2016-10-14 438 瀏覽
今次嚟到WOFT搵食!因為自己同朋友仔都好少飲酒~所以比較少去bar~但原來呢度好多嘢食㗎!所以即刻預早3星期 book位!店內完全係bar嘅格局~燈光偏暗~高枱~枱子小~冇大門格局~對我哋嚟講好新鮮!呢個係水煙?有主餐牌~Drink menu同新出嘅pizza menu~Drink menu大部分都係支裝嘅手工啤酒~直到揭到呢頁HK style cocktails同mocktails最吸眼球excited好colourful啊!至於何謂HK styles~只要讀個酒名出嚟就明吧~(笑)藍青口配香蒜白酒汁 ($98)非常香嘅蒜味~一上枱已經香氣四溢~令胃口大開!雖然係小青口~但至少有30隻~一定唔使爭食!小青口嘅好處係比較入味~白酒可輕易滲透青口肉內又不用煮太耐令佢變老~香濃芝士旋風薯圈 ($58)自從哈廸斯執哂之後~依家少咗好多機會食好味嘅薯圈了~所以我都放棄咗心愛嘅黑松露芝士薯條~揀咗呢個薯圈!一上枱就明白點解叫芝士旋風了!面層鋪滿咗芝士~夾嘅時候仲拉出成呎長嘅芝士絲~太邪惡了really不過因為佢係香濃芝士嘅關係~相對地係比較鹹~薯條本身炸得香脆~冇油膩感~不錯!Kennedy
今次嚟到WOFT搵食!

店內完全係bar嘅格局~

燈光偏暗~高枱~枱子小~冇大門格局~

對我哋嚟講好新鮮!
呢個係水煙?

至於何謂HK styles~只要讀個酒名出嚟就明吧~(笑)
藍青口配香蒜白酒汁 ($98)

非常香嘅蒜味~一上枱已經香氣四溢~令胃口大開!

雖然係小青口~但至少有30隻~一定唔使爭食!

藍青口配香蒜白酒汁
香濃芝士旋風薯圈 ($58)

一上枱就明白點解叫芝士旋風了!

不過因為佢係香濃芝士嘅關係~相對地係比較鹹~

薯條本身炸得香脆~冇油膩感~不錯!
香濃芝士旋風薯圈
Kennedy cranberry sor9lychee ($58)

覺得個薯條好鹹想飲嘢時飲品就嚟了~

不過呢杯好似有啲貨不對辨~menu上比較深色~

飲落去也只有淡淡嘅紅莓味而唔太覺有茘枝味…

不過飲落都幾透心涼~同埋附上一包青蘋果一包蜜瓜味嘅爆炸糖~倒一啲入口再飲一啖mocktail~玩味甚濃

Kennedy cranberry sor9lychee
Wet dog lemon peach ($68)

呢杯係朋友仔叫的~偷飲咗一啖~

佢係有passion fruit,peach liqueur同vodka ~

都幾清新~上面仲有2粒荔枝吊味~

朋友仔話好飲like
Wet dog lemon peach
黑松露肉醬千層麵 ($128)

放棄咗黑松露薯條但又俾我發現有黑松露Lasagne~即叫啦balloon

呢個一上枱即係真係香到隔離枱都望我哋食咩!

份量唔算太多~三個人分啱啱好~

芝士!黑松露!肉醬!闊麵!全部都配合得天衣無縫!

雖然食嘅過程睇唔到黑松露~但每一啖食嘅時候都可以喺口腔感受到佢嘅香氣~

而芝士、肉醬同闊麵約有五層~令口感非常豐富~全力推薦呢個黑松露肉醬千層麵
黑松露肉醬千層麵
BBQ濃醬海鮮pizza ($128)

嚟之前都有大概睇過吓餐牌~都唔見有人upload過pizza menu~店員介紹時表示係7月新出嘅~

有4-5款~仲有half and half揀2款咁~

不過朋友仔一眼就睇中呢個BBQ pizza~

BBQ醬係幾濃~但配上大蝦同魷魚及批底~

鹹得嚟都可接受~

大蝦、魷魚都幾爽口彈牙~亦都足料~每啖都會有餸!

上面嘅火箭菜都可中和返一點醬嘅濃度~

批邊有啲啲燶~不過亦好香口
BBQ濃醬海鮮pizza
Old land peach ($58)

非常漂亮嘅mocktails~連平時唔會相機食先嘅朋友仔都影埋一份~

雖然menu係寫strawberry 同peach~但主要係士多啤梨粒同沙冰~比較少桃味~

不過喜歡士多啤梨味嘅我當然唔介意~成杯都好香~士多啤梨亦唔算酸~

點都要講不足之處的話係個杯太細~因為沙冰溶得好快要keep住飲先唔會滿瀉~
Old land peach
脆焗棉花糖榛子朱古力夾心批 ($58)

嚟呢度嘅主要目標係為咗佢!

雖然已經食咗4様嘢~但好在甜品有多一個胃~

見到焗至拱起兼金黃色嘅棉花糖~真係食指大動!

棉花糖下面有nutella同少少香蕉蛋糕~

因為我不太喜歡香蕉蛋糕~覺得有點shock~

不過如果避開啲香蕉蛋糕~棉花糖+nutella係好夾~再加上餅乾可減卻一點甜膩感~

結果我哋竟然食得哂!!太誇張了

脆焗棉花糖榛子朱古力夾心批
標題嘅《推薦菜式:全部》其實並唔係誇張~

因為我覺得pub嘅印象係只有花生果仁~但佢哋主打啤酒都可提供各種前菜、小食、主菜、甜品而又全部都咁好味~

絕對值得推介給各位愛食好嘢嘅朋友仔
2016-07-15
香濃芝士旋風薯圈
Kennedy cranberry sor9lychee
黑松露肉醬千層麵
Old land peach
脆焗棉花糖榛子朱古力夾心批
那天晚上8時多,跟朋友來到旺角,想找個地方坐下吃少許東西,因為下午才吃了個High Tea。不想跟別人擠,於是下車後便立即向廣華醫院的方向走,看有甚麼好地方可以「落腳」。最後,我跟朋友選擇了這裡——WOFT。餐廳予人一種輕鬆的感覺,可能因為假期前夕,人們都顯得十分興奮。這裡有Bar檯,有高椅,也有一般高度的桌子。我跟朋友不喝酒,便不選bar 檯,坐在二人對坐的那種高椅上。翻翻餐牌,朋友已有心水。她對芝士火鍋情有獨鍾,之後就叫我選剩下的。我們都不太餓,芝士火鍋有4個小配菜,那我就點小食——惹味一口蜜糖腸,另外選了解渴的菠蘿雪芭。這火鍋小小的,但看到已感受到它的「邪惡」!火鍋慢慢熱起來,芝士香味中又散發著黑松露的味道……令人食指大動。鍋裡有4種配菜:西蘭花、薯仔、長通粉及麵包。麵包曾烘乾,一放落去芝士鍋,勁——索——汁!我覺得跟吃黑松露芝士包無異,甚至味道更濃呢!西蘭花跟芝士這個配搭更加不用說吧,芝士一沾在西蘭花上,凝住了,西蘭花就被香濃的芝士包圍著,一咬,芝士就「咇」出來,很過癮!長通粉口感不錯,沒有煮得太腍;它最厲害的武器就是中間的孔,為甚麼?掛汁超強呢!相對而言,薯仔就比較遜色,因為

黑松露芝士火鍋

相對而言,薯仔就比較遜色,因為我覺得不夠腍,而且難以掛汁/索汁,所以味道一般而已。

但我朋友超滿意這個芝士火鍋,因為黑松露味和芝士味都很濃,令人吃至停不下!
此「惹味一口蜜糖腸」的確很惹味!把腸仔切成一片片,之後再炒,形狀就像貓耳粉的。我最初還在想那淺色是否貓耳朵意粉……蜜糖腸仔,絕對是無敵的!BBQ最愛吃這個!一邊吹水,一邊吃這個,尤其輕鬆愉快呢!
惹味一口蜜糖腸
我想吃這類雪芭很久了,今次終於有機會呢!
雪芭夠凍,一吃,不是冰來的,有菠蘿味的!它沒有雪糕那樣軟,但又沒有冰那樣硬,是兩者的中間。味道清新,酸中帶甜,甜中有酸,令人難以割捨。
菠蘿雪芭
不要以為這裡像酒吧的感覺,便會很嘈吵,不能聊天;我跟朋友在這裡邊吃邊談,就吃上了2小時呢,哈哈!
2016-06-30
黑松露芝士火鍋
惹味一口蜜糖腸
菠蘿雪芭
2016-10-07 5516 瀏覽
星期五🎉當然要happy hour😍!!!!!開心一下啦😝哈哈 等偽文青帶你去happy happy 啦!每次經過WOFT都見到好full好多人,作為吃貨,當然要去潮聖啦😚人地飲野 我就喪食野😆..Woft special hongkonger pizza 惹味菜甫午餐肉太陽蛋pizza$98 香港人口味 開頭都有少少擔心 有菜甫會唔會好伏 點知菜甫蛋加午餐肉 配到絕一絕 味道剛剛好 而太陽蛋既蛋汁 令成個pizza既口感再升級 加上手工薄餅 烤到脆卜卜 真係好鬼正啊😍😍就算一路吹水 薄餅攤凍左 都仲系好好味!👍🏻..芝士軟殼蟹窩夫漢堡$88 賣相都幾靚仔架😛但略嫌軟殼蟹腳部分燒焦了少少 而蛋黃醬調製恰好 可以食到蛋黃粉粉地既質感 偽文青就幾喜歡這種口感 內有蕃茄同菜(呢隻菜唔知咩名,但係貴菜黎架!之前係超市見到有買,求指教!都幾好味!)。而窩夫有少少甜,但將所有綜合在一起是match的😜仲有薯菜!飽肚之選!..手工香芒薯餅$38 香口薯餅波波球 內有芒果汁 薯蓉配芒果汁 呢個配搭都幾新鮮😚 #薯仔控 會愛上🤓 送啤酒一流!..Woft最出名就是有不同款式種類既手工啤酒,我都試左兩種:
星期五🎉當然要happy hour😍!!!!!開心一下啦😝
Woft最出名就是有不同款式種類既手工啤酒,我都試左兩種:麥子$75(淡淡既麥味 易入口)同 榖雨 $75 (來自台灣啤酒,烏龍茶釀製而成,濃濃的茶香和麥香,味道甘醇,可以一試。)
2016-10-06
  • 惹味菜莆午餐肉太陽蛋薄餅
  • 芝士軟殼蟹窩夫漢堡
2016-10-03 1657 瀏覽
剛巧和朋友約會在旺角,被它🐺的外貌吸引了,因為有許多不同地方的手工啤酒 🍺🍻🍺🍻,感覺氣氛不錯。👍🏼👍🏼👍🏼這𥚃除了可以飲飲酒,還有許多種類嘅食品,但多是西式的。由於我們兩人未食晚飯,所以叫了Pizza 🍕🍕🍕& Portobello Mushroom 🍄🍄🍄當然唔少得一定要叫下手工啤酒啦 ~ 🍺🍻Round 1️⃣ 📣📣📣🇦🇺🇦🇺🇦🇺Australia : Feral White Beer Wheat Beer (ABV 4.7%)🇭🇰🇭🇰🇭🇰Hong Kong : Mak's Longan Pale Ale (Alcohol 5.5%)Round 2️⃣📢📢📢🇭🇰🇭🇰🇭🇰 Hong Kong : 獅子山下 🦁🦁🦁(ABV 5.2%)🇦🇺🇦🇺🇦🇺 Australia : Feral Sly Fox Summer Ale(ABV 4.7%)最後一定要食個甜品才 finish la ~ 😏😏😏見到個棉花糖好吸引吖,但兩人真的食唔曬個甜品,因為比較甜和漏 😓😓😓,建議多人分享才叫比較好。(脆焗棉花糖榛子朱古力夾心批)這個晚上好滿足吖 ~ 😁😁😁

Round 2️⃣📢📢📢

🇭🇰🇭🇰🇭🇰 Hong Kong : 獅子山下 🦁🦁🦁

(ABV 5.2%)

(ABV 4.7%)
最後一定要食個甜品才 finish la ~ 😏😏😏

(脆焗棉花糖榛子朱古力夾心批)
這個晚上好滿足吖 ~ 😁😁😁
2016-09-27 446 瀏覽
自從出左黎做野,已經好少去旺角,多數都係尖沙咀食飯,因為較就腳,餐廳質素又高啲之前見到呢間餐廳評語幾好就bookmark 左,今次約旺角食飯就一於去試下首先,佢真係有好多特色啤酒,大約$60-90一支,都唔平,不過一大班朋友食飯,叫啲酒係開心啲嘅而且真係唔係到到都有得飲,值得一試食物方便,質素都幾好,大家都食得好盡慶,我唔逐一評價喇,講下我嘅心水推介啦~芝士薯圈:薯圈炸得好脆口,外脆內軟加上濃濃的芝士汁,冇得輸黑松露濃湯:黑松露味道好出,濃湯唔會太膩,不過有點貴芝山長通粉:芝士怪最愛,香濃芝士配上煙肉脆粒,長勝組合啦

而且真係唔係到到都有得飲,值得一試

芝士薯圈:薯圈炸得好脆口,外脆內軟加上濃濃的芝士汁,冇得輸
黑松露濃湯:黑松露味道好出,濃湯唔會太膩,不過有點貴
芝山長通粉:芝士怪最愛,香濃芝士配上煙肉脆粒,長勝組合啦
2016-08-24 5727 瀏覽
當日,跟好姊妹睇完 <愛麗斯夢遊仙境2>,已經晚上 8:00,我想到旺角染布房街有不少食肆,一於找一間大家都有興趣食的小店吧! 找了又找,見到過馬路街口有間酒吧西餐廳 WOFT,經過門口投射其店子狼型 Logo,很型又搶眼, 大家二話不說走入去!WOFT 有兩個舖位,大舖位可供應酒精飲品,新開的細舖未申請到酒牌,則不可供應酒精飲品! 由於,當時大舖尚未有位,男店員建議我們先到隔離細舖坐低等一等。我們被安排到坐在細舖門口的二人小圓枱! 這條街都幾旺,可能店子有奪目的射燈關係,不少途人經過都會望一望! 不需要派傳單,已吸引途人注意,達到宣傳效果吧!兩位型男及靚仔店員也招呼週到! 就算細舖只有我們及另外一枱食客,兩位男店員不時會走過來看看!除了多達幾十款酒之外,還有供應啤酒沙冰! 讓途人經過買來消暑,也是不錯的選擇!而我們喜歡選擇色彩繽紛的特飲!Strawberry Doggy Jump $68她占這杯是士多啤梨、提子汁加伏特加酒,香甜中點帶酒味,容易入口!LOL Mango $58我選擇這杯特飲,以熱情果、芒果加青檸,打成沙冰的質感,入口青酸,冰涼透心又醒胃!爽呀! 用
大家二話不說走入去!

不需要派傳單,已吸引途人注意,達到宣傳效果吧!
兩位型男及靚仔店員也招呼週到!
除了多達幾十款酒之外,還有供應啤酒沙冰!
讓途人經過買來消暑,也是不錯的選擇!
而我們喜歡選擇色彩繽紛的特飲!
Strawberry Doggy Jump $68

Strawberry Doggy Jump
LOL Mango $58

用上酒杯呈上,別具一格!
沙冰在炎熱的氣溫下,很快溶化!
我邊食邊飲,飲了9成也填飽肚!
LOL Mango
木板餐牌跟店子入型入格!
食物種類繁多!
沙律、小食、海鮮、漢堡包、串燒、All Day Breakfast、意粉、意大利飯、甜品...等。包羅萬有!
令我們花多眼亂!
生蠔 $58

我不食生嘢!而她想食生蠔,由得她發辦!店方的生蠔由 $38~$58 不等!她點了一隻最貴的生蠔!

正所謂「一分錢,一分貨!」生蠔新鮮肥美,海水味濃,滑不留口!令她很回味!
生蠔
藍青口配香蒜白酒汁 $98

當時已經晚上 9:00,
以香蒜白酒汁烹調可提升鮮味,
藍青口鮮美又惹味,
我們兩個好像餓狼一般,三爬兩撥便吃清光!
略嫌份量不多!
傳統法式三色迷你批 $58

我點選這款,貪其各具特色的口味,包括:口味清新的白汁菠菜、濃香惹味的茄汁肉碎、芝士,大家開心 share!
傳統法式三色迷你批
燒雞軟骨串 $27/ 2串
雞軟骨每串 4粒,相對雞中翼 $29/ 3 隻,以 size 及份量來說,覺得後者更抵食!
燒雞軟骨香脆可口,不論佐酒抑或配上凍飲也一流!
燒雞軟骨串
燒惹味鴨舌 $32/ 2串

跟型男來一場舌戰當然無問題啦!
跟鴨舌...機會偏偏少!
其實,除了鵝肝之外,我對內臟之類的食物...總有一種抗拒感!
既然她點了,就一試無妨吧!食落的確香濃惹味!
完全掩蓋了鴨舌的味道!濃重的調味令我克服那種恐懼感!
燒惹味鴨舌
這裡的美食比我們預期貴!既然宵夜也不一定要食得飽!連甜品也不值得叫便離開了!
2016-06-18
$220 (宵夜)
生蠔
LOL Mango
傳統法式三色迷你批
2016-08-15 647 瀏覽
7夕的深夜,黎到呢間小酒吧餐廳食野,無影到個避風糖薯條,真係好好味!生蝦好大隻 中間 D 芝士好好味 濃醬海鮮PIZZA,又係好好味!2個人食份量剛剛好呢個想食好耐,整體覺得甜左D,棉花糖係好味GE菠蘿味再加酒,d 冰溶左之後杯野好淡
泰式生蝦
生蝦好大隻
芝士蘑菇
中間 D 芝士好好味
海鮮PIZZA
濃醬海鮮PIZZA,又係好好味!2個人食份量剛剛好
朱古力棉花糖
呢個想食好耐,整體覺得甜左D,棉花糖係好味GE
Ball and Law
菠蘿味再加酒,d 冰溶左之後杯野好淡
2016-08-09
$300 (宵夜)
泰式生蝦
芝士蘑菇
海鮮PIZZA
放工 Happy Friday ...女友說之前旺角近火車站那裡有間餐廳好有氣氛.....話我會喜歡.....所以就一齊來到呢間WOFT 的餐廳....餐廳裡...有吊扇(都仲有冷氣, 放心!),工業風格設計...那份熱鬧真係好有氣氛...我的確幾喜歡呢度...當然來到先叫啤酒飲.....呢度好多唔同國家的啤酒....特別係呢度好支持本地手工啤......而且D名都好有香港特色!!由於我地都幾餵食...所以都叫左唔知食物.....首先來的係.....本地手工啤<一代宗師>和<雞泡魚干>本地手工啤<一代宗師>: 味道比較回甘....怕苦的人未必岩....但對一些不怕苦的人會喜歡那份回甘的勁度...明白支酒用呢個名的原因...因為要成為一代宗師, 必先吃得苦.....不愧<一代宗師>!!!!<雞泡魚干>: 烤得好香....唔會太過乾硬...一啖酒一支雞泡魚干....爽爆!!之後我同女友膽粗粗試下有香港風味的:聞起來腐乳唔勁, 但食落口都神奇地有香濃腐乳和芝士...而且可能加左腐乳比較稠身...腐乳芝士好易掛到係
所以就一齊來到呢間WOFT 的餐廳....
由於我地都幾餵食...所以都叫左唔知食物.....
首先來的係.....本地手工啤<一代宗師>和<雞泡魚干>
一代宗師 和 雞泡魚干

之後我同女友膽粗粗試下有香港風味的
WOFT 腐乳芝士火煱
:聞起來腐乳唔勁, 但食落口都神奇地有香濃腐乳和芝士...而且可能加左腐乳比較稠身...腐乳芝士好易掛到係....面包,通粉和西蘭花上.......(吃好多腐乳芝士...好邪啊^^")

再來多一客<避風塘薯條>
避風塘薯條
<避風塘薯條>: 勁惹味....而且薯條新鮮...唔似急涷薯條...正!

最加再加一個<大烤菇芝士牛肉漢堡>
大烤菇芝士牛肉漢堡
<大烤菇芝士牛肉漢堡>:唔貴....個大烤菇又大又厚同上層面包一樣咁大....勁多菇汁.....牛肉應該係新鮮牛肉.....牛汁又係好多.....加埋D芝士.....正到爆!!!!!最愛呢個!!

題外話/補充資料: 難得一間餐廳又有異國氣氛又有本土文化口味....仲要唔貴....唔怪之得咁多人來食同讚............值得一來再來!!
2016-07-08
一代宗師 和 雞泡魚干
WOFT 腐乳芝士火煱
避風塘薯條
大烤菇芝士牛肉漢堡
  • 一代宗師
3K
2016-07-09 6142 瀏覽
天氣真的好熱,太陽光底下行一陣已經汗流浹背,決定躲進餐廳裏食個早點的晚餐吧。來到WOFT餐廳,見佢旁邊有間獨立房,可以推埋bb車入,幾好喎,夠濶又幾好坐咁。叫了呢個黑松露薯條,以為係松露醬,但原來係芝士為主,加上少許黑松露,黑松露味欠款,但芝士香濃,半滆狀態好好味。再叫左白汁烤大蘑菇,蘑菇多汁鮮嫩,入面讓左芝士,煙肉等,咬落又爆汁又帶咸香,正。再叫左兩個全日早餐share食,左邊係法包全日早餐,右邊係英式全日早餐,配料基本上相同,都係有蛋,煙肉,燒蕃茄,豬肉腸,茄汁豆等,一系列現醒材料好難話唔好食,法包吸了醬汁幾正,右邊多配了窩夫同蟹餅,窩夫較乾身但勝在有蛋香,蟹餅亦炸得香脆,兩者整體感覺不錯。一家人黎食就不叫有酒精飲料了,叫了靚靚的mocktail,其實就係沙冰了 呢杯係荔枝味。士多啤梨味,堆成小山丘。mint味,三杯都係靚靚又消暑 最後追加一客甜品作結,double chocolate的雞蛋仔,自從多了雞蛋仔機面世後,多了很多雞蛋仔甜品呢,今日要了朱古力味,真係每一粒雞蛋仔入面都有一粒朱古力,蛋味朱味都夠,熱辣辣軟綿綿好正喎。食左咁多埋單六百幾蚊,都ok喎。

呢杯係荔枝味。
士多啤梨味,堆成小山丘。
mint味,三杯都係靚靚又消暑
食左咁多埋單六百幾蚊,都ok喎。
2016-06-25
10 分鐘 (堂食)
$158.5 (晚餐)
2016-07-09 864 瀏覽
如果下班後想在不夜城旺角找個聊聊天和食飯的,可考慮去旺角東這間Woft Happy hour!!因為單從餐牌就知道這間是吹水吧⋯⋯大大小小的酒精飲料被細分了很多種類喔,一看就見到酒牌與主食的餐牌都毫不馬虎。但其實今日來的最大目標其實是棉花糖夾心批!睇到網上介紹,又有朋友試過這個拉力十足的熔岩焗批,我見到就即時流曬口水。其實在旺角東或者旺角走過去都沒有很多差別吧,識行只要走入染布房街就會見到一堆特色餐廳。想密密針既人可以揀高椅高台,比較有酒吧feel,而想吃飯的我當然揀飯桌,傾計會比較方便。為避遇上人多擠逼、水泄不通的情況,與同行友人五點多就到餐廳坐坐,當來了第一個小食時,人就開始多起來了。差不多六點已經坐滿了一半了,真是不難想像晚上的人潮會是那麼的多!黑松露芝士薯條 $63熔岩芝士醬配上黑松露好夾!剛炸起的薯條熱辣辣,鋪上芝士漢堡用的濃郁又足料的芝士醬,教人如何抗拒!?因為薯條的熱力熔化了芝士,所以薯條吃落有點少少咸香味,仲會吃到軟綿綿的薯條蓉~白汁烤焗大蘑菇 $58很久前食過大蘑菇就念念不忘,因為想不到大大塊的菇竟然可以咁「軟林林」。這客大蘑菇鋪面撒上芝士粉再拿去焗,所以一出爐就見到
因為單從餐牌就知道這間是吹水吧⋯⋯
但其實今日來的最大目標其實是棉花糖夾心批!
其實在旺角東或者旺角走過去都沒有很多差別吧,
識行只要走入染布房街就會見到一堆特色餐廳。
想密密針既人可以揀高椅高台,比較有酒吧feel,
而想吃飯的我當然揀飯桌,傾計會比較方便。
黑松露芝士薯條 $63
白汁烤焗大蘑菇 $58
這客大蘑菇鋪面撒上芝士粉再拿去焗,所以一出爐就見到誘人的芝士,伴碟的木蓿芽更添清新。白汁的濃杰度剛好,一切出來內面的菇菌汁都湧出來,從表面看蘑菇的厚度大大塊難怪被當作「扒」般食!
黑松露肉醬千層麵 $128
這個拉絲芝士的效果超級強勁;黑松露和肉醬的比例剛好,因為一啖食落先有黑松露的香味,餘韻就有陣陣肉醬的味道,大家各自發揮角色,不會搶味~
另外,千層麵的保溫力驚人,食到一半再切千層麵食,仲會有微溫的。黑松露當然是這個千層麵的靈魂人物,但當中夾雜了新鮮蕃茄蓉和沙律菜,使這個雜菜更美味!
甜品當然是不容錯過...永遠是女生最愛 !
脆焗棉花糖榛子朱古力夾心批 $58
建議 2-4人share,不然晚餐後再食就會飽到郁唔到
底下鋪了海量的麵包槺,吃到內面有香蕉蓉,
還好朱古力漿不會太多,否則食到一半就已經被膩到不行了。
用熱爐焗到棉花糖熔熔地,用甜品匙挖一球棉花糖出來就見到棉花糖絲!
是超級無窮長的拉絲喔!
晚上的氣氛應該會更熱鬧的,下次一於搵朋友來飲番杯和試試芝士火鍋吧!

• 黑松露芝士薯條
  • 白汁烤焗大蘑菇
  • 黑松露肉醬千層麵
  • 脆焗棉花糖榛子朱古力夾心批
2016-07-09 813 瀏覽
每次行去火車站都見到呢間BAR坐無虛席,都好想揾個機會試下,難得今日準時收工,心血來潮就黎試試,來到大約6點半左右,但已經有唔少坐上客,好在早來一步遲十零分鐘就要等位了.係DRINK LIST 見到呢杯BALL & LAW (菠蘿汁加VODKA)用咁得意既杯裝加上我喜愛的菠蘿,二話不說就叫了,vodka 唔係太重,ok易入口同菠蘿汁好夾,平衡得唔錯.藍青口唔會過熟,因為太熟會又硬又un.....個忌廉白酒汁好香,白酒無攻鼻既感覺,但食唔出有蒜味,可能洋蔥蓋過左,但個味道都唔錯完全無諗過咁大條豬肋骨,平時出面食大約得4份3,$188 呢個價錢係抵食肉嫩及有肉汁,不會是烤到乾柴的那種,如果個BBQ醬多返少少會更佳。
BALL & LAW

招牌醬烤豬助骨配薯條
2016-07-09 750 瀏覽
打工仔~ 好唔容易又挨到星期4既晚上,星期5個風又流既, 假期冇望架喇, 嗚 ~天氣仲要特別焗同熱.. 今晚放工竟然放得早,可以早食飯,睇完戲, 但又未夠晏肯番屋企,同朋友3條友o係街hea行熱到溶,行商場又腳仔軟, 幾條友頂唔住終於要泊岸啦!即係去坐下吹下水食下宵野,互相治療一下疲倦既心情! 甘泊去邊至得架?!一個話想飲野, 一個話要食甜野 , 我就想食下小食!想食甜野果個話呢度有個咩焗綿花糖wor~已經行到唔想再諗, 好吧 ! 去吧! 去到環境都唔錯, 好舒服,裝修主要係天然木色簡潔為主配上昏暗既燈光, 好有格調係三五知已傾計好地方 ~打開menu , 有好多食物飲品既圖片介紹,樣樣都好似好好食甘,不過今之係食宵夜ja,串燒同burger 呢d甘heavy就下次先啦!薄荷,芒果,奇異果冰沙杯野飲一黎到~咦?!甘似一大篤青bb 既wasabi既!芒果既香甜味道夾雜住酸mei mei既奇異果味,好清新 ~薄荷就令冰沙更冰凍~令爆汗中既我即時降溫~Cool Cool~簡直透心涼~ 消暑推介呀!清新夏日消暑之選 1 !大暑啤酒餐牌上有很多各種不同的手工啤選擇今次揀既係呢隻大暑啤聽聞係
打工仔~ 好唔容易又挨到星期4既晚上,

星期5個風又流既, 假期冇望架喇, 嗚 ~

天氣仲要特別焗同熱..

今晚放工竟然放得早,可以早食飯,

睇完戲, 但又未夠晏肯番屋企,

同朋友3條友o係街hea行熱到溶,

行商場又腳仔軟, 幾條友頂唔住終於要泊岸啦!

即係去坐下吹下水食下宵野,

互相治療一下疲倦既心情!

甘泊去邊至得架?!

一個話想飲野, 一個話要食甜野 , 我就想食下小食!

想食甜野果個話呢度有個咩焗綿花糖wor~

已經行到唔想再諗, 好吧 ! 去吧!

去到環境都唔錯, 好舒服,

裝修主要係天然木色簡潔為主

配上昏暗既燈光, 好有格調

係三五知已傾計好地方 ~

打開menu , 有好多食物飲品既圖片介紹,

樣樣都好似好好食甘,

不過今之係食宵夜ja,

串燒同burger 呢d甘heavy就下次先啦!

薄荷,芒果,奇異果冰沙

杯野飲一黎到~

咦?!甘似一大篤青bb 既wasabi既!

芒果既香甜味道夾雜住酸mei mei既奇異果味,

好清新 ~

薄荷就令冰沙更冰凍~

令爆汗中既我即時降溫~Cool Cool~

簡直透心涼~ 消暑推介呀!

清新夏日消暑之選 1 !
大暑啤酒

餐牌上有很多各種不同的手工啤選擇

今次揀既係呢隻大暑啤

聽聞係加入台灣既茉莉花花香,

結合果香所調製既啤酒 ~

入口味道有花果香氣, 小麥香味,

冰凍清涼既啤酒, 可幫忙黎緊既小食消消熱氣 ~

清新夏日消暑之選 2 !
芝士薯圈

新鮮炸起薯圈十分香脆可口,

沾上濃郁既芝士醬,

太美味了, 呢個芝士醬係非一般杰同濃厚,

芝士迷千萬唔好錯過呀!!
SA~WA~DI~KA~ 泰式生蝦 ~

呢度D生蝦大隻, 亦好新鮮, 夾住蒜粒食殺下菌先~

以上2點係重要,

但食生蝦既主要靈魂仲有: 醬汁!

個汁辣辣地酸酸甜甜又醒胃,

不過個人喜歡更辣更刺激~

冰凍既生蝦, 仲唔係清新夏日消暑之選 3 !
焗綿花糖朱古力夾心批

賣相好吸引, 綿花糖焗至金黃色,

有焦左既糖香味, , 脆餅乾沾上綿花糖朱古力醬,

好邪惡呀~~

初初食都幾好食,

不過越食越甜越食越甜越食越甜…
滿足的一餐, 個半小時的傾談,

大家也舒發了好多好多 ~

加油吧 ~ 併埋聽日~ 又到最愛既星期六,日了 ~

p.s: 好在我地晏去先等一陣甘少, 睇番open rice得知係日日爆日日full booking~

想試既朋友記住早d book 位啦 !
$70 (宵夜)
位於旺角附近的Woft,是一間近街邊甚有外國風味的西餐廳。餐廳主打啤酒,但不愛酒的我也被吸引來了。為什麼?因為這裡有很多種口味的雞蛋仔 芝士火鍋 和棉花糖朱古力批 ! 旺角染布房街7-8D地下WOFT腐乳芝士火鍋$178 在原味和腐乳當中,選了腐乳。我還未吃過芝士火鍋,對此有很大的期待。今天相約媽媽來吃,為了提高他對芝士火鍋的接受程度和嚐試一下fusion食物,試試腐乳口味。可配上意粉,已焗的面包,西蘭花和薯仔。面包已焗,令我感到貼心,薯仔粉嫩,沾上芝士醬很好吃腐乳的味道不算太濃郁,芝士味較為強烈。 但當火鍋越煲越耐,腐乳味甚濃。整體味道很好吃,我推介。辣菜甫雞蛋仔$43 選了人人推介的菜甫雞蛋仔,雞蛋仔製作了一段時間,但是值得等候。雞蛋仔內有一條條的菜甫 ,更有咬口爽脆。雞蛋仔是脆口類型,煙靭度不高,外皮不油身,媽媽很喜愛 脆焗棉花糖朱古力夾心批 $58 我最想吃的一道甜品,上台大感興奮 焗至半溶的棉花糖脹谷谷的,下層是朱古力醬,香蕉肉和溶和消化餅碎。附上的麥芽糖餠沾起所有材料,雖很邪惡,但極為好吃! 味道有點過甜,但愛甜的我,一人ko無難道
位於旺角附近的Woft,是一間近街邊甚有外國風味的西餐廳。

餐廳主打啤酒,但不愛酒的我也被吸引來了。

為什麼?因為這裡有很多種口味的

雞蛋仔
芝士火鍋
和棉花糖朱古力批

旺角染布房街7-8D地下
WOFT腐乳芝士火鍋$178

在原味和腐乳當中,選了腐乳。

我還未吃過芝士火鍋,對此有很大的期待。
可配上意粉,已焗的面包,西蘭花和薯仔。
面包已焗,令我感到貼心,薯仔粉嫩,沾上芝士醬很好吃
腐乳的味道不算太濃郁,芝士味較為強烈。
但當火鍋越煲越耐,腐乳味甚濃。

整體味道很好吃,我推介。
辣菜甫雞蛋仔$43

雞蛋仔內有一條條的菜甫
,更有咬口爽脆。

雞蛋仔是脆口類型,煙靭度不高,外皮不油身,媽媽很喜愛
脆焗棉花糖朱古力夾心批 $58

我最想吃的一道甜品,上台大感興奮

附上的麥芽糖餠沾起所有材料,雖很邪惡,但極為好吃!

味道有點過甜,但愛甜的我,一人ko無難道
2016-07-05
今日終於去左一間新開既餐廳食。平時經過已經覺得呢度好靚,今日鐘意見識到呢間餐廳。呢間野都幾特別。用狼黎做題材。好似入左權力遊戲既主題咁。呢度好有bar既氣氛,而且價錢都唔會話好貴。叫左個羊架黎食。羊架既味道好夠,落得足料,但肉質可以再熟d,因為個人鐘意熟d既羊肉,唔記得同侍應講,結果整左個五成既羊架。但係五成熟黎講,呢間餐廳整得幾好味。羊肉加埋薄荷醬,又甜又香,真係好好味。而且上邊有大大片蒜片,好香!之後叫左個荔枝cocktail。呢個野飲同餐單既圖片係一樣的!好多時去其他地方飲野,實物同圖片係兩回事。呢個真係一樣樣,冇被呃既感覺。飲落去好有荔枝味,唔鐘意好濃味酒精既朋友可以飲呢杯。好好飲,而且仲有大大粒荔枝同提子可以食。杯面仲有個狼既圖案,幾得意!最後叫左個棉花糖朱古力。呢個好好食,餅乾加埋棉花糖同朱古力,餅乾既味道整到成個甜品唔會太甜,岩岩好, 榛子醬既味道係棉花糖度散發出黎,呢個真係一定要試!呢度既野食好食之餘,氣氛又好,帶朋友黎呢度飲野吹水,最適合不過了!下次re u 又有個好地方可以揀啦!!!
呢間野都幾特別。用狼黎做題材。好似入左權力遊戲既主題咁。
呢度好有bar既氣氛,而且價錢都唔會話好貴。
羊架

,真係好好味。而且上邊有大大片蒜片,好香!
荔枝cocktail
棉花糖朱古力甜品
最後叫左個棉花糖朱古力。
呢個好好食,

羊架
荔枝cocktail
  • 脆焗棉花糖朱古力夾心批
2016-07-08 571 瀏覽
平時見到呢度要排長龍,今日特登早啲去,唔洗排隊就入得!啲野食全部都好有特色,都可以話係有啲Fushion! 前菜全部都好好吸引,揀左好耐終於叫到野食!首先叫咗青口,青口細細隻,不過都幾鮮甜,份量都唔少,前菜嘅話都算唔錯嘅選擇。跟住仲揀咗薯條,雪條有好多款揀有黑松露薯條避風塘薯條,不過我都係揀咗我最鍾意食嘅番薯條。番薯條揸得好趣,本身番薯就好甜,所以冇乜特別調味都好好食,令本身炸薯條嘅感覺健康左好多。另外一定要講下呢個芝士大蘑菇, 有勁多芝士鋪係蘑上邊,個蘑菇亦都好厚肉,切落去好似食緊牛扒咁!太飽嘅關係,所以淨係叫咗一個主菜。唔記得咗呢個叫咩名,不過食落就好似Carbonara狗仔粉。西餐用狗仔粉呢個食材真係好少見啊,不過食落個感覺又幾得意,狗仔粉好彈牙,配咁creamy 嘅carbonara 煮法又幾夾!最後叫咗必定要叫嘅朱古力棉花糖,一上枱已經好吸引我啦!啲棉花糖焗到好溶,配餅乾好岩!係屋企都要試吓整先!
平時見到呢度要排長龍,今日特登早啲去,唔洗排隊就入得!