招聘中
$18,500-$19,500
$18,000-$24,000
$17,000-$20,000
月薪
更多筍工 (5)
同朋友食飯好少揀食西餐,一嚟食西餐價錢都比較貴,價錢貴就會對佢有較高期望,但好多時期望都會有落差,所以都少食🙈但今次Best friend 揀嘅呢間餐廳真係令我喜出望外🤩呢間餐廳嘅位置係喺馬鞍山廣場隔離嘅雅濤居購物商場,平時好少會行過去,best friend 都係喺openrice 見到先知道有呢個商場~我哋由餐廳嘅側門入,餐廳嘅側門以黑色為主調,比較低調,但招牌燈會顯示到佢嘅位置,都唔算難搵~我同朋友放工都好肚餓,見到Menu好吸引,有幾樣都好想食🤤🤤🤤最後我哋揀左佢最出名嘅威靈頓牛柳,加多個龍蝦汁海蝦蟹肉意粉🦐🦀🍝🤤🤤跟餐配忌廉龍蝦湯,店員話比我哋聽仲有蕃茄濃湯可以揀,所以我哋就各order左一碗試下😋餐包感覺幾有誠意,麵包入面混入左蕃茄乾,食落似意式嗰隻蕃茄乾麵包,用嚟送湯食好夾😋蕃茄濃湯飲落有好濃郁嘅新鮮蕃茄味,好健康嘅感覺🍅🍅🍅🍅🍅😋😋忌廉龍蝦湯飲落有香濃嘅龍蝦味,仲會食到蟹肉,好足料👍🏻終於輪到主菜啦~首先出場嘅係龍蝦汁海蝦蟹肉意粉~好足料,有好多海蝦同一塊塊嘅蟹肉🦐🦐🦀🦀仲有蟹子、青椒同菇,材料好豐富🤩食落意粉煮得啱啱好,我最怕喺街食意粉太硬/太稔/太乾或者冇味, 但呢

忌廉龍蝦湯飲落有香濃嘅龍蝦味,仲會食到蟹肉,好足料👍🏻

終於輪到主菜啦~
首先出場嘅係龍蝦汁海蝦蟹肉意粉~

好足料,有好多海蝦同一塊塊嘅蟹肉
🦐🦐🦀🦀
仲有蟹子、青椒同菇,材料好豐富🤩

食落意粉煮得啱啱好,我最怕喺街食意粉太硬/太稔/太乾或者冇味, 但呢碟意粉就冇呢啲問題👍🏻👍🏻
加埋鮮甜嘅蟹肉塊同爽甜彈牙嘅海蝦,清脆嘅蟹子,清甜嘅青椒(難得食到冇苦澀味同草青嘅青椒)同爽口嘅菇,成碟意粉嘅口感好豐富😋😋😇
龍蝦汁好鮮甜,同龍蝦湯偏咸嘅味道好唔同👍🏻👍🏻👍🏻

意粉食到一半,我哋最期待嘅威靈頓牛柳終於嚟啦😍😍

酥皮嘅顏色焗得好靚~
呢個份量好啱我哋兩個女仔share😋

酥皮焗到好酥脆~
原諒我切得唔靚🙇🏻‍♀️

威靈頓牛柳吸引之處係一次過可以食到唔同層次~
外層酥脆嘅酥皮,入面厚厚的牛柳被香濃嘅菇醬覆蓋住,一啖食到晒所有材料,牛柳仍然係嫩嫰的,仲保留到肉汁,食到濃郁嘅牛味~
呢間餐廳都做到~好surprise

伴碟嘅西蘭花都唔會hea你
平時伴碟嘅西蘭花大多都白烚,一係冇味,一係有草青味,但呢度嘅西蘭花係有調味過,食到少少咸味,恰到好處👍🏻👍🏻
連有薯蓉都有用心,有齊軟滑同粒粒薯粒兩個口感,我同朋友都好滿意😋😋

另外,我哋仲發現用嚟點綴嘅調味都有啲心思,食薯蓉食到少少生果酸嘅感覺,我哋就見到佢撒面嘅碎碎,有啲黃色嘅碎粒,我哋估可能係檸檬鹽或者柚子鹽,食落好特別👍🏻👍🏻😋😋

我哋食曬威靈頓牛柳,再食埋剩餘嘅意粉~意粉雖然凍左,但一啲唔新鮮嘅味道都冇,好難得,證明用料新鮮👍🏻👍🏻👍🏻😇

最後我仲揀左青蘋果梳打,雖然影得唔清楚,但梳打入面係有新鮮青蘋果絲喺入面,飲落好fresh👍🏻👍🏻

呢個價錢有呢個質素,係好難得,下次會帶男朋友再嚟食野😇