2022-11-06 83 瀏覽
📍Vie won won (shektongtsui)🍽 麻辣凍的蜆+蟹肉燉飯+抹茶燒羊架+迷幻蘑菇+丸九小山圓玄米子梳打+桂花金橘蘋果沙冰🌶 麻辣凍的蜆 $118其實我原本麻麻地蜆咖(。-_-。)因為要食真係好麻煩 不過今次呢隻實在太好味luuu 凍凍地又麻辣嘅蜆口感好特別,又好惹味,食到停唔到!🦀️ 蟹肉燉飯 $178超級優秀👍🏻飯粒飽滿,撈埋蟹肉超香超滿足~🐑 抹茶燒羊架 $258係幾特別嘅combination,可能我食唔慣啦🤣感覺上有小小奇怪~不過羊肉都鮮美嘅!🍄 迷幻蘑菇 $98平日唔食菇又想食菇食呢個就啱曬(erm我講緊咩…)打開嘅時候煙霧繚繞,靚到!食落甜甜地,唔錯!🍹 丸九小山圓玄米子梳打+桂花金橘蘋果沙冰 $46+56靚!💰$829
📍Vie won won (shektongtsui)

🌶 麻辣凍的蜆 $118

🦀️ 蟹肉燉飯 $178
超級優秀👍🏻飯粒飽滿,撈埋蟹肉超香超滿足~

🐑 抹茶燒羊架 $258

🍄 迷幻蘑菇 $98

🍹 丸九小山圓玄米子梳打+桂花金橘蘋果沙冰 $46+56
靚!

💰$829
2022-11-06 138 瀏覽
同屋企人食brunch,11:40 order完,等左整50分鐘先上來一道菜,而我啲係第一個入來既客人,中間追左三次,次次都話廚師要解凍肉先可以煮。我第一次聽到一間餐廳要客人寫菜先開始解凍肉,如此低等藉口都可以編造。龍蝦肉未煮熟,外熱內凍,超噁心。麵超級硬,都像未煮熟。食物量小,又貴,食完未飽,但整個人都唔舒服。真係唔知平日咁多客人佢啲如何處理。係一間試左一次就完全唔想再來嘅餐廳,強烈不推薦,失望。
2022-11-06
50 分鐘 (堂食)
2022-10-30 89 瀏覽
朋友見到推介就話黎試下,見到咁靚既裝修同特色嘢食,趁放假就去食!🐾✨🐾 麻辣凍的蜆($118)💛💛💛💛🖤其實我一路都好少食海鮮,覺得好腥,但呢個麻辣蜆完全唔腥,麻辣味十足,上面有西蘭花做點綴,只係其中一、兩隻有少少沙。🐾 滷水香煎鵝肝芝士燉飯($158)💛💛💛💛🖤一上碟已經聞滷水味,食落就係滷水味既creamy risotto🤣鵝肝外面煎得香脆,同飯一齊食非常夾👍🏻只係個人覺得滷水味鹹左少少。🐾 迷幻蘑菇 ($98 )💛💛💛💛🖤最期待就係呢個甜品喇,未試過真蘑菇,試下呢個用raspberry 雪葩同芒果雪葩做既蘑菇啦✨ 呢個蘑菇is a good trip🤣 一打開煙霧繚繞,甜品食落帶少少煙燻味,整體好清新,帶走左risotto既膩。不過芒果mousse裡面既朱古力好硬,切唔開🤣要最後分開食。🐾 Tropical Black ($48) 💛💛💛🖤🖤係底層有柚子同菠蘿既黑咖啡✨飲落好特別,唔會好甜,咖啡同柚子菠蘿味blend埋一齊,並冇冚過其中一邊既味道。但係怕苦既人就建議嗌其他喇。🐾 丸久小山圓玄米柚子梳打 ($42)💛💛💛🖤🖤抹茶味好濃,但唔苦,上面仲有小丸子,打卡就啱曬。✨店員好

🐾 麻辣凍的蜆($118)💛💛💛💛🖤

🐾 滷水香煎鵝肝芝士燉飯($158)💛💛💛💛🖤

🐾 迷幻蘑菇 ($98 )💛💛💛💛🖤

🐾 Tropical Black ($48) 💛💛💛🖤🖤

🐾 丸久小山圓玄米柚子梳打 ($42)💛💛💛🖤🖤

抹茶味好濃,但唔苦,上面仲有小丸子,打卡就啱曬。

✨店員好親切,服務唔錯
💤 記得要Book位,唔係walk in的話可能得樓下位置,同埋4點會落場,記得2點左右要到喇🐾

整體推薦指數:
💛💛💛💛🖤
慎·入 — 2022年最差café體驗👋此post好大機會被block/hide 但都要出聲講真食物唔差(除咗蛋糕堅難食)另要預等30-45分鐘先上第一道菜🥗Mentaiko Caesar Salad [+Crab Meat]💰HKD108+48 (Rating: 7.3/10)本想加$28雞胸 但落完單被通知冇雞胸 唯有轉貴多$20嘅蟹肉(否則主要得生菜)蟹肉唔多但鮮味夠 芝士多👍明太子醬夠濃 但食到最後兩成覺得好鹹 🦞Lobster Tsukeman💰HKD188 (Rating: 7.7/10)冇諗住嚟brunch會食~$200單點【請留意下面講發生咩事‼️🥲】沾麵style幾正 麵質彈牙 鮮龍蝦湯般的香味 鹹度適中 龍蝦偏乾實 冇麵條咁好 若食單點都值得叫🍵Genmaicha Yuzu Soda with Mochi💰HKD46 (Rating: 8.5/10)靚 好飲有層次 帶柚子微甜 重玄米煎炒香 蘇打清爽 丸子唔甜 但表面有少少糖漿 夠煙韌 唔係周圍都飲到嘅味道🥑Avocado Milkshake💰HKD56 (Rating: 7.5/10)牛油果味中等 薄荷味幾出 清新
慎·入 — 2022年最差café體驗👋此post好大機會被block/hide 但都要出聲[尾段重點🌝]講真食物唔差(除咗蛋糕堅難食)另要預等30-45分鐘先上第一道菜

明太子凱撒沙律

玄米茶柚子丸子梳打

牛油果味中等 薄荷味幾出 清新 偏細但不單調 唔過甜

🍫Chocolate Chiffon💰HKD58 (Rating: 4/10)
開始炒車 奶蓋冇鹹香/奶味 頂部疑似Coco脆 淡薄+漏氣 蛋糕極乾仲帶韌 味道係假甜 金幣朱古力啲同伴 朋友話美心都好啲🤐(利申當時未知被玩弄👇🏻)4分係外貌
朱古力奶蓋戚風
朱古力奶蓋戚風

😄此文重點:其實同朋友週末嚟 係想食All Day Breakfast/Brunch Menu 但12點幾坐低問女店員 話而家星期一至五先有 週末得單點(啲餐點晚餐feel) 雖覺奇怪 但唔通質疑咩🥲無奈叫上面兩樣 點知就走嗰陣 突然見隔離上份Bagel Set ADB😨⁉️即時呆咗 再問男waiter 先話週末”全日有ADB menu” 同事應該誤會我地講lunch

想講 1. 唔太明點解誤會 2. 週末中午都淨俾單點menu(?)😶仲要之後俾我見到ADB Menu加點所有Drinks減$20 朋友同我仲戇居居 單點2杯加埋成$100😔愈諗愈激氣(踩到我憎俾人呃嘅底線)咁樣食咗$500幾🥹

之後網上出聲 都唔係博咩 講真都係希望店家講句「sorry/會盡力確保以後同事唔搞錯」不過事實係 當睇唔到聽唔到 當刻店員知道都係想走佬咁😂🔥如果你同我一樣 極着重店家/人類嘅態度 不妨考慮清楚🐷
  • 龍蝦沾麵
2022-10-29 201 瀏覽
想食左呢間餐廳好耐 不過要早成兩個禮拜bk 先bk 到位 食完都明點解咁爆滿✨火炙油甘魚薄片 $108一上菜已經聞到好香!啲油甘魚片食落都超香油脂味🤤🤤 仲有加左啲柑橘汁咁令到佢fresh 啲 係值得一食嘅前菜👍👍✨龍蝦沾麵 $188好香龍蝦嘅味😋 龍蝦肉都鮮甜爽彈 麵條係拉麵 口感偏硬 配埋龍蝦汁都好好食 推介😋✨慢煮豬肋骨(半)$198有四大條豬肋骨🤩🤩 啲豬肋骨係有啲肥 不過就係因為啲肥膏所以超級香 仲有啲蜜糖超正 如果怕膩可以配埋啲蒜頭/沙律/牛蒡一齊食👍👍 唔怕肥嘅可以一試😆總括黎講呢度啲野食色香味俱全 價錢合理 唔怪得知要早兩星期先bk 到星期五 環境方面都幾靚 夜晚枱枱上面都有個唔同嘅吊燈 情調唔錯 樓底都好高 唔會好嘈 廁所都幾乾淨味道❤️❤️❤️❤️❤️抵食❤️❤️❤️❤️💔服務❤️❤️❤️💔環境❤️❤️❤️❤️💰晚餐人均~$270 (收+1)

✨火炙油甘魚薄片 $108

味道❤️❤️❤️❤️❤️
抵食❤️❤️❤️❤️💔
服務❤️❤️❤️💔
環境❤️❤️❤️❤️

💰晚餐人均~$270 (收+1)
火炙油甘魚薄片
慢煮西班牙豬肋骨
2022-10-27 67 瀏覽
It’s so rare that i like everything about a place. This restaurant is extraordinary! Worth the money and time I spent inside.Food quality, decoration and the most important the presentation of the food is amazing 🤩 We tried it with my colleagues and all of them love their food.
Beef  Sirloin
Mushroom  soup
2022-10-27
Beef  Sirloin
Mushroom  soup
2022-10-26 63 瀏覽
店主形容餐廳係‘A restaurant more than a restaurant’試過都有呢個同感一入餐廳彷如置身係小畫廊裝飾品有歐式銅像同時又有中式佛像唔同風格但拼埋又唔會兀突係咁有格調嘅餐廳進食完全係一種享受.食物方面同樣令人滿意有賣相有實際味噌黑鱈魚配芥末薯泥 ($208)魚肉相當嫩滑 味噌帶出魚肉鮮味配菜烹調亦落足心機係當晚最滿意嘅菜式😋.龍蝦沾麵 ($188)一反傳統嘅沾麵無另外配湯而係將濃汁沾滿每一條麵條麵條有質感龍蝦肉都彈牙☺️.蟹肉燉飯 ($138)拆上蟹肉撈落燉飯啖啖都食到蟹鮮味燉飯Creamy得黎唔漏👍🏻.滷水香煎鵝肝芝士燉飯 ($168)最有驚喜嘅一道菜雖然以滷水調味但又唔係平常滷水咁流質另外加咗少少冰糖所以有點帶甜食落有少少似滷水汁加瑞士汁咁幾獨特嘅味道而係幾好味🤣.慢煮豬肋骨 (全份$368)🥓全份份量相當大建議如果人數少過4位都係叫番半份比較適合慢煮完再焗香外層不過豬肋骨肥肉較多偏油膩 如果可以瘦少少就perfect .素食咖喱千層麵 ($118)全晚唯一失望既一碟菜上菜的確係覺得好靚好有東南亞feel但為左擺盤靚靚將千層麵放橫導致焗完嘅千層麵好乾身咖喱
試過都有呢個同感
一入餐廳彷如置身係小畫廊
裝飾品有歐式銅像同時又有中式佛像
唔同風格但拼埋又唔會兀突
係咁有格調嘅餐廳進食完全係一種享受
食物方面同樣令人滿意
有賣相有實際
味噌黑鱈魚配芥末薯泥 ($208)
魚肉相當嫩滑
味噌帶出魚肉鮮味
配菜烹調亦落足心機
係當晚最滿意嘅菜式😋
龍蝦沾麵 ($188)
一反傳統嘅沾麵無另外配湯
而係將濃汁沾滿每一條麵條
麵條有質感
龍蝦肉都彈牙☺️
蟹肉燉飯 ($138)
拆上蟹肉撈落燉飯
啖啖都食到蟹鮮味
燉飯Creamy得黎唔漏👍🏻
滷水香煎鵝肝芝士燉飯 ($168)
最有驚喜嘅一道菜
建議如果人數少過4位都係叫番半份比較適合
慢煮完再焗香外層
不過豬肋骨肥肉較多
偏油膩 如果可以瘦少少就perfect
素食咖喱千層麵 ($118)
全晚唯一失望既一碟菜
上菜的確係覺得好靚好有東南亞feel
但為左擺盤靚靚將千層麵放橫
導致焗完嘅千層麵好乾身
咖喱味都冇太突出
至於飲品質素有啲參次
就唔特別推介🙈
2022-10-24 65 瀏覽
假日過海行到石塘咀附近,見到網上有間出名打卡餐廳,裝修好特別好多不同種類擺設品神像等等….原本以為只係一間打卡餐廳,食飯落味道有驚喜😍 ~龍蝦沾麵🍲😋~抹茶燒羊架😍😍~慢煮西斑牙结肋骨👍👍~迷幻蘑菇🍄😋~爆谷火山🌋🤣~CHAMOMILE LIQUORICE~HAWTHRON ROSE GINGER TEA總括來講你會有下次再光顧😜最特色係兩款甜品😋抹茶燒羊架出色👍😋但食吾到抹茶🍵味道
原本以為只係一間打卡餐廳,食飯落味道有驚喜😍
~龍蝦沾麵🍲😋

• 迷幻蘑菇
  • 抹茶燒羊架
  • 爆谷火山
2022-10-23 72 瀏覽
再一次多謝Openrice 平台等我可以不斷揾到好嘅聚腳地疫情關係我希望食飯地方有outdoor同唔好太迫人冇用隔板嘅餐廳is a good one地方唔難找地鐵一兩分鐘就到朋友幫手幾日前訂枱一日前通知外面有dog party 問可唔可以坐番室內我地明白Pet Friendly 餐廳唔多所以揀咗入面因為溝通問題以為有老人家唔方便爬樓梯上一層所以我地坐地面食物組合好得意獨立嘅時候樣樣都食過但組合一齊又有啲火花麻辣凍蜆擺低已聞到陣香味食落好清爽薰衣草味炸薯條係食唔出薰衣草味但係我喜歡幼薯條所以食到最後都仲脆鵝肝封門柳就普通牛肉有啲硬炸面蘭花蓮藕片有驚喜牛油果沙律入面有雞肉但醃製過程令到啲雞肉冇咗肉類應有嘅質感整體所有菜式都極IG-able好靚好多顏色心情愉快我睇其他post .上面果層裝修非常適合打咭眼見上樓果啲都好特意打扮去襯番個環境個人覺得三五知已難得聚埋一齊食吓好嘢著得chill 啲都冇所謂每枱限時兩個鐘掛住打咭浪費相聚時間不值得最後餐廳係Pet Frienly 但室內見到有狗狗同枱有啲主人又好守規矩安置狗狗係門口再入室內我希望餐廳公平啲安排要一視同仁最後以食物質素環境服務價錢好合理
再一次多謝Openrice 平台
以食物質素環境服務
價錢好合理
可以再去
2022-10-14 119 瀏覽
以前係銅鑼灣既時候同朋友已經好想去食,好少有餐廳走暗黑系咁特別既風格,而且睇食評都好似唔錯,不過一係約唔到一係餐廳full booking,最後結業左一段時間…… 點知!鬼混係西環回歸啦🤩新餐廳有兩層,門口已經見到落地大玻璃,入到去周圍都好特別,上樓梯個陣有好多畫同鏡🪞🍃而座位唔同area都各有特色,日頭同夜晚更有唔同既感覺,日頭陽光充足,夜晚適合同朋友放工後黎chill下😌.麻辣凍的蜆 HKD118呢道前菜真係幾乎枱枱都叫,切到好似蓮花咁,除咗有一隻隻蜆之外,仲有八爪魚添,佢凍得來帶少少麻辣,越食越上癮🤤龍蝦沾麵 HKD188香煎鵝肝配封門牛柳 HKD288迷幻蘑菇 HKD98.鬼混地址 |西環南里8號地舖

麻辣凍的蜆 HKD118

地址 |
西環南里8號地舖
  • 麻辣凍的蜆
2022-10-13 131 瀏覽
星期三訂了正午12時,不用等待,限2小時用餐時間。我們走上一層樓梯坐在近樓梯附近,所以看不到餐廳另一邊的擺設。餐廳每個閣落都有好多不同擺設,枱與枱距離遠,氣氛好好。正午12:00至下午2:30只提供Lunch menu和All day breakfast menu.Lunch set 可選配各款飲品,以正價減$20。西芹檸檬青蘋果梳打+$28非常清新,開胃之選白朱古力抹茶沙冰+$38濃郁的抹茶和奶味午餐可選沙律或湯我們選了湯當天是蘑菇湯濃郁菌味,放低已經非常香豬肋骨與薯條賣相一流但肉真太硬7oz牛腰脊肉配白菌燒汁這菜色我給5星好評肉質非常嫩滑及牛味重必食推介蛋糕-午餐+$38生日可免費寫甜品碟茶味香,但蛋糕厚實,不算太甜。享受了一頓美味的午餐但湯和主菜中間及主菜和甜品中間要等最少半小時,因此要好free才可以去lunch呀!
星期三訂了正午12時,不用等待,限2小時用餐時間。

餐廳每個閣落都有好多不同擺設,枱與枱距離遠,氣氛好好。

Lunch set 可選配各款飲品,以正價減$20。

西芹檸檬青蘋果梳打+$28

白朱古力抹茶沙冰

午餐可選沙律或湯
我們選了湯
當天是蘑菇湯
濃郁菌味,放低已經非常香
wild mushroom soup

肉質非常嫩滑及牛味重
必食推介

蛋糕-午餐+$38
生日可免費寫甜品
茶味香,但蛋糕厚實,不算太甜。

享受了一頓美味的午餐
2022-10-12
慶祝紀念
生日
西芹檸檬青蘋果梳打
wild mushroom soup
  • wildmushroomsoup
裝修很用心的餐廳服務很好 店員都很nice因為是下午茶時間來所以吃不多看別人推薦的咖喱千層麵一層層煎焗的方式很脆 咖哩味很香 真的不錯看圖片可愛叫了一個磨菇頭甜品是草莓+芒果味但是吃起來很不搭 也很奇怪🫣🫣就是吃一口就不想吃了再來是飲料也是怪怪的味道感覺只有主食好吃呀~~~但是裝修、擺設、佈置都是滿分♡
裝修很用心的餐廳

是草莓+芒果味
但是吃起來很不搭 也很奇怪🫣🫣
就是吃一口就不想吃了

再來是飲料也是怪怪的味道

感覺只有主食好吃呀~~~
但是裝修、擺設、佈置都是滿分♡
2022-10-06
2022-10-07 156 瀏覽
𓌉◯𓇋【玩味十足裝修靚既古宅風餐廳 但食物質素 …】一場黎到西環 當然要去特色餐廳食嘢影相 去之前都上網睇過呢個餐廳既menu 又見幾多人讚 估唔到令人失望😵‍💫😵‍💫門面的確係幾靚 仲有户外座位 跟住上樓梯就會去到用餐地方 裝修布置確是有特色 而且樓底好高!▹◃┄▸◂┄▹◃┄▸◂┄▹◃┄▸◂┄▹◃┄▸◂┄▹◃❀ 麻辣凍的蜆 ($118) 賣相有心思🤩砌到花型甘 蜆肉無煮過老 但稍嫌吾太入味 吾太辣 相對普通 反而果幾粒既八爪魚🐙好好食🤤爽口juicy入味 如果可以轉做麻辣凍的🐙就正了❀味噌鱈魚配芥末薯蓉🚁🚁($208)呢道菜我哋食完個蜆之後再等左半個鐘先到🫤🫤加埋環境燈光 等到勁眼瞓🥱鱈魚肉質滑溜 但個調味太鹹同時又太甜🥲😵‍💫口味太重🫠🫠 食到後面有啲想放棄🥲由於我哋吾食芥末 侍應話可以走芥末但個薯蓉係乜味都無。。好似零調味甘又吾滑😵‍💫強差人意❀迷幻蘑菇🍄🚁🚁 ($98)食完甘伏既主菜後 都猶豫緊仲要唔要食佢嘅甜品 最後都因為佢嘅可愛外貌而叫左🥹侍應會叫我地手機ready 影相📸️一打開個玻璃罩 啲煙就會飄出 果然迷幻其實就係煙燻過既雪芭 但感覺吾多夾🥹🫠紅色既係紅桑子味 偏藥水
𓌉◯𓇋
【玩味十足裝修靚既古宅風餐廳 但食物質素 …】

▹◃┄▸◂┄▹◃┄▸◂┄▹◃┄▸◂┄▹◃┄▸◂┄▹◃

❀ 麻辣凍的蜆 ($118)
反而果幾粒既八爪魚🐙好好食🤤爽口juicy入味
如果可以轉做麻辣凍的🐙就正了

❀味噌鱈魚配芥末薯蓉🚁🚁($208)
鱈魚肉質滑溜 但個調味太鹹同時又太甜🥲😵‍💫口味太重🫠🫠
食到後面有啲想放棄🥲
由於我哋吾食芥末
侍應話可以走芥末
但個薯蓉係乜味都無。。
好似零調味甘又吾滑😵‍💫強差人意

❀迷幻蘑菇🍄🚁🚁 ($98)
食完甘伏既主菜後
都猶豫緊仲要唔要食佢嘅甜品
最後都因為佢嘅可愛外貌而叫左🥹
侍應會叫我地手機ready 影相📸️
一打開個玻璃罩 啲煙就會飄出 果然迷幻
其實就係煙燻過既雪芭 但感覺吾多夾🥹🫠
紅色既係紅桑子味 偏藥水 仲加左辣椒🌶️粉
味道吾多討好
下層既芒果🥭味就易入口啲 但都係普通🥱🥱頗失望🌚純打卡only
午餐
2022-10-07 71 瀏覽
試完mamaday覺得食物質素唔錯,順便試埋佢嘅姊妹店,呢間餐廳裝修佈置非常特別,好啱打卡麻辣凍蜆 $118有蜆仲有幾隻八爪魚仔,海鮮夠爽,麻辣汁微辣,有麻椒香味,好開胃龍蝦沾麵 $188將沾麵當意粉咁煮,麵本身煙韌彈牙,麵身夠粗,但略嫌龍蝦醬汁唔夠濃味,配沾麵嘅醬汁要再濃郁少少會好味啲

麻辣凍蜆 $118

龍蝦沾麵 $188
2022-10-05 70 瀏覽
充滿藝術氣氛,裝修擺設都好精緻。樓底好高,空間感非常舒服,有兩層用餐的地方。下層cafe的感覺,行上上層的樓梯已經好靚,擺左好多唔同的畫同鏡。上層有種去左第二度旅行感覺,有小小民族風。食物方面好多選擇,好難揀😝全部都好吸引。🥘咖喱千層麵🌱-好靚!!display 得好精緻-特別的千層麵,甜又小小辣-焗完再煎過,外脆內軟-好好食,推介🥑牛油果多士🥪-牛油果蓉撈左d 沙律蛋,creamy 甜甜地-多士類似丹麥酥,好香脆-沙律菜新鮮🍟原味薯條配是拉差醬🌶-薯條配特別調配過的是拉差醬,偏甜辣-好大份,可惜醬無得free refill 食物質素非常高!雖然價錢小貴,但好好食,絕對值得👍。可以encore 再食。氣氛好chill , 周圍都好靚,影相打卡好適合。推介🤓,下次再黎食。一定要記得book 位,都好full !

🥘咖喱千層麵🌱
-好靚!!display 得好精緻
-特別的千層麵,甜又小小辣
-焗完再煎過,外脆內軟
-好好食,推介

🥑牛油果多士🥪
-牛油果蓉撈左d 沙律蛋,creamy 甜甜地
-多士類似丹麥酥,好香脆
-沙律菜新鮮

🍟原味薯條配是拉差醬🌶
-薯條配特別調配過的是拉差醬,偏甜辣
-好大份,可惜醬無得free refill