2022-12-07
旺角好多高質既樓上餐廳。最近發掘到一間水準唔錯,又用心製作既西餐 Y Dining。座落喺旺角地鐵站1分鐘步距,非常方便!入到去餐廳環境比想像中更闊落,坐得舒服之餘店員服務亦好好。晚餐時段有tasting menu提供,不過今次就單點啲菜色試下。叫左兩杯特飲。Lemon Squash同Pineapple Punch酸甜開胃!一開始先有熱辣辣既餐包配上意大利黑醋同埋橄欖油。燒凱撒沙律配煙燻三文魚。凱撒沙律就食得多,但成棵生菜咁上既沙律真係第一次見!賣相非常新穎。生菜微微燒過,又爽脆又腍身,雙重口感!切開生菜再配埋其他配料用煙三文魚一齊食,味道都好豐富,幾特別既體驗。龍蝦濃湯。叫左一份兩個share,店員貼心咁幫我地分左兩碗。呢個湯真係好鮮味,每一啖都係極濃厚既龍蝦鮮,但唔會鮮到太濁既感覺。主菜方面,試左店員推介既叉燒鹹蛋意大利飯。又一個特色fusion菜!將香港既本地飲食元素同意大利飯混合竟然毫無違和。叉燒係用梅頭肉,肉質鮮嫩,蜜汁甜甜既味道好討好。而個risotto仲撈埋鹹蛋黃,食落比較重口味,但好香口!另一個係餐廳招牌之一既砵仔酥皮焗牛面頰肉。上既時候原個酥皮覆蓋住砵仔香噴噴。店員切
座落喺旺角地鐵站1分鐘步距,非常方便!
入到去餐廳環境比想像中更闊落,坐得舒服之餘店員服務亦好好。
叫左兩杯特飲。
一開始先有熱辣辣既餐包配上意大利黑醋同埋橄欖油。
燒凱撒沙律配煙燻三文魚。
生菜微微燒過,又爽脆又腍身,雙重口感!
龍蝦濃湯。
叫左一份兩個share,店員貼心咁幫我地分左兩碗。
將香港既本地飲食元素同意大利飯混合竟然毫無違和。
叉燒係用梅頭肉,肉質鮮嫩,蜜汁甜甜既味道好討好。
而個risotto仲撈埋鹹蛋黃,食落比較重口味,但好香口!
另一個係餐廳招牌之一既砵仔酥皮焗牛面頰肉。
上既時候原個酥皮覆蓋住砵仔香噴噴。
店員切開酥皮,入面就係香噴噴既牛面頰肉。
牛面頰肉肉質好軟好腍,仲入晒味添,連佢入面既薯仔、蘿蔔都好味!
酥皮亦都好脆,用黎點埋個汁咁食好滋味。
最後甜品係Tiramisu。
呢度既tiramisu酒味特別突出,cream cheese亦好軟滑,不過甜度低少少就更好啦!