2022-07-17 53 瀏覽
成日食嘅一間餐廳,今日經過見佢lunch轉咗menu,即刻入去試下。由於今日係返工時間,所以lunch好爆,1樓同2樓都full左,唯有坐地下bar頭。叫咗個 set,揀咗個牛肉他他,花菜忌廉湯同埋咗墨汁意粉。先講牛肉他他,好有驚喜賣相好靚,牛肉他他配埋塊細薄餅食,好有特色好好味。個湯就一般,個人覺得有少少咸,如果煙肉冇咁多就會好啲。墨汁意粉上面有四隻大墨魚仔,大大隻食落好有口感,煮得易啱啱好。意粉方面配真嘅墨汁,比一般嘅墨汁意粉更加惹味,雖然食完之後有啲污糟,但一定要試👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻

叫咗個 set,揀咗個牛肉他他,花菜忌廉湯同埋咗墨汁意粉。

個湯就一般,個人覺得有少少咸,如果煙肉冇咁多就會好啲。

牛肉他他
墨汁意粉
牛肉他他
墨汁意粉
2022-07-15 62 瀏覽
佔地3層樓高既Woke,極具空間感,餐廳裝修典雅,2樓係餐廳用餐區,我諗好多人都會比個幅花花玫瑰花牆吸引到,勁ig-able😙✨ 酒架擺滿一支支唔同品種既酒,啱哂我啲酒鬼,搵日一定要再訪小酌一番🥃🤭今日就黎享受一餐放鬆既CBD做主題既晚餐🍴先黎係波士頓龍蝦湯,湯頭濃稠順喉,加上波士頓龍蝦蝦肉,肉質爽彈,令人回味無窮❤️主菜係摩里菌意粉,摩里菌係有益同法國食材,頗矜貴,意粉煮得軟硬適中,用上鵝肝醬去烹煮,香氣撲鼻,濃郁美味 ,每條意粉掛滿濃濃醬汁Yummy Yummy😛最後就係黑鱈魚伴海鮮,我好怕魚好腥,黑鱈魚一點不腥,而且有鮮味🐟最後食埋拿破崙蛋糕,依道甜品忌廉不會好甜,餅皮鬆而不化,做到個種脆,做到甜而不膩🤞🏻

今日就黎享受一餐放鬆既CBD做主題既晚餐🍴

舊同事約咗去中環食完法國菜再happy hour🍻餐廳係中環威靈頓街 搭地鐵出閘後行5分鐘都到 易搵路🧭望真d先知 原來餐廳有成三層!!! 每層for 不同用餐氛圍用途最底就係酒吧 第一層就用餐 最高for VIP用餐區😲第一層用餐區入面有花牆🌺🌸🌼做打卡位 餐具擺放同配搭都幾靚🥰我地點咗兩樣main dish 澳洲龍蝦沾麵🦞🍜 慢煮法式雞胸卷🌯沾麵既龍蝦湯好正 重龍蝦味而不膩沾麵麵質好有彈性 勁掛湯🥘龍蝦肉亦好鮮甜 肉質鮮嫩 口感好好法式雞胸卷整得幾出色👍🏻 雞胸經過慢煮後 仍然好水嫩煎香後幾好食 而松露泡幾特別🤤

望真d先知 原來餐廳有成三層!!!
每層for 不同用餐氛圍用途

法式雞胸卷整得幾出色👍🏻
雞胸經過慢煮後 仍然好水嫩
煎香後幾好食 而松露泡幾特別🤤
2022-07-14 42 瀏覽
Woke (中環)📍中環威靈頓街74號明發大廈地下至3樓依排忙住OT,好少去拍拖👫 今晚難得男朋友接我收工,我就拋低工作,同佢去食好嘢,佢仲book定餐廳帶我食法國菜🤞🏻 ☺️賣相好吸引既天使蝦他他,放左花花、魚子醬及金箔,上枱已經做到先聲奪人😆 天使蝦是屬於頂級蝦刺身,肥美鮮甜😋波士頓龍蝦湯質感濃密,加左忌廉令口感更順滑,加入波士頓龍蝦熬成濃湯香味十足🤤 A5和牛和牛粉嫩有光澤,嫩滑juicy🥩 我鐘意沾上少許海鹽,可以帶出和牛既肉味。配埋玉米仔、車厘茄、菇去炒,滿滿香氣! 黑鱈魚🐟 用左耐熱既高溫玻璃紙烹煮海鮮同黑鱈魚,令魚肉保持嫩滑鮮味,魚肉唔會碎爛,我幾鐘意依道料理
Woke (中環)
📍中環威靈頓街74號明發大廈地下至3樓

A5和牛
2022-07-14 51 瀏覽
今日同同事去威靈頓街個邊食法國菜,叫左兩個午市套餐,分別有牛油果沙律 、珍寶蟹肉南瓜濃湯、香煎伊比利亞豬鞍同慢煮法式雞胸卷☺️🧡牛油果沙律啱哂要減肥既同事佢超鐘意食牛油果🥑 沙律份量唔少,炸薄脆令口感更豐富南瓜湯好濃郁,成個湯係南瓜蓉,湯入面有唔少蟹肉,好鮮味,再落左忌廉令南瓜湯更creamy😆主菜我點左香煎伊比利亞豬鞍,豬鞍咬落去爆汁,醬汁同豬鞍配合得恰到好處,我比好高分💯朋友就點左慢煮法式雞胸卷,慢煮咁整令雞胸卷滑嫩多汁💦💦💦 配左黑松露令成個料理香氣十足,有粟米芯、薯蓉同羽衣甘藍伴碟,賣相吸引又美味🤤

牛油果沙律啱哂要減肥既同事

佢超鐘意食牛油果🥑 沙律份量唔少,炸薄脆令口感更豐富

朋友就點左慢煮法式雞胸卷,慢煮咁整令

2022-07-14 46 瀏覽
今日係woke有嶄新既用餐新體驗 Woke係一間以法式菜式為主既餐廳 主打含有大麻二酚係香港算係首間挺創新特別叫左兩個Lunch set 價錢由$228-$298不等 係中環依啲高檔地段都算合理🔻牛油果沙律 頭盤先黎沙律 牛油果沙律相信無人會抗拒 混埋青瓜 番茄 沙律菜 味道更清爽 伴碟有幾塊炸薄脆 夾埋沙律食別有一番滋味🔻珍寶蟹肉南瓜濃湯南瓜湯好好飲 香濃甜美既南瓜味 帶有少許既肉桂味 加左珍寶蟹肉 令口感更豐富🔻白酒馬拉蜆肉意粉 $228蜆肉份量好多 粒粒飽滿新鮮 加左白酒令意粉更香 味道層次昇華🔻澳洲龍蝦沾麵 $298澳洲龍蝦大大隻 霸氣十足 用沾麵既方式去食 做法新穎創新 好有特色

叫左兩個Lunch set
價錢由$228-$298不等
係中環依啲高檔地段都算合理

🔻牛油果沙律

🔻珍寶蟹肉南瓜濃湯

🔻白酒馬拉蜆肉意粉 $228

🔻澳洲龍蝦沾麵 $298
中環威靈頓街周不時有新餐廳,依間woke走Modern路線,價值算是中位價,但不論氣氛環境及服務質素會令你覺得值得一試木系既牆身,光亮既環境,給人一種舒服悠然的感覺🥰🍴Lunch Set Menu(Starter+Main Course +Dessert)Smoke Salmon Salad🥗煙三文魚+藜麥+沙律菜+半熟溏心蛋+柚子醋=健康美味既頭盤Sous Vide Chicken Breast Roll🌯雞胸卷有啲似墨西卷嘅做法,以法式慢煮嘅方法令雞肉有肉汁,唔會好乾,包住 Parma Ham,咬落唔會太單一Dungeness Crab Meat Pumpkin Soup🎃香甜濃郁既南瓜湯加左珍寶蟹肉,為湯再加一份鮮甜Australia Lobster Tail Tsukemen+ Lobster Bisque🦞沾麵就食得多,用龍蝦依種矜貴既食材都係第一次,沾麵麵質富彈性,勁掛湯🥘龍蝦肉亦好鮮甜 肉質鮮嫩 口感好好追加咗個cheesecake為依餐法式午餐畫上完美句號。好寫意咁過左半日,悠閑舒適地坐上了數個小時,而且無人催促,侍應態度友善,好值得二訪!
木系既牆身,光亮既環境,給人一種舒服悠然的感覺🥰

Smoke Salmon Salad🥗
煙三文魚+藜麥+沙律菜+半熟溏心蛋+柚子醋=健康美味既頭盤

香甜濃郁既南瓜湯加左珍寶蟹肉,為湯再加一份鮮甜
+ Lobster Bisque🦞
龍蝦肉亦好鮮甜 肉質鮮嫩 口感好好

2022-07-13 44 瀏覽
我早排嚟到呢間餐廳食晚餐 印象都幾深刻 好可惜疫情開始 禁晚市同堂食❌ 錯過咗好多食好嘢嘅機會😢趁第五波疫情好似結束 再約返同一個朋友嚟餐廳食 來一個短聚 我哋睇到餐廳嘅裝修一如既往嘅精緻😗 旁邊櫃嘅設計都好特別我哋點咗一個香煎伊比利亞豬鞍 豬鞍都幾大塊 切開嘅時候覺得佢唔係太肥 有油香滲出 咬落去肉味都出 亦都有肉汁 亦點左個牛油果沙律🥗配薄脆 薄脆配埋牛油果沙律🥑一齊食 作為一個飯前小吃 相當滋味🤤估唔到味道同之前質素一樣保持得好好👍🏻
錯過咗好多食好嘢嘅機會😢

估唔到味道同之前質素一樣保持得好好👍🏻
2022-07-13 41 瀏覽
☕️Tea Set $488 for 2三層Tea set 架裝滿鹹甜點,各具特色底層擺滿鹹點:黑松露雞蛋酥盒、牛角包配蛋沙律同挪威煙三文魚多士(各2件)我好推介黑松露雞蛋酥盒外層酥脆入面係黑松露雞蛋,味道香濃自家製既牛角包配蛋沙律同樣美味,牛角包好重牛油香🧈 雖然肥但美食當前唔理得咁多🤭 挪威煙三文魚多士味道好夾,三文魚上放左魚籽味道更有層次中間個層係西伯利亞魚子醬,有成20g,可以豪華地品嚐😌 配埋清淡既餅乾,更加可以深受到魚子醬繾綣而來的鹹鮮。我地仲叫左支意大利既香檳酒襯托依餐tea set🍾️ 個人好推薦依度係比大家同朋友聚餐的好地方。
☕️Tea Set $488 for 2
三層Tea set 架裝滿鹹甜點,各具特色
底層擺滿鹹點:
黑松露雞蛋酥盒、牛角包配蛋沙律同挪威煙三文魚多士(各2件)

我好推介黑松露雞蛋酥盒
外層酥脆入面係黑松露雞蛋,味道香濃

2022-07-12 52 瀏覽
中午約朋友吃飯,選了中環這家精緻的法式fusion。餐廳共有三層,裝修典雅別緻環境很好。夏日炎炎,餐廳最近推出全新的Summer Menu決定一試!首先餐湯中規中矩,香脆多士為點綴。雞胸沙拉搭配多款水果, 食炎熱天氣中的好選擇。主菜我們分別選了- 慢煮牛小排,煎得外脆內嫩,配合日式燒汁口味一流;- 自家製忌廉千層麵,口感飽滿豐富,不會太過膩,伴碟沙拉平衡味蕾;唯一美中不足的是套餐只有飲品,沒有甜品,否則可以錦上添花!
主菜我們分別選了
- 慢煮牛小排,煎得外脆內嫩,配合日式燒汁口味一流;
唯一美中不足的是套餐只有飲品,沒有甜品,否則可以錦上添花!
2022-07-11 29 瀏覽
約左個好耐無見既朋友去high Tea ☕️我就揀咗中環既woke ,見餐廳有tea set供應 ,可以邊傾偈邊食tea relax一下😙✦ Savory Tea Set $488 for 2 pax 加一三層高既英式金屬tea set架,裝住精緻既鹹甜點,食物好豐富,望落去已經覺得好吸引,每款各有兩件,而且味道唔錯我就揀幾樣重點同大家推介下🤤✦ Cheese Cake芝士蛋糕味道鹹鮮,滿口都係香濃既芝士味,口感軟滑,濕潤細膩,真係「芝」味無窮🧀✦ Classic Siberian Caviar 20g擺係中層既西伯利亞魚子醬,份量完全唔吝嗇有成20g,口感飽滿有彈性,入口滋味純正,搭配餅乾或者其他配料如紫洋蔥粒🧅別有一番風味✦ Fresh Baked Scone(Butter and Jam)鬆餅外脆內軟,食落鬆軟,配埋果醬同奶油完全是十分夾🤩
約左個好耐無見既朋友去high Tea ☕️
我就揀咗中環既woke ,
見餐廳有tea set供應 ,
可以邊傾偈邊食tea relax一下😙

我就揀幾樣重點同大家推介下🤤

✦ Cheese Cake

✦ Classic Siberian Caviar 20g

鬆餅外脆內軟,食落鬆軟,配埋果醬同奶油完全是十分夾🤩
2022-07-11 42 瀏覽
下星期五係我生日,閨蜜👭🏻約我出黎提早慶生,佢决定食咩餐廳,就我收工方便就簡咗哩間係中環既法國🇫🇷菜。可能係我地早入座,餐廳既人都唔多,我地兩個人被安排坐四人枱,都幾闊落。側邊有個幾靚既酒杯櫃🍸,放咗好幾款唔同大細既酒杯,拼埋一齊睇的確好企理同整齊。閨蜜安排好哂食咩,我可以安心坐定定等食。第一個係波士頓龍蝦湯,湯頭好重龍蝦味,仲有唔少蝦肉,肉質都鮮甜😗。主食點咗個西班牙燒豬仔,燒豬仔即係乳豬仔,燒汁好惹味,外皮香脆,連埋側邊既配菜食就好豐富🥰。佢仲點咗兩樣,有一樣唔記得影相,而有一樣有影到既就係天使蝦他他刺身,蝦🦐肉幾爽口彈牙,仲有魚子醬配金箔,賣相同味道同樣出色。

2022-07-08 24 瀏覽
中環依間Woke除左有個花花打卡牆之外,餐點方面不論飲品、湯、主菜或者甜品都加入大麻二酚,是間以CBD為主題的法國菜餐廳🇫🇷點餐前,侍應會細心講解一次菜式選擇,淨係服務質素依項已經加哂分☺️👍🏻午餐我地點左澳洲龍蝦沾麵🦞🍜同慢煮法式雞胸卷🌯龍蝦用左澳洲貨 龍蝦肉大隻鮮甜 口感爽彈龍蝦湯重龍蝦味 有種鹹鮮味 沾麵麵質富彈性 掛湯一流🥘法式雞胸卷同樣出色👍🏻黑松露做成泡沫 好特別 雞胸卷經過慢煮 好滑好Juicy 依道法國料理有心思喔

午餐我地點左澳洲龍蝦沾麵🦞🍜同慢煮法式雞胸卷🌯
龍蝦用左澳洲貨 龍蝦肉大隻鮮甜 口感爽彈
龍蝦湯重龍蝦味 有種鹹鮮味 沾麵麵質富彈性 掛湯一流🥘
2022-07-08 54 瀏覽
升職咁大件事一定會比人屈食飯,但都係開心事黎😚請得都一定係好朋友,所以唔可以求其,搵間環境同食物質素好既先唔可以失禮🤭三層樓高的設計,係中環地段好少見,環境寧靜舒適,感覺華麗高貴的氣派✨有一大片玫瑰花花牆身,我地影相打卡就最合適不過我就揀左Mirror Anson Kong 既專屬晚餐🍴頭盤先係天使蝦他他,用蝦刺身加上魚子醬已經覺得好驚喜,仲有金箔做點綴,更顯名貴再來是燒珍寶帶子同波士頓龍蝦湯,帶子是Jumbo size!!! 鮮味肉嫩,燒得好好食🤤波士頓龍蝦湯超重龍蝦湯,勁足料🦞 仲有龍蝦肉,口感同味道都相當不錯👍🏻主菜有黑鱈魚,因為朋友好鐘意食羊,所以我特意揀左澳洲羊架,羊架肉鮮嫩及柔軟,有羊味得黎唔羶,正😆最後就食埋甜品-腐皮拿破崙作為依餐升職飯既結尾,拿破崙餅皮鬆脆,甜味適中,我同朋友都好鐘意❤️

依排返工返到好攰,決定要去搵好西慰勞下辛苦工作既自己,所以今晚就捉埋呀妹黎個Happy Friday🤭搵食依個重任就交比呀妹,呀妹就搵左佢公司附近既新開woke食晚餐,主打法國Fushion菜式,並加入大麻二酚(CBD)入料理當中。🐏澳洲羊架羊架沒有一般既羊羶味,口感軟腍而且肉質柔嫩。有好多配菜伴碟,完全顯露出法國菜既精緻位🇫🇷。🥩A5和牛 A5和牛色澤粉嫩,油花豐富,口感軟腍,我喜歡夾埋蒜片一同進食,口感超讚。🔥燒珍寶帶子珍寶帶子好大隻,肉厚多汁、帶子輕輕燒至外香脆、內嫩鮮甜,伴以椰菜花,花瓣等,將燒帶子的鮮味昇華。🦐天使蝦他他依道天使蝦他他刺身有驚艷到我地,天使蝦肉甜富有彈性,有金箔同魚子醬,氣派非凡。

🐏澳洲羊架

🥩A5和牛