2022-04-15 140 瀏覽
疫情期間 坊間都出左好多急凍既餸包同湯包我自己就真係覺得好方便😆😆😆變相係屋企都可以還原番餐廳既味道雖然黎緊開番晚市 但可能就要大排長龍同人逼所以都會入定啲急凍貨 隨時係屋企都食到😬今次試左🐷豬髀肉羅宋湯同🥦紅菜頭素湯羅宋湯好足料 有2大塊豬脾肉 仲有什菜我地一於當呢個係湯底 煮左個麵放落去食😝紅菜頭素湯比較清甜 好健康既感覺另外仲有醃製好嘅 秘製雞翼 秘製牛扒🥩雞翼都有成8大隻 牛扒有2大塊氣炸鍋翻熱就食得 超方便🥹懶人恩物
疫情期間 坊間都出左好多急凍既餸包同湯包

氣炸鍋翻熱就食得 超方便🥹懶人恩物
外賣自取
  • 豬脾肉羅宋湯
2022-04-05 97 瀏覽
羅宋湯專門店在家抗疫期間成日都要煮飯食但有陣時懶又成日諗唔到煮咩好見到羅宋湯專門店推出呢幾款急凍包超方便羅宋湯專門店走健康路線湯包運用抽真空急凍技術所以非常慳位方便存放而且可以存放3個月仲要不含反式脂肪、添加劑及防腐劑令大家食得更安心放心今次試咗豬脾肉羅宋湯可以浸熱水翻熱直接煮熱或者微波爐加熱都可以非常方便羅宋湯材料十足有大量雜菜仲有好多塊豬脾肉而且味道好豐富酸甜味都好夠重帶有少少辣味食落經開胃😋除咗湯包今次仲試左佢嘅醃肉包秘製雞翼一包份量好多有八大隻隻隻都好肥美有好重嘅香料味味道相當突出入味隨手煎一煎已經可以煎到金黃色做到皮脆肉嫩嘅效果除咗屋企煎黎食我覺得如果之後去燒烤都可以買呢個去燒味道一流👍🏻佢除咗上述兩款之外仲有秘製豬扒、紅菜頭素湯和牛腩羅宋湯等等選擇非常多大家不妨可以去購買
羅宋湯專門店

在家抗疫期間成日都要煮飯食
但有陣時懶又成日諗唔到煮咩好
見到羅宋湯專門店推出呢幾款急凍包超方便

羅宋湯專門店走健康路線
湯包運用抽真空急凍技術
所以非常慳位方便存放
而且可以存放3個月
仲要不含反式脂肪、添加劑及防腐劑
令大家食得更安心放心

除咗屋企煎黎食
我覺得如果之後去燒烤都可以買呢個去燒
味道一流👍🏻

佢除咗上述兩款之外
仲有秘製豬扒、紅菜頭素湯和牛腩羅宋湯等等
選擇非常多
大家不妨可以去購買
除咗平日去餐廳食之外,原來仲可以買急凍湯包回家,宜家要塞爆個冰櫃,儲糧好重要Wheatfield X 羅宋湯專門店近排推出咗四款急凍湯包及四款秘製醃肉。連包裝袋一齊加熱 5分鐘就可以飲到原汁原味嘅靚湯。而秘製肉類,可以煎炸、氣炸鍋或者用焗爐,真係夠哂方便每包湯包夠 1-2人飲,包裝size方便大家儲存,唔怕塞唔入冰格。湯包已獲SGS驗證,不含反式脂肪、不含添加劑、不含防腐劑,運用抽真空急凍技術,湯包可存放3個月,每日新鮮製作,香港製造豬髀肉羅宋湯🐖 $65/500g羅宋湯底已經勁足料,有椰菜🥬、 紅蘿蔔🥕、西芹、蕃茄🍅等等,濃郁湯底,夠哂健康美味,豬髀肉勁大塊仲炆得好腍,再加埋個烏冬落去食,真係好正。“純豬肉湯底,咁就啱哂啲唔食牛嘅朋友選擇”秘製雞翼🐣 $48/8隻8隻超大隻嘅雞翼,選用無添加、無激素雞中翼配上秘製醃料及香料製成,煎到雞翼金黃色,食落夠哂惹味紅菜頭素湯🍲$65/500g用咗新鮮紅菜頭、淮山、西芹、洋蔥,湯底健康美味,每啖都食到蔬菜,紅菜頭夠哂清甜,補充礦物質,啱哂素食及健康嘅人飲秘製牛扒🥩 $58/2件用咗新西蘭牛扒配上獨家醃料及原粒黑椒,將牛扒解凍,再煎一煎,已經好好

豬髀肉羅宋湯🐖 $65/500g

秘製雞翼🐣 $48/8隻

紅菜頭素湯🍲$65/500g

秘製牛扒🥩 $58/2件
用咗新西蘭牛扒配上獨家醃料及原粒黑椒,將牛扒解凍,再煎一煎,已經好好味
2022-03-19
外賣自取
2022-03-20 70 瀏覽
雖然佢叫羅宋湯專門店,但原來豬扒包都好好食!個豬仔包皮烘得好香脆!唔係Hea你嗰啲淋哂或者凍到硬哂嘅包👍🏻豬扒肉質幾嫩口,又有肉汁👍🏻食完個包都開始飽飽哋🤣
雖然佢叫羅宋湯專門店,但原來豬扒包都好好食!

2022-02-18
  • 海派牛腩羅宋湯
2022-02-21 86 瀏覽
久違的堂食! 竟然有少少懷念。中午時分仲未到得三個人。點咗個紅酒會牛肋條飯,牛肋條份量都唔少,有三條半(大條嘅),飯嘅份量亦都唔細,加一杯熱奶茶(就一般啦)。反而我覺得個羅宋湯真係幾好味!唯一美中不足就係嗰位職員全程係木口木面(未至於去到西面),但係真係好趕客,叫佢落單好似好唔情願,唔知佢咩心態 🤪 或者佢係老細啦都唔至在 🤣
2022-01-03 220 瀏覽
途經旺角MOKO,見到Wheatfield X,店員示意我窗前位置坐下,然後便向我推薦是日精選套餐。最後我選了A. 香煎薄牛扒配薯仔沙律,餐配海派牛腩羅宋湯。羅宋湯絕對是我的摰愛,和豐腴的牛腩完全是絕配!牛扒嫰滑有口感,與醋汁沙律菜亦非常相配,再加上薯仔沙律這個配搭都很清新。
跟餐配羅宋湯
A. 香煎薄牛扒配薯仔沙律
2022-01-01
A. 香煎薄牛扒配薯仔沙律
  • 羅宋湯
  • 薯仔沙律
2021-12-26 525 瀏覽
羅宋湯 (Russian Borsch),是一個起源於烏克蘭濃菜湯。在清末民初期間傅到了中國,再經上海人改良,戰時傅入香港後再加以改良後,羅宋湯 (紅湯),就成為了香港特色的美食佳餚之一。這一個湯,流入香港後不斷再演化,如今,已經是可中可西,更可以說是一個 "百搭" 的湯品。這一次,人在旺角,就一於試一試這一間以羅宋湯為主題及主食的餐廳,《Wheatfield X 羅宋湯專門店》,看看他們怎樣把羅宋湯變成正餐的美食。當日,我要了一客海派牛腩羅宋湯。為何叫海派? 因為這兒的羅宋湯,說是最傳統的上海式,所以是海派。湯不辣,有濃烈的牛肉香味,也有濃烈的茄香同蔬菜香味。就這樣配上麵包,不就是豉油西餐廳的餐前紅湯組合嗎? 這湯加了海量的牛腩肉,令其變成主食,也許再加通粉、螺絲粉會是更好,但,當這一個牛腩羅宋湯配上一個甜餐包,無可口非,是一種更妙的感覺。唯一的素食選擇是健怡紅菜頭湯配上海麵。相信,店中的羅宋湯都是加了肉去製作的,所以不能提供素食版的羅宋湯。但,同樣是通紅的紅菜頭湯也是一個十分美妙,香甜可口的湯。再者,啖啖湯都有紅菜頭肉,是一個可以令人飽肚的湯品。配搭的上海麵,充滿了醬酒香味。這樣一
唯一的素食選擇是健怡紅菜頭湯配上海麵。相信,店中的羅宋湯都是加了肉去製作的,所以不能提供素食版的羅宋湯。但,同樣是通紅的紅菜頭湯也是一個十分美妙,香甜可口的湯。再者,啖啖湯都有紅菜頭肉,是一個可以令人飽肚的湯品。配搭的上海麵,充滿了醬酒香味。這樣一麵、一湯,甚是滿足。
跟餐的小食麥田薯仔沙律。簡單一說,這是一個很香滑,也帶點 creamy 口感的薯蓉沙律,味道十分好。
而溏心蛋是我們加點的。如果多了點煙燻味道,這也就是海派的口味啊。蛋黃夠晒香滑的溏心蛋,沾入湯一起吃,味道更佳。
飲品方面,我要了港式的熱奶茶。味道同一般茶餐廳的出品一樣,濃度,香味,奶味同茶味都剛剛好,可以給個讚。
奶茶好的原因是茶底好,所以,沖出來的凍檸茶,同樣是有水準的。多檸檬,有足夠的酸味,也令人飲得份外開心。
難羅宋湯的味道,帶甜,帶酸,帶咸,有時也會帶辣。香港人,可以說是由細飲到大的啊。

好味道的一個 "湯" 午餐,很是開心。
呢度個男人店長,你点菜点得慢啲佢會走左去第二枱落先、我系慢左一秒但我系叫緊囉唔該。仲話叫人加一服務費,態度真系令人咋舌。食物方面冇咩揀又貴,成85~100蚊個茶餐物體、一個所謂既湯加個包加飲品要成舊水無咩特別,越來貴。几年前系太古第一分店食過都冇咁差、價錢亦冇咁貴。anyway, 以後唔會再來

2021-12-05 320 瀏覽
個店長簡直係垃圾,趕人走不特止,仲撞人隻手,食物質素又唔算係好好,身為一間叫正統啲既餐廳,收我加一服務費,但係俾啲咁差勁既服務態度,真係茶餐廳都不如,以後不會再光顧。
2021-12-03 301 瀏覽
天氣寒冷,在商場內搵食,想食啲熱野,這店主打羅宋湯,叫了三個餐,蕃茄牛脷飯加錢配餐,湯麵餐同撈麵餐,牛脷飯啲牛脷似䶢豬手味的牛脷,偏䶢,有大約四大塊,牛腩羅宋湯好多料,好似一個餸咁,可以撈飯食,牛腩淋身,易入口,好多椰菜,見餐牌有隻辣椒🌶️,本身唔食得辣,也驚會唔會好辣,但食落係完全唔覺辣,可能真係好微好微辣,吊下個味而已,撈麵叫了上海麵,可能我撈唔勻,食到個底比較䶢,而湯麵叫了紅菜頭豬髀肉湯,這個有啲失望,就係個湯唔夠熱,感覺變得無咁好味,整體而言ok,有進步空間.
2021-11-06 507 瀏覽
見到開咗間專門店本身諗住入去試 專係整羅宋湯點都唔會好伏點知佢連一個普通羅宋湯都不如一個普通羅宋湯起碼有啲蕃茄味依間個湯又淡又油 一啲番茄味都冇想點個湯真心令人好好好失望好心煮得咁差就唔好學人開專門店
見到開咗間專門店本身諗住入去試
個湯真心令人好好好失望
好心煮得咁差就唔好學人開專門店

羅宋湯
2021-11-06 384 瀏覽
之前見moko 開左一間專門食羅宋湯既專門店,但一直都冇去試,今日係moko睇戲之前又未食野,所以專登去試下依間羅宋湯,入去坐底就見佢有寫底羅宋湯既歷史係由俄羅斯傳入黎,今日又長知識了。 打算簡簡單單就食啲野就去睇,所以就叫左兩個海派羅宋湯牛腩套餐,佢可以加12蚊換啲小食。整體黎講,唔算太差,但個羅宋湯同餐湯既味道都幾似,只不過味道比較濃,小食麻辣雞絲還可以,但豬脾肉就麻麻的。下次未必會再黎食,唔係太吸引,價錢比較貴。

海派牛腩羅宋湯
燒豬脾肉
麻辣雞絲

下次未必會再黎食,唔係太吸引,價錢比較貴。
2021-11-03
根據佢地既IG簡介,呢間餐廳係麥田廚房既分支,希望將傳統(上海)海派羅宋湯發揚光大。我地叫左以下套餐:🍜全日自選湯麵套餐 $8️⃣2️⃣隔離位叫呢個套餐,包括 麵+湯(4選1) +小食。先講優點,套餐都幾大份,特別係羅宋湯既牛腩,好似唔駛錢咁,大大舊,飲完碗湯渣其實都飽,but...牛腩煲過湯後硬到牙都痺😵‍💫神奇地, 碗湯落左咁多料都咁清淡,我覺得味道偏港式羅宋湯再淡少少~加$12 蚊轉小食薄牛扒🥓少少油但味道唔錯,比起牛腩嫩滑多了~🍔廚師推介套餐 $8️⃣8️⃣套餐係湯+豬仔包。為左介紹更多野食,我叫左紅菜頭湯+咸牛脷豬仔包。紅菜頭既味道都係偏淡,好彩無咁多湯渣🤭估唔到豬仔包幾大份,味道可以,如果無咁多沙律醬更好。如果標榜羅宋湯專門,未免有啲失望。

🍜全日自選湯麵套餐 $8️⃣2️⃣

🍔廚師推介套餐 $8️⃣8️⃣

如果標榜羅宋湯專門,未免有啲失望。
每次食西餐我都必嗌紅湯(羅宋湯),行MOKO見到有間叫羅宋湯專門店吸引我入去試試,當然講到叫羅宋湯專門店我對佢有一定期望!羅宋湯有分兩種肉類選擇:牛腩/豬髀肉Venus唔食牛所以嗌咗豬髀肉,有多款套餐選擇,叫咗一個秘製醬油撈麵套餐同一個香煎豬扒脆豬仔包套餐,蜂蜜生薑茶要加$13秘製醬油撈麵套餐+自家製麻辣醬要$2,細細羹$2有d貴,撈麵味道一般仲比較乾,係麻辣醬搭救,香煎雞扒+$12,計埋杯熱飲加埋一都$123。香煎豬扒脆豬仔包套餐比撈麵好食,豬扒入味,蕃茄、生菜都新鮮爽脆,份量都算大份,加埋碗羅宋湯都飽到主角羅宋湯,每碗都有足料蔬菜,豬髀肉都好大塊!我見2碗羅宋湯都有2大塊豬髀肉,湯料真係好足。餐廳主打跟足傳統製,飲落味帶微辣,下次再去會淨叫羅宋湯。

羅宋湯有分兩種肉類選擇:牛腩/豬髀肉

2021-10-02
  • 羅宋湯
2021-10-17 300 瀏覽
I like the quality of food here. Delicious, neat, fully charging. But the borch is too sweet. I prefer non-jewish style. Please let us add sugar by ourselves after serving.
classic  meal
2021-10-17