Crusty French baguette smeared with garlicky and rich homemade truffle butter is a pure magic.The homemade strawberry and lime dressing highlighted the taste of Quinoa! Tossed with light dressing and creamy avocado fully covered the subtle nutty flavor- which I don’t really like. Perfect!Smooth and creamy pumpkin soup🥣My first urchin bisque! 😍 Ocean in my mouthThe scallop is fresh and thick. I am drooling over this again – the rich black truffle cheese sauce is just fabulous! I am not a lamb per

Homemade  Bread  with  Truffle  Butter

Crab  Meat  Pumpkin  Soup

Lobster  Bisque  with  Urchin

Bake d  Scallop  with  Black  Truffle  Cheese  Sauce

Roasted  Lamb  Rack

I am not a lamb person. But I finished this roasted lamb! Great rosemary gravy mix that wasn’t wicked salty!

US Prime Striploin  with  Potato  Gratin

Flavorful prime striploin! Creamy potato gratin with crisp ridges on top 🥔
2019-07-28
  • 迷迭香燒汁燒羊架配玉米餅
  • 頂級西冷焗芝士忌廉薯仔
  • 羽衣甘藍牛油果藜麥沙律
2019-07-31 32 瀏覽
—店員安排客人坐較入嘅位置 會比較涼爽之後就放下麵包籃配松露牛油Set For Two Menu($988)Kale牛油果藜麥沙律幾款食材都係superfood嚟 健康有營養配埋酸酸地嘅水果汁dressing 開胃清爽香煎鵝肝配無花果•蘋果醬油脂豐腴 面頭嘅蘋果蓉可解膩多士香脆同底下蒜味薯蓉好夾海膽龍蝦湯(+$30)幾濃稠加埋有海膽提鮮洋蔥湯鋪滿芝士同嗦晒湯嘅麵包洋蔥好腍帶甜香煎美國頂級西冷伴焗忌廉芝士薯仔表面帶焦香 厚切味濃有口感薯仔切成片狀堆砌成千層效果中間夾雜住忌廉芝士 香煎石班魚配番茄燴菜•燒薯仔•西椒汁擺碟present得好靚 魚皮香脆到咔咔聲 魚肉嫩滑較淡味 要同埋燴菜一齊食 ——————————————————————Warren大坑華倫街9號地下1號舖

店員安排客人坐較入嘅位置 會比較涼爽
之後就放下麵包籃配松露牛油
Set For Two Menu($988)
Kale牛油果藜麥沙律
幾款食材都係superfood嚟 健康有營養
配埋酸酸地嘅水果汁dressing 開胃清爽
香煎鵝肝配無花果•蘋果醬
油脂豐腴 面頭嘅蘋果蓉可解膩
多士香脆同底下蒜味薯蓉好夾
海膽龍蝦湯(+$30)
幾濃稠加埋有海膽提鮮
魚肉嫩滑較淡味 要同埋燴菜一齊食
——————————————————————
Warren
大坑華倫街9號地下1號舖
大坑有不少西餐及日本餐廳,都是小店經營,雖然價錢都屬中價,但是性價比挺好,質素很高,而且不用每天也去吃那些一式一樣的連鎖店,所以偶爾也對自己好一點,來這區搵食。今天選擇了這間在小巷的一間西餐廳,跟著地址也不易找到,很低調的感覺。晚餐每人大概五百元左右。首先會來個餐廳的多士及麵包配上的是黑松露牛油醬,有濃郁的黑松露味。再來是前菜,其中一款是海鮮,黑松露芝士焗帶子,帶子頗有鮮味,亦焗到剛好不會太熟,配上芝士及黑松露醬再提升帶子的鮮美,我們都很欣賞。另一個前菜是鵝肝配脆多士,醬汁是特別的蘋果醬汁,自家製,旁邊還有無花果。主菜之前來了一個海膽龍蝦湯,上到來才將湯倒進碟子裡,龍蝦湯味道濃郁,應該也是用龍蝦和蝦殼煮製出來,再配上兩片小小的海膽,一個fusion湯出來了,也算不錯。另一個法式洋蔥湯,味道比較濃。主菜包括有羊架,牛扒及魚,我們選擇了羊架及牛扒,各自也是五成熟。紐西蘭羊架帶有微微的騷味,又不會太濃太過多,羊也挺嫩的,算是不錯,配菜比較特別,是玉米餅,值得一試,擺盤也精美。另外的牛扒是美國頂級西冷,也很有牛味,只是比預期熟了一點點,有趣的是旁邊的配菜,有一個像蛋糕的東西,及用很薄的薯仔片做

主菜包括有羊架,牛扒及魚,我們選擇了羊架及牛扒,各自也是五成熟。紐西蘭羊架帶有微微的騷味,又不會太濃太過多,羊也挺嫩的,算是不錯,配菜比較特別,是玉米餅,值得一試,擺盤也精美。另外的牛扒是美國頂級西冷,也很有牛味,只是比預期熟了一點點,有趣的是旁邊的配菜,有一個像蛋糕的東西,及用很薄的薯仔片做出來的燒薯仔。

餐廳的環境十分寧靜有情調,店員都不多言,我們可靜靜聊天,慢慢欣賞精緻的食物。
2019-07-30 15 瀏覽
好友這個月生日,特別挑選了這間位於大坑既法國情調小店幫他慶生。這間餐廳不算大,只有約十台座位,但裝修得很有氣氛。 這晚選擇的是二人餐,分別有二個starter,兩個餐湯以及兩個main course,價錢盛惠$988。 芝士黑松露菌焗帶子帶子頗大粒,黑松露芝士醬好香 羽衣甘藍牛油果黎麥沙律配士多啤梨青檸汁沙律很新鮮,牛油果令到口感柔軟,好開胃 法式洋蔥湯依照傳統在內放了芝士烤多士,多士索盡湯汁非常好食。湯內洋蔥以及其他配料載得滿滿的,連渣帶湯送入口,味道濃郁,好飲。 海膽龍蝦湯(+$30)很鮮甜濃郁,但個人比較喜歡洋蔥湯 燒紐西蘭羊架配玉米餅本身我係唔中意食羊的,因為怕羊騷味。無奈友人好中意食,咁慶祝佢生日就當然揀佢想食架啦。估唔到呢度既羊架唔會好騷,而且質感好嫩,多汁,怕羊既人都接受到 香煎石斑魚配番茄汁薈菜石斑魚比較結實,食落幾鮮甜,番茄汁薈菜有茄子、瓜等等蔬菜,同魚肉頗夾

芝士黑松露菌焗帶子
帶子頗大粒,黑松露芝士醬好香

羽衣甘藍牛油果黎麥沙律配士多啤梨青檸汁
沙律很新鮮,牛油果令到口感柔軟,好開胃

法式洋蔥湯

海膽龍蝦湯(+$30)
很鮮甜濃郁,但個人比較喜歡洋蔥湯

燒紐西蘭羊架配玉米餅

香煎石斑魚配番茄汁薈菜

2019-07-25 40 瀏覽
It is an honor to be served by nice manager who is an expert in dining.-大坑一向比我感覺都係神秘、寧靜、外國式生活既地域,識食既人一定會專登渣車過黎體驗下,雖然我無車,但係銅鑼灣行過黎都算幾快,今次去呢間餐廳由曾經係半島酒店大廚主理既法國菜,憑20年經驗,絕對係物有所值,餐廳氣氛浪漫,半開放式廚房,員工服務水準非常到位,果然今次我都無揀錯!👇📌A LA CARTE MENU ▪ Baked Scallop with Black Truffle Cheese Sauce - $218▫ 由熱石將帶子保溫,熱辣辣既芝士鋪係帶子面上,帶子色澤分明,有咬口,唔會太腍,但主要我想大讚個黑松露汁,將成件事將高潮帶到頂峰,點解咁講?因為個sauce真係好好好味呀!用黎沾落麵包到真係一打麵包都仲得呀!香濃到不得了!📌SET FOR TWO MENU - $988/2 Persons ♦️Starter▪ Avacado Kale Quinoa Salad with Homemade   Strawberry and Lime D
大坑一向比我感覺都係神秘、寧靜、外國式生活既地域,
識食既人一定會專登渣車過黎體驗下,雖然我無車,
但係銅鑼灣行過黎都算幾快,今次去呢間餐廳由曾經
係半島酒店大廚主理既法國菜,憑20年經驗,
絕對係物有所值,餐廳氣氛浪漫,半開放式廚房,
員工服務水準非常到位,果然今次我都無揀錯!👇

📌A LA CARTE MENU
▫ 由熱石將帶子保溫,熱辣辣既芝士鋪係帶子面上,
帶子色澤分明,有咬口,唔會太腍,但主要我想大讚
個黑松露汁,將成件事將高潮帶到頂峰,點解咁講?
因為個sauce真係好好好味呀!用黎沾落麵包到真係
一打麵包都仲得呀!香濃到不得了!

♦️Starter
  Strawberry and Lime Dressing
▫ 沙律黎講,呢個真係superfood呀,
帶微酸既羽衣甘藍加埋藜麥,對腸胃非常有益,
裡面亦混合左青瓜、芒果、洋蔥既配菜,
襯出成個沙律清新既感覺,岩哂而家炎炎夏日既天氣!
▪ Pan Seared Foie Gras with Fig and Apple Jam
▫ 淨係聽到鵝肝我已經流哂口水,師傅功架果然了得,
先將外層煎到微微脆,入口係屬於半實淨既感覺,
最大賣點係果種甘香同油脂揮發既邪惡感覺,
表面有酥脆多士係面,幾個層次搭配埋一齊,
真係好食到不行了!

♦️Soup
▪ French Classic Onion Soup
▫ 傳統法式洋蔥湯以牛骨去煲,將多士同芝士放於其中,
湯味散發相當濃郁,大廚利用洋蔥加強湯底裡面既
鮮甜味,質感更加突出,唔錯!

▪ Lobster Bisque with Urchin - (+$30)
▫ 底部放住海膽,直接由Staff安排慢慢將湯倒入去
個碗到,而重點就係成個湯都係飲得出由龍蝦打碎
而做成,果種濃郁同滿足感難以用筆墨形容呀!好食!

♦️Main Course
▪ Roasted N.Z. Lamb Rack with Polenta
  Cake and Rosemary Gravy
▫ 超厚身既羊架極度吸晴,以5成熟既程度為之
最適合呀,中間切開就見到粉嫩既色澤,口感唔靭,
亦無血水滲出,大廚處理羊架方面非常到位,
依然保留到多汁,隔離伴住個兩個栗米餅,
呢個配搭好新穎!非常滿意!

▪ Pan Seared Grouper with Rationate, Roasted
  Potato and Bell Pepper Sauce
▫ 再黎第二道主菜,成個擺盤係完美精緻,
呢個就法國菜既精髓之一,Staff話面頭既魚脆片
要即刻食,如果唔係淋左就無哂口感,魚肉色澤雪白,
肉質彈牙爽滑,味道鮮甜,配埋西椒汁更突出魚肉既香!

♦️Dessert +($48)
▪ Mango and Coconut Cake
▫ 芒果醬夾埋椰絲將最後既甜品揭開漂亮既序幕,
甜而不膩,芒果亦同時做返中和既效果,好味!

♦️Special Drink + ($38)
▪ Daily Fruit Tea
▫ 特別既特飲運用藍莓同士多啤梨提取甜味,
夠哂清新!加錢都飲得過呀!
2019-07-24
15 分鐘 (堂食)
  • SET FOR TWO MENU
  • Baked Scallop with Black Truffle Cheese Sauce
去大坑食西餐係一個唔錯嘅選擇交通尚算方便。環境亦都唔錯有一啲橫街好似去咗外國一樣。之前去大坑食早餐經過warren 呢一間西餐廳比我嘅感覺唔錯所以今晚嚟試一試。餐廳外面同裏面嘅環境一樣唔錯,帶老婆嚟呢度食飯果然無揀錯地方。Set menu 都算抵食$548一位。首先食咗麵包配黑松露牛油,麵包有兩款一款係黑糖麵包另外一款係提子麵包兩款麵包配自製嘅黑松露牛油都唔錯。前菜就揀咗羽衣甘藍牛油果黎麥沙律配士多啤梨青檸汁,香煎鵝肝配無花果蘋果醬。兩樣都整得唔錯尤其是係羽衣甘藍,呢一款前菜好有特色,其他西餐廳比較少會食到。餐湯就揀咗蟹肉南瓜湯同埋海膽龍蝦湯。海膽龍蝦湯最特別,上菜嘅時候海膽同埋龍蝦湯分開上,職員會將龍蝦湯加係海膽上面,海膽非常好味同埋非常新鮮。主菜就揀咗燒紐西蘭羊假配玉米餅同埋香煎銀鱈魚配煙肉。兩個主菜都整得好好食,尤其是係銀鱈魚。魚皮同埋魚肉係分開咗趁熱食嘅時候脆卜卜,非常好味
Set menu 都算抵食$548一位。
2019-07-24 48 瀏覽
太耐冇黎大坑搵食,呢個weekend男朋友專登揀咗呢間法國菜嚟試吓,有A la carte同set menu選擇,我哋兩邊都order左黎試吓!首先係自家製麵包配上黑松露牛油,麵包好鬆脆可口,塗上牛油之後有好香黑松露味。羽衣甘藍牛油果黎麥沙律,食完有好fresh的感覺,配上士多啤梨汁好清新,所有材料都好健康配合得好好!!香煎鴨肝,鴨肝外層煎得夠脆但又唔會太油,配上蘋果醬同無花果中和返鴨肝嘅油膩感!!蟹肉南瓜湯和海膽龍蝦湯,兩個湯都是真材實料好夠味,唔會覺得淡或者好似溝左好多粉咁,so far 前菜同湯都做得好出色,睇得出廚師嘅用心,令人好期待個主菜!! 香煎美國頂級西冷,剛剛好五成熟唔會煎得過熟,肉質tender,廚師處理得不錯!!另一個主菜係香煎銀鱈魚配煙肉,魚嘅肉質一啲都冇雪藏味或者腥味,用煙肉包住去煎增加左鹹香味,我本人鍾意食魚多過牛扒,但男朋友就鍾意西冷多啲!完美的一餐又點可以冇個甜品嚟作結,芒果椰子酥餅,其實即係cheese cake上面再加左椰子碎,唔算太甜啱晒我口味!! 呢度食物好味之餘,環境好relax服務都唔錯,真係好適合情侶嚟食飯,過了開心又滿足的一晚!!

2019-07-14
  • 香煎法國鵝肝配芒果甜酸醬
  • 羽衣甘藍牛油果黎麥沙律
  • 香煎銀鱈魚配煙肉
2019-07-23 26 瀏覽
位於大坑的Warren裝潢簡單,食客不多,用餐環境溫馨寧靜,很適合兩口子撐枱腳。餐廳內只有數張枱椅,燈光幽暗,環境寧靜,有著浪漫的氛圍。餐廳屬半開放式廚房,可以看到師傅在細心的烹調,而且抽風設備做得不錯,完全沒感到半點油煙味。餐包是餐廳每天新鮮製作的,上枱時烘得熱熱的。配上黑松露牛油,令到整個麵包味道昇華了。與男友各點了法式洋蔥湯及龍蝦湯,洋蔥湯有兩塊烤得輕微焦脆的芝士法式多士,內裡有很多清甜的洋蔥絲,味道醇厚又濃郁,令人不禁飲完一啖接一啖。龍蝦湯混入了由龍蝦肉打成的泡沫,味道很濃郁,質感細滑。還有一小塊新鮮海膽刺身呢!羽衣甘藍黎麥沙律:新鮮的羽衣甘藍加上青檸汁,味道酸酸的既清新又醒胃。藜麥經調味後與牛油果味道配合得剛剛好,而且口感煙煙韌韌頗有趣。芝士黑松露焗帶子:帶子烤焗得外脆,肉質嫩而柔軟,味道香甜滋味。而且每啖都充滿濃郁的芝士和黑松露香味。主菜一是美國頂級西冷配黑松露燒汁。牛扒半溶化於口中,肉質細緻,完美脂肪比5成熟香煎後口感仍嫩滑不鬆軟。主菜二是香煎銀鱈魚配煙肉配檸檬牛油汁:魚皮煎得香脆,將大大塊煙肉包著魚肉的做法還是第一次見,煮法很特別。鱈魚魚肉細緻嫩滑,旁邊的雜菜亦絕不馬虎

主菜二是香煎銀鱈魚配煙肉配檸檬牛油汁:魚皮煎得香脆,將大大塊煙肉包著魚肉的做法還是第一次見,煮法很特別。鱈魚魚肉細緻嫩滑,旁邊的雜菜亦絕不馬虎,味道不錯。
2019-07-21
2019-07-22 22 瀏覽
跟朋友在大坑覓食,被一間帶歐洲風格餐廳吸引著,令人停步細看菜單。Set dinner 已包括了頭盤丶湯丶主餐丶甜品等,而且每道菜式也十分吸引。先來一籃暖暖新鮮歐陸麵包,邊位脆脆內鬆軟,配上軟滑黑松露牛油,簡單麵包已咁有心思,令人更期待跟著的食物。海膽龍蝦湯先在碗底放了新鮮海膽,再倒入香濃熱龍蝦湯,使海膽帶半熟滲出鮮味,美味至極。法式洋蔥湯煮出洋蔥天然甜味,把兩片麵包放在湯上吸收湯精華,增添湯層次感。香煎鵝肝配無花果蘋果醬鵝肝表面煎得十分香脆,配上粒粒蘋果醬,味道配搭十分好。芝士黑松露菌焗帶子帶子又厚又大粒,芝士黑松露味道不算太濃,令人品嚐到黑松露香味及帶子鮮味。香煎美國頂級西冷伴焗芝士忌廉薯仔配黑松露燒汁用上美國頂級西冷,牛肉味香濃。 忌廉薯仔做得非常出色,味道香滑濃有層次。燒紐西蘭羊架配玉米餅迷迭香燒汁羊架好厚又大件,玉米餅做成半圓形,外型及味道也特別。燒至外層焦香鎖住肉汁,肉質鮮嫩帶肉汁。芒果椰子酥餅味道唔甜又有層次,好有夏天甜品色彩。

海膽龍蝦湯

法式洋蔥湯

香煎鵝肝配無花果蘋果醬
鵝肝表面煎得十分香脆,配上粒粒蘋果醬,味道配搭十分好。

芝士黑松露菌焗帶子

香煎美國頂級西冷伴焗芝士忌廉薯仔配黑松露燒汁

燒紐西蘭羊架配玉米餅迷迭香燒汁
羊架好厚又大件,玉米餅做成半圓形,外型及味道也特別。

燒至外層焦香鎖住肉汁,肉質鮮嫩帶肉汁。

芒果椰子酥餅
味道唔甜又有層次,好有夏天甜品色彩。
2019-07-18 31 瀏覽
大坑內好多西餐和日本菜, 可是出品都比較參差, 今次依間西餐廳 主廚是來自半島酒店實力雄厚!首先來是麵包,但绝不求其,麵包內有提子,香甜鬆軟!黑松露帶子帶子係每日新鮮運到,鲜甜, 帶子帶出陣陣黑松露香海膽龍蝦湯龍蝦湯超濃烈是不會掩蓋咗海膽嘅 鮮甜洋蔥湯味道濃,而且洋蔥味道濃厚,洋蔥fans必叫羽衣甘藍牛油果黎麥沙律配士多啤梨青檸汁好少地方食到藜麥沙律,藜麥係而家嘅superfood,健康又好食,酸酸甜甜好開胃石班魚魚肉質嫩滑,口感細緻,咬下去時充滿魚汁, 而且啖啖肉非常適合唔識食魚嘅我紐西蘭羊架羊架煎到啱啱好,香氣逼人,美味可口,肉質幼嫩羊肉味濃,這裏的羊扒實屬佳品芒果椰子芝士蛋糕呢個蛋糕超好食,餅底係溝咗啲椰子粒,芒果,蛋糕creamy, 好少地方食到依隻蛋糕非常特別小店的食物或服務都係有五星級水準, 餐廳環境時尚, 是在大坑的西餐廳不錯的選擇

首先來是麵包,但绝不求其,麵包內有提子,香甜鬆軟!

黑松露帶子
帶子係每日新鮮運到,鲜甜, 帶子帶出陣陣黑松露香

海膽龍蝦湯
龍蝦湯超濃烈是不會掩蓋咗海膽嘅 鮮甜

洋蔥湯
味道濃,而且洋蔥味道濃厚,洋蔥fans必叫

石班魚

紐西蘭羊架
羊架煎到啱啱好,香氣逼人,美味可口,肉質幼嫩
羊肉味濃,這裏的羊扒實屬佳品

芒果椰子芝士蛋糕
呢個蛋糕超好食,餅底係溝咗啲椰子粒,
芒果,蛋糕creamy, 好少地方食到依隻蛋糕非常特別

呢一間多國菜真心推介頭盤有黑松露芝士焗帶子超好食 好食到連周邊嘅芝士我一個人食晒 但都吾會太膩 尼個系一定要叫嘅羽衣甘藍牛油果黎麥沙律配士多啤梨青檸汁 呢一個沙律感覺非常之清新 牛油果熟度啱啱好唔會太硬 同埋佢酸酸地 有助開胃龍蝦湯 佢個龍蝦湯都係一定要叫㗎 因為佢既龍蝦湯裏面有海膽 海膽嘅鮮味 就算龍蝦湯咁濃都一食就食到佢嘅鮮味 佢嘅海膽新鮮嘅程度可以媲美刺身洋蔥湯佢個洋蔥湯一啲都唔馬虎 飲得出佢係煲咗好耐嘅湯黎 超級入味 加埋面頭好脆而且索晒啲湯嘅法包一齊飲 超正燒紐西蘭羊架配玉米餅 迷迭香燒汁呢個羊架我叫咗五成熟 廚師煮得啱啱好而且羊肉非常靚 食落一啲都唔違 而且每啖羊肉都充滿肉汁 非常juicy 加上迷迭香燒汁一齊食味道非常之夾 另外佢配埋嘅玉米餅好香口好特別 呢個羊架我十分之推介香煎銀鱈魚配煙肉, 檸檬牛油汁冇諗過魚同埋煙肉係咁夾嘅,平時唔鍾意檸檬味嘅我 今次竟然冇抗拒佢嘅檸檬牛油汁 佢條魚都非常之新鮮亦都好咬口芒果椰絲芝士蛋糕 口感十分之特別佢上邊有一層好似芒果啫喱咁樣嘅 下面嘅芝士蛋糕好明顯就係自家製 因為出邊嘅一定唔會咁滑 好味
呢一間多國菜真心推介

燒紐西蘭羊架配玉米餅 迷迭香燒汁

香煎銀鱈魚配煙肉, 檸檬牛油汁

芒果椰絲芝士蛋糕
2019-07-17 48 瀏覽
朋友帶我食生日飯,在我唔駛諗既情況下食!開心好多 🤣🤣今日收工勁大雨,突然濕哂,上地鐵好在冇冷親!過到黎天后後去鋪都好近!原來朋友已入坐,等我黎!坐底睇完叫野食,好餓呀 🤤先黎左個包先,侍應介紹麵包同牛油都係佢地自家制!牛油有落松露醬,勁香!麵包麥味都勁香!臨上之前有焗熱!好有誠意!不過多士如果脆口少少就好喇!Starter 有鵝肝配無花果黑醋同多士,鵝肝好滑,但細件左少少 🤣 無花果好甜,佢同黑醋簡直就係絕配!再黎 starter 芝士黑松露焗帶子,芝士可以再焗燶少少,但芝士味好夠,黑松露同帶子又好好朋友,帶子冇焗老到,中間仲有少少咁多唔熟!岩岩好!同朋友每人一隻,岩岩好 👍🏻蟹肉南瓜湯,南瓜味好強,反面蟹肉唔夠!忌廉令到個湯好滑!唔錯 😋龍蝦湯首先上左個泡沫,再黎侍應拎個壺出黎,再慢慢落!個泡沫原來都有味,龍蝦味未致於爆出黎!味道個人認為咸左少少,但朋友話同泡沫一齊之後又好似冇咁咸!佢話唔錯 😆朋友叫左燒紐西蘭羊架配迷迭香燒汁,Medium 佢話好嫩,燒得都好香口,仲有兩個圓形既野,我初時以為係薯仔類既野,原來係玉米餅,好有咬口!唔錯 😬到我既魚黎喇!餐既石班魚賣哂,我改左銀鱈
朋友帶我食生日飯,在我唔駛諗既情況下食!開心好多 🤣🤣

原來朋友已入坐,等我黎!坐底睇完叫野食,好餓呀 🤤

到我既魚黎喇!餐既石班魚賣哂,我改左銀鱈魚!香煎銀鱈魚配煙肉,檸檬牛油汁!煙肉燒到好脆,鱈魚好滑好有咬口,但我都係鍾意直接煎開心d!長方形果件係薯仔片!

最後用件 芒果椰子酥餅做完美句號 🥰
2019-07-11
2019-07-16 28 瀏覽
從FaceBook介紹得知大坑有間不錯既法國菜,由於老婆有左,不適宜食太飽,於是係老婆生日決定一試。環境不錯,食物質素精美,味道不錯,生日有免費甜品,附近有咪錶可泊,泊街亦可,不過要早少少去搵位。建議平日去,因為比較寧靜舒服,記得帶現金!
2019-07-15
慶祝紀念
生日
  • 自家製麵包
  • 香煎西冷配朱古力燒汁
  • 鮮帶子黑松露泡芙
  • 香煎鵝肝配無花果蘋果蓉
2019-07-14 32 瀏覽
剛剛在維園逛一圈,就去左大坑尋美食之旅。在不遠處見到別緻小店,加上有朋友曾推介這餐廳,今晚一於同honey 撐枱腳。店子裝修別具特色,帶一點野性的藝術氣息。加上燈光昏黃,和慢拍情調音樂,氣氛十足。今晚一於試著warren set menu:4courses/$548/person ,及另外點一些A La Carte去share 可以多試些菜式。先送上自家製麵包。麵包十分軟熟香軟,加上自家製黑松露牛油,陣陣松露和牛油香,味道唔錯。頭盤:鴨肝配無花果、蘋果醬這鴨肝煎到表面金黃,外脆內軟,十分豐腴肥美!加上酸酸甜甜的蘋果醬,那清新的果香令這道菜清爽起來,配埋香脆的多士,真好吃!真的想多吃一件!餐湯:海膽龍蝦湯+$30嘩啦!這龍蝦湯口感滑溜細膩,而且龍蝦味超濃!估唔到鮮甜creamy的海膽遇上龍蝦,味道鮮上加鮮,又幾特別。蟹肉南瓜忌廉湯$98這蟹肉南瓜忌廉湯入口香滑豐厚,南瓜湯香甜幼滑,加上忌廉和鮮甜的蟹肉風味,味道真不錯。芝士黑松露菌焗帶子$218帶子大大顆,是珍寶大小。帶子的肉質嫩滑,有著濃香的芝士和黑松露菌,好滋味!黑松露的味道極為濃郁,與芝味一拍即合,再加上蒜油香,令鮮嫩的帶子更為惹味

店子裝修別具特色,帶一點野性的藝術氣息
。加上燈光昏黃,和慢拍情調音樂,氣氛十足。

先送上自家製麵包。

頭盤:鴨肝配無花果、蘋果醬

這鴨肝煎到表面金黃,外脆內軟,十分豐腴肥美!

餐湯:海膽龍蝦湯+$30

蟹肉南瓜忌廉湯$98

芝士黑松露菌焗帶子$218

帶子大大顆,是珍寶大小。帶子的肉質嫩滑,有著濃香的芝士和黑松露菌,好滋味!黑松露的味道極為濃郁,與芝味一拍即合,再加上蒜油香,令鮮嫩的帶子更為惹味可口,正!

燒紐西蘭羊架配玉米餅、迷选香燒汁$368

這羊架真厚肉,份量十足!紐西蘭羊架先焗再煎,令羊肉外皮微焦脆香,內𥚃保留軟嫩囗感。可能是紐西蘭羊的關係,既有肉味,又略帶脂香,而且唔會太肥,又沒有半點羶味。再沾上迷选香燒汁,味道濃郁,突顯了肉味,不錯。

餐主菜:香煎石斑魚配蕃茄汁燴菜、燒薯仔、西椒汁

石斑魚是厚厚的一片!魚皮煎到金黃脆口略帶鹹香。魚肉十分白滑,嫩口又淸爽。配菜是燴什菜和薯仔,整道菜都好輕怡。

甜品:朱古力榛子酥餅+$48

朱古力榛子酥餅的朱古力味十分濃郁,甜而不膩。加埋面層的開心果仁和底層的酥餅碎,令香滑的朱古力慕絲多一點口感,不錯。

這一夜大家都十分滿足,捧腹而回。

2019-07-14 23 瀏覽
大坑一向係美食天堂💖今日就試下呢間喺豪宅樓下嘅西餐廳淡淡嘅燈光 異國嘅門面已經慢慢滲出浪漫嘅氣氛❤️🧡💛💚💙💜今日我哋試嘅係988蚊二人set dinner🙂💜頭盤 羽衣甘藍牛油果藜麥沙律配士多啤梨青檸汁牛油果同藜麥簡直係絕配非常之清新 凍凍地有好香嘅士多啤梨味青檸汁味🍓🍋藜麥嘅質感 銀銀地好特別💜頭盤 芝士黑松露菌焗帶子一隻好大嘅黑色碗下面放石頭在放上芝士黑松露帶子帶子大粒 新鮮 煮到啱啱好熟黑松露同芝士配合得好好同沙律各有千秋💜蟹肉南瓜湯顧名思義就係蟹肉同南瓜略嫌鹹咗啲好在中間又放啲麵包 飲下食下咁好特別😊💜海膽龍蝦湯好香海膽味🦞🍘仲飲到啖啖肉嘅海膽味道好濃點埋佢自製嘅包 真心好正🥖🍞🥯💜石斑魚配番茄汁燴菜燒薯仔 西椒汁條魚畀佢整到成件藝術品咁上面係炸魚皮好脆 冇調味亦味唔帶唔腥石斑魚嘅味道偏淡🐠主要係靠下面西椒汁調味🌶食落去有肉質夠鮮嫩 唔似雪貨下面係薯仔粒 同石斑魚 幾襯💜美國頂級西冷半焗芝士忌廉薯仔配黑松露燒汁我哋叫咗五成熟廚師將牛扒嘅其中一邊係煎到脆卜卜但係都仲做到五成嘅效果 神技👍👍🙈好juicy 扒嘅味道甚至蓋過咗燒汁真心超正!但又唔會好似和牛咁咁油膩😱值得一提嘅係上面煎
大坑一向係美食天堂💖
今日就試下呢間喺豪宅樓下嘅西餐廳