招聘中
$18,000-$24,000
$18,500-$19,500
$16,000-$17,000
月薪
話曬都係馬鞍山人,平時見到呢間餐廳外表都裝修幾靚🔆以為一定係貴價西餐廳,估唔到今日親身一試先知原來又平民價🤤又好食晚餐嘅西餐,岀面食真係平均都一百左右Dinner Set又平又多選擇忌廉龍蝦湯😍唔會太creamy,香滑龍蝦味道,平時岀面龍蝦湯一定要加錢/貴,好少真材實料👍🏻不過如果餐包會整熱先上會更好🤭$68流心蛋卡邦尼意大利粉份量十足🤔唔似貴格餐廳又貴又唔飽🍴但呢個味道絕對唔會輸蝕貴西餐,性價比十分高,比較偏向港式味道😚脆炸軟殼蟹墨汁意粉🍝 $88哇😆咁大隻軟殼蟹,竟然$100都唔使,仲要有蟹肉、蟹子,十分豐富,配料還有蘑菇及青椒,味道適中套餐包括飲品,可以加錢轉其他特飲意猶未盡,可以一試自家製蛋糕甜品🍰以上是mix berries味道,中間有士多啤梨🍓,套餐加$12
晚餐嘅西餐,岀面食真係平均都一百左右

Dinner Set又平又多選擇

不過如果餐包會整熱先上會更好🤭

$68流心蛋卡邦尼意大利粉

脆炸軟殼蟹墨汁意粉🍝 $88

套餐包括飲品,可以加錢轉其他特飲

2020-05-11 35 瀏覽
估唔到馬鞍山有一間性價比咁高既cafe。店內環境好靚,衛生好好,坐得都好舒服,完全唔迫。餐具亦好清潔,食得好放心。餐廳出菜好快,侍應都有禮貌。我地叫左個lunch, N餐 WM all day breakfast with toast。68蚊 特別要讚下太陽蛋整得好靚好好味,好大粒好大份。K餐係 鹿兒島黑豚西冷配北海道海鹽檸檬烤雞 配薯菜。 非常推薦呢個餐,西冷極完全冇雪味亦好淋,當日烤雞冇貨比左炸雞,估唔到都超好味,甜甜地酸酸地又辣辣地咁,好開胃。凍朱古力都係推薦之選。
估唔到馬鞍山有一間性價比咁高既cafe。
餐廳出菜好快,侍應都有禮貌。

凍朱古力都係推薦之選。
2020-05-10 15 瀏覽
WM Cafe & Bar 馬鞍山收工入左馬鞍山搵食商場內門口比路邊的門口吸引一片綠牆以揀龍蝦湯或者番茄湯龍蝦湯超好飲十分濃郁,嗅覺味覺全滿足!烤石斑魚柳配芥末籽燒汁魚柳烤後面層微脆,肉身雪白豐厚,每口都是啖啖肉。煎得好好唔會乾身肉質嫩魚肉細嫩多汁不乾身,調味不重WM威靈頓牛柳 超驚喜威靈頓牛名菜,賣相亦吸引外層酥皮焗得金黃鬆化牛油香酥皮包著牛柳,中間有蘑菇醬夾層牛肉嘅味道都好突出牛肉嫩唔乾,無overcook薯蓉唔會係粉開有薯粒,味道很不錯威靈頓牛柳必試充滿空間感位置好闊落,坐得頗舒服,而且環境亦算衛生潔淨。
WM Cafe & Bar 馬鞍山
收工入左馬鞍山搵食
商場內門口比路邊的門口吸引一片綠牆

以揀龍蝦湯或者番茄湯
龍蝦湯超好飲十分濃郁,嗅覺味覺全滿足!

烤石斑魚柳配芥末籽燒汁
魚柳烤後面層微脆,肉身雪白豐厚,每口都是啖啖肉。
煎得好好唔會乾身肉質嫩
魚肉細嫩多汁不乾身,調味不重

超驚喜
威靈頓牛名菜,賣相亦吸引
外層酥皮焗得金黃鬆化牛油香
酥皮包著牛柳,中間有蘑菇醬夾層
牛肉嘅味道都好突出
牛肉嫩唔乾,無overcook
薯蓉唔會係粉開有薯粒,味道很不錯

威靈頓牛柳必試
充滿空間感位置好闊落,坐得頗舒服,而且環境亦算衛生潔淨。

2020-05-10 87 瀏覽
星期五嘅夜晚,食店再現滿客情況,隨着疫情緩和,很多市民更有信心出街用餐。這一日,我哋放工之後嚟到依間馬鞍山住宅區中嘅餐廳。望落去都幾舒服。夜晚來講,食物同價錢都相對幾抵。我哋叫咗兩個晚餐。先來的是龍蝦湯,好少在餐廳餐湯飲龍蝦湯,想不到味道非常濃郁,而且仲有少少龍蝦肉。跟湯配上嘅蒜蓉包都幾香口好味。第一份主菜終於上枱啦!意粉好彈牙,配合埋醬汁好好味!好少在餐廳食到彈牙嘅意粉,較有咬口。軟殼蟹外皮嘅炸漿好薄,炸得好香脆。另外一份晚餐我哋點左意大利飯。今次嘅意大利飯粒粒飽滿,好煙銀,醬汁包得好均勻。鴨肉份量好多,鵝肝嘅油香好甘香。另外我哋點左餐飲,當中凍朱古力上面加咗忌廉,同埋佢係牛奶味好濃,好好飲。餐廳質素不差,難怪咁多客人。下次經過呢邊再會考慮來嘗試😊卜
這一日,我哋放工之後嚟到依間馬鞍山住宅區中嘅餐廳。

望落去都幾舒服。

夜晚來講,食物同價錢都相對幾抵。我哋叫咗兩個晚餐。
忌廉龍蝦湯

跟湯配上嘅蒜蓉包都幾香口好味。

脆炸軟殼蟹墨汁意粉

第一份主菜終於上枱啦!意粉好彈牙,配合埋醬汁好好味!

好少在餐廳食到彈牙嘅意粉,較有咬口。

軟殼蟹外皮嘅炸漿好薄,炸得好香脆。
鵝肝鴨肉意大利飯

鴨肉份量好多,鵝肝嘅油香好甘香。
凍檸茶
忌廉朱古力

餐廳質素不差,難怪咁多客人。下次經過呢邊再會考慮來嘗試😊卜
2020-05-08
脆炸軟殼蟹墨汁意粉
鵝肝鴨肉意大利飯
凍檸茶
2020-05-09 494 瀏覽
今日同屋企人嚟到馬鞍山行街購物,好想食西餐,就試吓朋友推薦嘅呢間西餐廳試吓,就係呢間WM Cafe!我哋特登早少少嚟唔使排隊,因為朋友話呢間餐廳一到晚餐時段就好多人,我哋今日下午6:30就到左~真係啱啱好啊暫時仲有好多位。疫情期間最緊要睇吓間餐廳嘅清潔度,望落非常企理乾淨!枱同枱之間亦隔開左一段距離,食得好安心。呢間唔係一間好普通嘅一間西餐廳,見到佢哋喺酒類方面都非常講究,有好多款唔同嘅酒,mocktail。唔飲酒嘅我哋都有好多款唔同飲品嘅選擇。非常吸引!我哋叫咗一人一個晚餐,有湯有嘢飲,好豐富。最鍾意咁樣一 set set嘅晚餐呀!首先當然係飲咗湯同埋餐包先啦!是日餐湯有得揀蕃茄湯或者龍蝦湯,超愛飲海鮮湯嘅我哋,梗係嗌龍蝦湯啦!龍蝦味超級超級濃郁好正,完全唔似平時嘅餐湯,好高質😋之後上嘅係烤魚柳,外層非常非常脆,好香口,入邊嘅肉又超級嫩滑😱唔係講笑,真係好好食!$88食到呢個質素,超值!之後就黎到我好期待嘅威靈頓牛柳啦😊呢個威靈頓牛柳上碟時已非常吸引,切開就見到好靚嘅牛肉😍好正呀,酥皮加埋牛肉嘅感覺層次好多,仲要熱辣辣,配埋薯蓉真係好Perfect!好有誠意的一道菜!最後當然叫埋佢哋
今日同屋企人嚟到馬鞍山行街購物,
好想食西餐,
就試吓朋友推薦嘅呢間西餐廳試吓,
就係呢間WM Cafe!

我哋特登早少少嚟唔使排隊,
因為朋友話呢間餐廳一到晚餐時段就好多人,
我哋今日下午6:30就到左~
真係啱啱好啊暫時仲有好多位。

疫情期間最緊要睇吓間餐廳嘅清潔度,
望落非常企理乾淨!
枱同枱之間亦隔開左一段距離,
食得好安心。

呢間唔係一間好普通嘅一間西餐廳,
見到佢哋喺酒類方面都非常講究,
有好多款唔同嘅酒,mocktail。
唔飲酒嘅我哋都有好多款唔同飲品嘅選擇。
非常吸引!

我哋叫咗一人一個晚餐,
有湯有嘢飲,好豐富。
最鍾意咁樣一 set set嘅晚餐呀!
首先當然係飲咗湯同埋餐包先啦!
是日餐湯有得揀蕃茄湯或者龍蝦湯,
超愛飲海鮮湯嘅我哋,梗係嗌龍蝦湯啦!

餐湯及餐包

龍蝦味超級超級濃郁好正,
完全唔似平時嘅餐湯,好高質😋

之後上嘅係烤魚柳,
外層非常非常脆,好香口,
入邊嘅肉又超級嫩滑😱
唔係講笑,真係好好食!
$88食到呢個質素,超值!

之後就黎到我好期待嘅威靈頓牛柳啦😊
呢個威靈頓牛柳上碟時已非常吸引,
切開就見到好靚嘅牛肉😍
好正呀,酥皮加埋牛肉嘅感覺層次好多,
仲要熱辣辣,配埋薯蓉真係好Perfect!
好有誠意的一道菜!

忌廉朱古力

最後當然叫埋佢哋嘅特別飲品啦!
嗌咗忌廉朱古力,朱古力咖啡。
甜品咁樣結束左今日好美味嘅一餐!

已經決定下次再帶埋屋企人再來,
因為用呢個價錢食到咁高級嘅質素,
真係好值得!😋
餐湯及餐包
2020-05-08 26 瀏覽
難得喺馬鞍山都搵到一間環境雅緻嘅西餐廳,佢哋跟足衛生要求入去時都會探熱、同隔離枱亦會保持距離,食都食得安心啲。我同屋企人每日嗌咗個set dinner, 威靈頓牛扒同埋燒帶子青蘋果厚切豬鞍。 其實喺香港通常都係食西冷牛扒,比較少見到咁特別嘅威靈頓牛扒,當然要試一試啦!另外值得一提既係佢餐前嘅包唔係普通餐包,係意大利式嘅一片脆包,可以用嚟點湯食。酥皮嘅外層包住七成熟嘅牛扒,感覺好特別亦唔會煮得太熟,咬落去牛味濃得嚟又唔會太硬。不過份量唔係好多,如果你食量比較大可能就唔夠喉喇。另外個帶子豬鞍其實年半你都放得好靚好有心機,青蘋果食落去出奇地同豬鞍好MATCH,最緊要係豬肉食落好juicy,唔會係乾爭爭硬柴嗰一種。整體嚟講環境舒服,嘢食分量雖然唔多,但係味道好
整體嚟講環境舒服,嘢食分量雖然唔多,但係味道好
2020-05-08 17 瀏覽
今晚約咗朋友係馬鞍山食飯,呢間餐廳之前都有食過,所以今日再幫襯,入去時職員都有為我地量體溫同提供搓手液服務,而且侍應個個都有帶口罩,餐廳環境亦好乾淨,真係食得安心又放心。👍🏻餐廳既餐牌成日都會更新,所以我耐唔耐就會黎幫襯,今次有十款Set Dinner,最後叫咗脆炸軟殻蟹墨汁意粉同 WM 威靈頓牛柳。蕃茄湯 (餐湯) : 蕃茄味濃得嚟之剩一啲都唔杰,而且重有茄肉食到添。忌廉龍蝦湯 (餐湯) : 龍蝦湯唔係人人都鐘意,不過我就超鐘意喇,如果加埋酥皮既話重正,呢度既龍蝦湯雖然無酥皮但係都唔錯,加咗忌廉飲落滑口,而且味道濃郁。脆炸軟殻蟹墨汁意粉 ($88) : 份量好大碟,軟殼蟹上面重有蟹肉同蟹籽襯托,軟殼蟹夠大隻啖啖肉 😍 墨汁意粉一啲都唔膩,而且帶點蒜香味。😋WM 威靈頓牛柳 ($128) : 有薯蓉同雜菜做伴碟,酥皮焗至金黃色,口感鬆化,而內裏既牛柳肉質粉嫩,而且牛味濃郁。忌廉黑牛梳打 : 好耐都無飲過黑牛喇,以我所知重有白牛、紅牛、黃牛四隻牛牛,不過最得我歡心既係黑牛 😋 朱古力雪糕加可樂,完美邪惡配搭。薄荷青檸梳打 : 好香薄荷葉味,飲落有種清新脫俗既感覺。

薄荷青檸梳打 : 好香薄荷葉味,飲落有種清新脫俗既感覺。
2020-05-07 111 瀏覽
呢個舖位上一手都係西餐廳,食物質素普普通通,轉手之後裝修就無乜點變,餐廳本身舖位大,卡位好闊落,坐得都幾舒服,而食物掂唔掂就要試過先知。雖然有幾間分店,但呢間主要做街坊生意,雖然價錢係區內唔算平,但比起普偏西餐廳算係相宜,晚餐百零蚊樓下,有餐包、湯、主菜同啡茶,算係咁。🍴忌廉龍蝦湯龍蝦湯都算濃,仲有幾條龍蝦肉過下口癮,但爭少少鮮味,同忌廉撈勻之後都幾濃稠,飲落去尚算順滑。餐包韌左少少,點下湯先食較好。🍴WM威靈頓牛柳 HK$138份量唔算大,表面金黃,酥皮焗得還好,唔會成口粉。皮肉之間ge醬稍薄,食到蘑菇味同帶酸ge芥末味,但就缺少左鵝肝醬同火腿,唔夠鹹香。牛柳無過老,夠腍好易切。138蚊就食到英國名菜,如果如體驗下不妨一試。🍴鹿兒島黑豚西冷配檸檬帶子青蘋果絲 HK$108帶子表面煎得幾香,入面夠腍無過火。黑豚西冷都煎得幾靚,切落去結實,咬落去唔韌,肉略呈粉紅,黑豚肉唔洗全熟,豬味幾香,我鍾意呢道黑豚西冷多過牛柳。薯蓉雖然唔算綿滑,但粗糙口感都幾好咬。🍴即磨咖啡隻杯幾靚,原來係意大利百年老牌Caffè Barbera,但因為我未飲過呢個牌子ge咖啡,所以唔肯定係咪用佢d豆,飲落幾濃,偏

🍴忌廉龍蝦湯

🍴WM威靈頓牛柳 HK$138

🍴鹿兒島黑豚西冷配檸檬帶子青蘋果絲 HK$108

🍴即磨咖啡

隻杯幾靚,原來係意大利百年老牌Caffè Barbera,但因為我未飲過呢個牌子ge咖啡,所以唔肯定係咪用佢d豆,飲落幾濃,偏苦唔酸,岩我口味。
今天入泥涌玩航拍,住馬鞍山的朋友仔介紹我試呢間西餐廳🍴餐廳很大很乾淨,防疫做得很好,因為很大,枱和枱隔很遠,隔離做得十分之好!呢度既餐會跟龍蝦🦞湯或蕃茄湯龍蝦湯十分香口,好有龍蝦味送湯既包有香香既辣椒乾,有辣椒香,但唔辣既,好好食。包一杯野飲,凍飲+$4薯菜+$8自家製甜品+$12甜品十分之吸引,我地試左個紅莓芝士蛋糕,酸酸甜甜的,一啲都唔溜,非常之好食😋我地叫左佢地招牌WM威靈頓牛柳 $128牛柳酥皮整得好靚,薄薄的好香口,包住牛肉汁唔好俾佢流失,啖啖牛肉香氣,牛柳十分之香軟,入口即化,拌碟有一行酸酸的鹽,很好吃,好特別,墊底既薯蓉唔油膩,仲夾雜左薯仔粒,口感和味道都十分驚喜。配菜有西蘭花同蕃茄,煎得香香的,很好吃😋另外點了一份,鹿兒島黑豚西冷配檸檬帶子青蘋果絲配了蘋果是十分清新,檸檬帶子十分之鮮甜,鹿兒島黑豚西冷爽脆可口,而且十分之特別。唔係住呢頭既朋友仔應該唔會特登入黎試,所以我介紹一下泥涌,馬鞍山站A出口,馬鞍山中心樓下就有巴士站,坐99號巴士十分鐘車程於泥涌站下車,有指示牌指示泥灘方向,行一分鐘就見到目的地,當日都有幾個人玩航拍,泥涌有天空之鏡影,亦有一條石路可以行出海影相,
今天入泥涌玩航拍,住馬鞍山的朋友仔介紹我試呢間西餐廳🍴

呢度既餐會跟龍蝦🦞湯或蕃茄湯
龍蝦湯十分香口,好有龍蝦味

送湯既包有香香既辣椒乾,有辣椒香,但唔辣既,好好食。

包一杯野飲,凍飲+$4
薯菜+$8
自家製甜品+$12

我地叫左佢地招牌WM威靈頓牛柳 $128
墊底既薯蓉唔油膩,仲夾雜左薯仔粒,口感和味道都十分驚喜。
配菜有西蘭花同蕃茄,煎得香香的,很好吃😋

另外點了一份,鹿兒島黑豚西冷配檸檬帶子青蘋果絲

唔係住呢頭既朋友仔應該唔會特登入黎試,所以我介紹一下泥涌,馬鞍山站A出口,馬鞍山中心樓下就有巴士站,坐99號巴士十分鐘車程於泥涌站下車,有指示牌指示泥灘方向,行一分鐘就見到目的地,當日都有幾個人玩航拍,泥涌有天空之鏡影,亦有一條石路可以行出海影相,黃昏時間影出嚟十分靚。

大家去完泥涌玩完出黎,可以黎呢度試下呢度既威靈頓牛柳,超級好食!
鹿兒島黑豚西冷
2020-05-05
鹿兒島黑豚西冷
WM威靈頓牛柳
難得放假又不想呆在家, 今天來到從火炭起步踩單車到馬鞍山,享受慢活假期,我和朋友由黃昏踩到晚上經過見到這家別緻有格調的cafe,就決定放下單車停下來吃個晚餐,忍不住著迷般走入cafe尋找治癒、喘息的一刻。Cafe有分outdoor和indoor,讓有單車和泊車的客人可以看車,不用擔心被罰“牛肉乾”或偷車。餐廳除了多款小食如車打芝士薯條、小食拼盤、炸雞翼set,還有多款set dinner選擇,如威靈頓牛扒、扁意粉、法國軟包等,套餐包括湯或沙律和餐飲,加錢還可以加配甜品或小食呢~~主食我們選擇點了一份龍蝦汁海蝦蟹肉意粉和一份鹿兒島黑豚西冷配檸檬帶子青蘋果絲,飲品就選擇雪糕忌廉soda和熱情果菠蘿soda~另外還加了一份自家製甜品---懷舊檸檬芝士tart~首先送上暖暖南瓜湯,湯面上有忌廉, 喝下去整嘅口感更順滑~還隱約吃到南瓜茸呢~龍蝦汁海蝦蟹肉意粉光是看著橙橙紅紅的食材和配料,就足以讓我倆胃口大開,食指大動,蟹肉滿滿,份量蟹肉,吃得滿足,煎得香脆的大蝦,配上海鮮汁的香甜,好美味啊~鹿兒島黑豚西冷因為有檸檬和青蘋果帶微酸的食材,所以黑豚肉扒沒有油膩感覺,配搭得宜~還有軟棉棉的薯蓉鋪在底

鹿兒島黑豚西冷因為有檸檬和青蘋果帶微酸的食材,所以黑豚肉扒沒有油膩感覺,配搭得宜~還有軟棉棉的薯蓉鋪在底,一口肉,一口薯蓉,好滿足呢!本身豚肉香味非常濃,加小小鹽調味,煎熟就已經是佳餚啦~

雪糕忌廉soda,以前和家人到茶餐廳都是必點的,做法是把雪糕和汽水同時倒入杯中,店員還細心提醒先喝幾口汽水再攪拌混和,要不然,雪糕和汽水的化學作用回滿瀉整嘅檯面哦~這杯雪糕忌廉soda做成兼有雪糕滑溜口感,又有汽水泡泡口感的飲品,好正呢!

熱情果菠蘿soda甜酸可口,生津又止渴~

懷舊檸檬芝士tart~ 是WM cafe的自家製呢~有檸檬的清香,加上芝士的creamy質感,檸檬的酸甜清新口味吃起來不會膩,餅底是鬆脆的消化餅~為今天晚餐作完美ending~

♕🎀 店名:WM CAFE
♕🎀 地址:馬鞍山鞍駿街15號雅濤居購物商場地下G01B號舖
  • 鹿兒島黑豚西冷配檸檬帶子青蘋果絲
  • 餐包
2020-05-04 23 瀏覽
禁聚令之下, 唔可以同一大班朋友食飯, 所以今日就一個人踩單車, 鍛鍊下身體, 途經馬鞍山一 間餐廳, 佢有個大嘅窗, 非常之開揚, lunch都係68蚊左右, 坐喺窗邊食住嘢, 個人心曠神怡好 CHILL餐廳 個價格都非常的實惠, 環境都幾乾淨, 叫咗美國西冷牛扒配燒汁, 可以跟飯, 意粉同薯, 再另 外再配餐湯, 就係龍蝦湯, 連嘢飲龍蝦湯非常之香濃, 仲有淡淡嘅龍蝦肉, 配埋佢嘅麵包, 焗得非常之香, 咬落去脆脆身, 香濃牛油 味滲透在口內, 不錯不錯之後就到西冷牛扒, 個飯都非常之大, 踩單車踩到咁攰, 補充體力一流, 而配咗燒汁嘅關係, 味道 十分之不錯, 啖啖肉, 有咬口, 肉味香濃

同朋友食飯好少揀食西餐,一嚟食西餐價錢都比較貴,價錢貴就會對佢有較高期望,但好多時期望都會有落差,所以都少食🙈但今次Best friend 揀嘅呢間餐廳真係令我喜出望外🤩呢間餐廳嘅位置係喺馬鞍山廣場隔離嘅雅濤居購物商場,平時好少會行過去,best friend 都係喺openrice 見到先知道有呢個商場~我哋由餐廳嘅側門入,餐廳嘅側門以黑色為主調,比較低調,但招牌燈會顯示到佢嘅位置,都唔算難搵~我同朋友放工都好肚餓,見到Menu好吸引,有幾樣都好想食🤤🤤🤤最後我哋揀左佢最出名嘅威靈頓牛柳,加多個龍蝦汁海蝦蟹肉意粉🦐🦀🍝🤤🤤跟餐配忌廉龍蝦湯,店員話比我哋聽仲有蕃茄濃湯可以揀,所以我哋就各order左一碗試下😋餐包感覺幾有誠意,麵包入面混入左蕃茄乾,食落似意式嗰隻蕃茄乾麵包,用嚟送湯食好夾😋蕃茄濃湯飲落有好濃郁嘅新鮮蕃茄味,好健康嘅感覺🍅🍅🍅🍅🍅😋😋忌廉龍蝦湯飲落有香濃嘅龍蝦味,仲會食到蟹肉,好足料👍🏻終於輪到主菜啦~首先出場嘅係龍蝦汁海蝦蟹肉意粉~好足料,有好多海蝦同一塊塊嘅蟹肉🦐🦐🦀🦀仲有蟹子、青椒同菇,材料好豐富🤩食落意粉煮得啱啱好,我最怕喺街食意粉太硬/太稔/太乾或者冇味, 但呢

忌廉龍蝦湯飲落有香濃嘅龍蝦味,仲會食到蟹肉,好足料👍🏻

終於輪到主菜啦~
首先出場嘅係龍蝦汁海蝦蟹肉意粉~

好足料,有好多海蝦同一塊塊嘅蟹肉
🦐🦐🦀🦀
仲有蟹子、青椒同菇,材料好豐富🤩

食落意粉煮得啱啱好,我最怕喺街食意粉太硬/太稔/太乾或者冇味, 但呢碟意粉就冇呢啲問題👍🏻👍🏻
加埋鮮甜嘅蟹肉塊同爽甜彈牙嘅海蝦,清脆嘅蟹子,清甜嘅青椒(難得食到冇苦澀味同草青嘅青椒)同爽口嘅菇,成碟意粉嘅口感好豐富😋😋😇
龍蝦汁好鮮甜,同龍蝦湯偏咸嘅味道好唔同👍🏻👍🏻👍🏻

意粉食到一半,我哋最期待嘅威靈頓牛柳終於嚟啦😍😍

酥皮嘅顏色焗得好靚~
呢個份量好啱我哋兩個女仔share😋

酥皮焗到好酥脆~
原諒我切得唔靚🙇🏻‍♀️

威靈頓牛柳吸引之處係一次過可以食到唔同層次~
外層酥脆嘅酥皮,入面厚厚的牛柳被香濃嘅菇醬覆蓋住,一啖食到晒所有材料,牛柳仍然係嫩嫰的,仲保留到肉汁,食到濃郁嘅牛味~
呢間餐廳都做到~好surprise

伴碟嘅西蘭花都唔會hea你
平時伴碟嘅西蘭花大多都白烚,一係冇味,一係有草青味,但呢度嘅西蘭花係有調味過,食到少少咸味,恰到好處👍🏻👍🏻
連有薯蓉都有用心,有齊軟滑同粒粒薯粒兩個口感,我同朋友都好滿意😋😋

另外,我哋仲發現用嚟點綴嘅調味都有啲心思,食薯蓉食到少少生果酸嘅感覺,我哋就見到佢撒面嘅碎碎,有啲黃色嘅碎粒,我哋估可能係檸檬鹽或者柚子鹽,食落好特別👍🏻👍🏻😋😋

我哋食曬威靈頓牛柳,再食埋剩餘嘅意粉~意粉雖然凍左,但一啲唔新鮮嘅味道都冇,好難得,證明用料新鮮👍🏻👍🏻👍🏻😇

最後我仲揀左青蘋果梳打,雖然影得唔清楚,但梳打入面係有新鮮青蘋果絲喺入面,飲落好fresh👍🏻👍🏻

呢個價錢有呢個質素,係好難得,下次會帶男朋友再嚟食野😇

2020-04-28 38 瀏覽
今天到烏溪沙迎濤灣探望好朋友,來到附近的這家西餐廳吃個午餐,本來沒有太大期望,但吃下來的感覺也算蠻佳。美國西冷扒配紅酒燒汁意粉同行友人表示這牛扒的肉味濃郁,燒汁配上紅酒,惹味非常,還額外請侍應再添一小碗汁呢!拌意粉, 正!米蘭黑豚豬鮮茄焗飯黑豚豬好味當然意料之內,焗飯的醬汁是亮點之一!番茄味非常濃郁,而且還有粒粒蕃茄,不錯。廚師沙律只需加$8 ,便有這一大份的沙律,除了有火腿片外,蔬菜很新鮮,配上沙律芝麻汁,非常開胃,必點。

美國西冷扒配紅酒燒汁意粉

米蘭黑豚豬鮮茄焗飯

廚師沙律

2020-04-28 36 瀏覽
去到馬鞍山呢個地方,想食個快閃lunch,又要抵食又好食,除了連鎖快餐店外,選擇真係吾太多。今次就好好彩,比我試到間吾錯既靚靚Cafe, 見到門口menu,lunch set 都係$5x 左右,有牛扒,豬扒,burger, 意粉,焗飯等等,選擇不少吖!!~先來龍蝦忌廉湯,龍蝦味夠濃郁,入口好滑好creamy, 配埋片多士,味道不錯。<安格斯牛肉芝士漢堡>Lunch set 既安格斯牛肉Cheese Burger 屬中等size, 入面有齊蕃茄生菜同芝士,夠曬足料。漢堡扒有牛肉味,亦夠juicy, 同cheese 好夾,如果漢堡扒再厚身d就完美啦!!~ 粗身炸薯條亦好好味吖!!~<鹿兒島黑豚西冷配北海道檸檬海鹽烤雞意粉>黑豚西冷肉質非常實在,咬落去啖啖肉,肥瘦度剛剛好,不太肥亦不太韌,配埋燒汁,都幾惹味。煎雞扒亦夠厚夠嫩滑,雞皮煎得微脆,好味!!Set lunch 跟意粉既份量不少,男仔都夠飽。餐飲除左一般既奶茶/咖啡外,仲有其它特飲可以選擇。我地就試左凍朱古力咖啡同凍鮮奶咖啡,兩杯都吾會太甜,夠凍夠滑,加$12就可以轉特飲,抵飲吖!!~餐廳仲有甜品che

<安格斯牛肉芝士漢堡>

<鹿兒島黑豚西冷配北海道檸檬海鹽烤雞意粉>
Set lunch 跟意粉既份量不少,男仔都夠飽。

餐廳仲有甜品cheesecake 比客人選擇,不過今次我地趕住走,下次一定要再來試下吖!!~

另外值得一讚既,係餐廳既服務員非常勤快,雖然一直有客人在餐廳外等位等外賣,不過上菜同安排座位都非常有效率,亦吾會趕客,服務不錯!!

2020-04-20
午餐
  • 鹿兒島黑豚西冷配北海道檸檬海鹽烤雞
2020-04-26 118 瀏覽
曾幾何時,馬鞍山號稱為美食沙漠,幾年之間,現在已經食肆林立,終於可以洗脫美食沙漠的污名。🤭WM Café and Bar,位於馬鞍山鞍駿街15號雅濤居購物商場地下G01B號舖,位處大街,很容易找到。一般西餐廳格局,很有情調,舒適整潔,衛生情況良好。午餐選擇有十幾款之多,每款都是六十幾元,配忌廉龍蝦湯,湯內有龍蝦肉碎,比較杰身,味道濃郁。北海道3.6牛乳溫泉蛋卡邦尼意粉$62,意粉幾creamy,溫泉蛋剛好半熟狀態,口感非常嫩滑。鹿西冷兒島黑豚配北海道檸檬海鹽烤雞飯$68,份量頗大,肉質嫩滑,相當抵食。飲品方面,凍奶茶跟餐加$4,凍朱古力咖啡跟餐加$12。

北海道3.6牛乳溫泉蛋卡邦尼意粉

鹿兒島黑豚西冷配北海道檸檬海鹽烤雞飯

鹿兒島黑豚西冷配北海道檸檬海鹽烤雞飯

飲品方面,凍奶茶跟餐加$4,凍朱古力咖啡跟餐加$12。
凍朱古力咖啡、凍奶茶

2020-04-25
5 分鐘 (堂食)