2019-08-26
大埔近大埔中心呢o抖有多個屋苑,有d 有自家商場,有d 設有多個地鋪,超多餐廳,搵食話都無咁易!更重要o既係呢d 餐廳大都係平民級o既價錢,俾多少少錢已經可以食得好好~最後揀上o既呢間西餐廳,d 檯都比較密集,從格局睇唔會話好高級,但價錢當然亦相對較親民。晚餐o既餐湯同沙律係二選一,問o左侍應今日係咩o野湯,話係蟹肉龍蝦湯。佢同時有一個升級版法式海鮮龍蝦湯(加$28),因為感覺相差唔遠所以無升到,當然如果升o左又會足料好多啦。個湯加上o左忌廉,質感奶滑杰身,龍蝦味唔錯,蟹肉碎本身帶鹹,攪勻之後會剛好。我個餐係軟殼蟹蟹肉墨汁意粉($108 未加一),上面鋪上原隻大大隻軟殼蟹,蟹腳部份炸到非常鬆脆香口,蟹肚則濃郁多汁,而且佢無一般食o既軟殼蟹咁鹹,真係不可多得。意粉幼身,蘸上惹味o既墨魚汁,混以蟹肉同荀尖一齊煮,食落會有多重口感。晚餐可以追加甜品、焗蠔同埋紅/白餐酒,可以加晒都得o既。加o左一客忌廉芝士煙肉焗蠔2 隻(加$20),上檯o既時候侍應提醒小心熱,因為真係新鮮炸起!熱辣辣、硬硬o既外層,裡面係仲係微凍o既生蠔,同炸雪糕有異曲同工之妙。好好食,同埋好抵叫,呢個必加!餐飲要o左杯凍c
軟殼蟹蟹肉墨汁意粉 ($108)
軟殼蟹蟹肉墨汁意粉
軟殼蟹
忌廉芝士煙肉焗蠔2 隻 (加$20)
餐飲要o左杯凍caffe latte (補$6),好鍾意佢連埋舊cream 十分sweet。今餐又蟹又龍蝦又蠔,正呀!