陣雪藏味,餐廳肯定係事前預備好,等客人即叫即整。今次嘅體驗都算幾好,比起一般嘅舖頭所有野都做得好更到位,食材亦都更加新鮮,有機會都要再黎先得
小食
黑松露薯條
烤豬手
2018-02-20 49 瀏覽
今日幫朋友慶祝生日,因為聽人講旺角有個餐廳一直無咩時間去試,於是就去左試下,之前已經一直想食,但係一直都就唔到個朋友,今日終於約到去食喇。一入去都令人覺得都幾大,地方俾人感覺都算寬敞。仲要望埋個街景,真係幾舒服架薄餅呢個絕對值得讚下架,薄餅都幾足料,感覺好豐富,連外邊都係脆,感覺都真係唔錯。卡邦尼意粉你無睇錯呢度嘅卡邦尼意粉真係靚架,夠晒份量,又唔會一夾好散,仲有隻半熟蛋係面呢度嘅menu真係幾豐富下,都算係咩都有啲,估唔到旺角舖頭都唔錯,真係令人幾意外,下次都要同其他人黎先得。
薄餅
卡邦尼意粉
2018-02-20 39 瀏覽
又到放工時候緊係搵間就腳嘅好野食下野喇,係openrice搵左一陣,最終決定去呢間離公司近嘅餐廳,地方雖然唔算太大,但員工就夠晒親切,個人真係好耐無食過打邊爐小食小食我地叫左個薄餅,呢個真係值得食下,薄餅係即叫即整,本身唔會太油膩,入口夠肉味,熱辣辣又夠脆身,真係一個幾令人驚喜。香煎三文魚呢度嘅香煎三文魚都真係幾有心思,大大件之餘,重點係香煎三文魚嘅醬汁師傅都好細心咁幫我地呢啲食客自家調製,唔會入口味道好單一餐廳嘅食物都真係幾令人興奮,咩都有得食下,價錢都唔算太貴,幾個朋友食下野傾下偈都算係好地方,下次都要再黎先得。yu
小食
香煎三文魚
2018-02-20 50 瀏覽
係旺角放題選擇真係多,本來諗住食老麥,跟住突然發現餐廳,見到餐牌啲價錢好似都ok,係openrice睇左一陣,最終決定去呢間餐廳,地方都算幾大,但員工好有熱心招呼我地,都幾貼心沙律店員強烈推薦我地叫個沙律食下,不過上枱之後我地都發現個沙律真係好唔錯下,店員話沙律用新鮮嘅菜整,係即叫即整黎架,入口沙律醬味唔會太濃下夠晒鮮味,菜入口都真係脆身,安格斯牛柳呢度嘅安格斯牛柳雖然係冷藏貨,不過都真係有啲意思,份量足之餘,師傅係晚市前會預先解凍架,真係都幾貼心,等客人叫嘅時候,入口唔會有雪味貼心嘅服務再加埋唔錯嘅食物,餐廳都值得再食下
沙律
安格斯牛柳
貼心嘅服務再加埋唔錯嘅食物,餐廳都值得再食下