餐廳:Y Dining (旺角)地址:旺角彌敦道703號金鑽璽1樓旺角有好多餐廳,五花八門、應有盡有,尤其Cafe特別多,各國菜式亦都隨處可見,不過要搵一間比較Decent嘅餐廳🍽,我諗大部份人都可能會揀中上環或者尖沙咀一帶有見及此,Y Dining @y_dining_ 嘅老闆就喺旺角打造咗呢間夠Decent、可以比客人享受高水準自家製手工美食、悠閒咁傾吓偈嘅Fine Dining餐廳。餐廳以灰、藍色做餐廳主題,柔和昏暗嘅燈光比人一種寫意嘅情懷,點起枱上嘅蠟燭更有一份浪漫嘅感覺🕯️,加上所有大廚同店員都曾經喺唔同嘅高級酒店做過🏨,無論Service定食物質素方面都有一定水準同要求👏✝️燒凱撒沙律 $108成棵羅馬生菜上嘅沙律都喺第一次見,又幾有睇頭同特色😎,燒香爽脆清甜嘅羅馬生菜🥬,食落仲有輕輕燒烤香味,加上鯷魚、芝士脆片、麵包糠,同埋唔少得嘅Caesar dressing,加$38配埋鹹香十足嘅Parma Ham,未食主菜已經有滿滿驚喜🎉✝️白酒忌廉汁煮青口 $208紐西蘭嘅海域水質出名清澈🌊,當地嘅青口較為乾淨衛生,而且每隻嘅Size都幾大,餐廳嚴選當地青口,用白酒忌廉汁加上香料烹調🌱
餐廳:Y Dining (旺角)
地址:旺角彌敦道703號金鑽璽1樓

✝️燒凱撒沙律 $108

✝️白酒忌廉汁煮青口 $208
紐西蘭嘅海域水質出名清澈🌊,當地嘅青口較為乾淨衛生,而且每隻嘅Size都幾大,餐廳嚴選當地青口,用白酒忌廉汁加上香料烹調🌱,癖除咗青口僅餘嘅腥味,同時提升咗青口嘅鮮甜滋味,最後緊喺要用香脆嘅蒜蓉多士蘸埋啲白汁嚟品嘗青口嘅精華

✝️慢煮鬆脆帶骨豬排 $308
將連骨嘅厚豬排慢煮再煎,確保豬排保持到最多嘅水份同鬆軟嘅狀態💦,入口多汁而唔嚡,
大廚仲特製咗用青蘋果粒加埋牛油雪凍整成嘅凍青蘋果蓉醬🍏,連同加咗檸檬汁同橄欖油嘅沙律菜,完美咁平衡咗豬排嘅油膩感😌

✝️小龍蝦意大利寬條麵 $218
兩隻小龍蝦先拆殼再鋪咗一層香草醬去焗🌿,令龍蝦肉鮮香味提升🦞,食落肉質軟腍,再用龍蝦汁同龍蝦肉炒香寬條麵,
當然唔少得加埋小龍蝦頭入面嘅龍蝦膏一齊撈埋就更加好味🤤,食完仲要一啲都唔滯,出乎意料之外👍

✝️伯爵茶意式奶凍 $68
充滿伯爵茶香嘅意式奶凍,入口綿綿細膩,冰涼之中有陣陣濃郁奶香,加上清新酸甜藍莓醬🫐,簡單而美味😙

✝️意大利芝士餅 $78
自家製嘅Tiramisu,未食已經俾佢嘅賣相吸引咗🤩,用咗傳統香脆嘅手指餅,浸入Espresso同冧酒入面,令手指餅充滿兩者香味,因為即叫即整嘅關係,手指餅食嗰陣仲係非常鬆脆,面頭再加上一層層creamy幼滑嘅Mascarpone cheese。手指餅嘅脆、Mascarpone cheese嘅軟滑,仲有Espresso同冧酒嘅香,形成三重滋味,飲多杯Latte($38)就更加夾🥰
2022-12-20
10 分鐘 (堂食)
2022-12-19 31 瀏覽
旺角區食店臨立, 比我發現左間性價比西餐廳.店內設計很優雅簡潔,臨近聖誕🎄佈滿聖誕佈置同擺設,嚟到好似提早聖誕。 價位亦好合理, $3XX 起到$5xx有個Dinner set 絕對令人有稱心滿意。.A la carte 亦非常多選擇,我點左幾樣同朋友share 。.坐低餐廳會為客人先提供🍽️餐前麵包. 麵包上枱係有溫度, 非常有誠意, 再沾上黑醋同橄欖油,簡單但好味. . 🔺GRILLED CAESAR SALAD $108原條沙律菜再燒過之後上碟,配上Ham 同醃過嘅魚柳,仲有薄脆芝士,沙律菜微微燒過味道更加爽甜,拌埋ham 一齊食,咸香脆爽。.🔺MOULES MARINERS $208青口非常大隻,入口鮮嫩彈牙,配上白酒忌廉汁,青口可以沾上醬汁食,洋蔥🧅忌廉好順滑,連多士都要點埋汁,唔好浪費😂.🔺PUMPKIN 🎃 RISOTTO 南瓜意大利飯,南瓜溶埋入飯裡面,口感依然順滑,唔會過腍,煮得好正宗,帶有南瓜清甜。.🔺BRAISED BEEF CHEEK POT $368焗完立即上枱,未打開個酥皮已經非常之香,牛面頰先用慢煮之後再焗,又腍又入味,醬汁用翻慢煮之後嘅牛肉汁造,好香濃,
旺角區食店臨立, 比我發現左間性價比西餐廳.
🔺MOULES MARINERS $208
🔺PUMPKIN 🎃 RISOTTO
🔺BRAISED BEEF CHEEK POT $368
焗完立即上枱,未打開個酥皮已經非常之香,牛面頰先用慢煮之後再焗,又腍又入味,醬汁用翻慢煮之後嘅牛肉汁造,好香濃,入面仲有椰菜、紅蘿蔔🥕迷你薯仔🥔牛肉份量好食,但我地全部食晒🤣🤣
🔺TIRAMISU $68
即點即造,田指餅香見,帶有滿滿咖啡酒味,Mascarpone cheese 🧀 非常香滑,好鍾意手指餅咁脆,輕易可以點晒啲Mascarpone cheese 食🤣好爽🤣
餐廳推介啤酒,入口唔會好苦,一隻係日本Premium , 另一隻手工啤 Goose Island beer 🍺 世界盃啤啤,點都要試吓😎 . 嚟緊聖誕新年情人節, 未諗好去邊, 呢到就非常適合😎
2022-12-19
  • 砵仔焗牛面頰肉
2022-12-19 26 瀏覽
其實阿叔一直都好怕去旺角食飯,一嚟太多選擇唔知食乜好,二嚟就係至怕多人,今次同朋友嚟嘅呢間上樓西餐廳就「啱晒阿叔河車」,佢位於旺角同太子中間嘅一棟商業大廈樓上,呢度裝修雅緻,燈光暗暗地,甚有情調。佢哋主打精緻西餐,價錢以呢區嚟講屬中上價,晚餐由$398起包沙律、西湯、主菜、甜品同咖啡或茶,如果鍾意飲番一兩杯嘅人更可選擇餐廳自家製、好IGable嘅cocktail添!茴香燒春雞 ($398)意大利春雞原隻上,遠遠已經聞到好香燒雞味,雞肉用上秘製香料調味,夠惹味,而且肉質幼嫩,如果可以做到皮脆就更好喇!鬆脆帶骨豬排 ($418)經過慢煮嘅豬鞍扒,肉質軟稔,食嘅時候建議沾埋青蘋果醬,酸酸甜甜嘅味度會更好食。燴羊膝配玉米糕 ($438)羊膝嘅份量都幾大,肉質軟嫩,一啲都無羊羶味。配菜捨棄一般西餐嘅薯蓉改以玉米糕,啖啖嘅粟米味,又幾香幾好食喎!時令鮮魚 (時價)新鮮活魚經煎香後原條上,愛魚人士想食最好先打嚟餐廳詢問,因為活魚絕對每日限量供應,而且種類有機會日日唔同添!

茴香燒春雞 ($398)

鬆脆帶骨豬排 ($418)

燴羊膝配玉米糕 ($438)

時令鮮魚 (時價)
2022-12-19 32 瀏覽
今日出旺角打波 所以嚟咗呢間Cafe食可以傾偈坐耐啲 ✨香煎茴香貴妃豬配是日餐湯+牛肉薯餅 $148是日餐湯係忌廉紅蘿蔔湯幾香濃嘅忌廉同埋紅蘿蔔味 幾綿 唔錯👍👍 牛肉薯餅都好脆 豬好腍 有豬肉味 好食 😋下面仲配左啲薯仔 椰菜花等幾健康✨海鮮香草醬意大利麵配豆腐魚餅+炸鹿兒島黑豚肉餅 $148豆腐魚餅幾特別好似喺出面都冇乜點見過 外脆內軟咁查鹿兒島豚肉餅就出面好脆粉漿好薄 入面仲keep 住啲肉汁幾juicy 😋不過個海鮮意粉就可能擺得耐左有啲乾🙈🙈 啲海鮮e.g. 蜆肉可能過左時都唔係好肥啦🥲 但青口同蝦都ok 嘅🍹橙皮薑幾好 唔太甜 入口係橙味先 薑味後勁先黎 不過都唔太勁🍵丁香檸蜜都係唔太甜 比較澀 我覺得一般✨tiramisu呢個係食滿$320 送嘅 酒味比較濃 唔係我杯茶🙈🙈總括黎講其實味道都唔錯 每個set 都有兩個小食幾抵食又可以試到多啲野 openrice 訂位仲有85折😆 環境好舒服 適合傾計 又冇限時坐幾耐👍 侍應服務都好好 味道❤️❤️❤️❤️抵食❤️❤️❤️💔服務❤️❤️❤️❤️環境❤️❤️❤️❤️💰午餐人均~$160 (收+1)
今日出旺角打波 所以嚟咗呢間Cafe食可以傾偈坐耐啲

味道❤️❤️❤️❤️
抵食❤️❤️❤️💔
服務❤️❤️❤️❤️
環境❤️❤️❤️❤️

💰午餐人均~$160 (收+1)
2022-12-18 27 瀏覽
差不多聖誕節🎄 我去了這間食物好有心、環境又靚靚的隱世西餐廳🍴💕頭盤可選其中兩款,我們便選了炸蠔、炸薯餅及餐湯,從頭盤已開始感受到其水準了!主菜更是出色!蜆肉欖油意大利麵 加入蜆肉炒的意粉沾滿蜆肉汁,以本地新鮮大蜆伴碟,味道層次豐富。配以紅椒絲、蒜片調味,令蜆肉的鮮味更多,惹味十足啊!香煎茴香香妃豬豬排🥩鮮味十足,腍身入口嫩滑,伴著蘆筍、薯仔🥔等蔬菜類清新可口!提拉米蘇Tiramisu不得不提我喜歡💕其自家製提拉米蘇,因特別地採用傳統的做法加入濃縮咖啡和冧酒浸一下直至手指餅剛好飽吸冧酒香味,每個都即叫即製,再一層一層加上香甜細膩又柔軟的Mascarpone 芝士!我原本已好飽,但第二個胃不禁又來,脆口滋味,口感香口幼滑!🤤Y Dining 旺角彌敦道703號金鑽璽1樓

蜆肉欖油意大利麵

香煎茴香香妃豬

提拉米蘇Tiramisu

Y Dining 旺角彌敦道703號金鑽璽1樓
2022-12-17 161 瀏覽
經朋友推薦到訪Y dining,位於旺角地鐵站A1出口旁邊的金鑽璽1樓。地點方便,一個旺中帶靜的地方。裝修雅緻,燈光有情調,侍應細心介紹當日菜單和食材搭配,服務周到有禮。吞拿魚沙律芝士焗蠔周打蜆湯茴香燒春雞 鬆脆帶骨豬排 Dessert Plate Tiramisu Smoking Cocktail — BURNING頭盤沒有令人失望,特別是芝士焗蠔。主菜方面,鬆脆帶骨豬扒煎得剛剛好,外表金黃焦脆,內裏仍然非常juicy有肉味!茴香燒春雞亦是皮脆肉嫩,兩道主菜都是高水準之作。這裏有兩款signature smoky cocktails,有煙霧效果,特別Instagramming。我們試了Burning,是用上Whisky & Amaretto,配上圓圓的冰球,入口不會太烈,打卡必備。本以為頭盤餐湯連主菜已經那麼豐富,甜品都應該是small petits點綴而已。豈料店家也絕無欺場。酒味突出的Tiramisu,份量大得二人都幾乎吃不完呢。還有甜品拼盤,是朱古力泡芙和伯爵茶Panna Cotta。我個人非常喜歡伯爵茶Panna Cotta,茶味香濃又軟滑,極好吃。

周打蜆湯
Dessert Plate
Smoking Cocktail — BURNING

Burning

Dessert  plate

2022-12-08
5 分鐘 (堂食)
Burning
Dessert  plate
2022-12-14 24 瀏覽
唔係朋友介紹都唔知呢度有一間餐廳,地理位置超級方便喺正地鐵站隔離,但係就係商業大廈要有人介紹先至識黎,午餐都有幾多選擇,最吸引係可以揀2個前菜,成個套餐咁上有D日式Set嘅感覺凱撒沙律🥗蔬菜新鮮,每塊都均勻沾滿凱撒沙律醬,就返尺寸用咗細粒麵包粒🍞,貼心牛肉薯餅🐮🥔係日式嘅牛肉薯餅,炸得香脆,入面嘅薯仔綿密,冇諗過會有大量嘅沙律菜,仲配柚子醋🍋,酸酸微微,超級醒胃,又可以減輕薯餅個油膩感👍🏻脆煎盲曹魚柳🐟($138)賣相精緻,有蕃茄泡泡🍅,魚皮煎得香脆,熟度掌握得啱啱好唔會令到魚肉過鞋😊,仲有唔同嘅蔬菜甜品泡芙🍨 (+$20)上枱不自覺哇咗一聲,切到一個靚靚嘅泡芙山,有雲呢拿同朱古力味嘅雪糕泡芙,夠晒視覺效果📸熱咖啡☕️味道比較濃,中度至深度烘焙,用嚟配甜品10分合襯,仲要超貼心啲奶係暖嘅👍🏻

凱撒沙律🥗

牛肉薯餅🐮🥔

脆煎盲曹魚柳🐟($138)

甜品泡芙🍨 (+$20)

熱咖啡☕️

2022-12-14 58 瀏覽
前排工作太忙,但都不忘食好嘢,而朋友最近介紹咗我去一間位於旺角但比較隱世嘅西餐廳,裝修幾有格調,適合情侶嚟撐枱腳👫 而且性價比高,最緊要係餐廳非常用心,每上一道菜都會詳細介紹,而且服務好周到,感覺到店家真係好有heart😌我哋見呢個Caesar salad係燒嘅好特別所以嗌咗🫢 仲加咗$38要parma ham,佢個造型夠晒特別!佢嘅生菜係原條上,仲要燒過嚟,再配搭上麵包粒、兩塊超大塊嘅parma ham同芝士脆餅,好夾好好味,呢個食法真係好有驚喜,好鍾意😌之後嗌咗燒八爪魚足鬚,平時好怕食八爪魚似食緊橡筋咁,咬極都咬唔開,但呢度燒得剛好,一啲都唔韌,點埋少少醬一齊食,鮮味十足😌 另外仲有兩塊脆多士夾埋一齊食,增加返個口感!之後主菜我哋嗌咗呢個酥皮焗牛面珠登😚 店員特登喺我哋面前切開酥皮,超大塊好有份量,不過就咁食有啲乾,建議點汁一齊食🙌🏻 肉質煮到勁腍而且好入味,內裡仲有啲薯仔同紅蘿蔔,同樣都幾入味!呢個南瓜意大利飯煮得好creamy🤓 有粒粒煮腍咗嘅南瓜粒,仲幾甜,而個飯嘅texture適中,唔會過腍過硬,份量亦剛剛好!我嗌咗杯Pineapple Punch ($58),飲落好香菠蘿

燒凱撒沙律

砵仔酥皮焗牛面頰肉

南瓜意大利飯

我嗌咗杯Pineapple Punch ($58),飲落好香菠蘿味,仲有啲菠蘿粒咬吓,唔錯!男友嗌咗杯Tequila Sunrise ($68),因為有橙汁,同樣都係酸酸甜甜咁,幾開胃!

Tiramisu
最後,點少得甜品環節,我哋嗌咗個tiramisu ,佢並唔係一杯杯嗰啲預先整好晒嘅tiramisu,而係即叫即整,賣相好唔錯,食落咖啡酒味好出,都幾濃郁😌 如果個ladyfinger再浸腍少少就會更出色!

總括而言,呢間西餐廳真係幾有驚喜,食物種類繁多,冇諗過上到去都可以食到酥皮牛面頰肉😛 另外,佢嘅Caesar salad都係必試菜式,真係第一次食咁特別嘅沙律,連平時我唔鍾意食沙律都好OK☺️
燒凱撒沙律
砵仔酥皮焗牛面頰肉
南瓜意大利飯
2022-12-12 26 瀏覽
🐮砵酒酥皮焗牛面肉 $368必點‼️‼️酥皮底層係牛面肉、蔬菜、薯仔,酥皮大大份2份食,一定要點埋汁食🤩牛面肉煮到超霖好入味😍😍😍真係好好食😋🐷叉燒咸蛋黃大利飯 $168試左個𝐅𝐮𝐬𝐢𝐨𝐧菜式,好特別!叉燒係自家秘制,由瘦叉到半肥瘦位置都有🤩咸蛋混合煮意大利飯,我覺得好似出面食4寶飯個咸蛋混合白飯既風味係一樣~幾有特色👏🐟吞拿魚他他 $168泡沫裝飾好打卡𝐀𝐛𝐥𝐞😏好開胃,吞拿魚唔腥,配埋多士口感唔錯👍🥂白酒忌廉煮青口 $168青口大大隻!! 我覺得性價比高👏青口煮得唔腥,忌廉底係重點!青口側邊有幾片多士配住青口,我直接比落忌廉底度,超吸湯多士好食😋🍮甜品拼盤 $148有焦糖燉蛋🐣、伯爵茶奶凍🍵、雪糕泡芙🍦,燉蛋超大個!呢個拼盤可以3-4人𝐒𝐡𝐚𝐫𝐞食! 我最中意係伯爵茶奶凍好滑好香茶底味🤤🤤想再食多個燉蛋個質地好似膏狀甘,未試過既口感,唔算好甜,雪糕泡芙就偏硬🤔🥖餐包有烘熱過包真係好食啲😋點埋油醋都唔錯~🍹Fruit Punch $58🍹Mint Punch $68兩杯都唔會好甜,清新好chill~
🐮砵酒酥皮焗牛面肉 $368

🐷叉燒咸蛋黃大利飯 $168

🐟吞拿魚他他 $168

🥂白酒忌廉煮青口 $168

🍮甜品拼盤 $148

🥖餐包
有烘熱過包真係好食啲😋點埋油醋都唔錯~

🍹Fruit Punch $58
🍹Mint Punch $68
兩杯都唔會好甜,清新好chill~

• 白酒忌廉汁煮青口
  • 砵仔焗牛面頰肉
2022-12-12 37 瀏覽
Y Dining (旺角)地址:旺角彌敦道703號金鑽璽1樓================今日跟朋友黎旺角金鑽璽 Y Dining 食lunch, 位置勁方便,A1出口一出就係! 估唔到呢間西餐廳睇落縛高級,但原來價錢咁親民! 我地叫左兩個lunch set黎食! 😍😍每個lunch set有有2個前菜, 一個主食同一杯飲品, 兩個set 加埋就好多野食:小食都幾出色, 全部即叫即整, 熱騰騰!我最中意煙燻三文魚, 佢下面仲有D Caesar Salad, 又健康又好味!- 黑豚肉餅- 牛肉薯餅- 煙燻三文魚 (+$28)- 炸蠔主菜:叉燒漢堡飽 $138成個burger 大嚿得黎好足料! 口感極為豐富! 中間個嚿叉燒肥瘦適中! 麵包皮加左牛油烘到微脆,真心好味! 😳😳美國肉眼牛扒$158估唔到份量都幾大, 牛味都幾唔錯,重點係佢無咩筋,加埋醬汁食,真係幾好食GA!Tiramisu (消費滿$300即送)佢ge芝士忌廉唔算太甜,中間有沾了咖啡酒ge手指餅,酒味幾出, 店員仲話係新鮮即整ga!
Y Dining (旺角)
地址:旺角彌敦道703號金鑽璽1樓
================

- 黑豚肉餅
- 牛肉薯餅
- 煙燻三文魚 (+$28)
- 炸蠔

主菜:
叉燒漢堡飽 $138

美國肉眼牛扒$158

Tiramisu (消費滿$300即送)
Y Dining🥂|旺角 高質fine dining 好味自家即製Tiramisu|✅尼間餐廳非常近地鐵站,一出去就已經係,所以好方便。餐廳環境都好舒服,好有氣氛,仲有打卡位。menu方面都有好多選擇,就算唔去食晚餐,午餐都可以比多少少錢,食得好d都唔錯☺️🥗法式鴨胸沙律配柑橘汁 呢樣應該係我食過最好食嘅沙律之一,成個感覺都好Fresh,完全冇草青味,我特別鍾意佢嘅柑橘汁,健康得黎又清新,味道又好夠☺️沙律食得出好新鮮,好爽脆,仲加咗一啲松子同果仁,口感營養都好豐富。而鴨胸就真係非常之好食啦,煮得啱啱好,肉質好嫩,味道鹹淡適中👌🏻🦪白酒忌廉汁煮青口 呢樣菜式都非常之推介,青口唔同其他平時食嘅青口,呢份青口就真係好新鮮,食得出佢青口肉係好彈牙😍😍,好嫩同好Juicy,佢又夠飽滿又大粒, 鮮味仲要係非常之出。菜式仲跟咗兩片薄多士,用嚟點白酒忌廉汁就啱晒啦😛🐟香煎鱸魚 真係好少機會喺喺出面西餐廳食到原條上嘅魚,呢條魚嘅骨非常少,所以基本上係啖啖肉。我好鍾意佢條魚煎到外脆內軟,啲皮真係擺咗一段時間都好夠脆😳,味道方面好豐富,除咗食得出魚嘅鮮味,仲有佢都加咗唔同嘅蔬菜一齊去製作,特別係加咗檸檬片,風
Y Dining🥂

🥗法式鴨胸沙律配柑橘汁

🦪白酒忌廉汁煮青口

🐟香煎鱸魚
真係好少機會喺喺出面西餐廳食到原條上嘅魚,呢條魚嘅骨非常少,所以基本上係啖啖肉。我好鍾意佢條魚煎到外脆內軟,啲皮真係擺咗一段時間都好夠脆😳,味道方面好豐富,除咗食得出魚嘅鮮味,仲有佢都加咗唔同嘅蔬菜一齊去製作,特別係加咗檸檬片,風味一流,同埋好開胃!

🍚叉燒鹹蛋意大利飯
呢道菜真係好有香港特色,佢嘅意大利飯每一啖都充滿好濃厚嘅鹹蛋黃味融入左入去☺️,而佢嘅叉燒你喺香港傳統嘅叉燒,味道就冇咁甜,係偏向比較西式嘅叉燒,味道口感都唔錯🫶🏻

🍨自家即製tiramisu
聽講係好出名同人氣之選,所以就叫咗嚟試吓。即製嘅Tiramisu 同埋擺咗一段時間嘅真係冇得比,口感同味道都爭好遠,特別係口感,仲可以食到脆脆地嘅手指餅,mascarpone cheese 同手指餅,配上酒香,就係幸福嘅感覺☺️☺️

🥐麵包
每台都會送上一男熱辣辣啱啱焗好嘅麵包

Fruit Punch/ Pineapple Punch

👧🏻Wodafoodie in Mong Kok✨🧀🥓𝔸𝕤𝕤𝕠𝕣𝕥𝕖𝕕 ℂ𝕠𝕝𝕕 ℂ𝕦𝕥 𝔹𝕠𝕒𝕣𝕕 $𝟙𝟠𝟠呢個cold cut 有我鍾意既煙三文魚同Parma ham,配上熱烘烘既餐包,或toast bread,塗上芝士,幾開胃既前菜😋✨🦪𝕄𝕠𝕦𝕝𝕖𝕤 𝕄𝕒𝕣𝕚𝕟𝕚𝕖𝕣𝕖𝕤 $𝟚𝟘𝟠青口鮮甜彈牙,份量適中,白酒忌廉汁味道香並濃郁,配青口或用烘過既麵包點個汁一齊食,一流!😋✨🫕𝔹𝕣𝕒𝕚𝕤𝕖𝕕 𝔹𝕖𝕖𝕗 ℂ𝕙𝕖𝕖𝕜 ℙ𝕠𝕥 $𝟛𝟞𝟠原煲牛面頰肉連一大塊酥皮😍店員俾我打卡影完相之後,仲幫我切開酥皮分件☺️👍牛面頰肉超軟腍,做到入到口即溶,好重牛味,一定係燉咗好耐🤤每件仲帶住一層層既骨膠原,比牛既其他部位,脂肪相對低,加埋佢個酥皮一齊食,真係好滿足🥰👍✨🍛𝔹𝔹ℚ ℙ𝕠𝕣𝕜 𝕊𝕒𝕝𝕥𝕪 𝔼𝕘𝕘 ℝ𝕚𝕤𝕠𝕥𝕥𝕠 $𝟙𝟞𝟠店員大推呢個risotto,本身覺得只係西式叉燒飯~但原來每粒飯都索滿左咸蛋香!味道好濃郁,好驚艷!🤩🤩加上佢係risotto,每粒飯都好煙靭!🥰 叉燒係自家製,肉質偏瘦,厚度適中,帶點甜同燒焦味,配上呢個飯好惹味,係我成晚最愛的一道菜!😍推介‼️✨🍰𝕋𝕚𝕣𝕒𝕞𝕚𝕤𝕦 $𝟞𝟠餐廳自
👧🏻Wodafoodie in Mong Kok
𝔸𝕤𝕤𝕠𝕣𝕥𝕖𝕕 ℂ𝕠𝕝𝕕 ℂ𝕦𝕥 𝔹𝕠𝕒𝕣𝕕

𝕄𝕠𝕦𝕝𝕖𝕤 𝕄𝕒𝕣𝕚𝕟𝕚𝕖𝕣𝕖𝕤

✨🦪𝕄𝕠𝕦𝕝𝕖𝕤 𝕄𝕒𝕣𝕚𝕟𝕚𝕖𝕣𝕖𝕤 $𝟚𝟘𝟠

✨🫕𝔹𝕣𝕒𝕚𝕤𝕖𝕕 𝔹𝕖𝕖𝕗 ℂ𝕙𝕖𝕖𝕜 ℙ𝕠𝕥 $𝟛𝟞𝟠

𝕋𝕚𝕣𝕒𝕞𝕚𝕤𝕦

✨🍰𝕋𝕚𝕣𝕒𝕞𝕚𝕤𝕦 $𝟞𝟠
餐廳自家製tiramisu,用上索滿冧酒同咖啡既手指餅配上忌廉,酒味非常濃郁,值得細味品嘗~
𝕊𝕞𝕠𝕜𝕪 ℂ𝕠𝕔𝕜𝕥𝕒𝕚𝕝 - 𝔹𝕦𝕣𝕟𝕚𝕟𝕘

✨🍸𝕊𝕞𝕠𝕜𝕪 ℂ𝕠𝕔𝕜𝕥𝕒𝕚𝕝 - 𝔹𝕦𝕣𝕟𝕚𝕟𝕘 $𝟙𝟘𝟠
酒瓶注入smoke,倒出黎之後,酒都會帶住一陣煙燻味,仲有本身既柚子香,係好得意既cocktail😌
𝔻𝕣𝕒𝕦𝕘𝕙𝕥 𝔹𝕖𝕖𝕣

✨🍺𝔻𝕣𝕒𝕦𝕘𝕙𝕥 𝔹𝕖𝕖𝕣 $𝟠𝟠

餐廳環境暗中帶點浪漫🌹
服務好好,食物高質有驚喜🥰
幾岩想靜靜地傾下計食飯嘅情侶/朋友~💓

𝕋𝕚𝕣𝕒𝕞𝕚𝕤𝕦
𝕊𝕞𝕠𝕜𝕪 ℂ𝕠𝕔𝕜𝕥𝕒𝕚𝕝 - 𝔹𝕦𝕣𝕟𝕚𝕟𝕘
𝔻𝕣𝕒𝕦𝕘𝕙𝕥 𝔹𝕖𝕖𝕣
2022-12-10 22 瀏覽
LUNCH COMBO 好豐富,可揀2款小食/沙律/湯品再加一款主菜:豆腐魚餅、炸蠔、牛肉薯餅、蟹肉忌廉薯餅、炸鹿兒島黑豚肉餅、凱撒沙律、精選餐湯、+$20周打蜆湯、+$28煙燻三文魚。我哋揀咗以下幾款:豆腐魚餅好香豆腐味、煎得香脆。椰菜花忌廉湯幾好飲幾creamy! 牛肉薯餅炸得香脆,入面薯餅夠蓉。炸鹿兒島黑豚肉餅有兩塊,都係炸得香脆,入邊黑豚肉幾香!所有炸物都配有沙律菜,沙律菜新鮮,有柚子醋酸酸地幾好開胃!主菜揀咗燒美國肉眼牛扒五成熟!牛扒大大塊,薄身有肉汁!香煎茴香貴妃豬厚身肉質夠腍!兩款主菜嘅配菜都有薯仔🥔、椰菜花、翠玉瓜等等。飲品揀咗熱檸茶、加$18揀咗熱柚子薑茶。午市2位惠顧满$300元以折扣前價格計算,即送餐廳招牌甜品TIRAMISU。TIRAMISU酒味濃郁,面上忌廉夠滑身!

我哋揀咗以下幾款:
豆腐魚餅好香豆腐味、煎得香脆。
椰菜花忌廉湯幾好飲幾creamy!
所有炸物都配有沙律菜,沙律菜新鮮,有柚子醋酸酸地幾好開胃!

主菜揀咗燒美國肉眼牛扒五成熟!牛扒大大塊,薄身有肉汁!

飲品揀咗熱檸茶、加$18揀咗熱柚子薑茶。

「 𝐘 𝐃𝐢𝐧𝐢𝐧𝐠 」 呢間係位於旺角A出口嘅高級西餐廳 因為一直見到係Openrice係人氣餐廳 所以就嚟試試 餐廳嘅環境好舒服因為夠哂寬敞唔會枱貼枱 同朋友傾計就岩哂 如果想幫朋友或另一伴慶祝生日都係一個好好嘅選擇🎂坐低之後店員會用心地講吓個Menu同有咩推介比我地 佢地好有heart serve顧客 呢到嘅服務同係酒店一樣 值得一讚👍🏻𝘿𝙞𝙣𝙣𝙚𝙧 𝙎𝙚𝙩🍽️🥖𝐁𝐫𝐞𝐚𝐝 麵前麵包餐廳提供兩款麵包 放到枱上到食都仲係熱辣辣 麵包外脆內軟 配上黑醋橄欖油令麵包更有口感🍖 𝐒𝐥𝐨𝐰 𝐂𝐨𝐨𝐤𝐞𝐝 𝐁𝐨𝐧𝐞-𝐢𝐧 𝐒𝐡𝐨𝐫𝐭 𝐑𝐢𝐛慢煮帶骨牛肋條推介呢個牛肋條 輕鬆去骨之後就見到好淋嘅牛肋條因為係慢煮 所以牛肋肉已經入哂味 肉汁鎖住牛肋條 食得好滋味 而碟邊有碎碎嘅西蘭花 特別的做法 非常健康🐙 𝐏𝐚𝐧-𝐒𝐞𝐚𝐫𝐞𝐝 𝐒𝐩𝐚𝐧𝐢𝐬𝐡 𝐎𝐜𝐭𝐨𝐩𝐮𝐬香煎西班牙八爪魚足鬚好精緻嘅擺盤 八爪魚先用慢火煮淋之後再煎 辣辣味好入味 個sauce係有啲扁豆 夾埋個脆脆嘅toast一齊食令口感更豐富🥗 𝐒𝐨𝐮𝐬 𝐕𝐢𝐝𝐞 𝐂𝐡𝐢𝐜𝐤𝐞𝐧 𝐁𝐞𝐚𝐬𝐭 𝐒𝐚𝐥𝐚𝐝平時食開嘅雞胸肉都係比平平無奇 但呢到食
「 𝐘 𝐃𝐢𝐧𝐢𝐧𝐠 」

𝘿𝙞𝙣𝙣𝙚𝙧 𝙎𝙚𝙩🍽️

🥖𝐁𝐫𝐞𝐚𝐝
麵前麵包

慢煮帶骨牛肋條

🐙 𝐏𝐚𝐧-𝐒𝐞𝐚𝐫𝐞𝐝 𝐒𝐩𝐚𝐧𝐢𝐬𝐡 𝐎𝐜𝐭𝐨𝐩𝐮𝐬
香煎西班牙八爪魚足鬚

平時食開嘅雞胸肉都係比平平無奇 但呢到食嘅係用慢煮方法 雞胸肉一啲都唔乾 好香嘅雞肉味

🍝 𝐕𝐨𝐧𝐠𝐨𝐥𝐞 𝐒𝐩𝐚𝐠𝐡𝐞𝐭𝐭𝐢
香辣欖油蜆肉意大利麵
好特別嘅一道菜 係用牛油紙包住咁上枱 待應會幫我地用剪開 就即刻傳來好香嘅蒜蓉味 每一道菜都用心製作 蜆肉好新鮮好大隻

🍰𝐓𝐢𝐫𝐚𝐦𝐢𝐬𝐮
呢款Tiramisu同平時個啲唔同 有驚喜比我地 佢係即叫即整嘅 上面同個底都係Mascarpone Cream 中間嘅手指餅係用好濃嘅冧酒同咖啡酒浸過 就算我唔太好咖啡味都覺得好好食☺️👍🏻但要盡快食喔 否則個手指餅就咁脆啦

🍹𝐅𝐫𝐮𝐢𝐭 𝐏𝐮𝐧𝐜𝐡
🍹𝐏𝐢𝐧𝐞𝐚𝐩𝐩𝐥𝐞 𝐏𝐮𝐧𝐜𝐡
兩杯果汁都好fresh好夠果香味
2022-12-09 29 瀏覽
首訪已留下好印象的餐廳,說好生日飯會係呢度慶祝,一個多月前已經訂咗檯,充滿著期待的一頓晚餐🥰晚上將燈光調較至昏暗,營造西餐廳晚餐氛圍負責人細心留意食客需要,細心講解餐牌,於上菜時會講解每道菜的材料,做法及做法的目的;食客有疑問會耐心解答🫶🏻同時又分享樓上舖的經營困難,因此在定價上較同等質素的相宜餐廳更會用心研究菜單,目標係做到與別不同,希望能令食客留下深刻印象==========🔹餐前麵包兩款法包外皮香脆,內裡質地綿密麥包帶淡淡麥香,因為用麥做,所以質地較法包粗糙==========🔹燒凱撒沙律 $108 (+$38 配帕馬火腿)有層次的擺盤,底層是原條長身生菜,上面放上帕馬火腿,鯷魚,麵包粒,再放上兩片燒過的芝士脆片;旁邊加上沙律汁帕馬火腿有著不錯的油香,口感嫩滑燒芝士脆片芝士味濃郁,口感香脆 鯷魚(Anchovy, 正統Caesar Salad會加入)味道偏鹹,配合生菜及沙律汁一齊食會中和鹹度麵包粒香脆,長身生菜新鮮爽甜推介指數:8/10==========🔹白酒忌廉汁煮青口 $1088️⃣大隻青口配3️⃣片牛油法包青口非常新鮮,鮮味極高,肉質軟滑有嚼頭不誇張,這是我人生中食過最好食的青口
晚上將燈光調較至昏暗,營造西餐廳晚餐氛圍
同時又分享樓上舖的經營困難,因此在定價上較同等質素的相宜
🔹餐前麵包兩款
法包外皮香脆,內裡質地綿密
麥包帶淡淡麥香,因為用麥做,所以質地較法包粗糙
==========
🔹燒凱撒沙律 $108 (+$38 配帕馬火腿)
帕馬火腿有著不錯的油香,口感嫩滑
燒芝士脆片芝士味濃郁,口感香脆
麵包粒香脆,長身生菜新鮮爽甜
🔹白酒忌廉汁煮青口 $108
8️⃣大隻青口配3️⃣片牛油法包
青口非常新鮮,鮮味極高,肉質軟滑有嚼頭
不誇張,這是我人生中食過最好食的青口
忌廉汁加入刁草,酒比例不高,稀稠度及調味皆適中,好味程度係想一滴不漏咁飲哂佢
牛油法包香脆,浸咗忌廉汁之後令味道層次提升
推介指數:10/10
🔹時令鮮魚 Market Price
上檯時被告知是原條海鱸魚,大大條富震撼感,非外面經常食到的魚扒
魚身上加上以番茄打成的泡沫
加入百里香及檸檬辟去魚的腥味
以適量鹽調味,外皮煎得香脆而油脂感不重
魚肉質嫩滑帶淡水鱸魚味道,惟加入的檸檬於烹調時放喺魚身時間長,檸檬皮的苦滲到魚身上
🔹慢煮鬆脆帶骨豬排 $308
配青蘋果蓉以解油膩感
豬排厚度目測接近1️⃣吋,帶豬油香的豬排以慢煮方式處理,令肉質緊緻嫩滑而爽彈
調味恰到好處,近邊位的味道更突出
==========
🔹Cocktail: Baileys Mocha (熱)$88
口感柔滑,香濃朱古力及咖啡互不搶去對方味道
加入甜酒Baileys, 甜度偏高
推介指數:8.5/10
🔹Cocktail: Mint Punch $68
薄荷味重,Vodka 跟果汁比例調配得宜
沒飲到酒精的苦且甜度適中,飲品較適合細細啖慢嘗
推介指數:9/10
🔹意大利芝士餅 $78
即叫即製,上檯後需即食
以原始做法將手指餅浸在冧酒咖啡中,再擠上mascarpone cheese
冧酒咖啡的酒精濃度高,令手指餅略嫌偏甜
mascarpone cheese 口感細滑,甜度適中
以呢個甜品完美作結
推介指數:9/10
==========
整體用餐體驗滿意,沒有限制用餐時間令我可以慢慢食慢慢享受,足足坐咗3️⃣個幾鐘先離開
出品用心有誠意,服務滿分💯
見到餐牌有個砵仔酥皮焗牛面頰肉,已決定下次到訪會點🤭
2022-11-26
慶祝紀念