難得放假又不想呆在家, 今天來到從火炭起步踩單車到馬鞍山,享受慢活假期,我和朋友由黃昏踩到晚上經過見到這家別緻有格調的cafe,就決定放下單車停下來吃個晚餐,忍不住著迷般走入cafe尋找治癒、喘息的一刻。Cafe有分outdoor和indoor,讓有單車和泊車的客人可以看車,不用擔心被罰“牛肉乾”或偷車。餐廳除了多款小食如車打芝士薯條、小食拼盤、炸雞翼set,還有多款set dinner選擇,如威靈頓牛扒、扁意粉、法國軟包等,套餐包括湯或沙律和餐飲,加錢還可以加配甜品或小食呢~~主食我們選擇點了一份龍蝦汁海蝦蟹肉意粉和一份鹿兒島黑豚西冷配檸檬帶子青蘋果絲,飲品就選擇雪糕忌廉soda和熱情果菠蘿soda~另外還加了一份自家製甜品---懷舊檸檬芝士tart~首先送上暖暖南瓜湯,湯面上有忌廉, 喝下去整嘅口感更順滑~還隱約吃到南瓜茸呢~龍蝦汁海蝦蟹肉意粉光是看著橙橙紅紅的食材和配料,就足以讓我倆胃口大開,食指大動,蟹肉滿滿,份量蟹肉,吃得滿足,煎得香脆的大蝦,配上海鮮汁的香甜,好美味啊~鹿兒島黑豚西冷因為有檸檬和青蘋果帶微酸的食材,所以黑豚肉扒沒有油膩感覺,配搭得宜~還有軟棉棉的薯蓉鋪在底

鹿兒島黑豚西冷因為有檸檬和青蘋果帶微酸的食材,所以黑豚肉扒沒有油膩感覺,配搭得宜~還有軟棉棉的薯蓉鋪在底,一口肉,一口薯蓉,好滿足呢!本身豚肉香味非常濃,加小小鹽調味,煎熟就已經是佳餚啦~

雪糕忌廉soda,以前和家人到茶餐廳都是必點的,做法是把雪糕和汽水同時倒入杯中,店員還細心提醒先喝幾口汽水再攪拌混和,要不然,雪糕和汽水的化學作用回滿瀉整嘅檯面哦~這杯雪糕忌廉soda做成兼有雪糕滑溜口感,又有汽水泡泡口感的飲品,好正呢!

熱情果菠蘿soda甜酸可口,生津又止渴~

懷舊檸檬芝士tart~ 是WM cafe的自家製呢~有檸檬的清香,加上芝士的creamy質感,檸檬的酸甜清新口味吃起來不會膩,餅底是鬆脆的消化餅~為今天晚餐作完美ending~

♕🎀 店名:WM CAFE
♕🎀 地址:馬鞍山鞍駿街15號雅濤居購物商場地下G01B號舖
  • 鹿兒島黑豚西冷配檸檬帶子青蘋果絲
  • 餐包
2020-05-04 23 瀏覽
禁聚令之下, 唔可以同一大班朋友食飯, 所以今日就一個人踩單車, 鍛鍊下身體, 途經馬鞍山一 間餐廳, 佢有個大嘅窗, 非常之開揚, lunch都係68蚊左右, 坐喺窗邊食住嘢, 個人心曠神怡好 CHILL餐廳 個價格都非常的實惠, 環境都幾乾淨, 叫咗美國西冷牛扒配燒汁, 可以跟飯, 意粉同薯, 再另 外再配餐湯, 就係龍蝦湯, 連嘢飲龍蝦湯非常之香濃, 仲有淡淡嘅龍蝦肉, 配埋佢嘅麵包, 焗得非常之香, 咬落去脆脆身, 香濃牛油 味滲透在口內, 不錯不錯之後就到西冷牛扒, 個飯都非常之大, 踩單車踩到咁攰, 補充體力一流, 而配咗燒汁嘅關係, 味道 十分之不錯, 啖啖肉, 有咬口, 肉味香濃

同朋友食飯好少揀食西餐,一嚟食西餐價錢都比較貴,價錢貴就會對佢有較高期望,但好多時期望都會有落差,所以都少食🙈但今次Best friend 揀嘅呢間餐廳真係令我喜出望外🤩呢間餐廳嘅位置係喺馬鞍山廣場隔離嘅雅濤居購物商場,平時好少會行過去,best friend 都係喺openrice 見到先知道有呢個商場~我哋由餐廳嘅側門入,餐廳嘅側門以黑色為主調,比較低調,但招牌燈會顯示到佢嘅位置,都唔算難搵~我同朋友放工都好肚餓,見到Menu好吸引,有幾樣都好想食🤤🤤🤤最後我哋揀左佢最出名嘅威靈頓牛柳,加多個龍蝦汁海蝦蟹肉意粉🦐🦀🍝🤤🤤跟餐配忌廉龍蝦湯,店員話比我哋聽仲有蕃茄濃湯可以揀,所以我哋就各order左一碗試下😋餐包感覺幾有誠意,麵包入面混入左蕃茄乾,食落似意式嗰隻蕃茄乾麵包,用嚟送湯食好夾😋蕃茄濃湯飲落有好濃郁嘅新鮮蕃茄味,好健康嘅感覺🍅🍅🍅🍅🍅😋😋忌廉龍蝦湯飲落有香濃嘅龍蝦味,仲會食到蟹肉,好足料👍🏻終於輪到主菜啦~首先出場嘅係龍蝦汁海蝦蟹肉意粉~好足料,有好多海蝦同一塊塊嘅蟹肉🦐🦐🦀🦀仲有蟹子、青椒同菇,材料好豐富🤩食落意粉煮得啱啱好,我最怕喺街食意粉太硬/太稔/太乾或者冇味, 但呢

忌廉龍蝦湯飲落有香濃嘅龍蝦味,仲會食到蟹肉,好足料👍🏻

終於輪到主菜啦~
首先出場嘅係龍蝦汁海蝦蟹肉意粉~

好足料,有好多海蝦同一塊塊嘅蟹肉
🦐🦐🦀🦀
仲有蟹子、青椒同菇,材料好豐富🤩

食落意粉煮得啱啱好,我最怕喺街食意粉太硬/太稔/太乾或者冇味, 但呢碟意粉就冇呢啲問題👍🏻👍🏻
加埋鮮甜嘅蟹肉塊同爽甜彈牙嘅海蝦,清脆嘅蟹子,清甜嘅青椒(難得食到冇苦澀味同草青嘅青椒)同爽口嘅菇,成碟意粉嘅口感好豐富😋😋😇
龍蝦汁好鮮甜,同龍蝦湯偏咸嘅味道好唔同👍🏻👍🏻👍🏻

意粉食到一半,我哋最期待嘅威靈頓牛柳終於嚟啦😍😍

酥皮嘅顏色焗得好靚~
呢個份量好啱我哋兩個女仔share😋

酥皮焗到好酥脆~
原諒我切得唔靚🙇🏻‍♀️

威靈頓牛柳吸引之處係一次過可以食到唔同層次~
外層酥脆嘅酥皮,入面厚厚的牛柳被香濃嘅菇醬覆蓋住,一啖食到晒所有材料,牛柳仍然係嫩嫰的,仲保留到肉汁,食到濃郁嘅牛味~
呢間餐廳都做到~好surprise

伴碟嘅西蘭花都唔會hea你
平時伴碟嘅西蘭花大多都白烚,一係冇味,一係有草青味,但呢度嘅西蘭花係有調味過,食到少少咸味,恰到好處👍🏻👍🏻
連有薯蓉都有用心,有齊軟滑同粒粒薯粒兩個口感,我同朋友都好滿意😋😋

另外,我哋仲發現用嚟點綴嘅調味都有啲心思,食薯蓉食到少少生果酸嘅感覺,我哋就見到佢撒面嘅碎碎,有啲黃色嘅碎粒,我哋估可能係檸檬鹽或者柚子鹽,食落好特別👍🏻👍🏻😋😋

我哋食曬威靈頓牛柳,再食埋剩餘嘅意粉~意粉雖然凍左,但一啲唔新鮮嘅味道都冇,好難得,證明用料新鮮👍🏻👍🏻👍🏻😇

最後我仲揀左青蘋果梳打,雖然影得唔清楚,但梳打入面係有新鮮青蘋果絲喺入面,飲落好fresh👍🏻👍🏻

呢個價錢有呢個質素,係好難得,下次會帶男朋友再嚟食野😇

2020-04-28 38 瀏覽
今天到烏溪沙迎濤灣探望好朋友,來到附近的這家西餐廳吃個午餐,本來沒有太大期望,但吃下來的感覺也算蠻佳。美國西冷扒配紅酒燒汁意粉同行友人表示這牛扒的肉味濃郁,燒汁配上紅酒,惹味非常,還額外請侍應再添一小碗汁呢!拌意粉, 正!米蘭黑豚豬鮮茄焗飯黑豚豬好味當然意料之內,焗飯的醬汁是亮點之一!番茄味非常濃郁,而且還有粒粒蕃茄,不錯。廚師沙律只需加$8 ,便有這一大份的沙律,除了有火腿片外,蔬菜很新鮮,配上沙律芝麻汁,非常開胃,必點。

美國西冷扒配紅酒燒汁意粉

米蘭黑豚豬鮮茄焗飯

廚師沙律

2020-04-28 36 瀏覽
去到馬鞍山呢個地方,想食個快閃lunch,又要抵食又好食,除了連鎖快餐店外,選擇真係吾太多。今次就好好彩,比我試到間吾錯既靚靚Cafe, 見到門口menu,lunch set 都係$5x 左右,有牛扒,豬扒,burger, 意粉,焗飯等等,選擇不少吖!!~先來龍蝦忌廉湯,龍蝦味夠濃郁,入口好滑好creamy, 配埋片多士,味道不錯。<安格斯牛肉芝士漢堡>Lunch set 既安格斯牛肉Cheese Burger 屬中等size, 入面有齊蕃茄生菜同芝士,夠曬足料。漢堡扒有牛肉味,亦夠juicy, 同cheese 好夾,如果漢堡扒再厚身d就完美啦!!~ 粗身炸薯條亦好好味吖!!~<鹿兒島黑豚西冷配北海道檸檬海鹽烤雞意粉>黑豚西冷肉質非常實在,咬落去啖啖肉,肥瘦度剛剛好,不太肥亦不太韌,配埋燒汁,都幾惹味。煎雞扒亦夠厚夠嫩滑,雞皮煎得微脆,好味!!Set lunch 跟意粉既份量不少,男仔都夠飽。餐飲除左一般既奶茶/咖啡外,仲有其它特飲可以選擇。我地就試左凍朱古力咖啡同凍鮮奶咖啡,兩杯都吾會太甜,夠凍夠滑,加$12就可以轉特飲,抵飲吖!!~餐廳仲有甜品che

<安格斯牛肉芝士漢堡>

<鹿兒島黑豚西冷配北海道檸檬海鹽烤雞意粉>
Set lunch 跟意粉既份量不少,男仔都夠飽。

餐廳仲有甜品cheesecake 比客人選擇,不過今次我地趕住走,下次一定要再來試下吖!!~

另外值得一讚既,係餐廳既服務員非常勤快,雖然一直有客人在餐廳外等位等外賣,不過上菜同安排座位都非常有效率,亦吾會趕客,服務不錯!!

2020-04-20
午餐
  • 鹿兒島黑豚西冷配北海道檸檬海鹽烤雞
2020-04-26 118 瀏覽
曾幾何時,馬鞍山號稱為美食沙漠,幾年之間,現在已經食肆林立,終於可以洗脫美食沙漠的污名。🤭WM Café and Bar,位於馬鞍山鞍駿街15號雅濤居購物商場地下G01B號舖,位處大街,很容易找到。一般西餐廳格局,很有情調,舒適整潔,衛生情況良好。午餐選擇有十幾款之多,每款都是六十幾元,配忌廉龍蝦湯,湯內有龍蝦肉碎,比較杰身,味道濃郁。北海道3.6牛乳溫泉蛋卡邦尼意粉$62,意粉幾creamy,溫泉蛋剛好半熟狀態,口感非常嫩滑。鹿西冷兒島黑豚配北海道檸檬海鹽烤雞飯$68,份量頗大,肉質嫩滑,相當抵食。飲品方面,凍奶茶跟餐加$4,凍朱古力咖啡跟餐加$12。

忌廉龍蝦湯
北海道3.6牛乳溫泉蛋卡邦尼意粉

鹿兒島黑豚西冷配北海道檸檬海鹽烤雞飯

鹿兒島黑豚西冷配北海道檸檬海鹽烤雞飯

飲品方面,凍奶茶跟餐加$4,凍朱古力咖啡跟餐加$12。
凍朱古力咖啡、凍奶茶

2020-04-25
5 分鐘 (堂食)
2020-04-25 28 瀏覽
餐廳環境乾淨衛生而且空間感好足,同朋友兩個人各點左一個晚市套餐,我點左wm beef wellington,賣相擺碟都很不錯欸,酥皮完美地包裹着牛柳,個人最驚食到好韌既牛肉,呢碟就完全無問題啦,牛柳肉質嫩稔,好易咬同切,連埋酥皮一啖咬好食,醃左既牛柳鹹鹹地調味剛好,配碟既薯蓉同蕃茄汁都好好食,有薯粒可以食。至於帆立貝海膽醬都幾特別,醬汁夠creamy,帆立貝大大粒,仲有啲菌類青椒黃椒做配搭,拌勻都幾好味。仲有前菜個麵包同龍蝦湯好好飲!!甜品就推介咖啡朱古力蛋糕,甜度恰好唔會太膩,淡淡的咖啡味為晚餐畫上完美句號!

2020-04-24 34 瀏覽
放假懶得出太遠就同男朋友索性係屋企附近搵下有咩食.經過見到Menu有威靈頓牛柳就決定食呢間😝我地叫左兩個 dinner set 再加配沙律🥗.🔸忌廉龍蝦湯🦞🍲好 creamy好重龍蝦味 一d都唔馬虎🔹chef salad🥗.🔸WM 威靈頓牛柳🌮工序繁複,仲要唔係每間西餐廳都有得供應所以見到餐牌有嘅時候諗都唔使諗即刻決定要order🤩🤩即叫即焗,大概等左20mins就有得食酥皮焗到完全金黃色 可口鬆脆 切開都之後唔會好鬆散 酥皮配合牛柳好夾,外脆內軟而牛柳唔會 overcooked 入面仲有d粉嫩幾有嚼勁😋好好食 .🔹鹿兒島黑豚西冷配檸檬帶子青蘋果絲🍏🍛帶子新鮮有咬口 而黑豚就有豐富肉汁但比較薄身 所以唔會un 亦唔會鞋身 配上青蘋果絲味道酸酸甜甜好開胃😋.🔸凍檸水🔹凍檸茶.💬以呢個咁價錢食到威靈頓牛柳真係好抵👍🏼👍🏼👍🏼另外餐廳做足防疫措施食客食都食得安心d
放假懶得出太遠就同男朋友索性係屋企附近搵下有咩食
🔸忌廉龍蝦湯🦞🍲
好 creamy好重龍蝦味
一d都唔馬虎

🔹chef salad🥗
🔸WM 威靈頓牛柳🌮
工序繁複,仲要唔係每間西餐廳都有得供應
所以見到餐牌有嘅時候
諗都唔使諗即刻決定要order🤩🤩
即叫即焗,大概等左20mins就有得食
酥皮焗到完全金黃色 可口鬆脆
切開都之後唔會好鬆散
酥皮配合牛柳好夾,外脆內軟
而牛柳唔會 overcooked
真係好抵👍🏼👍🏼👍🏼另外餐廳做足防疫措施
食客食都食得安心d
2020-04-17
2020-04-22 19 瀏覽
We were around the area and decided to dine here. The restaurant was spacious and clean, with comfortable seats. We ordered two set dinners, one was the deep fried soft shell crab and squid ink spaghetti and the other was the kagoshima pork sirloin with lemon scallop and green apple shred.All their dinner sets come with soup and drinks.For the soup, we ordered one of each, the lobster soup and the tomato soup .We upgraded our drinks to 2 mocktails. The orange squash (left), it’s orange juice and

We upgraded our drinks to 2 mocktails. The orange squash (left), it’s orange juice and soda, not to sweet, tasted nice. The passion fruit mojito (right) was really nice too, it has passion fruit juice, soda, mint and lime, very refreshing drink.

deep fried soft shell crab and squid ink spaghetti - big portion! There’s crab meat, fish roe and half a soft shell crab.

kagoshima pork sirloin with lemon scallop and green apple shred - the pork sirloin was moist, so was the scallop. it’s served with mashed potatoes, brocolli, tomato, and green apple shreds.
已經home office 數個星期,一日在家三餐真的有點單調,所以上星期五就到屋企附近的WM Café and Bar吃晚餐。餐廳面積廣闊,充滿空間感,坐得頗舒服,而且環境亦算衛生潔淨。晚餐價錢由$68至$128,以同區來說甚為抵食。晚餐奉送餐湯、餐包及飲品。忌廉龍蝦湯色澤紅潤油亮,湯頭較稠身,喝起來濃濃滑滑的。餐包稍嫌烘得不夠熱,不過質地鬆軟。烤石斑魚柳配芥末籽燒汁 $88魚柳烤後面層微脆,肉身雪白豐厚,每口都是啖啖肉。魚肉細嫩多汁不乾身,調味不重,最能表達食材的原始鮮味。WM威靈頓牛柳 $128想不到只需平民化價錢就可食到威靈頓牛名菜,外層酥皮焗得金黃鬆化,賣相誘人,帶有牛油香。脆薄的酥皮包著牛柳,中間有蘑菇醬夾層,做法正宗,不過牛柳就overcook 了,質地稍韌。跟餐加$9 就有熱朱古力,入口奶滑,甜度不高。加$18就有黑牛梳打,以冰涼雪糕配搭衝擊味蕾的汽水,喚起美好的童年回憶。

晚餐價錢由$68至$128,以同區來說甚為抵食。

晚餐奉送餐湯、餐包及飲品。
餐湯餐包

忌廉龍蝦湯色澤紅潤油亮,湯頭較稠身,喝起來濃濃滑滑的。
忌廉龍蝦湯

餐包稍嫌烘得不夠熱,不過質地鬆軟。
餐包

烤石斑魚柳配芥末籽燒汁 $88
魚柳烤後面層微脆,肉身雪白豐厚,每口都是啖啖肉。
烤石斑魚柳配芥末籽燒汁

魚肉細嫩多汁不乾身,調味不重,最能表達食材的原始鮮味。

WM威靈頓牛柳 $128

WM威靈頓牛柳

跟餐加$9 就有熱朱古力,入口奶滑,甜度不高。
熱朱古力

黑牛梳打
2020-04-10
2020-04-21 13 瀏覽
見疫情無咁嚴重,老婆就話出去食,就落街搵下有咩好食,行到一個馬鞍山小商場,見有間西餐廳就入去試下。Menu選擇多價錢合理蕃茄湯好有蕃茄嘅鮮味值得一讚餐包好鬆脆,配上牛油非常好味忌廉龍蝦湯真係有龍蝦嘅鮮味蝦膏嘅味道好濃W M威靈頓牛柳必食,牛肉唔會太生又唔會太熟,外層有個酥皮真係未食過,配上薯菜,牛肉肉質鮮甜一食就知係貴價靚牛炸軟殼蟹墨汁意粉,個軟殼蟹大過我個手掌,炸得非常香口,配上蟹子同蟹肉仲有菇,非常足料,意粉墨汁非常香口,意粉軟硬適中。西餐配上呢個凍朱古力簡直係一樓上面加咗忌廉有驚喜都好大杯夠晒解渴。檸檬柑桔蜜值得推介,柑桔同檸檬好香甜好飲檸檬撻有好香嘅檸檬味最鍾意去嘅餅底厚得來好脆口同上面嘅檸檬cream好夾

Menu選擇多價錢合理

蕃茄湯好有蕃茄嘅鮮味值得一讚

餐包好鬆脆,配上牛油非常好味
忌廉龍蝦湯真係有龍蝦嘅鮮味蝦膏嘅味道好濃

檸檬柑桔蜜值得推介,柑桔同檸檬好香甜好飲
  • WM威靈頓牛柳
2020-04-21 12 瀏覽
由於疫情影響,近來都多左煮飯,少出街食。但自己唔識整好精緻西餐,特別係威靈頓牛,知道附近新開餐廳有呢道菜,於是就叫埋老公一齊試下。由於餐廳位置唔係大商場入面,對唔熟馬鞍山嘅朋友可能有d難搵。今晚㨂左2個Dinner Set share食,分別係威靈頓牛柳同帆立貝意粉。餐前湯係龍蝦忌廉湯,入口啖啖濃濃龍蝦味,真材實料終於等到今晚主角 - 威靈頓牛柳切開酥皮都可以見到牛肉約7成熟,食落都好juicy唔錯。再黎係帆立貝意粉,好味。2份餐份量都適中,飲埋個凍0茶極滿足餐廳內一枱外國客,大讚佢地甜品好食,但因為食得太飽無叫到,搵多一次黎試下先。

餐前湯係龍蝦忌廉湯,入口啖啖濃濃龍蝦味,真材實料

終於等到今晚主角 - 威靈頓牛柳

切開酥皮都可以見到牛肉約7成熟,食落都好juicy唔錯。

再黎係帆立貝意粉,好味。

2份餐份量都適中,飲埋個凍0茶極滿足
2020-04-18 795 瀏覽
🔹WM Cafe & Bar🔹今日去咗馬鞍山做嘢,收工經過呢間cafe,員工好熱情好有禮貌邀請我哋入去食吓嘢,我同朋友就入去試吓。餐廳好大,位置好闊落,坐得好舒服。我同朋友兩個人,坐嘅卡位幾乎可以坐六個人呢!而且仲係類似梳化嘅櫈背,正。我同朋友一人叫咗一個晚餐,會跟一個餐包、一個餐湯。🍞 餐包餐包食落感覺似蛋糕仔,入面仲有啲紅色嘅類似紅莓嘅嘢。🦞 忌廉龍蝦湯餐湯可以揀龍蝦湯或者番茄湯,龍蝦湯超好飲,入黎呢間餐廳一定要飲呢個,十分濃郁、又creamy,超推薦!🍏G. 鹿兒島黑豚西冷配檸檬帶子青蘋果絲 ($98)望落細細份嘅牛扒,估唔到食落都幾飽吓!而且味道層似豐富,有青蘋果同檸檬帶子吊出清新嘅口味。🥐 H. WM威靈頓牛柳 ($128)呢次係我第一次食wellington beef,超驚喜!上菜時見到一個類似酥皮包嘅物體,一切開,就見到入面嘅牛肉。酥皮非常鬆脆,牛肉嘅味道都好突出,係個好好嘅體驗。
🔹WM Cafe & Bar🔹

我同朋友一人叫咗一個晚餐,會跟一個餐包、一個餐湯。

🍞 餐包
餐包食落感覺似蛋糕仔,入面仲有啲紅色嘅類似紅莓嘅嘢。
餐包

🦞 忌廉龍蝦湯
忌廉龍人蝦湯

🍏G. 鹿兒島黑豚西冷配檸檬帶子青蘋果絲 ($98)
鹿兒島黑豚西冷配檸檬帶子青蘋果絲

🥐 H. WM威靈頓牛柳 ($128)
2020-04-17
忌廉龍人蝦湯
2020-04-18 55 瀏覽
今日在馬鞍山吃午飯,過了午市時間,不用排隊。雖然白天,餐廳環境依然比較暗,檯與檯有一段距離,乾淨企理,現在吃飯安心了很多。餐牌設有午餐和下午茶餐,奉送湯和餐包,價錢實惠。是日餐湯是蕃茄湯和龍蝦湯。餐包薄薄一塊,入口很脆。⭐️蕃茄湯蕃茄湯有番茄切粒,入口酸味突出,很開胃。⭐️龍蝦湯淡淡的龍蝦味,還有龍蝦肉粒。⭐️荷蘭明太子貝柱蟹籽$62份量適中,除了貝柱、蟹籽和野菌,中間還有一小撮明太子,入口鹹香可口。⭐️香煎魚柳配西西里茄蓉汁$60魚柳的尺寸很大,偏薄,炸得香脆,魚肉柔嫩,吃起來令人滿足。美中不足是意粉彈性不足,淋上醬料,跟碟頭飯無異。⭐️fruit juice$8橙汁香甜可口,解渴一流。
今日在馬鞍山吃午飯,過了午市時間,不用排隊。

餐牌設有午餐和下午茶餐,奉送湯和餐包,價錢實惠。

是日餐湯是蕃茄湯和龍蝦湯。餐包薄薄一塊,入口很脆。

⭐️蕃茄湯
蕃茄湯

蕃茄湯有番茄切粒,入口酸味突出,很開胃。

⭐️龍蝦湯
龍蝦湯

淡淡的龍蝦味,還有龍蝦肉粒。

⭐️荷蘭明太子貝柱蟹籽$62
荷蘭明太子貝柱蟹籽
荷蘭明太子貝柱蟹籽

⭐️香煎魚柳配西西里茄蓉汁$60

⭐️fruit juice$8

橙汁香甜可口,解渴一流。
午餐
2020-04-15 1052 瀏覽
被困屋企太久了,復活節好天氣,就到馬鞍山海濱公園散步。途中,發現一間好低調的西餐廳,門口都有不少人排隊,所以立即過去看看。餐廳主打西式菜,午市套餐,好多選擇,套餐包一客龍蝦湯、主菜及飲品,加一後價錢約七十元,真的超級超值!所以就決定去食個午餐。未入去,店員立即同我哋探熱同叫我們用酒精搓手液洗手,而餐廳亦都配合政府的1.5米距離去隔開每張枱,令到大家呢個非常時期好安心食飯。我同朋友各叫左一客午市套餐,先有餐湯-龍蝦湯熱騰騰,味道濃郁。加上隨餐湯附上一塊麵包伴湯。🍽《美國西冷牛扒配燒汁 配飯》$62除了配白飯,還可以選擇配意粉或薯菜。我因為太肚餓,揀左意粉。西冷雖然係薄身,但好大塊,煎到7成熟左右,比較係偏熟,但配上燒汁,因為勁多汁,所以每啖肉塊都好juicy ,好好味!意粉分量絕對足夠,勁飽肚。朋友點了一客《鹿兒島黑豚西冷配北海道檸檬海鹽烤雞配薯菜》$68呢個$68的價錢就有黑豚的扒同烤雞,真係勁岩三心兩意的朋友。原本以為塊扒好細塊,但好有驚喜幾大塊,加上烤雞好嫩滑,因為用海鹽烤,所以好清新,唔會太濃味。薯條係粗切,而且好明顯係新鮮出爐👍🏻總括來講,超平民化超抵食嘅西餐。可能佢喺馬鞍山後

被困屋企太久了,復活節好天氣,就到馬鞍山海濱公園散步。

加上隨餐湯附上一塊麵包伴湯。

🍽《美國西冷牛扒配燒汁 配飯》

意粉分量絕對足夠,勁飽肚。

朋友點了一客
《鹿兒島黑豚西冷配北海道檸檬海鹽烤雞配薯菜》$68

薯條係粗切,而且好明顯係新鮮出爐👍🏻

總括來講,超平民化超抵食嘅西餐。
可能佢喺馬鞍山後街,所以我住左甘耐都未發現😂
但佢真係性價比奇高👍🏻

2020-04-12
10 分鐘 (堂食)